Ahoj. Budu rád za vaše zkušenosti, jak se vám tam líbilo a kolik co stálo, stejně jako o Johannesburgu a JAR celkově. Tady ve fóru o tom není totiž skoro nic, navíc mám letět sám. Mimochodem co bezpečnost v JAR a vaše zkušenosti v tomto? Děkuji. .

Krugeruv národní park a JAR - vaše zkušenosti

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Ahoj.smiley

Byl už z vás někdo v Krugerově národním parku v JAR? Chystám se tam právě za tři měsíce.smiley

Budu rád za vaše zkušenosti, jak se vám tam líbilo a kolik co stálo, stejně jako o Johannesburgu a JAR celkově. Tady ve fóru o tom není totiž skoro nic, navíc mám letět sám.

Mimochodem co bezpečnost v JAR a vaše zkušenosti v tomto?

Děkuji.smiley

0

Ahoj, tak kde zacit.

V JAR jsme s pritelkyni stravili rok, na zacatku cervence jsme se vratili.

Krugeruv narodni park je obrovsky, nadherny, najdes tam Big 5, nicmene je prehnane drahy. A proto jsme se do nej nevydali. Jelikoz jsme bydleli ve meste Durban, jeli jsme do nejstarsiho parku (ma taky Big 5) - Hluhluwe. Nicmene nadherny je taky park Pilansberg kousek od Johannesburgu.

Co se tyce bezpeccnosti - clovek se musi mit vsude na pozoru, nicmene za cely rok jsme se nikdy necitili v ohrozeni. K cestovani po meste vyuzij urcite Uber - levny, rychly, bezpecny, spolehlivy.

Pri cestovani jsme vzdycky bydleli pres Airbnb - a muzem jen doporucit.

Kdyztak se ptej. Honza

0 Citovat

Já sem byl v JAR od července do prosince 2011, takže za tu dobu se to tam asi hodně změnilo. V Krugeru jsem byl v listopadu a bylo to opravdu bezva, měli jsme vlastní auto a jeli jsme tam na 2 dny s přespáním ve Skukuze ve vlastním stanu. Cenově to asi bylo celke drahý (přesně už si napamatuju, nepochybně se to za tu dobu změnilo), ale asi mi to i tak přišlo že to za to stálo. Z big 5 jsme viděli slony, buvoly a nosorožce, z kočkovitých šelem jen několik gepardů.

Z dalších menších parků jsme navštívili ještě Addo Elephant National Park u Port Elizabeth, taky zajímavé, obzvlášť pokud má člověk rád slony (je jiech tam fakt spousta).

Bezpečnost byla trochu problém, všude nás varovali ať jsme opatrní, neukazujeme foťáky, cenosti máme schované, nejezdíme do townshipů, po setmění ať radši nejezdíme nikam ... ale jediný problém co jsem měl když mě chtěl chlapík ukrást z kapsy mobil v Cape Townu na Long Street, naštěstí neúspěšně.

JAR rozhodně doporučuji, ten půlrok tam jsem si opravdu moc užil.

0 Citovat

čo výlety do okolitých krajín - Botswana, Namíbia, Zambia, Zimbabwe? Boli ste niekto? Dá sa self drive s autom z JAR?

0 Citovat

Ahoj, já jsem nebyl v JAR tak dlouho, jen 16 dní v listopadu a prosinci 2015, ale s klukem, který tam částečně žije a předal mi nějaké jeho zkušenosti. Kruger určitě není přehnaně drahý. Denní vstupné je 280 ZAR (necelých 500 Kč) podle počtu nocí (ne započatých dnů), což je sice o něco víc než 195 ZAR v Hluhluwe, ale řešit rozdíl 150 Kč na den nemá cenu. V porovnání s Tanzánií, kde je denní vstupné nejčastěji 45-60 USD, se už vůbec nedá mluvit o přehnané drahotě Krugeru. V Hluhluwe jsme byli od svítání s místním průvodcem a neviděli jsme tolik zvířat jako v Krugeru (celou big 5 a mnoho dalších) sami bez místního průvodce. Tam nejvíce pozdě odpoledne, ale i přes den dost zvířat. Měli jsme auto 4x4, ale i bez něj bychom kromě leopardů viděli vše podstatné.

