Ahojte, ocenim rady a osobne skusenosti ohladom poznavacky v Izraeli. Konkretnejsie: Moja cestovatelsky aktivna babka s nulovymi jazykovymi znalostami si vymyslela, ze chce ist do Izraela a chce spolocnost. Ja cez cestovky zasadne nechodim, pochybujem vsak, ze moja babka bude chciet byvat cez koucsurf Otazka 1: Kedze zaciatkom buduceho roka planujem cestovat do Dubaja, uz teraz zistujem komplikacie ktore mi izraelska peciatka v pase sposobi. Na googli som citala vselico, oficialne by to vraj problem byt nemal, vsade vsak odporucaju novy pas. Kedze osobne skusenosti su na nezaplatenie, pytam sa tu. Je naozaj nutne po navrate z Izraela vybavovat novy pas? Otazka 2: Ako som uz popisala vyssie, rozmyslam, ci ist cez nejaky organizovany zajazd, alebo to zobrat na vlastnu past. Pocula som ze izraelske zajazdy su riadne fyzicky narocne, ale pochybujem, ze na vlastnu past to bude vyrazne lepsie. Urcite by som vsak ocenila istu volnost pri planovani programu. Ak mate niekto dobru skusenost s konkretnym zajazdom, sem s nim. Pripadne ak niekto precestoval Izrael na vlastnu past v nejakom rozumnom style, teda nie stopom a v stane, tiez by som ocenila osobne skusenosti. Cena nie je az tak rozhodujuca, tu pojde hlavne o jednoduche zmanazovanie a pohodlnost. Pripadne samozrejme potesi moznost navstivit Jordansku Petru a dat si jeden-dva dni na plazi. Ak mate akekolvek tipy, rady, vhodne blogy tykajuce sa temy, a osobne skusenosti, prosim sem s nimi!  .

Israel - na vlastnu past ci dobry zajazd?

Založil(a) ve fóru Zájezdy s CK

11 reakcí

Ahojte,

ocenim rady a osobne skusenosti ohladom poznavacky v Izraeli.

Konkretnejsie: Moja cestovatelsky aktivna babka s nulovymi jazykovymi znalostami si vymyslela, ze chce ist do Izraela a chce spolocnost. Ja cez cestovky zasadne nechodim, pochybujem vsak, ze moja babka bude chciet byvat cez koucsurf smiley Takze hladam nejaky rozumny kompromis aby babka nedostala infarkt z toho ako cestujem ja, a aby som sa ja, ako naposledy cez cestovku nezaprisahavala ze uz s nou v zivote nikam nejdem smiley

Otazka 1: Kedze zaciatkom buduceho roka planujem cestovat do Dubaja, uz teraz zistujem komplikacie ktore mi izraelska peciatka v pase sposobi. Na googli som citala vselico, oficialne by to vraj problem byt nemal, vsade vsak odporucaju novy pas. Kedze osobne skusenosti su na nezaplatenie, pytam sa tu. Je naozaj nutne po navrate z Izraela vybavovat novy pas?

Otazka 2: Ako som uz popisala vyssie, rozmyslam, ci ist cez nejaky organizovany zajazd, alebo to zobrat na vlastnu past. Pocula som ze izraelske zajazdy su riadne fyzicky narocne, ale pochybujem, ze na vlastnu past to bude vyrazne lepsie. Urcite by som vsak ocenila istu volnost pri planovani programu. Ak mate niekto dobru skusenost s konkretnym zajazdom, sem s nim. Pripadne ak niekto precestoval Izrael na vlastnu past v nejakom rozumnom style, teda nie stopom a v stane, tiez by som ocenila osobne skusenosti. Cena nie je az tak rozhodujuca, tu pojde hlavne o jednoduche zmanazovanie a pohodlnost. Pripadne samozrejme potesi moznost navstivit Jordansku Petru a dat si jeden-dva dni na plazi.

Ak mate akekolvek tipy, rady, vhodne blogy tykajuce sa temy, a osobne skusenosti, prosim sem s nimi! smiley

Dakujem a prajem vsetkym krasne cestovanie..

