Ahojte. Práve som si kúpila letenku na Tenerife na túto nedeľu a teraz riešim čo ďalej  .

Tenerife - z J na S pešo

Založila ve fóru Co se nevešlo

Ahojte. Práve som si kúpila letenku na Tenerife na túto nedeľu a teraz riešim čo ďalej smiley Pôvodný plán bol prejsť pešo z juhu až na sever, ale podľa mojich výpočtov by to trvalo 10 dní, pričom ja mám len 7 dní + som posledné 2 mesiace presedela nad diplomkou, takže kondička nič moc. Každopádne, kam zájdem tam zájdem.
Chcela som sa spýtať ako je to so stanom v príručáku. Kolíky nechám doma, ale tyčky vadiť nebudú (mám hubba hubba nx)? Mám to rozdelné až na 4 lety tak sa bojím či sa tým nezvyšuje pravdepodobnosť, že na jednom z letísk mi ich zabavia. Prípade je možné si nechať odbaviť príručák dole len tak (Ryanair, Volotea)? Rozmýšľam aj nad spaním na pankáča alebo v refugio, ale neviem či sú tam také bežné ako v ES a ako to vlastne zistiť.

Ďalšia vec - neviete o nejakých super mapách Tenerife? Mám v pláne si stiahnuť mapy.cz (cez tie som si plánovala trasu), ale asi by sa zišiel aj nejaký papier. Narazila som na tieto dve - Walking on Tenerife by Paddy Dillon, Tenerife Hikers' Super-Durable Maps - Brawn David, ale recenzie sú rozporuplné.

Tretia vec - je to povolenie na Pico del Teide naozaj nutné? Niekde sa to hore kontroluje? Plánujem tam prísť keď lanovka už nebude v provoze.

Posledná vec - ak máte pocit, že je niečo relevantné o Tenerife čo mi chcete zdeliť ale špecificky sa na to nepýtam, tak sem s tým smiley

0

čau. O Tenerife neviem ani prd, len chcem, že - toto vyzerá na SUPER VÝLET! Daj potom nejako vedieť ako si dopadla, moc ma to zaujíma.
Sorry za nekonštruktívny komentár, nemohol som si pomôcť. smiley Uži!

0 Citovat

Ahoj. Tohle by mohl být zajímavý výlet smiley
Přispěju svojí troškou do mlýna. Povolení na Teide přes den nutné, strážci tam mají branku a každého kontrolují - dokonce kontrolujou i pasy, jestli sedí jména. Nicméně, jak píše mirjur, příjíždějí a odjíždějí první a poslední lanovkou. My jdeme na Teide ve středu, tak se třeba někde potkáme smiley Případně můžem kousek popovézt smiley
Jinak dej pozor, v NP toho moc nekoupíš, takže zásoby a dost vody s sebou.

Pokud by sis ten výšlap trochu zkrátila autobusama - tj na jihu právě třeba k Vilafloru (na jihu je stejně prd k vidění) a na severu nějak přejet aglomeraci S/C de Tenerife, tak bys to za týden měla stihnout - zběžně jsem na to koukal a mělo by to být cca 100km, takže do 20km denně, ale samozřejmě náročných.

Papírovou mapu bohužel neporadím, ale Mapy.cz jsou super - radši přibal powerbanku smiley

Stan do příručáku nám prošel i s kolíkama. Ale mohla to být náhoda, nevím jeslti to je systémová věc. Co vím tak odbavení příručáku do holdu je závislé na dobrovůli agenta na check-inu - tedy pravděpodobné, ale není na to nárok.

0 Citovat

Ľudia, ďakujem za hodnotné komentáre. smiley
Práve nad tým som uvažovala - či sa to oplatí ísť fakt až z juhu a vaše názory mi hrajú do karát smiley Začnem teda vo Vilaflor (z letiska musím zmeniť 3 busy, že?), plus použijem jeden bus zo San Cristóbal a takto by to mohlo vyzerať:
1. deň: https://mapy.cz/s/1gnWP
2. deň: https://mapy.cz/s/1gnWV
3. deň: https://mapy.cz/s/1gnX5
4. deň: https://mapy.cz/s/1gnXb
5. deň: https://mapy.cz/s/1gnXU v San Cristóban si asi vezmem hostel nech sa učlovečím, odtiaľ busom na Las Carboneras
6. deň: https://mapy.cz/s/1gnY1
7. deň: https://mapy.cz/s/1gnY2
Dohromady 130km. Neviem či to zájdem ale aspoň sa pokúsim. Hlavne sa mi nepáči tých posledných 17 km v deň odletu smiley Letím 21:35 z juhu, plánujem ísť busom 945 a 111 o 17:30 z Igueste de San Andrés. Snáď tie busy chodia načas.
Stále ale neviem ako poriešiť stan. Jedna slečna mi poradila hamaku čo by bolo super kvôli váhe, lenže neviem kde v Teide budem hľadať stromy smiley Plus som pozerala predpoveď a momentálne tam mrzne, wtf smiley Dúfam, že netreba krampóny.
No a budem možno postovať nejaké veci na FB ak by to niekoho zaujímalo (meno Andrea Pernik), ale to záleží na situácií, mojej lenivosti, dostupnosti wifi a pod smiley

