Ahoj vsem, ve ctvrtek odletam na 10 dni na Maltu, byl jsem tam jednou pred asi 6ti lety, ale uz si to moc nepamatuji, proto byc hse vas rad zeptal na jakekoli tipy. Vim, ze autobusova doprava je tam dost levna, takze planujeme objet cely ostrov timto zpusobem, ubytovani budeme v apartmanech v Il Gzire, kousek od Sliemy. Budu rad za jakekoli doporucnei co se tyce jidla, mist k videni, jakychkoli vychytavek, plazi i klubu  .

Malta

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Ahoj vsem,

ve ctvrtek odletam na 10 dni na Maltu, byl jsem tam jednou pred asi 6ti lety, ale uz si to moc nepamatuji, proto byc hse vas rad zeptal na jakekoli tipy. Vim, ze autobusova doprava je tam dost levna, takze planujeme objet cely ostrov timto zpusobem, ubytovani budeme v apartmanech v Il Gzire, kousek od Sliemy.

Budu rad za jakekoli doporucnei co se tyce jidla, mist k videni, jakychkoli vychytavek, plazi i klubu smiley

Diky moc

Kuba

0

Ahoj,
chci se zeptat, zda mam uz koupit letenku na Maltu z Wroclawi na duben za 2400 zpatecku s Ryanairem, nebo jeste zkusit pockat? A dale by me zajimalo, zda se vyplati na Malte pujcit auto, ci je lepsi zvolit cestovani MHD (pomer cena/vykon),chceme toho videt co nejvice, letime jen na 3 dny.

Diky za rady!

0 Citovat

Ahoj,

Pokud chceš skutečně letět v dubnu, tak nic jiného asi obecně nezbývá než Ryan - z Prahy se začne létat až od června s Air Malta (ČSA pod 5 tis. nepůjdou).

Jinak bych si klidně dovolil tvrdit, že cena spadne pod 2 tis zaručeně, ale ber to jako můj názor, který není vševědoucí.

Pokud chceš vidět co nejvíc, jezdi autem. Ale osobně bych dal přednost busu smiley

0 Citovat

Osobně taky doporučuju pohyb busem. Je to levné, dá se dostat téměř všude (až na jižní pobřeží, tam moc pokrytí nemají).

Z míst asi doporučuju tradiční - Trojměstí, centrum Valletty, hypogeum Hal Salfieni, katakomby v Rabatu, centrum Mdiny, dóm v Mostě, ruiny chrámu v Tarxienu... určitě si zajeďte trajektem na Gozo.

0 Citovat

Ahoj,

nejdrive moc diky za odpovedi! Duben chci letet, protoze se mi to hodi terminove a take proto, ze mi nejde o letni koupacku na Malte, ale o to Maltu trochu poznat a nasat tu atmosferu. A to by jiz v dubnu mohlo jit, ne? smiley. Radeji poletim v dubnu na Maltu a v lete nejake vnitrozemi, a ve vysledku me to vyjde stejne jako jedno more v hlavni sezone.

Moc diky za tipy co navstivit, urcite to budu brat jako kostru nasi cesty.

Na letenky zkusim tedy jeste pockat, do kdy bys tak doporucil cekat prosim, Dave?

Poletime ve 4, takze ve vysledku to auto nevyjde moc draho (cca 500-600 na osobu i s benzinem, co tak koukam). A to jsem asi ochotni obetovat za to pohodli, byt verim, ze ta autobusova doprava tam funguje dobre, jak rikate.

Jeste jednou diky!

0 Citovat

Zdravim, mam moznost letet na Maltu v nedeli vecer tam a streda v poledne zpet, tzn. 2 ciste dny. Urcite si pujcim auto. Chci se zeptat, zda je to hodne punkovy, nebo budou 2 dny jakztakz stacit aspon na to hlavni? Diky

0 Citovat

V pohodě bude na to hlavní stačit, navíc pokud budeš mít auto. Ono i busem se dostaneš všude do hodiny.

0 Citovat

Byl jsem na Maltě loni na přelomu května a června na 4 noci (3 celé dny) a řekl bych, že jsme stihli vše. Měli jsme ovšem půjčené auto a bydleli přes Airbnb v centrální části malty (Naxxar). Letenka se zavazadlem a inflight servisem s AirMalta za cca 2.000 CZK, ovšem kupováno půl roku předem smiley

Určitě bych doporučil návštěvu Valletty po setmění, Marsaxlokk s loďkami a rybím trhem, Mdinu a Rabat a pak chrámy v Hagar Qim a Mnajdře (v odpoledni, kdy je slunce nad obzorem je zvláště působivé). Doporučil bych super pláže (i písečné), ale z diskuze výše jsem pochopil, že o to Vám asi nejde.

