Recenze ekonomické i byznys třídy aerolinky flydubai

Magazín
Flydubai, licence CC

Závěrem loňského roku přinesla na pražské letiště svěží vánek nová letecká společnost flydubai, díky které došlo ke snížení cen letenek do Dubaje na polovic. Z trasy na pár měsíců odešel i český SmartWings, který obnoví své lety až v zimním letovém řádu.

Mezi tuzemskými cestovateli panuje zvědavost o tom, co vlastně flydubai na svých letech nabízí a zda se vyplatí letět právě s nimi. V oblasti arabského poloostrova je flydubai vnímán spíše jako nízkonákladovka, ovšem při cestách do Evropy tomu tak rozhodně není. Jedná se tedy o jistý hybridní byznys model, který má za cíl přesvědčit potenciální zájemce, aby na cestách nejen do Dubaje využili právě flydubai.

Služby na palubě jsem otestoval minulý měsíc a nyní se s vámi podělím o mé poznatky formou detailní recenze.

V první řadě je důležité si uvědomit, že nemá smysl porovnávat kvalitu flydubai s mateřskou aerolinkou Emirates. Dceřiná nízkonákladová společnost vznikla právě za účelem nabídnutí nižších cen na úkor kvality. Co nás má ale zajímat, je srovnání s českými Smart Wings (Travel Service), které jsou pro flydubai přímou konkurencí.

Recenze ekonomické třídy

Jak jsem v úvodu zmínil, flydubai rozhodně není nízkonákladovou společností, o čemž svědčí fakt, že maximální hmotnost odbaveného zavazadla v ceně letenky je 20 kg. Český konkurent nabízí pouze 15 kg.

Jakmile se uvelebíte na své sedačce, oceníte značně větší prostor na nohy – legroom. Toho je dosaženo kombinovanou konfigurací byznys a ekonomické třídy. Běžně se z 32 řad dostáváme k 28. Pocitově hodnotím o 5-10 cm větší prostor, no prostě se pohodlně usadím bez toho, aniž bych měl kolena zaražená v sedačce přede mnou 🙂

Flydubai ekonomická třída
Flydubai ekonomická třída

V každém sedadle pak nechybí vlastní dotyková obrazovka, nabízející zábavní program dostupný ve třech variantách:

  • zdarma – trajektorie letu – airshow, objednávání jídla
  • verze za 15 AED (90 Kč) – hudba, TV show
  • verze za 35 AED (210 Kč) – hudba, TV show, filmy

Dostupné filmy si můžete prohlédnout před platbou, kterou provedete pomocí platební karty. Pokud se přenesete přes to, že musíte něco doplácet, tak je cena více než férová. Navíc je součástí monitoru i USB konektor k dobití vašeho telefonu či tabletu.

Pro porovnání – Smart Wings nabízí sluchátka za 50 Kč s možností sledování jednoho filmu promítaného na společných monitorech – vesměs staré české filmy nebo show Michala Davida.

Flydubai IFE
Flydubai IFE

Co se palubního servisu týče, na letech z a do Evropy je vždy podáváno zdarma teplé jídlo. Na výběr jsou navíc dvě varianty, což Smart Wings neumožňuje. Jídlo kvalitou dohání lepší standard, k pití je podávána klasika v podobě vod a džusů, později káva a čaj. Porce jsou dostatečné a chutné. Servis probíhá jednou za celý let, SW prochází s pitím víckrát za let.

Flydubai ekonomická třída - catering
Flydubai ekonomická třída – catering

Pokud jste většího vzrůstu, uvítáte i možnost předplacení místa v první řadě a u nouzových okenních východů (doporučuji 2. nouzovou řadu). Obě možnosti disponují přibližně dvakrát větším prostorem pro nohy, a to za poplatek 100 AED / 600 Kč za let.

Závěrem? Ekonomická třída jasně vede oproti svým konkurentům a je ideální volbou v poměru cena vs. služby. Základní ceny letenek se běžně pohybují okolo 6,5 tisíce, v promo akcích i pod 5 tisíc.

Ve stejné cenové relaci je Smart Wings a UIA s přestupem v Kyjevě. O 2 tisíce dráž nabízí letenky Emirates a Turkish.

