Zdravím, na konci října máme naplánován prodloužený víkend v Porto. Konkrétně se jedná o termín 27. - 30. 10. 2016. Mohl bych Vás poprosit o nějaké rady a tipy na místa, která stojí v tomto městě za návštěvu? Budeme mít k dispozici 2,5 dne. Přiletíme ve čtvrtek cca kolem 16:00, následně máme celý pátek a sobotu a v neděli odlet v 9:00. Zatím mám jen předběžný plán. Samozřejmá je prohlídka celého města. Budeme bydlet v části Vila Nova Gaia, takže to je všude snad blízko a ideální startovní pozice. Chceme navštívit všechny hlavní památky, nějaký čas věnovat degustaci vína v místních vinnařstvích a dále bych rád věnoval půl dne surfingu. Janá vinařství ze svých výletů doporučujete a kde se dá v portu dobře najíst? Vzhledem k pokročilému datu už to na přímé koupání asi nebude, ale právě surf bych viděl jako dobrou alternativu. Ani jeden z nás na tom nikdy nestál, ale prý jsou poblíž Porta školy surfování, např. na půl dne. Máte s tímto někdo zkušenosti? Co si myslíte o 2,5 dnech v Porto, je například reálné, udělat si třeba půldenní výlet i do nějakého města mimo? Děkuji za všechny rady a tipy .

Porto - tipy a triky

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Zdravím, na konci října máme naplánován prodloužený víkend v Porto. Konkrétně se jedná o termín 27. - 30. 10. 2016. Mohl bych Vás poprosit o nějaké rady a tipy na místa, která stojí v tomto městě za návštěvu? Budeme mít k dispozici 2,5 dne. Přiletíme ve čtvrtek cca kolem 16:00, následně máme celý pátek a sobotu a v neděli odlet v 9:00.

Zatím mám jen předběžný plán. Samozřejmá je prohlídka celého města. Budeme bydlet v části Vila Nova Gaia, takže to je všude snad blízko a ideální startovní pozice. Chceme navštívit všechny hlavní památky, nějaký čas věnovat degustaci vína v místních vinnařstvích a dále bych rád věnoval půl dne surfingu.
Janá vinařství ze svých výletů doporučujete a kde se dá v portu dobře najíst?

Vzhledem k pokročilému datu už to na přímé koupání asi nebude, ale právě surf bych viděl jako dobrou alternativu. Ani jeden z nás na tom nikdy nestál, ale prý jsou poblíž Porta školy surfování, např. na půl dne. Máte s tímto někdo zkušenosti?
Co si myslíte o 2,5 dnech v Porto, je například reálné, udělat si třeba půldenní výlet i do nějakého města mimo?

Děkuji za všechny rady a tipy

0

My jsme byli v Portu letos v Květnu smiley

Měli jsme tam jen jeden celý den. Hlavně jsme spíš chodili po městě. Na degustaci jsme byli v Offley a bylo to super. Rozhodně je potřeba si degustaci zarezervovat. My tam byli až kolem oběda a skoro všude už měli plno na celý den. smiley

Tady si můžeš přečíst naše postřehy: http://posvyose.cz/portugalsko-za-4-dny/

0 Citovat

Já myslím,že toho chceš stihnout až moc a pokud přiletíš v 16:00 tak tam máš vlastně dva dni + jeden večer ..
Nevím sice co si představuješ pod pojmem "všechny hlavní památky",ale ty dva dni jsou dle mého tak akorát na klidnou prohlídku města + vinné sklepy!
Co se těch vinných sklepů týče,žádná rezervace není třeba jen je třeba neskončit u prvních profláklých vinařství jako třeba zmiňovaný Offley,ale pokračovat do kopce dále !!
Guimaraes a Braga(vlakem něco přes hodinku) jsou města která 100% stojí za návštěvu ale to je otázka jednoho dne určitě ne půldne!

0 Citovat

Pár subjektivních postřehů...
Ad sklepy, je v zásadě jedno kam půjdeš, já bych po zkušenosti nešel nikam, resp. šel maximálně do Quevedo, kam vstup dostaneš s lístkem na lanovku. Jinde to je co se týká kvality vína stejné (osobně vyzkoušeno)a než si připlácet za ochutnávku vintage, je lepší si koupit láhev třeba tawny Vista Alegre Vista 1996 za 25,- EUR. To je opravdu luxusní portské a za tu cenu bomba! Ono bez auta je dost omezující cesta jak k dobrým quintas za vínem nebo dobrými restauracemi. Za vínem by to chtělo proti proudu řeky Douro nebo na sever. K restauracím - je jich mraky, ale hodně jsou jen turistická pozlátka, stejně jako kdekoliv na světě v exponovaném místě. Gastronomicky nás zaujala snad jen Solar Moinho de Vento, interiérem Museo d'Avó.
Na surf, zvláště, pokud jste na tom nestáli bych se vykašlal a jel raději do Bragy nebo někam na pobřeží, pokud bude počasí. Osobně mě mnohem více než Porto oslovilo severní Portugalsko, malá městečka v horách, malá vinařství, krásné kostelíky, příroda nádhera. Ale to chce auto.
Pokud byste byli déle, je krásný celodenní výlet do španělského Viga a odtud na Illas Cíes, zvláště, pokud se dá koupat.