0

Ahoj.
Pozeram ze ti zatial nikto neodpisal, tak napisem strusne moju skusenost a odpoviem na tvoje otazky.
S pasom problem urcite nebude kedze v Izraeli do pasu peciatky uz nedavaju. davaju take vytlacene karticky, čiže pecciatky ziadne.
Co sa tyka cesovky alebo na vlastnu past.... jednozdnacne na vlastnu past... vyhoda je v tom ze si vies vylet sama naplanovat a urcite ta to vyjde aj lacnejsie.
Ja som bol v Izraeli uz styri krat a vlete sa chystam opat. Ak budes sledovat letenky, kupis ich za velmi dobru cenu. Ubytko cez airbnb.com, velmi dobre ceny, lacnejsie nez hotely. Najlepsie je prenajat si auto uz na letisku, ale ani cestovanie busom nie je zlozite a drahe. Btw, bol som tam tiez s babkou smiley
Ak by si chela vedette nieco blizsie, kludne napis.

0 Citovat

Souhlasím jednoznačně s výhodami samostatného cestování. U Izraele jsme však udělali vyjímku, trochu i z obav k bezpečnostní situaci, přesunům mezi jednotlivými zónami a volili jsme na základě zkušeností v rodině i kolegů v zaměstnání zájezd s avetour. Byli jsme naprosto spokojeni a nelitujeme, stále platí - každá mince má dvě strany, organizované i samostné cestování přináší různé zážitky. Měsíc po nás byl v Izraeli kolega samostatně, památek, či jiných míst viděl asi polovinu, zase si přivezl zážitky se studiem jízdních řádů, kupováním jízdenek apod...
Na stránkách cestovky jsou zajímavé zkušenosti účastníků, stojí za to si některé přečíst...
Přeji dobrou volbu cesty .

0 Citovat

Dobrý večer Kickassone,
pište si co chcete a do které rubriky chcete( dle počtu Vašich příspěvků se tak děje ).Určitě neberte ohled na žádná doporučení ( ani komunistická) .
Já jsem sděloval svoji zkušenost formulistce a Vy jenom rýpete. Budeteli chtít, zašlu Vám prostřednictvím SZ podrobnosti o absolvovaném zájezdu, který mi byl doporučen od přátel, kteří absolvovali samostané cestování po Izraeli i s touto již nejmenovanou cestovkou. Možná jste si všiml, že s obsazováním zájezdů do Izraele nemá žádné problémy, určitě nepotřebuje moji reklamu zde na fóru.

0 Citovat

Vloni jsem byl s kamarády v Izraeli a kromě malé nepříjemnosti s pokutou za parkování nás nepotkaly žádné komplikace (a to jsme tam byli v období, kdy se válčilo v Gaze).

Cestovali jsme na vlastní pěst (cca 12 dní), což doporučuju, neboť člověk si může vybrat, kde se zdrží déle a naopak kam vůbec jezdit nechce. Naše trasa byla přibližně: Tel Aviv - Haifa - Akko - Nazaret - Galilejské jezero - Mrtvé moře (Ein Gedi) - Masada - Ejlát - Akkaba - Petra - Akkaba - Ejlát - Mitzpe Ramon - Ein Avdat - Beersheva - Mrtvé moře - Jeruzalém - Betlém - Jeruzalém - Tel Aviv.

Bydleli jsme střídavě v hostelech vždy v samostatném pokoji (Tel Aviv, Jeruzalém, Masada, Petra, Beersheva), v kempech za poplatek (Ejlát), v kempech zdarma (Ein Gedi, Mitzpe Ramon) nebo na punk v přírodě. Jedinou nevýhodou je, že na jihu moc hostelů není - vlastně jen v Ejlátu, kde bylo plno a je docela dobrý to mít zamluvený předem.

