Čau. Plánujeme s kamarádama na příští rok poprvé mimo Evropu. Zvažujeme Asii, konkrétně asi Thajsko jakožto doporučovaný nejlepší stát pro začátečníky, případně nějaký Karibik. Termín je nám jedno, ideál asi leden až červen, časově cca 10-14 dnů. Byla by to první návštěva, takže spíš opatrně, žádné velké cestování po ostrovech, spíš jednu až dvě, tři pevné lokality během pobytu. Jak se lokality liší cenově? Thajsko běžně letenky okolo 11k, Karibik je méně často v nabídce, ale cenově o něco nákladnější. Jak je to s cenami za pobyt, potraviny? Pokud by vítězila Asie, je alternativa k Thajsku (Srí Lanka, Filipíny)? Dotazy jsou zatím obecné, rozhodneme se dle získaných informací. Pokud někdo máte čerstvé zážitky, informace, cestopisy, klidně i do pošty. Namátkově jsem teď hledal přibližné náklady na 14 dnů v Thajsku a vyskakují spíše informace z let 2013, 2014, což už asi není přiliš aktuální. Nehodláme řádit jak utžení z řetězu, ale ani živořit v nejlevnějších noclehárnách v kombinaci s nejlevnějším jídlem z ulice, takový zdravý průměr. .

Poprvé mimo Evropu (Karibik, Thajsko)

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Čau.
Plánujeme s kamarádama na příští rok poprvé mimo Evropu. Zvažujeme Asii, konkrétně asi Thajsko jakožto doporučovaný nejlepší stát pro začátečníky, případně nějaký Karibik.
Termín je nám jedno, ideál asi leden až červen, časově cca 10-14 dnů. Byla by to první návštěva, takže spíš opatrně, žádné velké cestování po ostrovech, spíš jednu až dvě, tři pevné lokality během pobytu.
Jak se lokality liší cenově? Thajsko běžně letenky okolo 11k, Karibik je méně často v nabídce, ale cenově o něco nákladnější. Jak je to s cenami za pobyt, potraviny? Pokud by vítězila Asie, je alternativa k Thajsku (Srí Lanka, Filipíny)?
Dotazy jsou zatím obecné, rozhodneme se dle získaných informací.

Pokud někdo máte čerstvé zážitky, informace, cestopisy, klidně i do pošty. Namátkově jsem teď hledal přibližné náklady na 14 dnů v Thajsku a vyskakují spíše informace z let 2013, 2014, což už asi není přiliš aktuální. Nehodláme řádit jak utžení z řetězu, ale ani živořit v nejlevnějších noclehárnách v kombinaci s nejlevnějším jídlem z ulice, takový zdravý průměr.

0

Přikláním se k otázkám ohledně Thajska - taky o něm na příští rok přemýšlím. V Asii jsem ještě nebyl a zrovna tak všude čtu, že Thajsko je pro tohle ideální. Otázky a požadavky se prakticky shodují s tvýma. Cca 14 dní, 2 - 3 pobytová místa. Cenově taky ne úplně low cost, raději si něco připlatím za pohodlí/kvalitu, prostě nějaký střed.


Co se týče náplně nebo toho co bychom chtěli vidět, tak primárně jde o veget na pěkných plážích smiley Samozřejmě ideálně s možností vyrazit na nějaký výlet v okolí, ale pláže, koupání je priorita.

Přiznám se, že zatím jsem sám osobně ohledně destinace nic nezjišťoval, kromě pročtení pár cestopisů. Jen jsem si tady chtěl taky nahodit háček, když už to tady někdo načal. smiley

0 Citovat

Nestačí jako inspirace toto?
http://cestujlevne.com/cestuj-levne-tha ... 16-610-kc/

0 Citovat

za seba hovorit nebudem (moja prva Azia bol krst ohnom -staz v Cine na rok "na vidieku"), ale mozem hovorit za sestru, ktora sa po rokoch rozhodla neist s priatelom a druhym parom do cestovky na last minute all inclusive pri Stredozemnom mori, ale sa vo feburari s Katarcami za 300 eur do Thajska. Boli tam cistych 10 dni, klasika Krabi, Koh Phi Phi, Ko Lanta a Bangkok a teda velmi sa jej pacilo a vsetci 4ia boli v Azii prvykrat a samostatne nejak necestovali predtym.
Este sme spolu pozerali predtym ako sa rozhodli pre Krabi (asi to lepsie znie pred kamosmi) na ostrov kusok od Bangkoku - Koh Chang - ten teda vyzera velmi slusne tiez:)