0 Citovat

Hmm, tak to vypadá, že nás bude na Tenerife více z Česka.. smiley Letíme s kámošem s Ryanairem v sobotu, na sopku míříme v pátek.. smiley Tak se můžeme kdyžtak setkat, kdyby byl zájem, ať už s froz3rem nebo i s tebou.. (na tom FB tě nemůžu najít smiley )

Jinak podle FB to tam možná bude zajímavé, nějaká písečná bouře ze Sahary se tam žene:

https://www.facebook.com/radyaporadyfotky/posts/1822959874614278

Tak snad nic vážného smiley

0 Citovat

@Andrea358: No máš to parádně naplánováno, jen co je pravda. Takú spoločníčku by som tiež bral. smiley Půjdeš opravdu sama (jak to vypadá) nebo vás bude víc? Je to dost kilometrů a po pár dnech toho možná budeš mít plné kecky... což by se dalo vyřešit sjezdem k moři a odpočinkem, že. Stan je trochu problém. Taky budeš potřebovat nějaký proviant s sebou, to už je spíš na krosnu, kterou ale nevezmeš jako příruční zavazadlo. Na druhou stranu ušetříš za noclehy... asi bych přikoupil odbavené zavazadlo, i když neletíš přímo. Je to na zvážení.

0 Citovat

Ahoj. Naplánované to máš pěkně.
Ještě bych poradil na první den odbočku k Paisaje lunar, která stojí za vidění, viz odbočka zhruba v půlce trasy:
https://mapy.cz/turisticka?planovani-tr ... t=&rt=&rt=

Na druhý den dej pozor na to nocování u Cueva del Hielo. V téhle nadmořské výšce bude nejspíš mráz a navíc je v NP stanování zakázané. Zkusil bych dojít na Refugio Altavista - i kdyby tě nenechali přespat přímo v chatě, tak vedle by měla být taková bouda pro nouzové přenocování, stále přístupná.

Ty dva dny v Anaga máš naplánované imho dost náročné. Snad nepřeceníš síly smiley

0 Citovat

Ahoj, plán je to opravdu hezký. Tenerife jsme projeli letos v září a byli jsme i na několika místech tvé trasy.
Jak píše froz3r - dej si pozor na nocování v této nadmořské výšce - mínusové teploty tě určitě neminou (mrzlo tam i září), navíc tam hodně fouká, takže to opravdu nebude příjemné. Ta chata určitě stojí za vyzkoušení, zda nebudou mít místo - my tam potkali chlapíka, co spal v závětří na lavičce před chatou, takže by se dalo i tak, kdyby měli plno. Šli jsme na východ slunce na Teide - https://mapy.cz/s/1gtCJ - dej si pozor na vypočtený čas! Rozhodně tato trasa nešla ujít za dvě hodiny, jak uvadí - my to šli nahoru cca 3,5hodiny - tento čas byl uveden i ve dvou průvodcích, které jsem měl půjčené, takže časovým údajům na mapy.cz určitě nevěř, pokud to nemáš v plánu běžět smiley. Na Teide se dostaneš mimo provozní dobu lanovky bez problémů, jak už tady všichni psali. Hlavně si ber dostatečnou zásobu vody - na chatě pod Teide není vždy k dostání! Na severu v Anaze to máš taky docela náročné smiley. Přeji pevnou vůli ať to zvládneš!