Flydubai první řada
Flydubai první řada

Recenze byznys třídy u flydubai

Náročnější klientela uvítá plnohodnotnou obchodní třídu, nikoliv žádný pseudo business či premium, s jakým se můžete setkat při dálkových charterových letech z Prahy. Cenově se pohybujeme okolo 23 tisíc za zpáteční letenku do Dubaje.

Sedadla jsou komfortní a velmi prostorná. Jedinou vadou na kráse je, že se sedadla nedají ustavit do plné horizontální polohy, ale to na maximálně šestihodinových letech snadno oželíte a ani tento typ sedadel nebývá standardem. Každé místo taktéž disponuje individuální 12″ dotykovou HD obrazovkou, která je větší a nabízí zábavní program zdarma. Cestující v byznys třídě obdrží pro větší pohodlí a tlumení hluku uzavřená sluchátka. Nechybí ani napajecí zdířka pro notebook či telefon.

Menší nedostatek bohužel přichází s nabídkou servírovaných pokrmů. Očekávání jsem měl vyšší, dostálo se mi však lepšího standardu prémiových ekonomických tříd ostatních dopravců. Ano, porce jsou sice větší, ale ne o tolik chutnější než v ekonomické třídě. Na výběr byly čtyři varianty hlavních chodů. Nevychválím ani dezert či salát. Občerstvení mi v ekonomické třídě přišlo pocitově lepší.

Nutno dodat, že očekávání hrála velkou roli a proto  může a je můj pohled částečně zkreslen a ovlivněn.

Flydubai - jídlo č.2
Flydubai – jídlo č.2

K dispozici jsou samozřejmě jakékoliv alkoholické i nealkoholické nápoje, včetně čaje, kávy i možnosti přípravy cappuccina. Během letu byly několikrát nabídnuty lehké zákusky. Ve včasném dolévání nápojů obsluha nijak nezaostávala.

Flydubai - jídlo č.1
Flydubai – jídlo č.1

Pokud budete očekávat od byznys třídy komfortní cestu a nikoliv gastronomický orgasmus, obdržíte přesně to, co požadujete. Alternativou je společnost UIA (recenze zde), která nabízí lety v byznysu do Dubaje za 20,5 tisíce, případně variantu s Turkish airlines za 30 tisíc, kde je byznys třída o level výše. Nejedná se však o přímé lety.

Přestup v Dubaji a salónek na Terminálu 2

Krátce k letišti v Dubaji, kde flydubai operuje z vlastního Terminálu 2. Terminál je malý, nabízí přibližně 15 gateů, což vede ke svižným a pohodlným přestupům. Díky tomu může flydubai nabídnout i hodinové přestupové časy, které bohatě stačí.

Dle zkušeností cestujících se i v případě zpoždění čeká na přílet letu z Prahy, zejména při letech na Srí Lanku.

Salónek flydubai mě v Dubaji upřímně zaujal. Oproti pražskému salónku Menzies nabízí spoustu pochutin, včetně teplého občerstvení, zákusků, baget atd. Spokojit se však musíte s obyčejnými židlemi, nikoliv pohodlnými křesly.

EDIT: Lounge nabízí 2 patra, z nichž horní je vybavené barem a zónou pro relaxování s koženými křesly.

Flydubai salónek
Flydubai salónek

Jak se lince daří a jaké jsou další plány

Cílem mé cesty do Dubaje byl cestovní veletrh Arabian Travel Market, kde jsem se setkal také s Jeyhunem Efendim, viceprezidentem pro komerční provoz. Na otázku, jak se lince z Prahy daří, jsem obdržel velmi zajímavé číslo, a tím je průměrná obsazenost (load factor) 65 %. Což je po půl roce provozu na již operované konkurenční trase hezké číslo.

Flydubai navíc do konce roku 2020 rozšíří svou flotilu o 100 kusů letadel Boeing 738 verze MAX, ale přesto se dle Efendiho vyskytuje problém s využitím letadel. V plánu je tak zvyšování frekvencí na stávajících linkách (Praha získá o 1 rotaci týdně navíc v zimním letovém řádu) a expanze na Blízkém východě. Jen tento rok flydubai otevřeli nejméně 15 nových linek.