Co se týče Petry, určitě stojí za návštěvu, ale jednak to stojí dost peněz (aby se to vyplatilo, je potřeba dvoudenní vstupné a přenocovat zde, jinak je vstup neúnosně drahý) a jednak je potřeba se obrnit proti všemožnejm arabskejm nabídkám na super akce. To bylo dost nesnesitelný a přiznávám, že nás díky naší hlouposti několikrát okradli. Navíc není možné překračovat s autem hranici, takže to vypadá tak, že si musíte vzít z Ejlátu taxi na hranice, pak taxi z hranic do Petry a opačně to samé, což opět vlastní cestu prodraží Ale znova opakuji, že to stojí za návštěvu.

Na koupání určitě nejlepší Středozemní moře (i přímo v Tel Avivu) a Mrtvé moře. CO se týče koupání v Rudém moři v Ejlátu, nejsem si jistý, zda ho ocení někdo bez šnorchlu a ploutví. Bez toho potápění asi dost nuda.

Pokud se vypravíte do Betléma, tak zase režim poněkud složitý - musí se busem, jsou hraniční kontroly pro Palestince (Evropan ukáže jen pas, ani ho nemusí otevírat) a u zastávky busu pak naháněči, co vám budou nutit, ať si dáte tour s nimi. Je to komplikované v tom, že v Betlémě není žádný informační systém a baziliku Narození Ježíše Krista bysme asi bez toho taxikáře těžko našli.

Podtrženo sečteno - jel bych tam znova, ale některý místa už bych vynechal. Za mě nejlepší Ein Gedi a pak Tel Aviv, Jeruzalém, Mrtvé moře jako takové, Negevská poušť. Ejlát nezaujme a pokud nechce někdo do Petry nebo se potápět, nemá cenu sem jezdit.

Další info rád poskytnu:-)

Ještě poznámka k pasu - na letišti v Tel Avivu opravdu razítka nedávají, pouze kartičky. Při přechodu hranice do Jordánska je to jiné - tam dostanete razítek hned několik (jordánské vízum, potvrzení o zaplacení výjezdního poplatku - ten je taky poměrně vysoký, cca 300 kč/os každým směrem, dále vstupní a výstupní razítko obou zemí). Podotýkám, že Izrael má v rámci arabského světa diplomatické styky pouze s Egyptem a Jordánskem a při cestě do Dubaje by tohle mohl být velký problém - neriskoval bych to. Dva pasy to jistí smiley

0 Citovat

Ahoj, v Izraeli jsem byl 28.12.2014 - 4.1.2015 na vlastní pěst a v pohodě, auto půjčený na letišti, treasa Tel Aviv - Tiberias - Golany - Akko - Haifa - Jerusalem - Micpe Ramon - Mrtvé moře - Masada a Tel Aviv. Jak už je psáno výše, razítka do pasu se nedávají. Ubytko v apartmánech, cena a kvalita ok (booking.com). Náročný to bude takový, jak si to naplánuješ smiley Cestovku určitě ne, bylo nás pět a cena komplet (letenky, ubytko, auto, jídlo i pivo) za 8 dní cca CZK 80000,-

0 Citovat

Zdravím.

Chtěla bych vás poprosit o pár rad ohledně cesty do Izraele. Velmi mě cesta tam láká, uvažuji letět v zimě do Tel Avivu, projet přes Jeruzalém a kolem Mrtvého na jih a vracet se z Eilatu nebo přímo začít přímo v Eilatu a z něj se i vracet. Orientačně tak na 4 až 5 dní. Má to ale několik háčků.

Cestovala bych sama jako žena a nejsem si úplně jistá, jestli je to reálné a bezpečné. Byl by pro mě bezpečný Eilat a výlet autobusem k Mrtvému moři a okolí? Co Tel Aviv? Neměla bych samotná potíže? Nejvíce se bojím Jeruzaléma, má smysl vůbec jeho návštěvu zvažovat? Kterým místům v Izraeli, částím města v Jeruzalémě bych se měla vyhnout? V jaké části by bylo bezpečné se ubytovat?

