Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jestli byl v poslední době (druhá polovina roku 2016) někdo v Izraeli a půjčil si auto a jel s ním i na území Palestiny, tedy do Betléma či Jericho nebo Hebron ?? Chtěl bych se na tato místa podívat, ale nevím jestli mě tam pustí s jakýmkoliv autem nebo jsem někde něco četl o arabských půjčovnách automobilů, má někdo aktuální informace a byl na těchto místech a případně jak bezpečně se cítil na území Západního břehu Jordánu ( West Bank ) ?? Letím do Izraele v březnu, případně někdo nějaké tipy na místa, která nejsou tak profláklá ?! : ) Děkuji moc všem za jakékoliv informace a rady  .

Izrael cestování i do palestiny 2017 ?

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jestli byl v poslední době (druhá polovina roku 2016) někdo v Izraeli a půjčil si auto a jel s ním i na území Palestiny, tedy do Betléma či Jericho nebo Hebron ??
Chtěl bych se na tato místa podívat, ale nevím jestli mě tam pustí s jakýmkoliv autem nebo jsem někde něco četl o arabských půjčovnách automobilů, má někdo aktuální informace a byl na těchto místech a případně jak bezpečně se cítil na území Západního břehu Jordánu ( West Bank ) ??

Letím do Izraele v březnu, případně někdo nějaké tipy na místa, která nejsou tak profláklá ?! : )

Děkuji moc všem za jakékoliv informace a rady smiley

0

Jo, to by mě taky zajímalo, budeme tam v červnu. Auto půjčím normálně na letišti a pak uvidím... Kdo se bojí nesmí do Palestiny smiley

0 Citovat

Keď si dáš vyhľadať Izrael vo fóre tak ti tu nájde kopec užitočných vláken aj s odkazmi na super cestopisy. Okrajovo sa tam riešilo aj auto s izraelskou značkou.

0 Citovat

Ahoj, hele mohl bych tě poprosit o report, až se vrátíš jaké to bylo ?! : )

děkuju moc smiley

0 Citovat

Teraz som vrátil z Izraela, síce sme na Palestínskych územiach neboli, ale z toho čo nám vraveli, tak to platí tak, ako píše Silas.

0 Citovat

Náklaďák tě může přejet v Berlíně i v Jeruzalémě. Rozdíl je v tom, že v Izraeli vědí proti komu stojí, této hrozbě čelí desítky let a nemažou si med kolem úst jako my, Oni se nebojí jednat a výcvik bezpečnostních složek je na kvalitativně zcela jiné úrovni než v Evropě.
Nebo co chceš slyšet?

0 Citovat

Ahojte.
Do Palestiny mzes cestovat aj s pozicanym autom z Izraela (napr. z letiska) ide tam len o to, ze poistenie sa ti vztahuje len na uzemie Izraela, nie Palestiny. Poziciavali sme si auto z letiska uz viac krat a nikdy nebol problem so vstupm na uzemie Palestiny.

0 Citovat

Poradí někdo, kde vyměnit šekel? V ČR před odletem to asi neklapne, v kurzovním lístku ho nevidím. Na letišti (Ovda) bude beztak napálenej kurz. Bude lepší vzít eura (nebo radši dolary?) a vyměnit někde v bance, nebo si vybrat na místě z bankomatu?

0 Citovat

Nám najlepšie vychádzali miestne zmenárne (nie na letisku). Väčšina je bez poplatku, ale radšej sa najprv opýtať, samozrejme smiley

0 Citovat

Určitě ber spíš dolary než eura. Já neměl problém v ČR vyměnit přímo šekl, obešel jsem v Brně asi šest pouličních směnáren a dvě ho měly, nicméně kurz byl dost mizerný. Nakonec jsem jich pár vzal předem, protože jsem četl, že bus z letiště (Ovda) nebere dolary ani karty a že na letišti není směnárna, takže pak člověk musí vzít shuttle nebo taxi, což je o něco dražší. Nicméně netuším, zda to byla pravda. V autobuse jsem rovnou platil šekly a dolary jsem ani nezkusil, zrovna tak jsem ani neprocházel letiště (mluvím o Ovdě, Gurion v Tel Avivu samozřejmě směnárny má), zda tam směnárna opravdu není (navíc je to už rok, takže ji případně dost možná už doplnili). Jinak mně osobně vycházel nejlépe kurz v Eilatu u automatů, nicméně nezkoušel jsem vybírat z bankomatu, protože jsem sebou měl už z domu dost dolarů poměrně za levno. Ty automaty fungují tak, že do nich naházíš dolary a dostaneš zpět šekly, přičemž kurz je posunutý od středu jen o málo. Měnil jsem na pobřeží kousek od zábavního parku, nebo jak nazvat ty atrakce roztroušené tam kolem, ale automaty budou hádám i jinde po městě. V jiných městech (Tel Aviv, Jerusalem, Beersheba) jsem je nepotkal, ale já je už potom nepotřeboval, takže jsem se možná jen nedíval dost pořádně.