Závěrem

Flydubai hodnotím velmi pozitivně. Očekával jsem služby srovnatelné s dobře známými Smart Wings, ale profesionalita personálu a nabízené služby mě mile překvapily. Pokud tedy uvažujete nad přímým letem do Dubaje, na Smart Wings jednoduše zapomeňte, pokud vám samozřejmě nenabídnou ještě nižší cenu.

Flydubai patří aktuálně k nejlevnějším možnostem dopravy na Blízký východ a na Srí Lanku, což téměř vždy usnadňuje rozhodování při výběru letenky.

Na druhou stranu bezpochyby existují „lepší společnosti“ (kvalitnější catering a pár centimetrů pro nohy navíc) nabízející lety do stejných destinací v cenách o minimálně jeden až dva tisíce vyšších. Cenový rozdíl tedy není vždy nejmenší.

Jak jste na tom vy? Připlatili byste si za vidinu lepších služeb a pohodlí nebo je pro vás prioritou doprava do místa a cena letenky?

Článek vydal Dave.

Celkový počet komentářů: 122

  • Simona 29.11.2016, 19:09

    Ahoj, chtela bych se zeptat na dotaz ohledne Flydubai. Koupili jsme letenky do Dubaje na 6.12., a platili jsme je kartou Mastercard pres web flydubai.com, prislo nam pouze potvrzeni zaplaceni letenek, ale nenasla jsem zadnou prilohu na vytisteni letenek? tim padem se letenky nemusi tisknout?? A jeste jeden dotaz, je pravda ze se musi byt se spolecnosti Flydubai na letisti 3hodiny predem?? Dekuji moc za brzkou odpoved

    • Kryštof 29.11.2016, 19:24

      Ahoj, letenky se nemusí tisknout prakticky nikdy 🙂 Stačí na letišti ukázat pas, případně se odbavit online a vytisknout si palubní vstupenky, taková možnost je u Flydubai k dispozici 24 hodin před odletem. Na letišti se doporučuje být 2 hodiny před odletem obecně, Flydubai nebude výjimkou.

    • Simona 30.11.2016, 19:57

      Dekuju za odpoved 🙂

  • Lucie 8.11.2016, 13:56

    Dobrý den, je možnost si předem objednat vegetariánské jídlo? Nikde jsem to nenašla. Let Praha-Dubaj-Colombo. A zpět.
    Děkuji za odpověď

  • Andrewe 3.11.2016, 09:22

    Dobrý den,

    při letu na Srí Lanku s Flydubai máme 17ti hodinové mezipřistání v Dubai. Předpokládám, že nebude problém si odskočit z letiště a prohlédnout si město? Díky.

    • Dave 3.11.2016, 09:23

      Nebude.

    • Andrewe 3.11.2016, 09:30

      Děkuji. Ještě bych měl jedem dotaz.
      Kupovali jsme dohromady 4 letenky. Platbu za letenky provedl známý, který s námi ale necestuje. Nikdo z nás neměl v tu chvíli tak vysoký limit pro online platby.
      Mohl by nastat problém při odbavení na letišti?
      V Booking confirmation je poznámka „If your booking was paid for with someone else’s credit card, we’ll need to see a photocopy of the front of the card and a photocopy of the cardholder’s passport“. Požadovanou kopii jeho pasu a kreditní karty máme, navíc pak i potvrzení o následném převodu peněz na jeho bankovní účet. Děkuji.

  • Helena Melicharova 27.10.2016, 17:56

    Ahoj,
    letime s Flydubai v listopadu ekonomickou tridou do Kathmandu a v Dubaji mame spoustu casu na prestupu. Mame kartu Priority pass (od banky), na kterou udajne muzeme zdarma do salonku na Terminalu 2. Protoze karta je nova a jeste s ni neumime zachazet, potrebovali bychom poradit, jak ji spravne vyuzit. Predevsim jestli je vstup opravdu zdarma a jak dlouho tam muzeme zustat. Diky.

