Zdravím, jelikož poletím úplně poprvé, tak bych se rád zeptal zkušenějších na několik dotazů (ano vím, že takový let není zrovna ideální "na poprvé", ale tak nějak se to sešlo) Snad si najde někdo pár minut volného času a odpoví mi. Mockrát pŘedem děkuji! .

První let v životě - otázky

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

Zdravím, jelikož poletím úplně poprvé, tak bych se rád zeptal zkušenějších na několik dotazů (ano vím, že takový let není zrovna ideální "na poprvé", ale tak nějak se to sešlo) smiley .

Hlavní otázka je, bude stačit i s rezervou přestup v Londýně 2h20minut? S tím, že se může zpozdit první letadlo a taky s tím, že tam můžu trošku bloudit, jelikož nevím co a jak? Ano vím, že mezi terminály je to na Heathrow údajně dobŕe značené, sednu jen na bus a jsem ve správném terminálu, ale spíše je možné, že bych se třeba mohl zdržet někde na kontrole, jelikož nevím ani pořádně jak to na letišti chodí.

Když si koupím let Praha - JFK s přestupem v Londýně, tak počítám, že budu mít jednu letenku do obou letadel .. znamená to tedy, že zavazadlo uvidím až v NY nebo si jej musím vyzvednout a znovu odbavit v Londýně? Případně půjde automaticky do NY nebo si budu muset třeba vysloveně požádat aby ho jen přeložily?

Trošku se ztrácím u Pelikána .. Je tam číslo letu potom je třeba British Airways a v závorce ještě United Airlines, co to vlastně znamená?

Údajně existuje něco jako Online Check - in? Znamená to defakto to, že si vytisknu doma letenku cca 24 hodin před letem, nějakým způsobem přes internet odbavím sebe a zavazadlo a poté mi stačí pouze dát zavazadlo někde na přepážce a projít kontrolou a pak jen dojít k bráně a letadlu? Když budu mít přestup a přitom jednu letenku, musím dělat zvlášť Check-in pro Prahu a zvlášť pro Londýn? No a poslední věc, dají se u British Airways v online check inu vybrat místa na palubě? První let, tak bych rád u okna a ne někde v uličce smiley

Snad si najde někdo pár minut volného času a odpoví mi. Mockrát pŘedem děkuji!

0

Ahoj,

1) Stačit to bude, za hodinu bys vše měl stihnout s přehledem.
2) Zavazadla poletí až do NY.
3) Znamená to, že letíš s British, ale letadlo je United, či naopak.
4) Check-in řeš až na letišti a požádej sedadlo u okna smiley vysvětli tu online check in asi nebude v tomto případě nejjednodušší.

5) Nezapomeň si vytisknout info o estě.

0 Citovat

Poprve v zivote poletim a mel bych par otazek na zkusenejsi diskutery. Poletim s Norwegian z Prahy do Miami s prestupem v Oslu. Zpet poletim z NY do prahy s prestupem v oslu. Zajimalo by mne par veci ohledne letu atd., letim opravdu poprve.

1 Co se stane v pripade ze se zpozdi let v PRG nebo NYC a ja nestihnu navazujici spoj? Letenku jsem si zakoupil tak ze jsem zvolil PRG-MIA a NYC-PRG, ne ctyri samostatne lety.
2 Co se stane pokud bude nektery z letu zrusen? Dostanu zpet penize za letenku a kompenzaci?
3 Uplne nechapu co je to check in, respektive online check in. Znamena to za pred odletem neco na netu potvrdim a muzu letet? Letenku si mohu vytisknout az po checkinu?

0 Citovat

Pokud ti ne tvou vinou uletí (nebo zruší) přípoj, najdou ti alternativní cestu. Online checkin je vyplnění formuláře na webu, kde zadáš číslo pasu apod a potvrdíš nějaké bezpečnostní kidy. Dostaneš přidělené sedadlo a vytiskneš si (nebo dostaneš na mail) palubní lístek. Na letišti, pokud nemáš kufr - odbavené zavazadlo, jdeš rovnou na bezpečnostní kontrolu. Nemusíš trčet u přepážky.

0 Citovat

Super díky moc za odpovědi .. Takže když budu mít online check in, stačí odbavit zavazadlo co půjde do nákl. prostoru a projít kontrolou k dané bráně, asi jsem to tak pochopil správně?

