zdravim vospolok, o par dni letime na 4 dni na kretu - Heraklion. auto budeme mat pozicane, zakladna v Malii (kvoli cene ubytka). Pocasie vyzera byt fajn, ale skor na prieskum ostrova tak co som pzoeral je tam toho kopec - nechcem presoferovat pol dna a tak som pozeral co vidiet do 2 hodin od Malie - pamiatky ma nejak netahaju a skor tak prirodne/plazovo. Co som pozeral tak ma zaujali plaze okolo Istro, zaujimavo vyzera Agios Nikolaos, Plaka a Spinalonga, mozno by som isiel do vnutrozemia a dole do Ierapetri, prip. Myrtosu. A odtial ist pozriet na plaz Matala. Mozno by sme dali aj nejaku lahsiu turistiku, kusok od Malie na juh su rokliny Roza a Ambelos, bol tam niekto? Lebo zle to nevyzera. Diky za pripadne rady. .

Kreta - tipy co vidiet

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

zdravim vospolok, o par dni letime na 4 dni na kretu - Heraklion. auto budeme mat pozicane, zakladna v Malii (kvoli cene ubytka). Pocasie vyzera byt fajn, ale skor na prieskum ostrova tak co som pzoeral je tam toho kopec - nechcem presoferovat pol dna a tak som pozeral co vidiet do 2 hodin od Malie - pamiatky ma nejak netahaju a skor tak prirodne/plazovo. Co som pozeral tak ma zaujali plaze okolo Istro, zaujimavo vyzera Agios Nikolaos, Plaka a Spinalonga, mozno by som isiel do vnutrozemia a dole do Ierapetri, prip. Myrtosu. A odtial ist pozriet na plaz Matala.
Mozno by sme dali aj nejaku lahsiu turistiku, kusok od Malie na juh su rokliny Roza a Ambelos, bol tam niekto? Lebo zle to nevyzera.
Diky za pripadne rady.

0

Já tam teda byl před 10 lety, ale pěkná byla soutěska Samaria a jestli bereš slečnu tak palmový háj na východě ostrova. Agios Nicolas nic moc, zajímavý je hřbitov německých vysadkaru u Malie, na jihu je asi o 6 stupňů tepleji, tak kdyby náhodou byla na severu zima... smiley Ve vnitrozemí pěkně jeskyně....

0 Citovat

ten palmovy haj je ta plaz Vai? to sa mi uz zda celkom dost daleko. A inak fakt, pozeral som teploty, na kupacku teda skor na juh smiley

0 Citovat

Jo je to Vai, ale autem to jde. Jih je zajímavější. Já bydlel v Kokkini Hani, asi 20 km od Heraklionu Pozor na poldy, kontrolujou rychlost a pásy. Já dostal za pásy 80 eur, naštěstí v ty době to ještě nevymahali. Bez auta je to tortura, Teda pokud nejsi plážovej povalec, ráno na záda a odpoledne na břicho smiley

0 Citovat

Malii chápu kvůli cenám ubytka, ale dlouho se tam nezdržuj. Tahle oblast potěší pařmeny a hospodský povaleče, ale pláže a moře samotné je docela slabota, navíc teď po sezoně i ty hospody půjdou k úmoru. Na Vai se vykašli, pár palem a hezký výhled, jinak pláž a moře nic moc, navíc ještě není zprovozněná dálnice (na Krétě spíš širší občas dvouproudová silnice, ale lemující pobřeží) z Chanie do Sitie. U odbočky na Ierapetru za Agios Nicolaos tahle dálnice končí a dál na východ míříš do hor a na Vai to máš minimálně dvě hodiny.
Krétu mám moc rád a byl jsem tam mockrát, naposled letos v srpnu, kdy navíc na severu byly mraky komárů. Tím spíš stojí za to být na jihu - lepší moře, méně lidí, a je jedno kde budeš. Radši to mám na jihozápadě, ale i Makro Gyalos, Ierapetra, Matala, Agia Galini atd. stojí za to. Strategicky bych si vybral oblast kolem Plakias, alespoň tam zajet a v okolí navštívit Fragocastelo, klášter i pláž Prevelli, pláž Damnoni a i hlavní město té oblasti Rethymon. No a samozřejmě Chania, i když je na západě, ale kouzelné staré město a benátský přístav. Víc kilometrů, ale po té dálnici v pohodě.
Takže ve zkratce - na severu města, na jihu pláže a koupání, uvnitř ostrova historie, minojská kultura, hory, jeskyně a soutěsky, máš z čeho vybírat.

