Jsou mezi dopravci zásadní rozdíly v cenách za přebookování letenky? Potřebuji otočit Toronto a nevím, jestli mám dopravce filtrovat z tohoto hlediska - nikde se mi nedaří žádnou rozumnou informaci sehnat, takže ani netuším jaká je běžná praxe tj. v průměru kolik dní před odletem mohu let přebookovat a kolik asi mě to bude stát..... Má laická představa je, že teď si letenky koupím, na podzim letím a něco mi do toho týden před odletem vleze tak že bych ten let odložil na později + netuším co mě to bude stát.....  .

Obecně podmínky/ceny při přebookování termínů letenek? (dálkové lety standardních společností)?

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

8 reakcí

Jsou mezi dopravci zásadní rozdíly v cenách za přebookování letenky? Potřebuji otočit Toronto a nevím, jestli mám dopravce filtrovat z tohoto hlediska - nikde se mi nedaří žádnou rozumnou informaci sehnat, takže ani netuším jaká je běžná praxe tj. v průměru kolik dní před odletem mohu let přebookovat a kolik asi mě to bude stát.....

Má laická představa je, že teď si letenky koupím, na podzim letím a něco mi do toho týden před odletem vleze tak že bych ten let odložil na později + netuším co mě to bude stát.....

0

Každá společnost má výši poplatku vlastní.

Ale funguje to trošku jinak.

Aby byla letenka změnitelná, musí být v tarifu, který změnu umožnuje - bud za poplatek nebo bez poplatku. Ty "nejlevnější" tarify pak změnu neumožnují vůbec.

Bez poplatku ale neznamená, že je zdarma - při změně vždy doplácíte rozdíl ceny mezi původní letenkou a aktuální cenou letenky na ten nový termín, což mohou být další vyšší tisíce až nižší desetisíce.

Výši poplatku (té pevně dané části) vám rezervační web řekne už při rezervaci, výši doplatku rozdílu cen se přirozeně dozvíte až při změně.

A pokud máte letenku, kterou je možné změnit, tak ji můžete změnit kdykoli před odletem (a pokud to tarif umožnuje, tak i po odletu).

Pro představu - když nyní koupím letenku s lufthansou na září do vancouveru, tak mě bude stát následující

- letenka, která nejde změnit: 24 tisíc

- letenka, kterou jde změnit za poplatek 3791 Kč: 26 tisíc

- letenka, kterou jde změnit bez poplatku:  31 tisíc

 

3 Citovat

Jo a neste jedna dulezita vec - platnost letenky je omezena jednim rokem. takze pokud dnes koupite Vancouver, a v zari ho budete chtit menit, zmenite ho nejdal na duben 2025.

1 Citovat

Já bych si nebyl tak jistý tím doplňujícím příspěvkem, asi záleží na podmínkách dané letenky. Měl jsem před 8 lety letenku s Cathay Pacific koupenou asi v červnu s odletem začátkem listopadu, kterou jsem si nejdřív musel koupit s návratem v červnu dalšího roku (později to nešlo), ale letět zpět jsem chtěl až koncem října, takže jsem pak někdy na jaře změnil datum na mně vyhovující. Podmínky jsem měl předem nastudované. Nákup i změna byly přes Student Agency.

0 Citovat

Mate pravdu, znednodusil jsem to az prilis a trosku nestastne. Ono je to malinko slozitejsi

- pokud listek nebyl pouzit vubec, je jeho zmenou platnost resetována na dalsi jeden rok

- pokud uz byl odleten aspon jeho segment, je platnost limitovana rokem od tohoto segmentu

0 Citovat

Drtivé většině lidí se to prakticky nikdy nevyplatí. Tyto letenky si často kupovaly firmy, třeba když potřebovali lidé cestovat na porady do zahraniční centrály a nevědělo se kdy přesně ta porada bude a kdo poletí.

Ale to bylo ještě před dobou online konferencí.

Kup si letenku až budeš znát termín, pokud bude drahá, kup jí s přestupem.

 

 

0 Citovat

Cemu presne pomuze, ze bude letenka s prestupem?

Pro me ty letenky s moznsoti zmeny moc smysl nemaji, pokud se za to priplaci par tisic..nekdy je to i tak, ze v te zrusitelne tride je vice kg zavazadel, pak to stoji za uvahu. Jinak ty doplatky mimo poplatek za zmenu mohou byt znacne a vypalti se radeji risknout, ze letenku neproletim a koupim jinou.

Extrem byl, kdyz jsem mel na duben 2020 koupenou letenku do Hong Kongu od Swiss asi za 18tis Kc, kde mela byt zpatecni cesta v byznysu(nejaka tehdejsi akce nebo chyba nebo tezko rict).

Prisel ale Covid. Chtel jsem to tehdy prebookovat na rijen v naivni predstave ze uz vse bude ok. Vzheldem k Covidu bylo prebookovani "zdarma". Ale musel bych doplatit rozdil v cene letenek na rijnovy termin, ktery delal asi 45tis Kc. A zmenit tu jedno cestu do Economy neslo. Nakonec jsem z nich asi po pul roce vyrazil zpatky penize.

0 Citovat

Tohle se nikdy kupovat nevyplatí. Je to v zásadě stejná marketingová past jako pojištění u aut. Zákazník se bojí a tak si to koupí. A ve finále to stejně buď nebude potřebovat a vyhodil zbytečně tisíce za drahou letenku, nebo zjistí, že samotná změna je ještě dražší než čekal a nakonec místo toho raději koupi jinou letenku. Služebně jsem toho pár nalítal a nikdy firma nikomu flexi letenku nekupovala. 

1 Citovat

Flexibilné letenky sa niekedy oplatia u Turkish... kupoval som letenky do Austrálie a flexibilné letenky stali len o 20 eur viacej ako nezrusitelne... poplatok za zrušenie bol potom 50 eur za jeden smer... teda tam to vychádzalo tak, že by sa oplatilo preletieť cestu tam a potom ak by som potreboval zmeniť cestu späť tak by som ju za 50 eur zrušil a kúpil si inú letenku ktorá by bola cenovo najvýhodnejšia....

0
8 reakcí