Ahoj, Sorry za takový nadpis, ale nic lepšího mě nenapadlo, protože problém je složitější. Kamarád letí sem do Sydney a koupil si letenku Praha - London( Heathrow) - Manila - Sydney. Praha - London : British airways London - Manila - Sydney : Philippine Airlines Všechno měl na jednom ticketu. Problém nastal následující: Letadlo z Prahy mělo nejdřív změněný čas odletu (poslali Ofiko email British airways, ale posunuli to asi o 10 minut) Původně měl mít v Londýně cca 1,5 hodiny na přestup (vím, je to hraniční, ale takhle mu to prodali v agentuře) A co se stalo? Letadlo z Prahy mělo půl hodiny zpoždění a horší věc je, že letadlo z Londýna odletělo o půl hodiny dříve. Takže samozřejmě když dorazil na gate, letadlo bylo fuč. Byl to poslední let z terminálu 4 ten den a nikdo už tam nebyl. Telefony v Philippine Airlines nikdo nezvedal, protože bylo po pracovní době. Tady jsem volal do agency, ale ti mi řekli, že toho taky nic nesvedou, že tam je noc a že se o něj musí postarat PA. Tak tedy čekal až do 9 do rána aby mu nakonec rekli[SQUARED CJK UNIFIED IDEOGRAPH-6307]️,že PA operují jeden let denně večer a u stánku jsou až v 7 večer.tak šel tedy na desk British airways a tam mu dali £10 na jídlo a £15 voucher a domluvili mu nový let. ALE s Qantas a až ve 21:30 večer. Do té doby musí opět čekat na letišti jak Y. Díval jsem se, že mu neposkytli ani hotel na tu dobu. To, že nestihl navazující let nebyla jeho chyba a on teď musel čekat skoro 24 hodin na letišti. Má nárok na nějakou kompenzaci? Protože za tohle všechno mi £25 liber přijde málo.. A další otázka - je normální, že letadlo odletí o půl hodiny dříve? (Email o změně mu nepřišel) Díky Sent from my iPhone using Tapatalk .

Nárok na kompenzaci při nestihnutí přestupu?

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

10 reakcí

Ahoj,
Sorry za takový nadpis, ale nic lepšího mě nenapadlo, protože problém je složitější.

Kamarád letí sem do Sydney a koupil si letenku Praha - London( Heathrow) - Manila - Sydney.
Praha - London : British airways
London - Manila - Sydney : Philippine Airlines

Všechno měl na jednom ticketu.

Problém nastal následující:
Letadlo z Prahy mělo nejdřív změněný čas odletu (poslali Ofiko email British airways, ale posunuli to asi o 10 minut)
Původně měl mít v Londýně cca 1,5 hodiny na přestup (vím, je to hraniční, ale takhle mu to prodali v agentuře)

A co se stalo? Letadlo z Prahy mělo půl hodiny zpoždění a horší věc je, že letadlo z Londýna odletělo o půl hodiny dříve. Takže samozřejmě když dorazil na gate, letadlo bylo fuč. Byl to poslední let z terminálu 4 ten den a nikdo už tam nebyl. Telefony v Philippine Airlines nikdo nezvedal, protože bylo po pracovní době. Tady jsem volal do agency, ale ti mi řekli, že toho taky nic nesvedou, že tam je noc a že se o něj musí postarat PA.

Tak tedy čekal až do 9 do rána aby mu nakonec rekli[SQUARED CJK UNIFIED IDEOGRAPH-6307]️,že PA operují jeden let denně večer a u stánku jsou až v 7 večer.tak šel tedy na desk British airways a tam mu dali £10 na jídlo a £15 voucher a domluvili mu nový let. ALE s Qantas a až ve 21:30 večer. Do té doby musí opět čekat na letišti jak Y. Díval jsem se, že mu neposkytli ani hotel na tu dobu.
To, že nestihl navazující let nebyla jeho chyba a on teď musel čekat skoro 24 hodin na letišti.

Má nárok na nějakou kompenzaci? Protože za tohle všechno mi £25 liber přijde málo..

