Chtěl jsem se optat, jestli už se někdo z vás stal obětí skimmingu, jak jste postupovali, tj. podání trestního oznámení na PČR, reklamace v bance apod. S jakým výsledkem byla věc (ne)vyřešena. Mně se to bohužel nevyhlo, při výběrech z bankomatů v Argentině byl zřejmě některý z nich vybaven skimmovacím zařízením, a tak mi včera na Jamajce vyluxovali 2x6000 Kč  .

Skimming platební karty

Založil ve fóru Co se nevešlo

Chtěl jsem se optat, jestli už se někdo z vás stal obětí skimmingu, jak jste postupovali, tj. podání trestního oznámení na PČR, reklamace v bance apod. S jakým výsledkem byla věc (ne)vyřešena.

Mně se to bohužel nevyhlo, při výběrech z bankomatů v Argentině byl zřejmě některý z nich vybaven skimmovacím zařízením, a tak mi včera na Jamajce vyluxovali 2x6000 Kč smiley

Kartu jsem zablokoval prakticky posléze. Kdyby mi na mail nechodily notifikace o pohybech na účtu, pravděpodobně by těch výběrů provedli mnohem více.

0

Mně jednou oskimmovali kartu v Thajsku. Cca. 2-3 měsíce později se mi začaly objevovat 3 výběry denně z Indonésie. Všiml jsem si toho po 3 dnech a z karty mezitím zmizelo cca. 30 000,- Kč. Kartu jsem přes telefon zablokoval a poté, co byly transakce zaúčtované podal reklamaci. Karta byla z mBank a ta (jelikož dříve prohrála na toto téma soud s jedním klientem) automaticky vrátila peníze na účet hned po nahlášení, tj. ještě před prošetřením reklamace. S výsledkem reklamace se mi už ani neozvali smiley, peníze zůstaly vrácené.

Pak se mi stal ještě jeden kuriózní případ - fyzicky ukradená debetní karta v Itálii, během 30min zablokovaná. O 3 týdny později se na této zablokované kartě objevilo cca. 15 transakcí v úhrnné výši cca. 500,-Kč - zřejmě offline transakce z žehličky. Opět podaná reklamace, bez problému uznaná.

Myslím, že je potřeba podat reklamaci a v reklamaci být co nejstručnější - tj. říct u daného bankomatu jsem výběr neprováděl(a), tj. transakci neautorizoval(a). Kartu mám fyzicky u sebe. Ideálně pokud možno říct, že jsem se nacházel(a) v jiném městě či státě, pokud možno. Rozvádět do většího detailu co se stalo nebo nestalo nemůže pomoct, spíše naopak (banka může reklamaci neuznat, pokud se prokáže, že klient porušil bezpečnostní zásady - třeba někomu řekl PIN apod. Skimming ale do této kategorie určitě nepatří). Banka si pravděpodobně vyžádá přes Visa/Mastercard kamerové záznamy z druhé banky, ve které proběhl výběr, případně přímo s Visa/Mastercard prověří, jestli předchozí výběry z bankomatů proběhly u bankomatu, který byl obětí skimmingu. Pokud to tak bude, tak by banka měla reklamaci uznat.

Podávat TO je úplně zbytečné, není na koho... a banka by měla peníze bez problémů vrátit v rámci reklamace.

0 Citovat

mě se tsalo něco podobného. Po Návštěvě Thajska, Kambodži, Honkongu, Malajsie mě kluci ušatí museli někdo zkopírovat kartu, ikdyž jsem ji nikdy nedával z dohledu a nevybíral nikde z bankomatu a platil jen v lepších hotelech a MCDonalds, KFC. Potom po roce a půl , když jsem byl v práci, tak najednou tři výběry v Anglii. Celkem to naštěstí dělalo asi 1500,-Kč. Karta byla debetní přes ČSOB. Postup byl následující. Blokace karty přes telefon. Banka udělá reklamaci jen, když je podané trestní oznámení na Policii. Takže sepsat na Policii a s papírem do banky, kde udělali raklamaci a v pohodě peníze asi do měsíce vrátili na kartu a vydali mě novou kartu a zaplatili mě i poplatek za vydání nové karty. Takže za mě spokojenost s rekmamací. Ale člověk se hned lekne, když mu někdo šáhne na prachy smiley