Kempování stojí asi necelých 500 Kč (nebo i pod 400 Kč) za 2 lidi ve vlastním stanu, což je oproti Tanzanii, kde chtějí 30 - 50 USD na osobu, pakatel. V ceně je i bazén. V Hluhluwe se asi nedá spát, takže je třeba vyrážet ze St Lucia za tmy, aby byl člověk v parku v nejlepší dobu na pozorování zvířat. Hluhluwe NP stojí za návštěvu, ale řekl bych, že na mě víc zapůsobila pozdně odpolední plavba na řece u St Lucia s pozorováním hrochů, krokodýlů a ptáků. Později večer jsme měli na zahrádce bungalovu hroší rodinku. Moc pěkná je nedaleká pláž s možností koupání na Cape Vidal, kde cestou se jede přes iSimangaliso Wetland Park s pozorováním zvířat (přes den jich ale moc nebylo).

Výhodou Krugeru je to, že se dá navštívit bez průvodce i v malém autě (např. VW Polo, je tam spousty asfaltek), které se levně půjčí v Nelspruitu, kam se dá dojet busem (nebo minivanem přímo z letiště). U vstupů nebo na odpočinkových místech jsou mapy, na kterých lidi označují místa, kde viděli ten den určité druhy zvířat (odlišeno barvou), takže proto není průvodce tolik potřeba. Samozřejmě ale jeho cvičený zrak odhalí i zvířata, která běžný člověk přehlédne. Z Krugeru pak zamiř určitě do nedalekého Blyde River Canyonu (vstupné je zanedbatelné), což je asi na 2 dny (1 dole a 1 nahoře na mnoha vyhlídkách). Nebo si půjč auto na letišti v Johannesburgu, pokud budeš cestovat autem i jinde. Jinak na východě JAR doporučuju navštívit Dračí hory třeba okruh nad vesnicí Didima na necelý den nebo pro středně zkušené trekaře 2-denní výlet z Didimy přes Windy Gap se spaním ve 2800 m n.m. Moc pěkný zážitek je potápění v kleci se žraloky plavajícími okolo (i pro nepotápěče, klec je u hladiny a pod vodou se vydrží na nádech, velcí bílí tam ale na rozdíl od Kapského města nejsou):
http://www.sharkcagedivingkzn.com/index.html

Pokud jde o bezpečnost, tak v centru Johannesburgu se raději moc nezdržuj. V NP a horách je bezpečnost vysoká. Parkoviště a kempy bývají za závorou, takže je bezpečnější nechávat auto tam než na parkovištích v ČR. U velkých supermarketů jsou někdy samozvaní hlídači aut za dýško, jinak 1 z nás raději plně naložené auto před supermarketem hlídal.

0 Citovat

pekny prispevok Libor, Afrika ma nikdy nejak nelakala, ale teda ako vidim tie ceny a zazitky, tak JAR s nejakym error fare by nebola zla volba smiley

0 Citovat

Díky tonic, mě Afrika také do té doby moc nelákala a během dosavadních asi 4 let cestování (v součtu) jsem se jí vyhýbal. Většinou jsem cestoval sám a do Afriky jsem spíš chtěl až někdy s někým dalším. Do JNB jsme letěli v akci s BA za 12000 Kč (zpět v A380).

K dotazu na okolní země. Půjčovny aut (např. Avis a Hertz na webu holidayautos.co.uk) píšou obvykle toto:
No cross borders allowed to Malawi, Angola, Zambia, Zimbabwe and Mozambique, even if returning to South Africa. Rentals from South Africa to Namibia, Swaziland, Lesotho and Botswana will require a letter of authority at time of collection of the vehicle. If this is not obtained the customer will be refused entry. Cross border to Namibia is permitted at an additional cost of NAD 180.00 road tax fee (to be paid at the Namibian border), if driving a non-Namibian vehicle. When crossing the border into Swaziland, a road tax of ZAR 50.00 will be charged at the border for all cars with a foreign license plate an additional ZAR 1320.00 (incl tax) will be charged for cross border rentals exc. SZ, LS.