0 Citovat

Doporucuji soutesku Samarii, je krasna, ale dost narocna.

0 Citovat

no hej, keby som letel do Chanie, tak Samaria urcite...ale kedze tam beriem este aj home office kvoli nizkemu poctu dovolenkovych dni, tak nemozem dlho stravit na ceste:) Ano, Malia kvoli cene ubytka a blizkosti letiska (60 euro na 4 noci aj s bazenom a slusnym ratingom).
tak nieco vymyslim a potom napsiem aj tripreport smiley

0 Citovat

Jůůůů, další Tonicův tripreport smiley

0 Citovat

dufam ze Kreta prekvapi a nebude to mat ten atensko-solunsky feeling smiley

0 Citovat

Kréta je super, nebál bych se smiley

0 Citovat

Trochu se přiživím na tomto fóru, chceme jet začátkem července na 14 dnů. Uvažujeme po celou dobu pobytu auto a být na 3 různých místech, odkud by se daly udělat nějaké výlety, ale zároveň se dalo ležet u moře. Jsme sice aktivní chlapi, ale bereme sebou naše dcerky, které na výlety po horách moc nejsou:-) A nakonec tenhle trip je hlavně pro ně...
Uvažoval jsem na severu třeba Bali a na jihu Paleochora a na jihovýchodě Makrigialos. Ale nevím, zda nestačí jen 2 místa nebo jaká tři vybrat, abychom pokryli ideálně co nejvíce možností. Rád si nechám poradit od znalců Kréty.

0 Citovat

Ahoj, na Krétu jezdíme každý rok a už ji máme docela procestovanou. Na Bali jsme byli, je to hodně turistický místo (dost Rusů, i kožichy tam prodávají). Paleochora je moc hezký místo, stejně tak Frangokastelo, tam není moc turistů a kousek je ostrov Gavdos. Také jsme byli v Koutsounari, kousek od Ierapetry, prázdný pláže, na sever kousek. Zvláštní na výlet bylo město Sitia, trochu jiný, než ostatní města na Krétě. Letos jsme bydleli v Kissamos, chtěla jsem za každou cenu na jih, ale nakonec to bylo fajn- V Kissamosu už není tolik turistů, ale je to blízko na Elafonisi, ale hlavně na Falasarnu, krásnou písečnou pláž, hezčí snad na Krétě není. Taky je to kousek do Chanie - na výlet. Ubytování si sháním přes Booking a zatím mě nezklamalo (jen na Bali, kde jsme byli kdysi ještě s cestovkou)... Osobně bych se vyhnula přelidněnému severu kolem Heraklionu, Rethymna a ještě tak deset km kolem Chanie. Jih je daleko klidnější a přívětivější a na sever se dá vždycky dojet. Doporučuji také vesničku Mochlos, jen tak krátký výlet. A letenky si kupuji u Aegean, super servis i časy letů.

0 Citovat

tak ja som bol len na 4 dni off season, cestopis sa tu vala vo fore, tiez sa mi pacil ten juh smiley Ale aj tie plaze v Istrone boli luxusne.

0 Citovat

Byla jsem na Krete na Erasmu. Zvlastni, ze nikdo nezminuje Balos, podle me nejkrasnejsi misto. Je to trochu punk, ale da se tam po kamenite ceste dojet i v plne nalozenem Renaultu Thalia smiley Pak urcite doporucuju Samarii a tury v horach obecne (Plateau of Nida, ...). Souhlasim, ze Heraklion je mozne vypustit. Da se z nej ale udelat vylet trajektem na Santorini (doporucuju na jednu noc).

0 Citovat

Kdyz uz tu je rec o tom, co videt na Krete a o Samarii , zeptam se , nebyl nekdo ubytovany v Agia Roumeli nebo treba nekde v okoli v te oblasti ? Vecer po odjezdu turistu je asi v Agia Roumeli bezvadny klid a i vzhledem k spatnemu pristupu do teto oblasti budou asi pekne plaze v okoli , ( nudisticke smiley )taky ta cesta z obou stran do Roumeli muze byt dobrodruzna smiley ma nekdo zkusenost z teto oblasti ?