A za mna zatial vitazia Filipiny - ziadna jazykova bariera, ceny super a ostrovov milion na vyber:) Len to jedlo nic moc oproti zvysku JV azie smiley

0 Citovat

reci penazi smiley

0 Citovat

Thajsko je fajn, urcite oblast Krabi. Jinak Sri Lanka je super alternativa. My byli poprve v Asii na Sri Lance cca na 2 tydny a naklady pro 2 - 50tisic a to jsme se nejak neomezovali a docela cestovali. Sri Lanka je super a je levna. Hodne levna je taky Kambodza a naprosto pohodova. V Sihanoukville jsme si bezne davali jidlo za 2 dolary v restauraci a dobry smiley Pak je jeste fajn na prvni cestu i Malajsie, ktera je uz o neco drahsi, ale asi zalezi i na lokalite. My byli krome Kuala Lumpur na vychode na ostrove Redang a to byla parada a temer zadni turisti.

0 Citovat

Dobrou zemí pro první návštěvu Asie je taky Malajsie. Výhodou je, že prakticky všichni mluví dobrou angličtinou, ve městech i mimo ně je výborná infrastrukutra, takže s jakýmkoliv typem dopravy není problém. Celkově bych i řekl, že je Malajsie vyspělejší než Thajsko. Cenová hladina vesměs stejná jako v Thajsku, s vyjímkou alkoholu (mimo Langkawi), který je v Malajsii dost drahý. Nevýhodou může být ne tak čistý moře jako na ostrovech na jihu Thajska (opět s výjimkou např. Perhentiany).

0 Citovat

Já jsem naopak litovala, že jsem dala na rady ostatních, a vzala si do JV Asie bágl. Bylo jen málo míst, kde bych skutečně musela kufr přenášet (nějaká vylodění na pláži atp.)a se slzou v oku a spocenými zády jsem vzpomínala na můj kufřík s kolečkama.
Na střevní potíže se nám nejlépe osvědčil Ercefuryl (je na předpis).

0 Citovat

A nějaké vzorové itineráře nebo osobně projeté trasy?

0 Citovat

Sorry Norbic, ale tu tvou šílenost raději za vzor nevydávej. K tomu, abys navštívil v Malajsii a na Filipínách něco, co stojí za to, bys potřeboval další přelety z KL a Cebu tam a zpět (nebo delší pozemní přejezdy, ale na to nebude čas). I kdyby byl KL jen přestupní bod, tak je toho na 2 týdny moc a nebudeš z toho moc mít, pokud necestuješ hlavně kvůli létání v letadlech.

Já bych na Thajsko zmínil můj itinerář na 2 týdny: Bangkok, vlakem 3. třídy (asi jako náš starý pantograf) do Hua Hin (pláže a výlet k vodopádům do NP Kaeng Krachan - džungle, koupání, cestou šel přes silnici i divoký slon), nočním vlakem a pak ze Surat Thani na 1 jízdenku minivanem a lodí na poloostrov Railay u Krabi (3 téměř celodenní výlety na okolní ostrovy a i samotné Railay patří k nejkrásnějším místům Thajska, ale v hlavní sezóně bych tam asi nejel), na 1 jízdenku od místní CK přejezd na Ko Phangan (já na severním pobřeží, pěkné je i východní), Bangkok (chrámy). Vylodění na Railay je při odlivu do půlmetrové hloubky a dalších asi 50 metrů brodění (raději mimo beton, který klouže), takže určitě bez kufru.

K dotazu na ceny výletů. To, co je psané, platí asi v hlavní sezóně (Vánoce až únor), ale mimo sezónu je díky konkurenci mnoha místních "CK" (spíše stánků s 1 člověkem, který prodává stejné výlety jako ostatní) reálná cena znatelně nižší. Záleží asi na vytíženosti kapacit.