Tedy výjezd půjčeným autem z JAR do Namibie bude stát navíc asi 2300 Kč (+310 Kč na hranicích), do Botswany stejně, ale možná za obě země bude jen 1 příplatek dohromady, to nevím. Svazijsko 90 Kč, Lesotho nic a ostatní nelze navštívit půjčeným autem.

0 Citovat

Super, MOC děkuji za odpovědi, hlavně Libor to napsal dobře.smiley

To s tím bazénem.... to jako fakt?:-) V Krug. nár. parku mají místo na přespáním i s bazénem?:-))

Potěšilo mě ale, že průvodce zase tak nutně nepotřebuji.smiley

Mimochodem tučňáci se dají na jihu taky potkat?:-)

0 Citovat

Ano, tucnaci jsou na Boulders beach kousek od Kapskeho mesta. Doporucuji zajit i na plaz, ktera je vedle te tucnaci kolonie (plati se R60 za vstup) - par tucnaku tam povetsinou doplave a muzes jit k nim na par centimetru.
Kousek od tama je i Hout Bay pristav, kde jsou obrovske kolonie lachtanu - mistni uz vedi, jak je nalakat na molo a muzes je krmit, hladit a vyfotit se s nema.

0 Citovat

K dotazu na bazén:
Většina kempů v Krugeru má bazén. Napiš do googlu třeba "Skukuza swimming pool" a bude to hned 1. fotka. Ve větších kempech je kromě běžných zařízení obvykle bankomat, supermarket, restaurace, kuchyňka (ta i v menších kempech, s vařiči, ale jinak s minimálním vybavením, to lze půjčit v recepci). Více info o kempech je tady:
http://www.krugerpark.co.za/Kruger_Nati ... -camp.html

0 Citovat

Ubytovanie v Krugeri je ale asi celkom drahé, ako sa tak dívam, však? Na kempy teraz údajne neprijímajú rezervácie podľa informácie na webe, ktorý sem dal Libor.

0 Citovat

To, že kempy nepřijímají rezervace na přespání ve vlastním stanu, neznamená, že tam nelze přijet bez ní. My jsme na Kruger a kromě 1 ani jiný kemp v JAR a Svazijsku rezervace neměli. Na bungalovy to bylo třeba, ale hostely v Graskopu u Blyde River Canyonu měly volných postelí spoustu. Kemp u spodní části kaňonu byl na následující dny plně obsazený kvůli rezervaci od 2 větších skupin, takže jsem si ho raději rezervoval, což ale není snadné, protože vyžadují (stejně jako ty naše bungalovy) platbu na jejich účet převodem či složením v místní bance. Některá ubytování lze rezervovat i přes booking.com atd. V nejvyšší sezóně (o školních prázdninách v JAR) bych rezervaci v Krugeru asi řešil, jinak by snad mělo stačit zeptat se na bráně. Rezervovat se asi dá tady:
https://www.safarinow.com/destinations/ ... nning.aspx

0 Citovat

Taky teď plánuju návštěvu KNP. Kvůli omezenému času na JAR jsme si tam dali 2 dny, auto budeme půjčovat na letišti v Johannesburgu. BTW, nevíte někdo, jak se autopůjčovny staví k případnému poškození auta v parku, třeba při zdemolování slonem? smiley Mám v plánu zaplatit si zbavení se spoluúčasti a budu to brát přes http://www.economycarrentals.com (Každou sobotu dávají na svém FB 10% slevový kód, tak čekám. Snad to s tím nefunguje jako u Wizzairu smiley ), takže zatím nevím, od jaké půjčovny to bude.

Ubytování jsem booknul v Pretoriuskop Rest Camp v malé chajdě za nějakých 356 ZAR.

Třetí noc pak přespíme v Graskopu a další den pojedeme přes Panorama route.

Tady je docela dobrý článek s tipy na self driving, narazil jsem tam i na aplikaci, kde lidi hlásí spatřená zvířata (Latest Kruger Sightings, Tracking the Wild).