Co se týče nočního života, tak rozhodně St. Julians (na pár hlavních ulicích je to jeden bar vedle druhého, takže si vybere každý). Jen bych rád upozornil, že se zde nesmí konzumovat alkohol na ulicích. Pokud někde, tak se dá popít venku na pláži smiley

Rozhodně bych nevynechal Gozo (trajekt stojí cca 15 EUR/auto a platí se pouze při cestě zpět). Ostrov je to krásný (opět pláže), za zmínku stojí rybářská vesnice Xlendi s hezkým přístavem a výhledem na moře a samozřejmě Azure window. Na jídlo určitě nesmíte minout Maxokk bakery v městečku Nadur (ta nejlepší pizza mimo Itálii za chvíli hledání vážně stojí).

Co se týče cestování busem, tak Vám neporadím, nicméně z vlastní zkušenosti vím, že autobusy nejsou moc spolehlivé. Dvakrát jsme se chtěli do Naxxaru vrátit posledním busem kolem půlnoci ze St. Julinas a ani jednou tento spoj nejel. Místní říkali, že na busy se moc spolehnout nedá smiley

0 Citovat

Tak vzhledem k tomu, že Stocky psal, že na to má 2 dny, tak Gozo bych rozhodně vynechal a projel si Maltu. Co se týče busů, tak vzhledem k tomu, že jezdí každou chvíli, tak jsme nikdy žádnej problém neměli a na dovolené opravdu nevyžaduju, aby jely podle jízdního řádu. Ale na poslední bus ten den bych se určitě nespoléhal.

0 Citovat

Tak na Malte jsme byli pred par lety na velikonoce cely tyden ,,tak jako si casto nekde pujcujeme auto , tak na Malte jsem byl vcelku rad ze jsme ho nemeli .,.navic busy jezdi hodne casto a vsude ..skoda ze uz zrusili ty jejich atraktivni stare ..byl to zazitek )
Gozo i treba koupani v modre lagune je fajn ale 2 dny je asi hodne letem svetem ..Gozo se nam ale libilo vlastne vic nez Malta ..mozna ty plaze a koupani vidim zkreslene protoze jsem meli dost spatne pocasi.. La Valeta je samozrejme atrativni ... jinak bych asi volil v pripade toho kratkeho casu turisticky okruzni bus kolem ostrova s moznost kdekoliv nastoupit a vystoupit ..,myslim ze neni jen jeden okruh

0 Citovat

Pokud hledáte praktické informace na Maltu, počasí a místa, které stojí za to navštívit, tak doporučuji se podívat na stránky ara.cz http://www.ara.cz/malta Malta je tam celkem pěkně rozepsaná.

0 Citovat

Začátkem května jsem si střihl prodloužený víkend na Maltě. Určitě bych si dokázal vymyslet program i na vícero dní, ale zdálo se, že na to hlavní to stačilo. Na druhou stranu bych měl určitě zmínit, že Gozo jsem navštívil už před třemi lety (tehdy na palubě plachetnice bez nějaké větší prohlídky hlavního ostrova) a tak jsem tam s mým omezeným časem ani neplánoval přejíždět.

Moje video z návštěvy Malty: http://www.youtube.com/watch?v=KKO_02ElqOg

Informací co vidět je tu víc než dost, tak zmíním jen to, co by se mohlo hodit a ještě tu není:

  • [*:2kzcr9bg]Doprava autobusy je naprosto v pohodě, síť je poměrně hustá. Je třeba se ale spoléhat na internet. Jízdní řády na oficiálním webu (http://www.publictransport.com.mt/en/timetables) fungovaly perfektně a autobusy jezdily i celkem na čas (zpoždění do 5 min.). Naproti tomu informace na zastávkách jsou naprosto k ničemu (platilo pro všechny z více jak deseti navštívených zastávek). Jízdní řády tam jsou obvykle zastaralé a neplatné, někdy dokonce není na zastávce daná linka vůbec značená, přestože podle internetu tam jede a pak tam reálně i jede. A aby toho nebylo málo, tak i místní se leckdy snaží řídit jízdními řády na zastávkách a pak se diví, že to nejede.[/*:m:2kzcr9bg]
  • [*:2kzcr9bg]Pozor na otevírací doby (nejen) nejvýznamnějších památek. Pro mě např. celkem překvapivě St. John's Co-Cathedral (jedna z néjlepe hodnocených atrakcí na Maltě dle Trip Advisoru) měla otevírací dobu značně osekanou ve všední dny, v sobotu otevřela jen dopoledne a v neděli vůbec.[/*:m:2kzcr9bg]
  • [*:2kzcr9bg]Značení je často dost zmatené. Na některých místech to bylo v pohodě, ale běžně se stává, že značení atrakce/památky je u silnice např. 3 km před odbočkou, ale na samotnou křižovatku už značku nikdo nedá. Občas je to úsměvné, občas trochu méně a třeba v případě "Dingli Cart Ruts - Clapham Junction" (https://www.tripadvisor.com/Attraction_ ... Malta.html) si nedovedu představit, že by to kdokoliv mohl najít bez GPS navigace. Značka je několik kilometrů předem, ale pak už nic a samotné místo je uprostřed louky, takže při následování cesty to obejdete kolem a nic nenajdete.[/*:m:2kzcr9bg]