    • Dave 27.10.2016, 18:23

      Ahoj Heleno,
      Pokud máte Priority Pass od Erste, máte 4 vstupy za rok zdarma. Jinak žádná banka v ČR nedává PP se vstupy zdarma. Kartu jen dáte na recepci, podepíšete se a vstup je váš.

    • Helena Melicharova 27.10.2016, 22:52

      Dik za odpoved, kartu mame od CSOB, tam to funguje taky?

    • Dave 28.10.2016, 01:38

      Fungují všechny, jen většinou máte jen 50% slevu, ne vstup zdarma.

  • Iva 15.10.2016, 12:31

    Může mi tady někdo poradit. Chci si koupit letenku z Barcelony na Phuket a zpět u Emirates. Objevila se mi tam cena, která jde mimo mé chápání a to ::
    130.000 Millas +
    EUR 354
    vím, že míle jsou míle, v Emiráty mají dirhamy. Netuším kolik vlastně budu platit, aby mi náhodou nevybílili účet. Nejsem moc zkušený cestovatel, ale tomuto opravdu nerozumím.
    Díky za pomoc.

    • cali 28.10.2016, 02:13

      Tak jeďte vlakem do Valencie, tam nebude snad takový problém a určitě to zvládnete.

  • Miloslava 5.10.2016, 22:32

    Do Prahy se mi vrátil muj nový kufr s flydubai rozbaleny, s dírou v látce a urvanou nozickou. To se mi ještě nikdy s jinými aerolinkami nestalo. Hned jsem ho reklamovala, ale protoze flydubai nemá zastoupení, dostala jsem instrukce s e-mailovou adresou, na kterou jsem se měla obrátit. Stále se mi nikdo neozval. Má někdo zkušenosti s reklamacemi s touto společností? Možná jsem dostala na letišti špatný kontakt.

    • Radek 24.11.2016, 13:26

      Miloslava 5.10.2016, 22:32

      Kontakt na reklamaci zavazadel je: baggage.claims@flydubai.com
      V čechách nemají zastoupení a na letišti mi řekli jen tenhle e-mail.
      Zatím mi párkrát odepsali ale ve stylu, že to je malé poškození a nenesou za to odpovědnost… pořád je prudím tak uvidím.

      Jinak já i manželka jsme měli otevřené kufry, mě neurazili jen zámek ale i zip + mi z kufru chybí pár věcí…

      Vypadá to, že z nich nic nedostanu.

      Takže Flydubai nikomu nedopoučuju… za posledních 10 lítání si nepamatuju, že by se mi stalo něco podobného!

  • Dana 10.8.2016, 15:29

    Bylo by fajn, kdyby někdo vyvrátil mýtus, že letadla na zpožděný let čekají. Nečekají….
    Měli jsme letět 3.srpna ve 2h ráno z Colomba s FlyDubai, ale těsně před očekávaným nástupem do letadla nám oznámili, že pilot je nemocný a že se neví, kdy odletíme s novým obsazením, dali nám tedy brzkou snídani v restauraci a odletěli jsme až v 5h ráno, ale návazný let od FlyDubai Dubai-Praha nečekal, přestože nás bylo minimálně 13 lidí, co přestupovali dál a v momentě přistání v Dubaji bylo do odletu asi 10 minut. Byl nám nabídnut let až za dalších 24h, že jiná možnost není. Docela dost nás to překvapilo, ale nedalo se nic jiného dělat. Dostali jsme ubytování v hotelu na letišti včetně jídla 3x denně a odletěli až další ráno s dalším zpožděním 2 hodiny. Mezitím totiž v Dubaji měli nehodu Emirates a odlétalo se i přistávalo na jedné ranveji.