0 Citovat

Nevím, ale předpokládám, že se k tomu staví stejně jako k jiné škodě. Nestává se to moc často. U slona je třeba být připravený couvat, tj. nenechat si najet další auto hned za sebe. A nepokoušet se předjíždět slona jako na tomto videu:
https://www.youtube.com/watch?v=enzsujSTeBo
Já jsem musel couvat vpodvečer před slonem, když jsme měli do kempu Skukuza rezervu jen pár minut před zavíračkou (dávají pokuty za pozdní příjezd i za rychlost) a pár km před kempem bylo u silnice přes 10 slonů. Čekali jsme, až odejdou kus dál, ale stejně se to jednomu slonovi po chvíli nelíbilo a šel proti našemu celkem velkému autu. Akorát pak zavírali bránu do kempu.

0 Citovat

Dobrý den, byli jsme s manželem v JAR 3x, 2x v Namibii, 1x v Botswaně. JAR vychází nejlevněji i když se pořád zdražuje. JAR je obrovská země. Dá se cestovat velmi levně malým osobním autem které jsme si zamluvili z domu k vyzvednutí přímo na letišti. Pokud chcete navštívit Krugerův nár. park., určitě pristanete v Johanesburku. My se vždy velkým městům vyhýbáme, okamžitě opouštíme Johanesburk a odjíždíme. Jednu noc jsme si zamluvili asi na půl cesty z Johanesburku do Krugru . Další tři noci jsme strávili v malých dračích horách, potom 7 nocí v Krugrově parku, je obrovský, my to milujeme, krásný je sever parku, spali jsme vždy 2 noci v kempu a poračovali dál celkem 3 kempy. Vyjeli jsme na severu a ještě navštívili park Mapungubwe nádhera je na hranicích 3 států Botswana, JAR, Zimbabwe. Přímo v parcích se ubytovat je výhoda, na safari vyrážíte již nad ránem a z každého ostatního ubytování ztrácíte čas. Vše se dá objednat přes internet, my spali v chatičkách nebo safari stanech. V kempech jsou obchody, koupíte vše co potřebujete,, hlavně dřevo,maso a chleba smiley také víno výborné. Ceny se daji, není to tak drahé, absolutně nesrovnatelné s Tanzánií nebo Keňou. Na stránkách parku najdete vše. Klidně se můžete dotázat odpovím na další otázky.

0 Citovat

ONeill - K tomu půjčení od economycarrentals.com, těch 10% přes FB je jen z jejich brokerage fee. Tedy 0,0 nic:-)

0 Citovat

Ještě jednou děkuji za odpovědi. smiley

Jestli to tedy chápu dobře, dá se přijet do parku a sehnat ubytování v kempu až na místě, i kdyby to bylo jen ve stanu? URČITĚ? smiley

Mimochodem jak tu někdo psal o Durbanu, opravdu je to tak nebezpečné tam? Dostal jsem důrazné doporučení od člověka, co tam letos nebyl, že raději se mu vyhnout...

0 Citovat

Ahoj,
myslíte, že by byl někdo schopný mi cca říct, kolik se průměrně za den dá najet v Krugerovi? Chapu, že to je uplně blbá otázka, ale pokud by se našel někdo, kdo tam byl a napsal by mi cca že za den ujel xxx km, tak budu nanejvýš spokojená smiley
Jedu v listopadu a nemůžu se rozhodnout kudy nejlépe vjet do parku, jaký kemp bude nejvhodnější a kudy zase vyjet ven.
Díky za vaše odpovědi a názory smiley

0 Citovat

V nabitém itineráři jsem měl na Kruger 1 den což mi přišlo tak akorát (na jih Afriky jsem měl 3 týdny včetně cesty a ujel 7500 km). Zvířat je tam dost, člověk je nemusí hledat - sama se pletou pod kola. Trochu otravné je, že se tam nesmí vystupovat z auta a je omezená rychlost. Park je hodně velký a k večeru se poklidná prohlídka změnila v rallye abych ho stihnul opustit včas. Odnesla to jedna křepelka při nízkém průletu a nějaký had co to nestihl včas přes cestu. Ale není jen Kruger a určitě se vyplatí pokud je čas navštívit i další parky ať už v JAR, tak v okolních státech.