A ještě tedy ohledně odbaveného zavazadla, když budu mít jednu letenku, přeloží ho automaticky v Londýně do letadla směr NY nebo si ho musím v Londýně přebrat a znovu odbavit?

A check-in dělat zvlášť pro let z Londýna i z Prahy (když je jedna letenka) nebo to stačí jednou na oba lety?

Ano, jsem otravný, ale raději se optám než pak stresovat na letišti. Děkuji mockrát

0 Citovat

V podstatě je jedno, jestli budeš mít udělaný online checkin nebo ne. Na letišti se jde stejně většinou ke stejné přepážce, stejně se ukazuje pas a velmi často si ten vytištěný boardingpass nechají a vytisknou nový. Některé společnosti mívají přepážku označenou baggage drop-off kde se v podstatě jen odevzdá zavazadlo, časově je to ale rozdíl pár minut, pokud si na letišti dostatečně dopředu tak je to jedno. Celý online checkin tak má smysl vlastně jen kvůli rezervace míst.

Zavazadlo by měli v Londýně přeložit. V Praze při odevzdání zavazadla dostaneš od něj lísteček kde bude napsáno, že jde z PRG na LHR a končí na JFK

Výsledkem checkinu je boardingpass (palubní lísetek, vstupenka na palubu), bez něj neprojdeš na security, nepustí tě bez něj do letadla. Takže checkin se dělá pro oba lety a tiskneš si dva papíry. Forma checkinu se liší společnost od společnosti a často je to nějaký "průvodce", ve kterém se to rovnou udělá pro oba lety.

0 Citovat

Tak děkuji mnohokrát za odpovědi všem. A ještě teda poslední dotaz .. vybral jsem si let s American Airlines s tím, že ho zprostředkovává British Airways (v čemž mám taky celkem guláš) .. Defakto mám dva lety kvůli přestupu, když dělám online checkin, dělám ho na oba dohromady nebo musím každý zvlášť, protože počítám, když je možnost vybrat sedadlo, tak ty letadla jsou jaksi obě jiná smiley

A let zpět je z JFK na Heathrow čistě s American Airlines a z Heathrow do Prahy je to s AA, ale sprostředkovává ho opět British Airways, počítám, ale že letenka bude jen jedna a batožinu budu řešit vždy jen v Praze a New Yorku a v Londýně se o ní nemusím starat je to tak? I když to zprostředkovává British, tak počítám, že online check musím dělat u American Airlinesu smiley

A kdyby byl někdo tak perfektní a dokázal mi vysvětlit proč je vlastně nějaké zprostředkovávání pŘes jinou společnost, než se kterou ve skutečnosti letím (v tomhle pŕípadě American a British) byl by moc hodný, protože moc to nechápu proč vlastně. Mockrát děkuji za trpělivost smiley

0 Citovat

Aerolinky spolupracují a jsou schopni ti na jednu objednávku dodat spojení zahrnující lety jejich partnerů. Ne každý létá všude. Představ si, že bys koupil trasu Praha Londýn od BA a pak bys kupoval další letenku od AA atd. Tohle je pro tebe pohodlnější, máš větší výběr a garanci přestupů. A aerolinky mají z toho větší business. Často je jeden fyzický let prodáván pod hlavičkou několika aerolinek.

0 Citovat

Dobře děkuji a poslední dotaz .. když mi let zprostředkovává American, ale ve skutečnosti letím defakto s British .. u koho se odbavuji zavazadla a dělám check in :.. American (zprostředkovatel) nebo British (společnost s kterou defakto fyzicky letím) Díky

0 Citovat

Vždy je nutné se odbavit u té společnosti, která fyzicky provozuje daný let (bez ohledu na to, kdo prodal letenku, nebo jakým kódem je daný let označen - všechny tři možnosti mohou být různé společnosti!). Ve tvém případě by to tedy v Praze měla být přepážka British Airways na Terminálu 1.

V případě letu s přestupem (např. Praha-Londýn-New York) v 90% případech stačí se odbavit pouze na prvním letišti (v Praze), u společnosti, která provozuje první let (Praha-Londýn). Měla by tě odbavit na oba lety (i v případě, že druhý let Londýn-New York provozuje jiná společnost). V řídkých případech, kdy to nelze, ti na prvním letišti dají instrukci navštívit při přestupu tranzitní přepážku společnosti, která fyzicky provozuje druhý let.