0 Citovat

Mě 2x 10 eur na skype kredit po návratu z USA - z banky volali jestli transakce autorizuji a po mém nesouhlasu se rozeběhlo 90 denní šetření na jehož konci mi byla vrácena částka.
Karta ihned zablokována. Zuno

0 Citovat

Oskimmovali mne kartu cca. 2 roky zpět a to buď to na Florenci a nebo u letiště na Menorce. Jednalo se o částky v celkové hodnotě 20K a zajímavé je, že neproběhli žádné výběry peněz, ale pouze objednávky oblečení ze všech možných evropských obchodů s oblečením.
Sám bych na to nepřišel tak brzy, kdyby mne v RB kartu nezablokovali, díky podetřelým transakcím.

Podal jsem žádost u RB a do 90- ti dnů mne celou částku vrátili.

0 Citovat

Mně takto odešly platby do rakouské internetové sázkovky, RB ale vše vyřídila snad během týdne.

0 Citovat

Taky mam tuhle zkušenost. A to z léta z Bulharska. Proběhli 3 platby celkem za 2000 Kč. A pak mi chtěli ještě vzít v přepočtu asi 30 000 Kč, ale to se jim nepodařilo, protože potřebovali potvrzovací kod, kterej mi přišel na mail. Díky tomu jsem zjistil, že se mě pokouší okrást. Kartu jsem zablokoval a napsal na Airbank, co se stalo. Ty to začli řešit s mastercard a mezitim mi ty peníze vrátili na účet, dokud se to nevyřeší. Asi po měsíci uznala Mastercard jenom dvě platby. V Airbank mi poradili, ať napíšu vyjádření kvůli tý třetí platbě a oni jim to pošlou. (Platba proběhla v Indonésii z tamnější IP adresy).

A ještě mam jednu zkušenost, kdy mi teda peníze nesebrali, ale ukradli data o kartách. Z banky mi volali, že obchodnímu doma Macy´s v NY ukradli údaje o kartách a protože jsem tam nakupoval, tak jsem ohroženej a kartu mi musí zablokovt.

0 Citovat

Tak dnes to jde celkem všechno v pohodě a rychle, tedy zablokovat, udělat novou atd. Kdysi v 1998 mně na Kubě ukradli MC/EC (což, kdo tady pamatuje nebylo vůbec jednoduché v té době od banky získat). Drahý telefon do banky, blokace stála 5t a na novou kartu jsem čekal snad 2 měsíce. Dnes je to všechno sranda smiley

0 Citovat

Celkem mě děsí, kolik nás bylo obětí smiley Takže tady nastává otázka, jak tomu všemu nejlépe předcházet?

0 Citovat

mě děsí to, že jsem s kartou nikdy v zahraničí v bankomatu nevybíral ( většinou platím v hotovosti) a jen platil v hotelech ( Hilton Bangkok, Hilton Dubai Creek, Ibis Hongkong a pod) a kartou platil v obchodech snad jen v Thajsku v Tescu a jinak Mc Donalds, KFC a jinak nic a přesto byla karta zkopírovaná. Nikdy jsem ji nedal při placení z ruky a měl ji vždy pod dohledem, na cestách nosím karty u sebe, nikde na pokojích je nenechávám.

0 Citovat

V mém případě byla zneužita virtuální platební karta KB, kterou jsem měla pouze pro platby na netu. Upozornila mě na to sama KB, pk reklamaci jsem peníze taky dostala zpět.

0 Citovat

Mě takhle zkopírovali kartu v USA, stejně jako Asterix jsme nikde nevybíral, pouze platil - restaurace, hotel, supermarket. Po 14 dnech co jsem se vrátil proběhl výběr $500, na podruhé už banka transakci zamítla a hned mi poslali SMS a volali. Podal jsem reklamaci u CSOB, po 180 dnech mi vrátili peníze i poplatek za výběr v zahraničí. Zajímavé bylo, že reklamace byla sepsána v CZK, takže jsem netratil na kurzu. Ale možná to šlo z nějakého pojištění karty.

