Zdravím, chtěla bych se prosím zeptat, byl jste někdo na Islandu na přelomu září/říjen? Zajímalo by mě jak je to tam s dostupností horských silnic v tomhle období. Opravdu jsou všechny už zavřené? Vesměs všude píšou, že v půlce září se silnice zavírají. Někde jsem dokonce četla, že od konce září už se člověk dostane v podstatě jen na místa u Ring Road, ale co je na tom pravdy nevím. Určitě bych ale chtěla zajet i do vnitrozemí a vůbec mám v plánu dost odboček. Čtyřkolka je samozřejmostí. Uvažovala jsem pak ještě nad tím odložit cestu na Island na červen, ale odrazuje mě, že se začínající sezónou se prý na Island začínají valit i davy turistů a ten podzim jsem volila právě z důvodu, že už tam tolik lidí nebude. A teda taková třešnička je samozřejmě možnost, že uvidím polární záři. Na druhou stranu, pokud bych se na podzim nedostala nikam jinam než na Ring Road, tak tu polární záři a větší soukromí asi obětuju za to, že toho z Islandu uvidím víc. Díky moc. Radka .

Island září/říjen

Založila ve fóru Co vidět a navštívit

4 reakce

Zdravím,

chtěla bych se prosím zeptat, byl jste někdo na Islandu na přelomu září/říjen? Zajímalo by mě jak je to tam s dostupností horských silnic v tomhle období. Opravdu jsou všechny už zavřené? Vesměs všude píšou, že v půlce září se silnice zavírají. Někde jsem dokonce četla, že od konce září už se člověk dostane v podstatě jen na místa u Ring Road, ale co je na tom pravdy nevím. Určitě bych ale chtěla zajet i do vnitrozemí a vůbec mám v plánu dost odboček. Čtyřkolka je samozřejmostí.

Uvažovala jsem pak ještě nad tím odložit cestu na Island na červen, ale odrazuje mě, že se začínající sezónou se prý na Island začínají valit i davy turistů a ten podzim jsem volila právě z důvodu, že už tam tolik lidí nebude. A teda taková třešnička je samozřejmě možnost, že uvidím polární záři. Na druhou stranu, pokud bych se na podzim nedostala nikam jinam než na Ring Road, tak tu polární záři a větší soukromí asi obětuju za to, že toho z Islandu uvidím víc.

Díky moc. Radka

0

Zdravím,

na Island se chystám už pátým rokem, ale ještě mi to nevyšlo. Letos jsem se začal průběžně připravovat. Zdá se mi, že je Island poslední dobou velice moderní a oblíbená destinace, hlavně u necestovatelů - stejně tak tomu bylo po revoluci s Norskem, po přelomu tisíciletí s Novým Zélandem a Austrálií a nyní, opět po jedné dekádě, je to Island, který se těší takové oblibě. Z tohoto důvodu jsem se rozhod vycestovat až na podzim, po konci turistické sezóny.
Zde je pár poznatků:

+ méně turistů
+ levnější doprava
+ krásné barvy přírody, která se mění ze dne na den
+ možnost spatřit polární záři

- krátký sluneční den
- říjen je údajně měsíc s nejvyššími srážkovými úhrny
- nižší denní teploty (pro někoho to může být výhoda)

Obecně mohu potvrdit (od kamarádů), že pokud si chce člověk Island opravdu užít, měl by se zaměřit jen na jednu, maximálně dvě oblasti a nesnažit se procestovat celý ostrov, během jedné návštěvy. Pokud se tam člověku zalíbí, určitě se tam jednou opět vrátí.

Myslím, že na podzim má už člověk na Islandu velice omezené možnosti, co se pozorování přírody týče. Volil bych spíš kratší dovolenou a zaměřenou na města a snažit se poznat lidi v nich.

0 Citovat

Myslím, že se turistická "zaplněnost" Islandu zbytečně démonizuje. Byli jsme tem loni na začátku srpna a nepřišlo mi, že by bylo všude přeturistováno. Jo, na místech jako je Jökulsarlón, Skogafos, Golden Circle, je lidí dost, ale většinou se jedná o super lidi z celýho světa, který jsou strašně příjemný. No a pak jsou místa jako západ Islandu, kde člověk na nikoho skoro nenarazí a příroda je tam stejně krásná. Proto bych projel některý "must see", jako je Laudarvegur, Golden Circle, pak pár vodopádů (Skogafos, Seljalandfos,...) a věnoval bych se odlehlejším částem Islandu. S půjčenym autem to bude uplně v pohodě...za mě Island srdcovka, na kterou myslim skoro pořád, furt mi to táhne zpátky...a podzim tam musí bejt pecka...

0 Citovat

Limdo, když se podíváš na tuto tabulku, zjistíš, že během června a začátku července se vnitrozemské silnice teprve postupně otevírají:
http://www.road.is/vefur2.nsf/Files/Opn ... n_2016.pdf
Máš vůbec terénní auto nebo aspoň SUV 4x4? Do Duhových hor se dá dojet od července do září po lehčích cestách (tedy ne všech) i běžným autem (pokud není z půjčovny, tam mají většinou zákaz), ale jinam, kde jsou brody řek a v červnu i rozměklý povrch to vhodné není. V říjnu bys mohla dopadnout jako ta auta na fotkách tady (i když může být ještě pěkně):
http://sadcars.com/en/read/2012/03/12/h ... of-iceland
V červnu bude vody v řekách asi nejvíc z celé doby, kdy jsou sjízdné F-roads. A brodění je na F-roads ten největší problém (kromě lehčí cesty do Duhových hor).

Něco o počasí na podzim je tady:
http://sadcars.com/en/read/2015/09/10/d ... nd-october
Rozdíly ve srážkách během roku nejsou moc velké:
https://en.wikipedia.org/wiki/Reykjav%C3%ADk#Climate

0 Citovat

Do Duhových hor - Landmannalaugar vedou 3 cesty a na jedné větší brody nejsou:
http://wikitravel.org/en/Landmannalaugar

0
4 reakce