Zdravím, potřebujeme letět okolo 20.června do Kanady a zpátky potom někdy v září nebo říjnu. nikde jsem nenašel kde, jak hledat a jak fungují letenky s variabilním datem návratu??? Je totiž možné, že když se nám tam bude líbit, tak bychom si to prodloužili třeba ještě o pár měsíců nebo tak. Prosím o odkaz pokud tady na fóru už někdo tohle probíral nebo případně odpověď jak to udělat, abychom měli volné datum návratu. Předem děkuji. O. .

Kanada, zpáteční variabilní letenka

Založil(a) ve fóru Tipy na levné letenky

9 reakcí

Zdravím,
potřebujeme letět okolo 20.června do Kanady a zpátky potom někdy v září nebo říjnu.
nikde jsem nenašel kde, jak hledat a jak fungují letenky s variabilním datem návratu???
Je totiž možné, že když se nám tam bude líbit, tak bychom si to prodloužili třeba ještě o pár měsíců nebo tak.

Prosím o odkaz pokud tady na fóru už někdo tohle probíral nebo případně odpověď jak to udělat, abychom měli volné datum návratu.

Předem děkuji.
O.

0

Standardně platí, že nic takového, jako letenka s variabilním datem návratu neexistuje (pomíjím nějaké ty zaměstnanecké a podobné...).

Existují letenky se změnitelným datem návratu. Tj. koupíš na konkrétní datum návratu a v případě změny plánů existuje možnost datum návratu změnit (ale ne zadarmo). Obecně platí, že čím dražší letenka, tím větší flexibilita:

1. Nejlevnější letenky jsou zcela nezměnitelné a nerefundovatelné, v případě změny plánů prostě propadají bez náhrady
2a. O něco dražší lze měnit za poplatek, plus doplatek do aktuálně dostupného tarifu na nové datum. Pozor, u některých změnitelných letenek platí, že zpáteční cestu lze změnit pouze před nastoupením na první let, což může být v tvém případě nepoužitelné.
2b. O něco dražší letenky lze měnit za poplatek, plus doplatek do aktuálně dostupného tarifu na nové datum. A to i "uprostřed cesty", tj. datum návratu lze změnit po proletění prvního úseku cesty. Můžou však být omezení typu "nepozději 48h před původním datem odletu" - doporučuji podrobně před koupí zkontrolovat
3. Ještě dražší letenky lze měnit bez poplatku, vždy se ale platí doplatek do aktuálně dostupného tarifu na nové datum.

Upozorňuji, že v závislosti na okolnostech může někdy být levnější koupit si tu nejlevnější neflexibilní letenku (tj. kategorie 1) a v případě změny plánů pak půlku letenky zahodit a koupit si na cestu zpět úplně novou letenku.

V případě nezkušenosti doporučuji se před nákupem letenky poradit o přesných podmínkách změn v nějaké kamenné prodejně (studentagency, letuška apod.)

0 Citovat

Ja bych resil jednosmernyma letenkama (napr. condor.com).

Pokud je ale nutne mit zpatecni letenky kvuli celnikum, tak pak resit drazsi letenkou s moznosti zmeny data.

0 Citovat

Jednosměrná letenka je také možnost ke zvážení. Upozornil bych ještě na wowair.com. Nejblíže k Praze létá z Berlína a Frankfurtu do Montrealu nebo Toronta (s přestupem na Islandu). Např. Berlin-Montreal na 12.6. nebo 30.6. za 250USD na osobu. Blíže k 20.6. je více možností okolo 350USD.

Souhlasím, že je ale potřeba ověřit, jestli kanadští celníci již na příletu nebudou vyžadovat zakoupenou letenku zpět. (Pokud ano, lze to řešit tak, že si na cestu zpět koupíte nějakou drahou refundovatelnou letenku, případně bonusovou letenku za míle, která lze zrušit za velice malý poplatek. Letenku pak zrušíte, až budete v Kanadě)

0 Citovat

Co jsem zkoumal, tak flexibilní letenka stojí často několikanásobek běžné letenky. Záleží to na aerolince. Ale pak by se vyplatilo koupit normální letenku a případně oželet zpáteční a koupit zpátky jednosměrnou. Akorát že směr US do Evropy je obvykle o dost dražší smiley Takže to chce hodně hledat a počítat.

0 Citovat

no ja by som to riesil one way do Kanady, zalezi kam ides, ked do Vancovueru, tam su one way tarify napr. cez Condor fajn, ked do Toronta, tak to horsie, tam nic take nelieta, ale zase neni problem letiet do NYC napr Norwegianom a odtial busom. A pre istotu mat nejaku fejkovu rezervaciu naspat smiley

0 Citovat

one way + rezervaci pro cestu zpet nezaplacenou, jen rezervaci
ta se pak necha propadnout

one way maji tez dobre westjet a air transat - mrkni na wikipedii kam litaji v evrope a kam v kanade + v evrope k tomu dokoupis za par kc pripoj

0 Citovat

Vidis na airtransat som uplne zabudol. No hlavne otazka kam chce OP do Kanady ist, inak tie navrhy maju zmysel ako pre Americana, ktory zhana letenky do Europy

0 Citovat

Mockrát díky všem za rady. Jdu to teď projít a pak napíšu jak to dopadlo. zatím to ale vypadá nejspíš na ty jednosměrný letenky a doložíme že máme dost peněz na nákup zpátečních.

0 Citovat

tak jsem nakonec koupil jenom jednosměrný letenky od Condoru. Letíme do Vancouveru.
stály 390eur každá.
tim, že máme víza, tak zpáteční nepotřebujeme.

zpáteční jsem kupoval kamarádce, která s námi jede jenom na dva měsíce a bude odlétat z Torronta, ta stála 9 225Kč od Tripsta, letecká společnost TAP Portugal.

díky za všechny rady a přeju hodně šťastných nalétaných mil...

0
9 reakcí