0 Citovat

Na podzim jsem pořídila dceři předplacenou Cool kartu, hlavně kvůli cestě se školou do Anglie. Z bankomatu nevybírala, pouze platila drobné částky (Lidl, McDonald, Tesco...). Během ledna pak několikrát zaplatila kartou doma, opět drobné částky v supermarketech. Před týdnem mi volali z banky, že se kartou někdo pokoušel v USA zaplatit 300 USD, takže platbu zablokovali, protože se jim nezdála. Na kartě stejně tolik peněz nebylo, takže platba by neprošla a tím pádem reklamace nebyla třeba. Ale bylo dobré vědět, že se něco takové stalo. Kartu jsem zrušila.

0 Citovat

Takže nějaké řešení, jak ochránit "hlavní účet"?
Mám Fio banku, k ní jednu kartu, s ní platím internet nákupy, obchod nákupy.
V zahraničí jsem skoro vždy zatím platil cash, ale taky bych se rád vyvaroval vyluxování main účtu. K bývalému účtu u ČSOB mám kreditku do -15 000 Kč, kterou v zahraničí plánuji používat místo main karty.

Takže co radíte/preferujete?

1) druhý účet, kde příslušná karta bude i na fyzické výběry v zahraničí/doma?
2) nějaká aplikace/funkce v nastavení, která dá maximální výši při platbě kartou u main účtu?
3) nějaká kreditka mimo main účet, kdy pokud dojde k problémům, bude se sama banka o to víc snažit je vyřešit?

0 Citovat

Reklamace dnes podána, protokol z PČR u Raiffky nevyžadují. Obecně na to mají 180 dní, ale bankéř mi říkal, že se tyhle věci řeší řádově několik dnů. Sám jsem zvědav, jak to dopadne.
Jinak si nejsem vědom, že bych vybíral z bankomatu někde v ulici, vždy bankomaty uvnitř banky. Ostatně si nevzpomínám, že bych na nějaký pochybný bankomat v Argentině narazil.

Kdo se v následujících dnech chystá do Ushuaii, dávám na vědomí, že vybrat šlo max. 2000 ARS denně + poplatek cca 86 ARS za výběr. Vyzkoušeno u HSBC, Banco Patagonia, Salamander. Platit kartou šlo prakticky všude, obchodníci vyžadují i předložení pasu, zejména v supermarketech La Anonima, Carrefour.
V Chile byl výběr z bankomatu bez poplatku (Banco de Chile), limit 250.000 CLP smiley

0 Citovat

v Anonime stacil obciansky smiley

0 Citovat

Já měl za to, že ti bankomat dá na výběr, jestli chceš vytáhnout peníze z klasického nebo spořícího účtu smiley u plateb v krámu je to jasné.

0 Citovat

stalo sa mi to zatial iba raz a o to viac som bol zaskoceny ze kde...Hong Kong. rovnako ako bolo pisane, platil som kartou iba v 5* hoteli, za kavu v McDonalde a na letisku za Airport Express na letisku...nikde ziadne vybery z bankomatu alebo podobne

nejaky sikula sa mi potom pokusal stiahnut cca 10, 50, 70 a 100€ ale vsimol som si to na IB este v den ked mi banka zablokovala peniaze za "transakcie". volal som do banky ( CSOB ), musel som sa dostavit iba podpisat reklamaciu a do cca 2tyzdnov to bolo vybavene ( samozrejme medzitym blokacia karty a vydanie novej ).

0 Citovat

Já loni v pohodě, ale v roce 2013 mi třikrát chtěli vybrabčit kartu a dvakrát se jim ti povedlo, jednou v Miláně asi 6k a jednou v bankomatu na Vinohradech 5k, po reklamaci ale banka (KB) vždy vrátila do cca 14 dní vše z5.