0 Citovat

Dobře, přidám svůj itinerář na 14 dní.
Neděle ráno přílet Bangkok, ubytování na 2 noci, prohlídky chrámů apod. Úterý ráno vlakem do Ayutthaya, prohlídka, odpoledne odlet z Don Mueang do Chiang Mai. Středa Chiang Mai a okolí. Čtvrtek odlet na Phuket, zde 3 noci. V neděli ráno odjezd lodí na Ko Lanta se zastávkou na Ko Phi Phi. 2 noci na Ko Lanta. Úterý lodí na Ko Lipe, tady 1 noc.Ve středu odjezd na Langkawi, 2 noci na Langkawi. V pátek ráno odlet do Kuala Lumpur, vlakem a místní dopravou do centra, prohlídka města, odpoledne Batu Caves u KL, večer opět KL, po půlnoci odlet domů.
Pokud cokoliv z toho nevyjde (časově), není problém vynechat, místní přelety a přejezdy jsou v řádu stokorun, totéž platí o ubytování, takže žádná velká ztráta.

0 Citovat

Phuket na 3 noci je nutny? Vsak to vyzera ako Rimini...

0 Citovat

no ako priletove miesto to nemusi byt zle, ale asi to chce ist trochu dalej od centra ... priznam, nebol som, ale ked sme sestre robili itinerar, tiez chcela Phuket (asi stale to ma ten cveng z 90. rokov ako Lloret de Mar)..ale co sme nacitali a popozerali, tak to tam vyzera uz celkom zle.
uz hned prva foto na google maps musi odradit smiley
https://www.google.sk/maps/place/Phuket ... !1e1?hl=en

0 Citovat

Pár postřehů smiley
Kufr - nevím projel jsem Thajsko se sportovní taškou a nijak mne to neomezovalo
Ko Chang - z Bangkoku to kousek není a nedá se tam odsud dostat nijak rozumně na jiné místo než opět Bangkok
Hua Hin - za mě super, jen dost fouká, ale kdo se chce naučit kiteboarding tak asi dobrá volba
Strava - pouliční v pohodě a většinou i chutnější než v turistických restauracích

0 Citovat

Chod radsej na krabi a island hoppingy davajte

0 Citovat

Krabi je lepší? Připadalo mi to zhruba stejné... a dá se tam nějak rozumně dostat z Phuketu?

0 Citovat

Ahoj Norbic, já také nejsem plážový povaleč, protože pláže navštěvuju jen na procházky, focení a koupání. Zásadně si na ně nelehám. Spíš cestuju kvůli užívání si přírody mimo pláže a na jednom místě se zdržuju déle jen tehdy, když tam jsou možnosti výletů.

Má výhrada byla na to, jak vzdálená místa s mnoha přelety jsi nacpal do 2 týdnů. Je lepší při jedné cestě navštívit Thajsko, při další Malajsii a při další Filipíny (pokud tedy nepředpokládáš, že je to tvůj poslední výlet do JV Asie). I ty 2 týdny jsou na každou z těchto zemí jen na krátkou ochutnávku několika zajímavých míst nejlépe i mimo pláže. Vlak není nutné použít, lze i autobusem a klidně i letadlem, ale je z něj pěkný výhled na rýžová políčka, palmy, skály, hory a místní život, pokud se jede přes den a o tom to cestování pro mnoho lidí je. Mezi Krabi a Ko Phanganem se jede minivanem po kvalitní dálnici a pak trajektem.

K dotazu na možnosti v Thajsku. V hlavní sezóně je asi těžké najít prázdnou pláž, ale zřejmě méně plné budou pláže např. na východě Ko Phanganu nebo na Ko Lanté. Mimo sezónu doporučuju Railay a výlety na okolní ostrovy. Stejné výlety lze dělat i z Krabi (to není lepší než Phuket, žádné skály, plochá krajina, u města) či raději z Ao Nang u Krabi, kde jsou pěkné skály, i když zdaleka ne tak pěkné jako u Railay. Z Phuketu do Krabi se dá jet lodí (třeba přes Phi Phi) a určitě i autobusem.