0 Citovat

Děkuji za inspiraci. Ta okolní města byl spíše takový návrh do diskuze, ale reálně jsem s tím spíše nepočítal. Z vína mám vyhlédnuté Grahams a Taylors. Co na to Ima, případně nějaké konkrétní doporučení, těch méně profláknutých?
Jinak hlavními památkami mám na mysli ty, co jsou ve většině průvodců atd., ale právě proto píšu sem, pro osobní doporučení smiley

S tím surfem máte někdo zkušenosti?

Děkuji

0 Citovat

Taylors jsme byli....bylo to spojeno s prohlídkou sklepů a ochutnávkou několika druhů
Když půjdeš výše těmi úzkými uličkami narazíš na plno menších vinařství kde můžeš posedět a ochutnat ..
Navrch bylo vše zdarma,ale je to zkušenost z roku 2011 a co jsem slyšel tak ochutnávky zdarma jsou už spíše vyjímkou ..

0 Citovat

Zatím neporadím, ale jedu příští týden (Lisabon a okolí + Porto a okolí), tak případně potom můžu podat aktuální info. smiley

0 Citovat

My byli před 2 a 1/2 lety v CALEM. Doporučil nám ho na můj dotaz recepční na hotelu. Vstup 4€, prohlídka v několika jazycích (v různých časech, čeština bohužel ne) cca hodinu, ochutnávka 1dcl červeného + 1dcl bílého v ceně.
Byli jsme v pravé poledne (anglický výklad) jen ve čtyřech, my 2 a nějací 2 mladí slováci. Během chvilky jsme si nádherně sedli. Všichni jsme uměli anglicky jen základy a spolu se super průvodcem to byla občas dost sranda. Často jsme ho svýma stupidníma dotazama doháněli až k slzám smíchu smiley Vše ale ustál na jedničku a někdy nám i oplácel podobnou ironií. Prostě supr.
1/2 hodiny po nás se ale na další prohlídku navalilo snad 30 lidí - masakr. Být tehdá v té skupině, tak mám z té samé prohlídky asi totálně obrácený zážitek.

0 Citovat

My jsme prošli několik sklepů větších či menších a všude byli prohlídky "zdarma". smiley Člověk vždycky platil jen tu ochutnávku, která byla na konci a záleželo už jen na tom kolik a čeho chtěl ochutnat. Cenový rozmezí bylo cca od 4 Eur za 1dl červenýho a 1dl bílýho až po cca 20 EUR, kde by člověk dostal dohromady 5dl většinou hodně kvalitních vín smiley

My jsme to nakombinovali a koupili dvě degustace, pro jednu osobu za 4 eur a pro druhou za 12 takže jsem pak ochutnali i vitage smiley

0 Citovat

Hele, jako na mě ne...Prohlídka sklepů ve Vila Nova de Gaia a kvalitní víno, nota bene portské je tak trochu oxymóron. Nebo respektive ano, ale ne za 12 éček. Kdo máte rádi dobré víno a nechcete být za hejly jako Japonci při ochutnávce českého piva na Spilce, musíte vyrazit mimo Porto nebo si koupit kvalitní víno mimo centrum Porta. Apropos doporučuji i vyzkoušet klasická vína, poměr ceny a kvality je většinou vynikající. A super zážitek je návštěva nějakých quintas v údolí Douro nebo na severu v Minho. Je to úplně jiný level než to ždímání turistů v Portu.

0 Citovat

já bych neřekla, že nám tam dávali ochutnat nějaké hnusy a ani že by se nás snažili oškubat. Byli jsme v Grahams = docela slušnej výšlap do kopce. smiley
Na prohlídce jsme byli uplně sami, takže jsme měli privat tour (my 2 + průvodce) a slečna s námi byla ve sklepě, tak dlouho jak jsme chtěli my. Na konci jsme měli za 5€ 3 vzorky, které se lišily hlavně stářím vína. Nakonec jak jsme tam seděli sami, tak se s náma zakecala "barmanka/hosteska" a přihrála ještě další vzorek zdarma. Jinak tam prodávali lahve jejich portského za cca 15€/lahev, což mi přišlo adekvátní.
jinak na to, že bylo mimo sezonu (květen), tak dole u vody bylo docela dost nanáněčů, co nám rvali do ruky letáky s jejich sklepama a special nabídkama.