0 Citovat

Také se mi to letos stalo. Karta okopírována na neznámém místě v Kalifornii a asi měsíc po návratu do ČR 2x platba někde v obchodě v New Yorku za dohromady 22tis.
Kartu jsem hned zablokoval, po radě od operátorky (KB) jsem poté šel hned dát kartu do bankomatu - ten jí sice zabavil, ale bylo tím jasné, že jsem nemohl v 19h platit v NY a dvě hodiny na to dávat kartu v Praze do bankomatu.
Poté sepsání reklamace a ta bezproblému do dvou týdnů vyřešena...

Oba moji spolucestující měli kartu okopírovanou také, jednomu sebrali cca 500kč u mekáče a druhý stihl zablokovat smiley

0 Citovat

Asi jedna z tech mene kvalitnich otazek, nicmene z jakeho duvodu vlastne vraceji banky penize? Preci nemuzou za to, ze se nekdo rozhodne pachat trestny cin, nebo se pletu?

0 Citovat

Ono s tou prevenci to nijak moc nejde pokud clovek nechce tahat tu hotovost (coz treba ja netaham vubec, v nouzovych pripadech kdy potrebuju napr. do auomatu na MHD vybiram pres Revolut), treba v USA je zcela bezne ze clovek musi dat kartu z dohledu pri placeni, takze jako idealni, pro cashless lidi, je bud zcela separatni ucet na cestovani (nekde kde je zdarma i s par kartama navic)... Pripadne kreditni karta kde se ty reklamace daji resit rychleji a jakmile ke zneuziti dojde, stejne se musi zablokovat...

Nicmene musim zatukat na drevo, ze me to nepotkalo, a to jsem v USA jako vymenny student stravil rok a bral kartou uplne vsechno, objednaval i v pokoutnych eshopech, platil v mistnich vecerkach Indu co neumi anglicky, proste hodne rizikovych mist a s kartou jsem dozil do konce jeji platnosti (bylo to 2010/2011 a karta mi vyrpsela 2013). Urcite je ale dobre mit notifikace jakekoliv transakce a v pripade problemu to utnout co nejrychleji.

0 Citovat

Mně osobně přijde placení kartou na cestách jako nejlepší a nejbezpečnější varianta.
Hotovost mi můžou ukrást, kdežto karty jdou online ihned zablokovat a v případě skimmingu dostanu vše zpět na účet.
Chodit před cestou do směnárny pro eura/dolary abych na místě pak hledal další směnárnu pro převod na lokální měnu mi přijde už překonané.

Mám na cestování zřízeno několik účtů které jinak na nic nepoužívám.
Všechny jsou zcela zdarma včetně mixu karet (MC/Visa).
Před cestou si jen převedu na každý nějakou částku a tu pak čerpám při placení kartou, nebo výběrem z bankomatu na místě.
Každá banka má trochu jiné výhody - někdy třeba výběr z bankomatů v zahraničí bez poplatků.

0 Citovat

V srpnu jsem dostal novou debetní kartu. Chtěl jsem ji využívat jen při cestování. Aktivoval jsem ji, bohužel jsem na ní zapomněl snížit limity, měsíc jsem ji nevyužíval, měl jsem ji stále doma, pak jsem s ní jednou zaručil rezervaci hotelu přes booking a po týdnu se mi ozvala banka, že mají podezření na zneužití této karty. Někdo si jejím prostřednictvím z mého účtu nabil kredit u TIPSPORTu SK ve výši cca 6500 Kč. Nechápu, jak se někdo mohl dostat k údajům z té karty... Reklamace se řeší už 5. měsíc.

0 Citovat

Protoze booking ty udaje o karte posila do hotelu v plaintextu faxem a kazdej montak uklizec co jde okolo recepce si je muze opsat. (lehka nadsazka ale tipoval bych ze to nebude daleko od pravdy)

padrino: Tip na ucet zdarma s VISA kartou? Zatim mam same MC a zatim to vzdy stacilo, ale...

0