0 Citovat

Je třeba si uvědomit, že každej cestuje jiným stylem. Někdo je rád neustále v pohybu a někdo je schopen se třeba půl dne kochat na jednom místě. Takže z vlastní zkušenosti vím, že se dá vše podstatné na Maltě za 3 celé dny celkem v klidu stihnout, stejně jako pro někoho může být 14 dní akorát.

0 Citovat

Budeme v Maltě na konci září právě tři dny. Kromě hlavních památek bych se rád koupal, ale podle google earth jsem nenašel pláž. Doporučili byste nějakou?

0 Citovat

Prostor ke koupání je všude, standardní kilometrové pláže však nečekej smiley

0 Citovat

Mne pomohla pri hladani informacii o plazach tato stranka: http://www.beachholidayguide.co.uk/malt ... eaches.php

0 Citovat

Na Maltě moc typických pláží není. Myslím, že jako nejlepší i největší pláž se uvádí Mellieha Beach. Taky jsme ji navštívili a bylo to fajn, můžu doporučit.

0 Citovat

Co sa tyka plazi na Malte tak top podla mna su Paradise Bay na Malte a Blue Lagoon na ostrove Comino.
Velmi sa mi pacili aj Golden Bay a vedlajsia Ghajn Tuffieha na tychto bolo ale dost vela ludi ked sme tam boli.
Mellieha Beach je tiez celkom fajn a stoji za zastavenie ale mne osobne sa velmi nepacila.
Ale tak sto ludi sto chuti kazdemu sa moze pacit ina smiley

0 Citovat

Caute, mam dotaz trosku bokem, ale taky se to tyka Malty, konkretne AirMalta.
V utery odlitam z Vidne. To je ale asi tak jedine co vim, snazil jsem se najit napriklad cislo terminalu, ale nebyl jsem uspesny. Nevite kde to dohledat? A online check-in a vyber místa není povinny ze ne? Díky za info

0 Citovat

viedenske letisko ma webstranku:)
http://www.viennaairport.com/en/passeng ... t/airlines
prip. staci zadat do googlu cislo letu
https://www.google.sk/webhp?sourceid=ch ... 8#q=KM0515

a online checkin je dobrovolny, ale na to su uz stranky airmalta.com smiley

0 Citovat

Díky moc. Muzu se jeste zeptat, jak je to se zavazadlama? Pri online checkinu si vyberu sedadlo a vytisknu boarding pass, ale nejak mi to nedava smysl, kdyz stejne musim znova na letisti jit na check in a zvazit a poslat zavazadla na bezici pas.

0 Citovat

Co se týče koupání, tak za mě rozhodně
1) St. Peters pool - nejedná se o pláž, ale dá se zde krásně skákat do vody, potápět a má to tu pěknou atmosféru. Opalovačky na ploché skále.
2) Ramla bay (Gozo) - písečná pláž, my když zde byli v červnu, tak prakticky nikdo
3) Blue lagoon (Comino) - pláž, kterou zná každý. Sice písek, ale milion lidí a opalovačka na nepříliš pohodlných skalách kolem.

0 Citovat

Zdravicko,

mate nekdo tip na hotel na Malte, nekde kde je vyhodne bydlet pri doprave autobusy po ostrove?

diky moc
Jirka
http://jorgus.webnode.cz/

0 Citovat

Je to celkem jedno, busy jezdí prakticky všude a do hodiny, hodiny a půl jsi kdekoliv z jednoho místa na ostrově na druhým.

0 Citovat

dekuji za odpoved, v tom pripade doporucil by nekdo nejaky hotel,podle aktualni zkusenosti?:)

dekuji
Jirka

http://jorgus.webnode.cz/

0