0 Citovat

Ahojte. Ďakujem všetkým za podporu smiley
S tým časom na Mapy.cz samozrejme vôbec nerátam. Pozerám kilometre a prevýšenie, to je pre mňa smerodatné smiley Ja sa skôr bojím toho výstupu na Teide než tých 2*20km na Anage, tam už nie sú také prevýšenia smiley Ale plán som ešte vylepšila aby som nemala stresy, že nestihnem lietadlo. Ten piaty deň mi príde trocha zbytočný - trepať sa 20km pravdepodobne v nie veľmi zaujímavej oblasti (tipujem podľa máp). Tak z tej križovatky kde mám označený štart pôjdem chvílku tým istým smerom a potom zbočím vľavo. Za cca 5,5km dohromady by som mala byť na autobusovej zastávke a odtiaľ sa odveziem do La laguny, doplniť zásoby a môžem ísť ďalej podľa plánu. Tak by som si tie 2 dni v Anage mohla lepšie rozložiť smiley

0 Citovat

Tak jak jsi dopadla? Povídej, přeháněj... smiley

0 Citovat

Ahojte ľudia. Noooo, ťažko to popísať, ale bolo to celkom náročné. Psychicky aj fyzicky smiley
Po prvých 500m som myslela, že to otočím a na celý plán sa vys... Mala som ťažký batoh, furt to išlo do kopca, strašné teplo, a kondička nikde. Ale ani neviem ako a ten prvý deň som fakt zašla planovaných 17km. Síce po tme, ale zašla. Našla som si dokonca parádny prístrešok pri visitor centre Canadas Blancas. Bola tam zima jak sviňa tak som si chcela spraviť na večeru vifonku (najlepší pomer "cena"/výkon) a tu sa mi zrazu podaril uuuuuuber fail. Podpálila som benzinový varič smiley Chvalabohu som nič iné nepodpálila, dokonca ranger, ktorý v tom momente dorazil tak mi nedal pokutu, ešte mi dal jedlo a nechal ma tam spať. No len kvôli tomu, že som bola bez teplej stravy tak som si rozmyslela Teide a pokračovala v pôvodnom pláne od El Portillo a viac menej sa ho držala až do konca. Na Teide som chcela ísť po tom čo skončím v Anage (že budem viac vládať a mať menej jedla v batohu), ale to sa na Teide ešte viac ochladilo (-6 v noci), refugio bol plný a keďže som miesto stanu nakoniec brala len bivakovací vak, tak som nechcela skončiť ako cencúľ a Teide som vzdala. To je jediná vec, ktorá ma fakt mrzí smiley
O to viac, keď som si stopla týpka (majiteľa pražského Beergeaka), ktorý tam bol v deň keď som tam chcela ísť a tvrdil ako tam bolo krásne slnečno, ako tam stretol Čechov čo tam boli so stanom atď. Keby teda viac konám a menej rozmýšľam, určite by to dobre dopadlo. Miesto toho som obchádzala Teide po východnej strane kde som bola celý čas úplne premočená v obrovskom mraku a keby nie ťažkého batoha, tak ma odfúkne.

Čo sa týka psychiky, tak je načase sa priznať, že som v živote nebola s ľuďmi na viac ako 3-dňovom treku, a nikdy v živote sama na viac ako 1-dňovom smiley Takže som si na Tenerife zažila prvýkrát spanie v lese úplne sama. A ešte aj bez stanu. Ono to neznie asi nijak úžasne, ale pre mňa to bol mega pokrok, keďže sa v lese v noci hrozne bojím. Nakoniec som ale vonku spala len 3krát a 3krát v hosteli. Posledný deň som už len prešla 5km z hostela do El Medana, po ceste som sa pleskla do oceánu a v El Medane si za odmenu dala kalamáre a pivo. Koniec dobrý všetko dobré smiley

0 Citovat

Velký respekt! Toho Teide je škoda, ale aspoň máš pádný důvod se na Tenerife vrátit. Skvělý výkon.
PS. A čo si predstavujete pod takým slovom "cencúľ" ?