0 Citovat

Co je pro tebe nejdulezitejsi, je znat cislo letu, kdy a kam. Na tabuli u vchodu na letisti si dle toho najdes jaka prepazka te odbavi, tam si vystojis frontu, odevzdas velky kufry. Projdes kontrolou a na dalsi tabuli si najdes cislo gatu a terminal, z ktereho to leti. Pokud znas tyhle veci, tak je vicemene jedno kdo operuje ten let, na tech tabulich vsechno najdes, vcetne pripadnych spozdeni.

0 Citovat

Přesně tak. Na tabuli bude napsáno třeba Londýn Heathrow 9:30 a budou se střídat čísla letů. Třeba BA123 a AA666. Na řádku najdeš číslo přepážky a k ní zamíříš.

0 Citovat

Díky, jste hodní. Takže číslo letu zjistím až na e-ticketu nebo se mám řídit tímto? Protože podle pelikána přesně v tyto časy odlétá Iberia, British i American, což je asi blbost a vždy je i číslo letu té dané společnosti (AA... nebo IB...) .. já prostě myslel, že když sprostředkovává American, ale letí British, takže nahoře bude American, ale dole číslo letu tŘeba už BA.... Tak jsem zmaten jak to vlastné zjistím, ale počítám, že Fyzicky platí v tomhle případě společnost v závorce ..

0 Citovat

ano, operující přepravce je ten v závorce...v tomhle případě je to i logické, jelikož je nesmysl že by AA operovali Praha - Londýn smiley

0 Citovat

Ve skutečnosti v ten čas letí pouze jedno letadlo - British Airways. American a Iberia se pouze podílí na prodeji letenek na tento let pod svými (marketingovými) kódy. Je to běžná prodejní praxe sdílení kódů (tzv. codeshare).

0 Citovat

Ok, takže prostě na tabuli se to dozvím a nemusím se strachovat chápu smiley .. Díky díky jste neskutečně trpěliví ! smiley

0 Citovat

Ty jo, já trefil první dvě čísla letu smiley AA66.

0 Citovat

Ahoj, mám dotaz, doufám že už se to tady někde neřešilo. Letíme Praha-Šanghaj-Auckland a zpět. V šanghaji máme 17h stop-over. Někde jsem se dočetla, že nás neodbaví až do cílové stanice, protože přestup trvá do dalšího dne (odlítá nám to 0:50) Takže má otázka zní, jak to bude probíhat v Šanghaji? V Šanghaji musíme vystoupit z bezcelní zony, aby jsme dostali kufry a pak jít znovu na check-in a odbavení kufrů a pak tam s něma budeme čekat? Moc díky za odpověď smiley

0 Citovat

Na 99% vám kufry pošlou až do Aucklandu

0 Citovat

Pokud si budete muset vyzvednout zavazadla, tak je vždy můžete nechat v úschovně, ne? http://en.shairport.com/2012-11/13/content_15920657.htm

0 Citovat

Děkuji to vím, ale spíš nevím, kde si je vyzvedneme? To budeme muset zase projít kontrolou?

0 Citovat

Já letěl s China Eastern tenhle let přes Shanghai s odlety v 0:50 a v obou směrech bagáž vždy až do cíle. Jinak jen vystoupíš z letadla vyplníš žlutý canc odevzdáš na přepážce a slítneš metrem/maglevem do centra. Sedmnáct hodin nevylézat z letiště je nesmysl.

0 Citovat

Mohu ještě navázat? Objevil jsem tyto skvělé stránky a díky nim už zabukoval letenky do Neapole a ted mě zaujalo to Kosovo. Všimnul jsem si, že nízkonákladové společnosti mají každá trochu jiný rozměr kabinového zavazadla. Hraje těch několik cm nějakou roli a mohli byste mi případně doporučit zavazadlo, které by prošlo u všech - nebo velké většiny alespoň? díky!

0 Citovat

Cestuj s batohem. To nikdo nepřeměřuje, protože jej vždy nějak zmáčkneš do požadované klece. Skořepinové zavazadlo je problém, tam bys musel jít na limit Wizzu, což je zbytečně malé.

0 Citovat

Ahoj,
mám prosím tě ještě dotaz k odbavení online checkin.Pokud to z nějakého důvodu nestihnu doma.
Cestuji s batohem je jiná přepážka která mě odbaví než ta kde je dlouhá fronta se zavazadly nebo musím taky do té fronty.(nemám ještě přidělené místo)
Díky, za odpověď.

David

0