0 Citovat

Apropos, určitě také v Portu ochutnejte vinho verde, které se pěstuje v oblasti nad Portem až k hranicím Španělska a je svým způsobem světově unikátní. Je to takové lehké, příjemné a osvěžující pitíčko, nejen bílé, ale i růžové a červené a když vyjedete na sever, uvidíte i jak se typicky pěstuje, tedy ve výšce na takových pergolách. Kdo nepil vinho verde, nebyl v Portugalsku smiley Nejlépe s Arroz de Sarabulho, specialitou ze stejného regionu z vepřového masa, krve a rýže. Vynikající!

0 Citovat

Pokud Vás portské zajímá, tak v Lisabonu doporučuji navštívit Instit portského vína- http://www.ivdp.pt/pagina.asp?idioma=1&codPag=169&
Moc příjemné místo a výběr neskutečný- můžete ochutnávat a ochutnávat;-)

0 Citovat

Nechávám si ho posílat jako tzv. sprosté pití z Portugalska, Monte Baixo 2,35 EUR a moje oblíbené Ponte Lima Classic za 3,25 EUR + cca. 10 Kč láhev Frachtkosten. V pátek opět dorazí smiley

0 Citovat

Díky všem za informace. Surfování ještě zvážím a na základě vyšich postřehů asi vyřadím z itirenáře .... bohužel více času nemáme, takže se ani mimo Porto nepodíváme .... moc děkuji i za tipy na portské víno. Nějaké ty profláknuté si určitě poznamenám, ale asi bude i záležet na aktuálmí situaci a náhodném objevování .... já i přítelkyně jsme ´vinaří, respektive já jsem náplava, ale ona je přímo z vinařské obce, takže to zkoušení bude zajímavé, díky i za Vinho verde, určitě zkusíme. Předpokládám, že je k dostání normálně ve městě ....

Když jsme u toho vína, tak mě napadá, jestli je nějaký způsob jak domů dovézt nějaké na ochutnání, když máme jen příruční zavazadla? smiley

0 Citovat

přelít do deseti 100ml lahviček smiley

0 Citovat

Do žaludku večer před letem:-) U nás je dost dovozců vín z Portugalska a pokud budeš toužit po něčem extra, mohu si nechat poslat s víny pro mě...

0 Citovat

my meli taky jen prirucni, tak jsme vezli aspon miniaturky portskeho jako darky

jinak my meli prestup na stanstedu, kde neni transit, tak jsme kvuli toho nemohli zadne koupit ani na letisti.

0 Citovat

Před 4 lety v Dusseldorfu nám při tranzitu zabavili 250 ml vodu v plastu, kterou jsme měli z předchozího letu...

0 Citovat

Počasí:

Ráno a potom už i večer bylo dost chladno - kolem 10 stupňů. Přes den pohodička na tričko, takže tipuju něco mezi 20 - 25. Když nefoukalo, bylo příjemně teplo. Koupání asi jen pro odvážlivce. Během té několikakilometrové procházky podél pobřeží jsme viděli opravdu jen pár lidí polehávat na pláži. V moři jsem viděl slovy JEDNU ženskou a to, že měla namočené kotníky. smiley Ale je pravda, že opravdu hodně foukalo a byly velké vlny, takže to ani na žádné velké koupání nebylo. Nevím jestli jedete i na jih - v Cascais naopak bylo na pláži lidí spousta a i počasí bylo příjemnější.

Z těch ne až tak profláknutých míst co by stálo za navštívení mě napadají zahrady Palacio Cristal. Park jako takový mi nepřišel nic extra - klasický městský park, ale je odsud zase trošičku jiný výhled na město. Další vyhlídka, která nabízí zajímavý pohled na město a možná není až tak profláknutá i když lidí tam bylo taky dost je miradouro das virtudes. Můžeš mrknout jestli tě to zaujme. Nakonec špatná ani nebyla cesta normálním MHD busem z pobřeží zpět do centra, kdy ten autobus najednou jede neturistickými oblastmi a vidíš trošku jiné Porto smiley

Otevírací doba sklepů:
Mám takové tušení, že většina zavírá kolem 17 - 18 hodiny, aspoň co jsem dopředu hledal. My chtěli taky něco až na večer. Taylor's měli otevřeno do 19:30, přičemž na poslední prohlídku bylo potřeba vyrazit kolem 18, aby to člověk stihl. Navíc mají tam i restauraci, která asi bude otevřena déle, jen nevím jak je to tam s ochutnávkou. Samozřejmě barů a restaurací v okolí bylo i večer otevřeno spousta. V Taylors byla prohlídka za 12E a v tom už byly dva vzorky na ochutnávku. Další bylo možné přikupovat. Pokud si to dobře pamatuju, tak nejlevnější vzorky stály snad 4 nebo 5E. Nejdražší snad kolem 60E. Do cca 12E tam bylo na výběr několik vzorků.