A další otázka - je normální, že letadlo odletí o půl hodiny dříve? (Email o změně mu nepřišel)

Díky


Sent from my iPhone using Tapatalk

0

Letadlo neodletí dříve, ale ukončí se nástup dřív, než je odlet. Takže tohle je OK.

Jinak se divím, že nešel hned na British a nechtěl hotel... A kompenzaci jednoznačně ano, už jen za ten hrozný přístup.

0 Citovat

Letadlo mělo scheduled departure 20:50 a odletělo 20:28.

Jo, taky jsem mu to říkal, ať jde hned. Letí poprvé a byl z toho jak Alenka v říši divů.

Co může požádat za kompenzaci a u koho?


Sent from my iPhone using Tapatalk

0 Citovat

Kdy přesně letadlo odletělo, se dá snadno dohledat. Třeba takhle: https://flightaware.com/live/flight/AMC ... /LMML/LKPR (pro přístup k více letům je třeba registrace).

K vašemu letu nevidím, že by odletělo o dvacet minut dříve, vždy později, jen jednou o 5 minut dříve:

https://flightaware.com/live/flight/PAL721/history

0 Citovat

Když už tady to téma je, zeptám se taky na názor. Letěli jsme LAX-LHR-VIE. První let se zpozdil, nestihli jsme přestup, nabídli nám další let. Do finální destinace bysme doletěli o více jak 3 hodiny později oproti původnímu. Ale protože by nám ujel koupený autobus z Vídně do Prahy, požádali jsme o let přímo do Prahy, sice až někdy o 10 hodin později, ale šlo to a přijali jsme.

Máme nárok na kompenzaci?

0 Citovat

btw: tady je docela fajn apka pro jednoduchou orientaci a komunikaci i v cizině bez znalosti jazyka

https://play.google.com/store/apps/deta ... avel&hl=cs

0 Citovat

Ale pořád jsem se nedopatral, jestli má nárok na tu kompenzaci a jakou.


Sent from my iPhone using Tapatalk

0 Citovat

600 € - http://cestujlevne.com/kompenzace

0 Citovat

Ahoj,
Jak píše Dave, může vzniknout nárok na kompenzaci 600EUR, pokud zpoždění prvního letu nevzniklo např. počasím.
V tomto konkrétním případě bude ale vymožení téměř nemožné, protože část zpoždění si způsobil tvůj kamarád sám, resp. radou agentury.
Základní problém je následující - zpoždění, kvůli kterému nebyl stihnut následující let bylo na letu operovaném BA. Od této chvíle je zbytek letenky irelevantní, za přesměrování je podle předpisů IATA zodpovědná BA. Kdyby se tvůj kamarád nějak dokázal spojit s Phillippines airlines, stejně by mu nezařídili jinou letenku ale odkázali by ho na BA (nemůžou ze svého kupovat náhradní letenku za zpoždění, které nezpůsobili).
Večer určitě na letišti někdo z BA, kdo by to s ním vyřešil, byl, tvůj kamarád to začal s BA řešit až další den ráno. BA tedy bude (oprávněně) tvrdit, že nedostali šanci to vyřešit lépe.
Kompenzaci tedy podle mě z tohoto důvodu odmítnou a kamarád by musel např. přesvědčit soud, že by ani večer BA nebylo schopno nabídnout řešení, které by ho dostalo do Sydney s nevelkým zpožděním. To vše za předpokladu, že první let nezpozdilo počasí.
Bylo by to složité - pohybujeme se ve zcela hypotetické rovině.
Na místě kamaráda bych zkusil podat nárok u BA, ale pokud ho odmítnou (což je pravděpodobné), za soud to podle mě nestojí.
Pro příště je dobré poučení podobný problém vždy řešit s aerolinkou, která operovala poslední absolvovaný let, nikoliv s aerolinkou, jejíž návazný let uletěl.

0 Citovat

Oba lety byly British Airways. Už jsem vznesl dotaz přímo na aerolinky a uvidíme.

0 Citovat

Vyřešeno, aerolinky přijaly nárok na kompenzaci 300€.

0
10 reakcí