0 Citovat

Ano znám maximální povolenou rychlost i otevírací dobu, ale nikdy jsem tam nebyla. Nevím jak moc se ti zvířata pletou do cesty, jestli čekáš hodinu než odejde rodina slonů z cesty a nebo jestli ti jen přes cestu prosviští zebra (chápu, že se to nedá takhle říct) ale zajímalo mě, kdyby mi někdo napsal jestli třeba průměrně za den stihneš ujet 80km a nebo třeba projet park od jihu někam nad střed - cca 280km? Samozřejmě se všemi potřebnými zastávkami atd smiley
Když padrino píše, že byl v Krugeru, tak kolik km cca za ten den ujel smiley
díky smiley

0 Citovat

Ahoj, nemá smysl si naplánovat dlouhé přejezdy, protože přes den je méně zvířat a až na pár pěkných skal a vyhlídek toho zas tak moc k vidění není (tedy nějaká zvířata ano, ale asi nechceš sedět od rána do večera v autě). Lepší je přes den odpočinek v kempu, třeba u bazénu a vyrazit brzo ráno a pak poslední hodiny před uzavřením brány do kempu. Při odpoledním příjezdu přespěte třeba v Berg-en-Dal a další noc ve Skukuze. Satara už je zbytečně daleko na přejezd z Berg-en-Dal (dojet se jistě dá, ale my jsme aspoň vyhodnotili, že to nemá cenu, a raději si odpoledne projeli okolí Skukuzy). Odjet bude nejlepší na západ na Blyde River Canyon, kde není moc zvířat, ale scenérie jsou úžasné jak nahoře z mnoha vyhlídek tak dole. Případně v opačném směru.

1 den na Kruger je samozřejmě málo (padrino, raději se věnuj svým úchylkám), chce to aspoň 2 večery a 2 rána. Měří tam rychlost, zvlášť před zavírací dobou kempů, protože takových lidí neschopných spočítat si čas, kteří v obavě z pokuty za pozdní příjezd raději rychlou jízdou zabíjí zvířata, je dost. Vystupovat z auta se může na některých vyhlídkách:
http://www.getaway.co.za/wildlife/game- ... -lookouts/
Než se honit po celé JAR a okolí, aby člověku zbyl vždy 1 den na 1 park, tak to je lepší strávit v Krugeru 3 dny.

Stádo slonů nám svou přítomností v těsné blízkosti silnice nedlouho před zavíračkou trochu zvedlo adrenalin, když jsme museli asi 4-5 minut čekat a dokonce i couvat před jedním z nich. Stihli jsme to bez překročení rychlosti, když se akorát zavírala brána.

0 Citovat

Za den se dá stihnout vše podstatné (projet celý park na délku), jsou tam hlavní asfaltové silnice a vedlejší nezpevněné cesty. Zvířata jsou běžně k vidění, musí se hledat jen šelmy. Asi nejvíce se mi líbily žirafy a pak hroši v řece kolem nichž plavali aligátoři. Zvířata se dost opakují, hlavně antilopy už časem nudí.

Je lepší mít více času, ale za vidění stojí i jiné atrakce v okolí - Viktoriiny vodopády, další parky v JAR, Botswaně a Zimbabwe (zvířata jsou k vidění i běžně v přírodě), vyzkoušet nejvyšší most na bungee (http://www.faceadrenalin.com), Svazijsko, Lesotho, Mys dobré naděje, Kapské město, ad. a více času není.

0 Citovat

Hm, projet celý park na délku - to je to podstatné. Aligátoři v Africe nežijí. Na parky v Botswaně to chce auto 4x4, na což ne každý má.

Zajímavých míst je v okolí jistě dost, ale většina lidí to řeší tak, že do oblastí, které se jim líbí, jede víckrát. Padrino zase tak, že toho profrčí co nejvíc. Každý si musí rozhodnout, proč vlastně cestuje a jestli si to chce užít nebo jen odškrtnout a pochlubit se fotkami, kde všude byl.

0 Citovat

A ty si Libor_S bol v Botswane? Nejaké zaujímavé poznatky? smiley

0 Citovat

V Botswaně jsem nebyl, čerpám jen od jiných, např. i z této diskuze:
http://www.hedvabnastezka.cz/diskuse/ce ... ost-288987

0