0 Citovat

tzv. "rampúch" smiley

0 Citovat

Ahojte ludia. Tento rok sa chystam na Tenerife znova v rovnakom termine a tentokrat uz s priatelom (aspon tam nic nepodpalim :) ). Povodne sme chceli ist len na tyzden, ale kasleme na Siciliu a radsej si predlzime Tenerife. Ak by sme isli na 2 tyzdne tak by sme to asi spojili aj s inym ostrovom (napr. La Palmou). Myslite si, ze staci tyzden na La Palme a tyzden na Tenerife? Hlavne ked popri trekovani chceme stihnut aj plazovanie? Na Tenerife zhruba viem co chcem robit (vyliezt konecne na Teide, ist do kanonu Masca, urcite sa este vratit do Anagy aspon na 1dnovy trek (idealne na viacdnovy :) ), a zvysok sa plazovat). Na La Palme to z pohladu turistiky tiez vyzera zaujimavo, ale to co som si naplanovala, je tak na 5 dni a neviem ci to nie je az zbytocne ist celu tu cestu, v podstate je tam asi stale ten isty vyhlad (https://mapy.cz/s/1WVU6). Plus na juznom svahu vyzera, ze su nejake zaujimave vodopady, archeologicke naleziska atd, co by sme tym padom nestihli. Takze druha moznost je dat toto https://mapy.cz/s/1WWei a odtial sa nejak stopom dostat dole. A este si dat napr toto: https://mapy.cz/s/1WWiW (tu si ale asi budeme musiet pozicat auto). Alebo su tu nejake lepsie napady na zaujimavejsie casti, pripadne co nestoji za to? Alebo si myslite, ze je lepsie poriadne preskumat Tenerife a nehrotit 2 ostrovy? Budem vdacna za rady :)

0 Citovat

Halo halo, nechcem tu zapadnut :)

0 Citovat

Ahoj Andreo, týden na Tenerife stačí, zejména když už jsi tam byla a leccos už jsi viděla. Půjčíte si auto a bez problému objedete, co libo. La Palma obdobně, týden v pohodě. Samozřejmě tam i tam můžeš být klidně i měsíc a nudit se nebudeš... znáš to. Nakonec už to máš v podstatě pořešeno a naplánováno, tak jaképak velké rady... :-)

0 Citovat

Na La Palme se ani cely tyden nudit nebudete.

GR 131 rozhodne stoji za to jit celou - pokud neni cas tak vynechat klesani z nejvyssiho bodu Roque de los muchachos do Tazarorte...lepsi je jeste zacit uplne na jihu u majaku a salinas de fuencaliente...az nahoru to zabere 2 dny urcite...super spani je v refugiu pobliz Pico de Nieve (zdarma)- tam ale z jihu za den zrejme nedojdete...

Trasa okruho do nitra vulkanu Caldera de Taburiente je super...jak je centro de los visitantes, tak je i kemp zdarma - je treba rezervovat pres internet. Drive se odtamtud dalo napojit nahoru na trasu GE131 ale naposledy byla trasa zavrena kvuli sesuvum...

Dale doporucuji vylet k pramenum Naciente de Marcos a Corderos...levady, spousta tunelu a vodopady...

To mate na tyden az az...

Vicedenni trek v Anaze - treba z Punta de Hidalgo do Chamorga...za 2 dny se to da, ale je treba jit dost hodin denne.

V zone Masca bych doporucil jeste Barranco Seco - je to kanon znacne vice otevreny nez Masca (tu rozhodne nevynechat), ale zase tam nepotkate zastupy turistu, spise tam nebude vubec nikdo, cesta zacina ve vesnici El Moledo a je treba se zeptat mistnich, znaceni tam neni...trasa byla v jednom starem pruvodci...z kanonu se da projit asi 2km tezebnim tunelem a po utesech do los Gigantes...misto kde zacina tunel je pomerne tezke najit, cesticka je spatne viditelna, od usti kanonu do more je treba se cca pul hodiny vratit zpet a hledat stare ruiny v kopci napravo....doporucuji jen pri trose zkusenosti

0 Citovat

Super kajman. To su presne rady, ktore som potrebovala :)

Tiez mi to tak vychadza, ze na La Palmu je aj tyzden malo ked pozeram vsetky tie cesticky na mape. Prave preto som sem pisala aby som sa dozvedela co stoji za to. GR 131 od Salinas de fuencaliente rozhodne nedame, to je uz moc aj na mna nieto este na priatela, ktory az tak chodenie do kopca neoblubuje. Takze to vidim na kratsiu variantu aby sme stihli potom aj Caldera de Taburiente aj tie pramene (diky za tip).

