Wizz Air - Airbus A320

Wizz Air ruší „chybové letenky“ z Prahy na Sicílii

1 komentář
2024-04-20T09:54:44+02:00

Po velmi dlouhé době se stala nemilá věc, a to ta, že letecká společnost hromadně ruší zakoupené letenky, na které jsme upozornili v nedávném tipu - Říjnová Sicílie z Prahy. Letenky od 499 Kč.

V samotném příspěvku jsme zmiňovali, že se nejedná o standardní akci, ale o chybu v rezervačním systému. Chybné ceny byly v případě Wizz Airu nahrané jak pro běžné cestující, tak i pro členy Wizz Discount klubu. Klubové ceny bývají standardně o 240 Kč levnější, ale v tomto případě byly mnohonásobně dražší, viz přiložený náhled.

O chybném nacenění letenek nebyl důvod diskutovat.

Důvod zrušení?

Důvod zrušení letenek společnost uvádí jako Underpaid „nedostatečně placeno“, tedy to, že cestující zaplatil mnohem méně, než měl.

V případě lowcost společnosti typu Wizz Air je toto tvrzení samozřejmě komické a nerelevantní. Letenky v cenové hladině 10 EUR prodává běžně na stejných, i atraktivnějších linkách. Bohužel z výše uvedené jasně plyne, že se jedná o chybu.

Dalo se rušení očekávat?

Osobně jsem nepředpokládal, že by k rušení letenek mohlo dojít právě z důvodu, že ceny okolo 10 EUR jsou u lowcost aerolinií naprostým standardem. Na doplňkových službách typu sezení vedle sebe a normální příruční zavazadlo dohání rozdíl mezi náklady a výnosy.

I tak bylo ale na místě upozornit na možné komplikace a vše plánovat s odstupem, minimálně koupi hotelu s bezplatným zrušením, což jsem udělali.

Standardně chybové tarify, kde převažuje pravděpodobnost zrušení, nepublikujeme. Držíme vysoký standard, který zaručuje, že naše tipy budou pro vás vždy přínosem a ne rizikem či u konkurence velmi často využívaným clickbaitem.

V tomto případě to dopadlo ale takto.

Mohu se bránit?

Osobně si myslím, že v případě kdy byste byli s verdiktem nespokojeni a letenky opravdu chtěli, vám po soudní při budou náležet.

Ale ruku na srdce. Újma v tomto případě nestojí za jakékoliv vynaložené úsilí a ze všech pohledů bude výhodnější letenky koupit za „standardních“ patnáct stovek či lépe, poohlédnout se po jiné akci, třeba nedávném tipu na letní prázdniny na Sardinii a Maltu za 2 805 Kč.

Co dělat nyní?

Wizz Air rozeslal email, že vrací částky do účtu jako Wizz kredity. Obvykle při zrušení letu vrací 120 % zaplacené částky, ale nyní z důvodu chyby vrací původně placenou sumu.

Pokud jste prováděli platbu v jiné měně, než CZK, budete pravděpodobně tratit pár desítek korun z důvodu nevýhodného kurzů aerolinky.

Kredity byste nyní měli mít připsané na účtu. Platnost mají 12 měsíců a lze s nimi uhradit jakékoliv další služby.

Osobně ale doporučuji vyplatit kredity zpět na účet, což snadno provedete přihlášením do svého účtu a potvrzením žádosti o výplatu na této stránce - wizzair.com/cs-cz/zadost-o-prevod-kreditu-wizz.

Obvykle do 7 dní budou peníze zpět na účtě.

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 20. 04. 2024

1 komentář

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.