Byl jsem na Ktrete 2 x jednou na konci kvetna v oblasti Rethymna a podruhe to byla takova info cesta na prelomu rijna a listopadu se spanim pokazde jinde, ale je to hodne let let zpatky a na te info ceste nam ukazovali jen pobrezi na strane Heraklia ,na obe strany , domluvili jsme si pujceni auta na 1 den a sami si zajeli na druhou stranu Krety, ale jen do oblasti Matala

Docela rad bych zase Kretu navstivil , byva z Recka nejlevnejsi na ubytovani a Ryanair lita do Chanie , ale prave bych chtel neco na te druhe strane ostrova

0 Citovat

Hezké je Kourna Lake - jezero dvou barev

0 Citovat

Tak zrovna Balos nedoporučím. Za dvě eura jedeš sedm kilometrů v koloně aut, pak parkuješ v půlkilometrové koloně na parkovišti podél cesty. Neukáznění turisté parkující kolonu předjíždějí (Rusové chtějí dojet až na pláž), takže kličkuješ a uhýbáš a polykáš prach. Pak jdeš další kilometr v průvodu na pláž. Občerstvení je vyprodané, protože turistů je tolik, že kapacita nestačí. Totéž na wc. Zážitek září 2016. Každý večer jsme z terasy v Kissamos sledovali světelnýho hada - auta, která se vracela z Balos. Bylo jich nepočítaně... Pak už je lepší Diktinna Sanctuary. Kvalita cesty je stejná, zážitek k nezaplacení.

0 Citovat

Super díky za podnětné typy, ale pořád nemám jasno, zda být 14 dnů na 2 místech a více denně jezdit, nebo raději na 3 nebo i 4 a mít vše blíže u nosu. Ještě detail přílet i odlet z Chanie.

0 Citovat

Já bych asi volil více míst a šetřil čas, ať nemusíte trávit zbytečně moc času přesunama. My byli letos v srpnu na týden. Přílet/odlet taky Chania. Cíl byl jenom západní Kréta + kousek část jižní. Pojali jsme to jako tour de beach a objížděli převážně pláže, žádný trek v horách. V tom teple nic pro nás. Nakonec jsem volil na ten týden dvě ubytování. První bylo ve vesničce Kalyves - kousek od letiště, Chanie, poloostrova Akrotiri, kde jsou moc pěkné pláže Stavros a Stefanou beach. Na obou dost lidí, ale byly fakt pěkné. Do Chanie taky kousek, takže jsme vyrazili večer na procházku a večeři. Pěkné historické centrum. Vyrazili jsme odsud taky na jih. Napříč ostrovem to trvá cca hoďku, cesta nová vesměs ok. Člověk projíždí přes hory, takže super cesta na řízení, serpentiny a výhledy taky stojí za to. Jih jsme projeli jen od Hora Sfakion a kousek za Frangokastello. Pěkné divoké pobřeží a poloprázdné pláže - super klid. Nevím, jak velké máte holky, ale pokud už jim je *náct, tak nevím jestli je jih osloví. Byl jsem pár hodin ve Frangokastellu a kromě hradu, pláže a několika taveren tam vůbec nic není. Nudil bych se taky. Na výlet ok, ale bydlet bych tam asi nechtěl. Paleonchora aspoň podle fotek už vypadá na větší městečko. Zase na jihu není problém si najít plážičku podle svého vkusu, kde budete prakticky sami nebo tam bude minimum lidí. Na Pláži ve Frangokastelu bylo lidí nejvíc. Byli jsme ještě na Lakki beach, kde kromě nás byly asi ještě 4 lidi.