V Chamorge som uz bola minuly rok, aj ked by mi nevadilo ist tam znova. Isla som toto https://mapy.cz/s/1XAFk . Tak ma napada tento rok skusit toto: https://mapy.cz/s/1XAxd. Je to v podstate to co popisujes, akurat sa zacina v Cruz del Carmen. Ci je ta cesta z Punta del Hidalgo do Las Carboneras obzvlast pekna, ze sa ju oplati ist, ci je to jedno? A dik za tip na Barranco Seco, znie to super. Na mapy.cz je to celkom dobre oznacene a predpokladam ze toto je ten vstup do tunela https://mapy.cz/s/1XAUq

Diky este raz ta rady, uplne sa tam teraz tesim :) A ako je to so stanovanim na La Palme? Nie sme moc v tomto zodpovedni, takze pravdepodobnost, ze si spravime rezervaciu sa blizi k nule. Naozaj stretnes v parku rangera? Ked vecer niekam prides, rozlozis stan, rano sa zbalis a nic po tebe neostane....

mirjur - no plany sice mam, ale potrebujem na nich nejaky spatnu vazbu ;)

0 Citovat

Pokud mam tedy doporucit casti GR131 - tak z los Canarios do El pilar - je to sice skoro porad do kopce (krome posledni casti), ale krajina a podlozka se dost meni - les, lava, pisek, skaly...

a pak bych pokracoval tu cast co jsi mela v planu z Valencia na Roque de lo Muchachos...to je sama skala a super vyhledy...

Podobnou trasu v Anaze te tvoji jsem sel taky jen jsem si pridal plaz v Roque Bermejo. Ten link na tvuj napad mi nefunguje, tak nevim presne, ale Punta de Hidalgo do Las Carboneras byla jedna z tech hezcich casti...rekl bych lepsi nez zacinat v Cruz de la Carmen...odtamtud jsem sel dolu do Punta Hidalgo

Ano, tam kde chybi cesta mezi tvym bodem a cestou na jihu je ten tunel, celovka nezbytna, je tak na 30-40 minut...

Stanovani (spani) na divoko na La Palme jako vsude na kanarech bez problemu, jen pokud planujete spat v tom kempu u infocentra na okruhu v Caldera de Taburiente, tak si tu rezervaci udelejte...dejte si tam vic noci a snad se do toho trefite..v lete tusim ze max 3 v zime 7... par lidi tam spat bude urcite...v lednu jsem tam byl sam...

Ale jak rikas...v noci postavim stan a brzo rano vyrazim...s tim neni problem nikde

Dalsi tip z Mascy...po PR-TF51 na SZ...pak po hrebeni na V a za Cruz de Gala neznacenou stezkou dolu do Santiago del Teide...

Rovnez pekny trek zacina na V od Buenavista del Norte - PR-TF58 pres Los Bailaderos a pak PR-TF51 do Mascy.

0 Citovat

Tu mas jeste link na tu rezervaci

https://www.reservasparquesnacio...n=4&act=+1

0 Citovat

Diky. Uz sa mi to zacina celkom plnit. Vidim, ze by sa na kazdom ostrove dalo stravit 2 tyzdne :) Inak na ten kemp som narazila uz predtym, tak ked kupime definitivne letenku tam, tak to radsej hned rezervujem :)

0 Citovat

Kdyby 2 tydny, na Tenerife i GC jsem byl 2 mesice a stale bylo co objevovat. Chybi mi jeste El Hierro, tak snad se v rijnu na treti pokus podari, poprve nejezdily lode, pokruhe mi uletel pripoj protoze odklonili letadlo na TFS misto TFN...

0 Citovat

Ahojte, neviete nahodou ci je na La Palme a Tenerife nejaka pozicovna outdooroveho vybavenia? Priatel urcite bude potrebovat turisticke palicky a nechceme kvoli tomu dokupovat odbavene zavazadlo. Pripadne nejaky sportovy obchod kde ich mozeme na mieste za lacno kupit? :)

0 Citovat

sakra to Barranco Seco si sem nemal davat, teraz vaham ci ist to alebo mascu

kajman trasu punta del hidalgo - santa cruz si nesiel ?

https://www.wikiloc.com/wikiloc/...id=5323707

0 Citovat

Tak odpoviem si sama :D Pozicovnu som fakt nenasla, ale v Santa Cruz de La Palma by mal byt Intersport (otvaracie hodiny nezname) , kde snad budu mat tie najlacnejsie palicky co maju na webe.

Dalsia vec, neviete ci odbavena batozina u Canariafly je v cene? Lebo z tej ich stranky nie som nejaka mudra. Je to tarif Superprecio a je pri nom napisane:

Equipaje

De mano: 1 bulto, máximo 6 kg.

Facturado: 1 maleta, máximo 23 kg. Con bebés 8 kg adicionales.

Para otras opciones, consulta nuestras condiciones de equipaje.

Kedze nevidim nikde cenu odbavenej batoziny ani moznost si ju pridat k letu, tak ratam ze je v cene, ale bolo by fajn keby mi to niekto potvrdi, kto to vie :)

0