Letiště:
Musím uznat, že na to jak je Porto "malé" město, tak má moc pěkné a velké letiště. Na letiště vede metro, které vypadá spíš jak naše tramvaj. Většinu času jede nad zemí. Potřebuješ lístek Z4. Cena tuším 2,1 E + 0,5E poplatek za kartu. Koupíš v automatu na letišti. Překvapily mě akorát intervaly. Metro jede cca 2x - 3x za hodinu.

Braga:
Plánoval jsem ji dopředu. Ráno po osmé jsme jeli vlakem tam. Odpoledne o půl čtvrté zpět. Cesta trvá cca 75 minut. Vlak stál 3,1E jeden směr + 0,5E opět za kartičku. Jinak Braga byla určitě pěkná, kompaktní historické centrum - není problém ho projít celé. Pořadí tam i walking tour zdarma. Myslím, že to bylo v 11 a v 15 hodin. Trvá to cca 2 hodiny a ukážou ti ty nejdůležitější památky. Je tam spousta kostelů, ale jak už jsem psal u třetího už mi přijdou všechny stejné. My tam jeli hlavně kvůli kostelu Bom jesus do monte. Je na kopci za městem - cca 6 km. Nutno jet místní MHD. Doporučuju autobus č. 88 - jede až nahoru ke kostelu. Cena 2E. Je odsud krásný výhled na Bragu i do okolí. Když bych to měl shrnout tak výlet stál za to, hlavně díky tomuto výhledu a kostelu. Braga jako taková mě až tak neoslovila. Jinými slovy byl jsem rád, že jsem tam byl, ale podruhé už bych tam nejel smiley S odstupem příjemně hodnotím cestu zpět vlakem. Měkké odpolední sluníčko a krásné výhledy do krajiny - to se mi líbilo.

Kromě Bragy lze vlakem vyrazit taky do Guimaraes. Z Porta tam taky jezdí vlak. Tam je pro změnu hrad.

0 Citovat

Když nejen Porto přijíždí k vám smiley
PS: Píšu to podruhé, po mojí zkušenosti bych šetřil na turistické prohlídce sklepů ve Vila Nova de Gaia a prostředky věnoval do místní konzumace krásných portugalských (nejen portských) vín nebo návštěvě nějaké quinta v údolí Doura.

0 Citovat

Na kolik přijde taková objednávka, tedy jako doprava?

0 Citovat

Jak kdy. Když je čas, nechám si to připravit a pak to vyzvednou řidiči kamionů za bakšiš. Když je něco zajímavého nebo spěch a velká chuť, tak DHL za cca. 17,- EUR za bednu. Výhoda je, že to tu mám za 3 dny.
PS: Teď jsem svým známým dělal slepou degustaci, napsal jsem předem na papír jak to dopadne a nezklamali mě smiley

0 Citovat

Jinak mnozí jistě znají, ale i přesto:
https://www.use-it.travel/cities/detail/porto/

USE-IT mapy, které jsou tvořeny zejména pro mladé cestovatele a nabízejí přehled o ¨nekomerčních, smysluplných a aktuálních podnicích, událostech a aktivitách v daných městech. Zkušenosti mám z Ostravou, kde jsou zaznačeny opravdu super podniky (jídlo, kavárny, kluby, atd.). Pro návštěvu Porta určitě plánuji využít i USE-IT Porto (v papírové podobě k dostání na Tourism Office of Avenida dos Aliados, zde: https://goo.gl/maps/oG4NfFSKk6K2

0 Citovat

toncek: jak dlouho jsi byl na letišti před odletem? Letí nám to v 9 ráno, ale metro podle vyhledávače jede první až v 7:18 s příjezdem v 7:44 ... je to dostačující co myslíte? máme jen příruční zavazadlo

... kupoval jsi jednotlivé jízdenky nebo celodenní ... asi se to dá vše v pohodě odejít oěšky, krom cesty na letiště a např, na pláž, ne?

0