Další problém je, že nejsem řidič, nemám řidičák, takže jediná možnost je pouze cesta autobusem. Lze v pohodě ze severu na jih autobusem cestovat a to za rozumných cenových podmínek? Opět mě napadá otázka bezpečnosti takového cestování. Jsou autobusová spojení častá?

Stále více přemýšlím pouze o tom Eilatu a z něho podnikat výlety, ale tam připadá v úvahu jen to Mrtvé moře a Masada. Návštěva Petry je mimo moje finanční možnosti a sama bych se tam ani neodvážila.

Ještě jedna otázka, od pátku odpoledne do soboty do večera jsou zavřené všechny obchody? I velká nákupní centra? Autobusy (dálkové) asi také nejezdí, že?

Ráda bych výlet pojala spíše nízkonákladově, ale pokud bude možnost se vyhnout hostelům, tak to udělám. S jak vysokým rozpočtem bych měla počítat (bez ceny letenky)?

PS. Nechtěl by někdo jet se mnou?

Díky moc za vaše rady a postřehy. smiley

0 Citovat

Ahoj,
co se týče bezpečnosti, můj názor je, že se vůbec bát nemusíš toho že jsi sama žena. Samozřejmě vždycky je v Izraeli určité riziko nějakého teroristického útoku, ale to asi teď všude a zrovna tam se na bezpečnost dbá mnohem víc než třeba v Evropě.
Busy jezdí často a skoro všude, koukni na http://www.egged.co.il/HomePage.aspx
V ten Sabbath jsem byl v Eilatu a obchodní centra byly normálně otevřený, sem tam i nějakej menší obchod, jinak stánky s jídlem atd byly pozavíraný. Dálkové busy podle mě taky nejezdí, ale třeba mě někdo opraví.
Jinak v Eilatu nic není, pokud se teda nechceš válet u moře a je tam fakt draho (celkově je Izrael drahá země, ale tam je to tím, že je to celkem letovisko ještě horší).

0 Citovat

Ahoj,
já byl v Izraeli ve čtyřčlenné skupině, ale osobně bych se cesty sám do Izraele určitě nebál ani jako žena a to včetně Jeruzaléma. Autobusových spojení je všeobecně v Izraeli celkem dost. My ale nakonec pro přesun Eilat - Tel Aviv využili letecké spojení s Arkií, protože vyšlo jen o něco málo dráž než jet autobusem a bylo o poznání rychlejší. Jinak jak zmínil už eremi, v Eilatu toho opravdu k vidění až tak moc není.

0 Citovat

Jel jsem sám busem z Jeruzaléma do Eilatu, pak z Eilatu do Beer Shevy, následně jsem využil vlak do Tel Avivu. Vše bylo naprosto v klidu. Někomu může dodat na klidu to, že v busech a vlacích jezdí hodně ozbrojených mladých vojáků a vojaček (zřejmě domu, když mají u útvaru volno).

Problém internetových stránek egged.co.il je, že jízdenky na bus lze předem koupit online pouze přes jejich hebrejskou verzi. Řešil jsem to tak, že jsem poprosil Izraelce, u kterých jsem byl přes Airbnb ubytovaný, aby koupili jízdenky přes web za mě... Na místě před odjezdem si pak v automatu nebo na přepážce musíš nechat vytisknout originální jízdenku.

V souvislosti s výlety z Jeruzaléma doporučuji https://www.abrahamtours.com/ .

0 Citovat

Díky moc za tipy.

Mám ještě jeden dotaz. Byla jsem v Egyptě a tato oblast je typická řekněme trávícími problémy. Osobně jsem na tyto věci velmi citlivá, a to i když se vydám pouze do středomoří. V Egyptě je to u mě jistota, ale tam není problém opatřit si např. Antinal. Jak je na tom Izrael? Také je to oblast, kde se
potíže tohoto druhu dají pravděpodobně očekávat? Jaká místní antibiotika se dají koupit? Nebo mi bude stačit Ercefuryl?

0 Citovat

Izrael je v pohodě, falafel, hummus...... Egypt je sice hned vedle ale je to úplně něco jinýho z hlediska hygieny

0
11 reakcí