0 Citovat

Díky za vyčerpávající info! smiley Shuttle z letiště do Eilatu zaplatím předem kartou a vyměním až na místě.

0 Citovat

Ahoj,taky letíme 19.3. do Eilatu z Bratislavy

0 Citovat

Dnes jsem se vrátil z Izraele. Za 4 a 1/2 dne jsem utratil cca 13 000 kč, snažili jsme se šetřit. Nutno podotknout, že se jednalo o hodně spontánní cestu téměř bez plánu, během studia v Istanbulu, což se do ceny nejspíš taky promítlo.
Největší výdaje byly auto na 5 dní (120E/os - byli jsme jen dva + benzín Be'er Sheva 5,83 ILS/litr, Tel-Aviv 6,2 ILS/litr) a letenka (SAW-TLV, TLV-SAW 130E).

Peníze jsem vybral na letišti. Mám ČS, 1 ILS lidových 6,93 Kč + 125 Kč poplatek. Prosím o PM s tipem na méně židovskou banku. Dík smiley

JERUZALEM
V Jeruzalémě jsme večer kupovali vodu 0,7l za 7 ILS, což je slušná zlodějina smiley byla to první a poslední koupená voda. Pivo v hospodě 30 ILS/0,5l, pivo v obchodě 10-15 ILS, falafel 10-20 ILS. Bydleli jsme v Stay Inn Hostel za $24/os/noc, kterej můžu doporučit. Super místo se snídaní v ceně. Ve čtvrtek večer po návratu na hostel jsme dostali smiley 2 pivka a užívali jsme si atmosféry a pak jsme téměř všichni vyrazili ven na Mahane Yehuda Market, kde to neskutečně žilo. Parkovali jsme ZADARMO 3 minuty chůze od hostelu a asi 15-20 minut chůze od starého města! (ZDE: 31.779206, 35.215462).
DOPORUČUJU: za 10 ILS/os - Yeshivat Aish HaTorah - vyhlídka na střeše kousek od zdi nářků. Parádní výhled.

BETHLEHEM
Auto jsme půjčili na letišti TLV v SIXT, kauce $900 smiley + zákaz cesty do Palestiny. Na to jsme se jim .... a do Betléma jsme jeli autem. Kromě orientace v centru je to cesta na pohodu. Tady (31.703653, 35.206340) je parkoviště za 7 ILS na den - my tam byli v pátek a zavírali ve 14:00, tak pozor na to. Ale nějaký 3 a 1/2 hodiny v Betlému byly až až.
Vjezd do Betléma není problém. Při výjezdu namátkově kontrolují auta. Nás se jen zeptali, jestli jsme něco nekupovali. Řekli jsme, že ne (nelhali jsme smiley ), tak se ještě zeptal, jestli jsme si jistí a nechal nás jet.

MASADA
Kopec. I když chcete nahoru špalat, měli byste si koupit lístek za 28 ILS/adult nebo 24 ILS/student. My tak učinili, protože jsme očekávali kontrolu, která ale nikde nebyla. Takže kupovat nedoporučuju, výšlap naopak ano. Pohodička a výhled je super. Můžete si vybrat z více cest, doporučuju to vzít cestou dolů přes kopec, co je na jihu - tzn na masadě použít "západní bránu" a po 5 minutách zahnout doleva, rovně, vyšlápnout kopec nahoru, sledovat bílo-červenou a na křižovatce se dát směr bílo-černá.