0 Citovat

Jet se dá na každé místo, zrovna zmiňovaný Patong na google maps byl moje první místo v Thajsku a bylo to super.
Je tam např. Bangla street smiley což je o něco menší verze Walking street z Patayi

0 Citovat

Popojedem.
Díval jsem se na letecké společnosti, které lítají do Thajska. Nejlevnější je Ukrajina a Air China, UK přestuv Kyjev, China přestup Peking (to mě láká víc). Je třeba se těchto společností obávat, nebo prostě standart, nic úžasného, ale doletíme a nebudeme trpět tak jako u Ryanu nebo Wizzu?? Respektive nechceme si připlácet na konečných 15-16k s lepšími společnostmi, ideálně čekáme na cenu 10-12k, kde nejčastěji jsou právě China a Ukrajina.
Odlet je cca z 70% Vídeň, 30% Praha.

0 Citovat

Celkem často mívají akce do Thajska Qatar A., okolo 11k, třeba z Budapešti, to je skoro jako Vídeň... Já jsem takové koupil na začátku roku a od té doby to měli mám dojem ještě dvakrát.

0 Citovat

Co by jste zařadili na 8denní návětěvu Thajska (na cestě zpět z Aucklandu)?
Předběžný plán je 2 dny v BKK (jeden den výlet do Ayutthaya, něco v BKK navštívíme i při přestupu cestou do AKL), 4 dny (3 noci) někde v oblasti Krabi a prozatím řeším co se zbývajícími 2 dny. Přeplout lodí na Penang a zpět do BKK letět z Penangu? Přeletět na 2 noci (v podstatě ale jen na 1,5 dne) do Chiang Mai? Nebo ještě úplně něco jiného (třeba po zemi+lodí na Ko Samui a potom letět ze Surat Thani)? Nebo ty dva dny rozpustit - zůstat o 1 den déle v BKK (třeba výlet k řece Kwai) a o den déle na Krabi?

Kde se ubytovat na Krabi? Nejvíce by se mi líbil nějaký finančně přijatelný bungalow 10m od pláže, prozatím mi to vychází na Ko Lanta... Neplánuji se celý den vyvalovat u moře ale chci si ráno zajít zaplavat, pak na skůtru objevovat okolí, večer si zase zaplavat...

0 Citovat

Mě by se líbil nějaký pohodlný itinerář s minimem cestování. Pro manželku bude boj jenom to, kdybychom dovolenou měli rozdělit na dvě lokality. Taky nesnáší lodě a malá letadla. Nemá problém s jednodenním výletem, kdy se vrátíš na základnu. A je to plážový typ. Co byste doporučili?

0 Citovat

Ahoj,

my byli s přítelem v Thajsku letos 29.2. - 25.3. 2016. Stihli jsme Phuket, Krabi, Ko Phi Phi, Ko Lantu, Ko Kradan a Bangkok smiley Phuket se nám sice líbil ze všech destinací nejméně, ale i tam se dali najít pěkná místa, kde nebylo moc turistů. Nejkrásnější z ostrovů pro nás byl asi Ko Kradan. Sice je malý a je to cca na 2 dny, pak už jsme se nudili, moře ale krásné, nějaké rybičky a pár korálů. Na ostrově bylo pouze pár turistů, takže úplný klid. Jediná nevýhoda byla neexistence obchodu, proto se vše kupovalo v restauracích, tudíž bylo vše drahé. Ko Phi Phi taky krásné, ale spousta turistů, ale taky se dalo najít pláže, kde byl člověk skoro sám. Krabi bylo krásné, spousta výletů na přilehlé ostrůvky za dobré ceny.
Pokud by se chtěl někdo na něco zeptat, třeba ohledně cen a ubytování stačí napsat na luc.siruckova@seznam.cz.

0 Citovat

Taky řešení smiley
Jinak pokud netrváš vyloženě na Thajsku nebo Karibiku, tak bych se asi rozhodoval dle vzdálenosti z Evropy a možná bych se poohlídl i po něčem jako Kanáry, Kapverdy.

0 Citovat

Taky se připojím s dotazem... na kterém z míst Phuket, Ko Lanta, Ko Lipe, Langkawi stojí za to strávit nejvíce času a na kterém nejméně? Zatím mám naplánováno počty nocí Phuket 3, Ko Lanta 2, Ko Lipe 1 a Langkawi 2. Ale jak čtu, tak Phuket se netěší největší oblibě, asi kvůli příliš rozvité turistice, takže tip na lepší itinerář, byl by? Celkový součet musí být 8 (nocí), začátek na Phuketu a konec na Lagkawi je rovněž daný, mezi tím je prostor... smiley

0