Letím Praha -> Ponta delgada s přestupem v Lisabonu. Navazující spoj odlétá za cca 9-10h. Otázka je zda velké odbavené zavazdlo mi automaticky přesunou do navazujícího spoje nebo zda si ho musím v Lisabonu vyzvednout a znovu odbavit? Společnost která oba dva lety provozuje je TAP Portugal , ale letenky jsem koupil přes mytrip (Kde jsem se na to ptal podpory a řekli mi, že si mám zavolat přímo do TAPu, protože oni to neví). Zároveň ještě pod otázka můžu opustit letiště a pak se za 8h hodin vrátit že ano?  .

Odbavené zavazadlo při dlouhém přestupu.

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

5 reakcí

Letím Praha -> Ponta delgada s přestupem v Lisabonu. Navazující spoj odlétá za cca 9-10h. Otázka je zda velké odbavené zavazdlo mi automaticky přesunou do navazujícího spoje nebo zda si ho musím v Lisabonu vyzvednout a znovu odbavit? Společnost která oba dva lety provozuje je TAP Portugal , ale letenky jsem koupil přes mytrip (Kde jsem se na to ptal podpory a řekli mi, že si mám zavolat přímo do TAPu, protože oni to neví). Zároveň ještě pod otázka můžu opustit letiště a pak se za 8h hodin vrátit že ano?

0

Vyzvednout ne (je to na jedné letence, žejo?), opustit ano.

0 Citovat

Určitě, funguje to tak, pokud jsi to koupil jako jeden let. Odbavené zavazadlo letí do cílové destinace, ty můžeš z letiště kam chceš. Jen musíš znovu na bezpečnostní kontrolu  pokud opustíš prostor mezi odletovými bránami vyhrazenými pro přestup. Měl jsem třeba let z Prahy s přestupem i 38 hodin a odbavený batoh letěl do cílové destinace bez toho abych ho musel vyzvedávat. Pro svůj klid se ještě klidně zeptej obsluhy na přepážce při odbavení, vždycky ti řekne kam tvoje zavazadlo posílaj :)

1 Citovat

Předpokládám, že stejně to budu mít i při přestupu na necelých 16 h. a když je let s TAP a návazný se SATA Azores (koupeno na jedné letence). Je mi jasné, že bych se měl zeptat při odbavení (a nejspíš se zeptají rovnou oni mě, kam to chci).

0 Citovat

Pokud je to na jedné letence, a nebrání tomu celní a devizové předpisy (což není tento případ), tak ti kufr odbaví do cílové destinace většinou i při mnohem delším přestupu / stopoveru, pokud na to nemá omezení konkrétní letiště (kvůli kapacitám prostorů, kde skladují čekající kufry).

Zatím maximum, kdy jsem měl odbavené zavazadlo "uskladněné" na letišti, bylo v Londýně na Heathrow, kde poctivě čekalo asi 28 hodin.

Ze zkušeností mi přijde, že jako výchozí berou na checkinu odbavení kufru do nejbližšího stopoveru (tj přestup delší, než 24 hodin). Pokud to nejde a je třeba ho vyzvednout dříve (třeba kvůli celním předpisům apod. - např. notoricky známá Amerika) , tak ti to explicitně řeknou, že si ho musíš vyzvednout. A pokud ho chceš za stop-over, tak si musíš říct, a pokud to u dané aerolinky a na daném letišti jde, tak ho pošlou kam si řekneš.

1 Citovat

Před lety jsem řešila jiný problém s kufry. Letěli jsme PRG-ATL-LAS a v Atlantě jsme měli několikahodinový stop. Náhodou jsem si při čekání všimla, že společnost, se kterou letíme do LAS má ještě jeden let, asi o hodinu dřív, než ten náš. Kufry jsme si hned při příletu samozřejmě vyzvedli a hned zase odevzdali. Šla jsem k přepážce té společnosti, už si bohužel nepamatuji, jestli to byla AA, UA nebo Delta, to fakt nevím a zeptala jsem se, jestli by nebylo možné nás přeřadit na ten dřívější let, samozřejmě pokud by bylo volno. Bylo mi řečeno, že to rozhodně nejde, kvůli bezpečnosti a že naše kufry by pak letěly bez nás tím našim zakoupeným letem. OK, nedalo se nic dělat, tak jsme si počkali na ten náš let. Ovšem po příletu do LAS jsme marně čekali na naše kufry, po pásu nepřijely. Najednou jsem slyšela, jak hlásí mé velice zkomolené jméno a že se mám dostavit k přepážce Reklamace zavazadel. No a tam ty naše kufry stály, protože prý přiletěly právě tím dřívějším letem, na který nás kvůli bezpečnosti odmítli zařadit. 

0
5 reakcí