MRTVÉ MOŘE
Ubytovaní jsme sehnali na poslední chvíli v Neve Zohar Desert Inn za 20E/os/noc. Koupali jsme se v EIN BOKEK přímo na pláži před hotely David a Hod ZADARMO smiley . Pláže jsou zdarma, platí se jen za lehátka, slunečníky a židle + POZOR na parkování!!! My jsme dali auto sem, opět zdarma (možná, protože byl šabat?!!): 31.203904, 35.362684 (vzhledem k současné rekonstrukci/stavbě něčeho to tam vypadá trošku jinak jak na google mapách!)

Po cestě do Tel-Avivu jsme se "stavili" v Erez, kde je přechod do Gazy. Brutální.

TEL-AVIV
Bydleli jsme v Milk&Honey Hostel se snídaní v ceně za 20E/os/noc asi 10 minut chůze od Jaffa. Opět jsme parkovali zdarma zde: 32.054270, 34.763211 Akorát si dejte pozor na to, že je parkoviště plný a může se stát, že budete muset volat majitelům aut, abyste mohli vůbec odjet (ráno a přes den). Není velký, cca pro 15 aut. Jinak tady: 32.054689, 34.760134 je podzemní garáž s údajným limitem ceny 40 ILS/den (nezkoušeli jsme).
Parkování zdarma je taky v "šedé zóně" podél chodníku kousek od našeho parkoviště 32.054658, 34.762209 a 32.054494, 34.762299. Jako bonus je hned vedle policejní stanice.
DOPORUČUJU: Azrieli Observatory smiley smiley krásný výhled skoro zadarmo (16 ILS/student tuším).

KONTROLA NA LETIŠTI
To bylo něco. Vzhledem k tomu, že jsme přiletěli z Istanbulu a do Istanbulu jsme se i vraceli, jsme byli asi podezřelí ze spolupráce s teroristickými organizacemi napříč blízkým východem.
Při příletu to bylo v pohodě. Ptali se mě kolik mám hotovosti (100E smiley ), kde budu bydlet (nevím smiley ), co tam jedu dělat (tourism) a pak chtěl vidět platební karty (vzhledem k nedostatečné hotovosti). Kamaráda němčoura se neptal na nic.

Při cestě zpět začalo divadlo a myslím, že se bavili i ostatní lidi na letišti, když viděli, jak si nás tam přehazoval jeden supervisor za druhým. Padlo tak 20 otázek proč, co, s kým, kdy, proč ne, za jakým účelem, kde studujeme a bydlíme v IST. Proč jsme nejeli jinam; z kolika univerzit jsme si mohli vybírat; kolik lidí jsem v IST poznal (odpověď "asi 250" je evidentně trošku rozhodila smiley ). Jestli nemáme v Izraeli rodinu... Chtěli znát také jména lidí, kteří v IST bydlí a stýkáme se s nimi. Naštěstí se nešťourali ve spolubydlících na bytě (Sýrie, Palestina, Saudská Arábie, Egypt, Irán + 20 dalších smiley ). Pak pokračovala klasická prohlídka á la 5x rentgen batohů, ionscan 500dt na drogy a výbušniny, "nahej rentgen", šup do kabinky... Za hodinku a půl téměř bez fronty před námi smiley nás konečně pustili. Nic nenašli. Ani tu trošku písku od mrtvého moře, co si kamarád dal do batohu smiley

0 Citovat

To mám nejraději, když se někdo pokouší o vtip o "méně židovské bance" a zbytek trip reportu do koruny vypočítává, kolik co stálo.

0 Citovat

Taky jsem se vrátil dnes.. Týden mě celkem vyšel necelých 15 000
Byla tu otázka na auto: 2 dny v Budget rental za 1400,- + 1000 plná pojistka, která se vztahuje i na dálnice 1 a 90, takže Mrtvé moře a Ein Gedi/Bokek, Masada úplně v pohodě. Limit byl ujet 250 km/den, nakonec jsme měli něco přes, takže náklady vzrostly za dotankování o 1300,- a km navíc za 300,-.
Pivo v hospodě je pitomost, lepší plech (Tel Aviv dával v obchodech hodně akce 1+1 za 12-16 ILS), ale kupoval jsem za 12 i jinde po jednom. Falafel za 10-15 ils je ideál, v Betlémě jsme měli dokonce za 4 smiley Schawarma je předražený gyros s hranolkama, vyhnout. Největší hostinu jsme měli v centru Jericha.. 2x hummus + 1 falafel byla objednávka, donesla hodně chleba a několik talířů se zeleninou a omáčkama. Bratru pro 3 za 70 ils

Itinerář
- Tel Aviv
- Tiberias, Safed
- Beit Shean, Jericho
- Jeruzalém
- Mrtvé moře, vodopády v Ein gedi, Masada
- Mitzpe ramon (krátký trek v poušti), Alpaca farm, Avdat
- Betlém, Tel Aviv

Zpětně bych takle v zimě asi znovu nedal Tiberias..ostatně v těch menších městech nám stačily 2-3 hodiny. Možná by místo toho stála Haifa, kdo ví. Jeruzalém by byl dobrý aspon o den víc, aby se dalo navštívít víc míst mimo staré město (na které den stačí i s využitím free tour guide).