Původně jsem Kalyves bral jen jako dobrý výchozí bod, ale ve výsledku se nám tam moc líbilo. Je to taková menší vesnička, kde žijí jednak místní a kromě toho tam jsou vesměs rodinné apartmány. V jednom takovém jsme bydleli. Měli jsme rodinný apartmán - dvě ložnice + kuchyň, takže prakticky pro 4 lidi za 48 Euro/noc a to v top sezóně - začátek srpna. Apartmán stal hned u pláže. Je tam jen jeden trošku větší hotel, kde pravděpodobně jezdí zájezdy s cestovkou. Jinak většina byli individuální cestovatelé nebo místní. Kolem pláže bylo pár turistických taveren a v centru kromě toho i pár restaurací pro místní. Kde byly trošku jiné ceny a taky příjemná atmosféra smiley

Pláž byla taková typická - neurazí, ale ani nenadchne. Každopádně koupat se tam v pohodě dalo. Pozvolný vstup do moře a voda čistá.

Druhé ubytování jsme měli úplně na západě, ve vesničce Falasarna, kde je jedna z nej pláží na ostrově. Můžu potvrdit pláž byla opravdu parádní, bylo tam sice dost lidí, ale na té velikosti se to rozprostřelo. Ubytko opět v rodinném penzionu na skále nad pláží - super výhledy. Odsud to bylo blízko na další cíle, na západním pobřeží - Balos (ten jsme nakonec nestihli, ale už jsem tam byl) a Elefanosi. Elafonisi je moc pěkná, ale atmosféru totálně ničí doslova mraky turistů, a autobusů kteří tady míří. Je potřeba popojít trošku dál nakonec pláže, kde už je přeci jenom klid. Ovšem strašně tady foukalo, takže když si člověk lehl, písek byl jak jehličky a nedalo se to. Vydrželi jsme tady asi 3 hoďky a jeli dál. Jako podruhé už bych to asi nemusel.

Co se týče Falasarny, tak tam opravdu nic není. Za nějakou zábavou je potřeba vyrazit do Kissamosu (cca 10 minut autem). Kolem cesty je řada taveren s panoramatickým výhledem na celý záliv. Celkově se nám tam taky líbilo.

Nahrál jsem na web pár fotek pro inspiraci, jestli pomůže. smiley

https://www.dropbox.com/sc/wqhnohmpp2gn ... 7wMAg7sk1a

0 Citovat

Krasne fotky! smiley Nejake podobne tipy pre sirsie okolie Heraklionu? Zatial sa mi nechce trepat do Chanie, aj ked Samaria ma laka, ale potrebujem uz jednu "nechodiacu" dovolenku. Idealne nieco v dosahu verejnej dopravy (resp. uvazujem aj nad scootrom) a najlepsie bez rusov a anglicanov, niezeby mi vadili, ale videl som ako dokazu zahybat s cenami v takej napr. Agye Nape.

0 Citovat

@voughne, kedy ides? Pekne plaze su v okoli Istronu (busy by tam mali chodit cez Agios Nikolaos, zastavka tam bola). Takisto priamo v Heraklione je pekna plaz priamo pri letisku:)

0 Citovat

Az v Septembri, aj to nemam este letenku domov smiley Chania tu je pekne rozpisana, ale to je pre mna plan B, chcelo by to podrobnejsie Heraklion a jeho sirsie okolie nech si viem spravit obraz predtym ako kupim letenky spet. Zatial si poobzeram to kde si bol ty, nejake snorchlovacie "stanovistia" si nevidel? smiley

0 Citovat

nevidel som stanovistia, ale ludi sa snorchlovat ano smiley
vsak par dni som spisal aj do cestopisu: viewtopic.php?f=29&t=4835

0 Citovat

Bydlela jsem v Heraklionu, kousek od plaze Amoudara. Krome te plaze u letiste, ktera je docela fajn, bych Heraklion na plaze/snorchlovani nedoporucila. Byva to dost neudrzovane a pod vodou neni nic k videni. Bohuzel nemam moc projete kretske plaze. Jiz zminene Elafonisi ale vsichni vychvalovali az do nebes smiley
Kreta je taky jinak plna zajimavych archeologickych mist. Z Heraklionu se da MHD dojet do palace v Knososu, kde se nasel Phaistos disk. Pekny je i malinky ostrov Spinalonga s pevnosti, kam se da dojet lodkou.

0 Citovat

Spinalonga je fajn, ale za 16 euro to je pomaly scam smiley Ale to mestecko Plaka a trosku nizsie Elouda vyzera velmi fajn.

0