V Tel Aviv jsme v obou případech využili couchsurfing; Tiberias a Mitzpe Ramon AirBnB; Jeruzalém hostel Jaffa ("autentický" hardcore) a druhou noc v poušti ve stanech Silent Arrow (taky hardcore, protože teplota v noci padla skoro k nule, nemají tam elektřinu a netopí se tam smiley)

Každpádně přes den teplo, koupání v Mrtvém moři šlo a později než v březnu bych tam nejezdil..

Osobní kontrola při odletu na letišti - 90 min smiley

0 Citovat

Já to pořád nechápu :-( můžu s autem půjčeným v Eilatu do Jeruzaléma? Stačilo by mi někam jen k mhd, co jede do centra. Má smysl tam jezdit v sobotu nebo tam nic nefunguje?

0 Citovat

Autom samozrejme do Jeruzalema mozes. MHD v sobotu fungovat nebude, ale na druhej strane zas parkovanie na ulici bude zdarma.

0 Citovat

Jezdit do Jeruzaléma v sobotu je blbost. 

0 Citovat

tak podľa toho, čo od návštevy Jeruzalemu očakáva... Na Chrámovú horu sa nedostane, pri Západnom múre sa budú Židia modliť šabatové modlitby... na druhej strane, iné pamiatky budú normálne prístupné.

0 Citovat

Co mohu doporučit, je být v Jeruzalémě od 1. dne Chanuky... my to zažili teď v prosinci, všechny nežidovské památky měli 1/3 lidí... Např. Boží hrob bez front... Zeď nářků jsme si nechali na večer a bylo to dokonalé, v ulicích směrem k ní sice dav lidí ale zase tanec, zpěv... navíc přímo u zdi okolo 9 večer vylidněno.. :) Sobotu bych v Jeruzalémě zažít nechtěl ;) Betlém super krom vzhledu ulic Palestiny... Vše na vlastní pěst, raději bez auta místními autobusy :)

0 Citovat

Děkuju za odpovědi, jde o to, že sobotu máme volnou a ještě  nebudeme mít auto, tak jestli tam zajet s shuttle busem nebo to nechat na jinej den už s autem, mám jen strach, aby nás tam pustili a nezničili nám auto, když nebude mít palestinskou značku.  Jinak jsme ateisti, takže od Jeruzaléma bych chtěla vidět asi jen chrámovou horu a nějaký pěkný výhledy, snad ani zeď nářků k životu nepotřebuju, jen to tam trochu prolítnout, nasát atmosféru, nepotřebujeme vidět každou památku, tak jsem si právě myslela, že by třeba sobota na tohle byla lepší, ale ráda si nechám poradit... manžel už mě proklíná teď, co jsem to vymyslela za kravinu ten Izrael :-D :-D

0 Citovat

Aluška H. napsal(a):

mám jen strach, aby nás tam pustili a nezničili nám auto, když nebude mít palestinskou značku

Jeruzalem nie je Palestína, ale Izrael. Väčšina áut tam má izraelskú značku :)

Vstup na Chrámovú horu nebude v sobotu možný (pokiaľ nie ste moslim :) )


0 Citovat

Aluška H. napsal(a):

 Jinak jsme ateisti


tak si zmen profilovku ked si ateistka, ja reku idete kuknut svojich moslimskych predkov :)
0 Citovat

Dobře, tak pokud tam můžu i autem, zajedem tam jinej den v týdnu, to nebude problem. Jakpak tam vyřešit parkování?

0 Citovat

Najjednoduchšie je zaparkovať na niektorom z Park&Ride parkovísk a do Starého mesta ísť električkou. Po predložení lístka na električku je parkovanie v ten deň zadarmo.

https://citypass.co.il/en/park-and-ride


0