    • nuny 10.8.2016, 15:57

      Jaký mýtus, prosím? Že jsem si ho nikdy nevšiml:-) Návazný let může v některých případech na zpožděný let počkat, ale záleží na mnoha okolnostech – kolika pasažérů se to týká, zda škoda způsobená zpožděním dalšího letu(domino efekt) nebude ještě větší, než rebooking a postarání se o cestující z prvního letu atd…

    • Jarda 20.9.2016, 08:24

      Letěli jsme Praha – Dubai – Colombo. Kontrolovali jsme každý den letový řád, a vždy letadlo v Dubaji čekalo. Na náš spoj z Prahy nečekalo. Do Colomba letělo cca 60 lidí. Nakonec nás rozdělili a jedna část letěla přes Maledivy a druhá část druhý den. Rozdělili i rodiny s dětmi. Bylo tam docela dusno a všichni se hádali. Doba letu z Prahy do Colomba 23 hodin. Takže super den 🙂

  • Roman 5.8.2016, 10:38

    Máte někdo zkušenost se změnou odletu. Dle toho co jsem četl by při posunu do 24 hod. před již zakoupeným odletem, měl hradit pouze finanční rozdíl mezi aktuální cenou letenky bez dalšího poplatku. Tedy pokud si budu chtít pobyt protáhnout o několik dní/týdnů nemělo by to být nesmyslně drahé.

  • LM 12.7.2016, 12:59

    Já letěl s FD v září 2015 Praha – Káthmandú přes Dubaj, Economy. Spokojenost!

  • Radana 26.6.2016, 20:59

    Zdravím, můžu se zeptat jak dlouho před odletem Vám cca přišly letenky?

    • Dave 26.6.2016, 21:05

      Přijdou hned.

    • Radana 13.7.2016, 15:21

      Dave: no mě ihned po zaplacení přišlo v mailu jakoby shrnutí údajů a všeho zadaného při koupi, je to označený jako Booking confirmation.. to už teda slouží už i přímo jako letenka? Já právě myslela, jestli nepřijde něco spešl ještě…

  • Miska 16.6.2016, 06:34

    Dobrý den. Prosím vás kupovali jsme letenku na FD přes pelikán a na potvrzení Máme 30 kg batožinu. Zde ale všude uvádíte 20 kg.nevíte o nejaké změně? Dekuji

    • Dave 16.6.2016, 06:55

      V některých tarifech je skutečně možné, abyste měli nárok na 30 kg.

    • Miska 17.6.2016, 06:00

      Super. Dekuji moc za odpoved

  • Klára 6.5.2016, 07:06

    Ahoj..Tak po přečtení komentářů jsem pořádně vystrašená.. Letíme 29. července PRAHA-DUBAI DUBAI-HAMBANTOTA(SRI LANKA)přestup PRAHA-DUBAI 1h15minut.přistání i odlet terminál 2 (zavazadla až v HAMBANTOTĚ) do teď jsem si myslela, že bychom měli vše stíhat. Neměli?
    Dále rušení letů.. před tím než jsem koupila 2místa psali poslední 4..nevím zda je to směrodatné a můžu být v pohodě?
    A píšou FOOD AND BEVERAGES FOR PURCHASE,ALCOHOLIC BEVERAGES FOR PURCHASE (u všech letů). Vy píšete z a do EVROPY jídlo je.. tak? můžu si vzít něco s sebou? 😀 jím co dvě hodiny 😀 pití na palubu nehrozí ani v mini množství?
    A co třeba deka?
    Děkuji za jakoukoliv odpověď.. s fd letím poprvé.

    • Dave 6.5.2016, 10:48

      Na palubu si můžete vzít cokoliv, pokud to projde bezpečnostní kontrolou (max 100 ml na tekutiny).

    • eremi 6.5.2016, 11:04

      Případně si pití koupit po kontrole, pokud tam bude obchod/automat, tam už není omezení objemu.

  • Juraj 23.3.2016, 11:05

    Nikde som nepostrehol, ze by sa Flydubai prezentoval ako nejaky hybrid, je to proste nizkonakladovka. Zvysok recenzie je uhol pohladu a toto je moj. Ziadne pozitiva ma nenapadnu, takze k negativam. Miesto na nohy v porovnani s klasickymi spolocnostami je mizerne, sedacky sa nedaju sklopit, (teda daju cca 5 cm), su tenke a labilne, citite kazde tuknutie spolucestujuceho za vami do displeya, zabudnite na vysuvnu opierku hlavy, proste komfort sedenia na dlhsi let je katastrofalny, mam nalietane vela, ale nikdy som tak zniceny, otraveny a unaveny na dovolenku a naspat domov nedorazil. Co sa tyka jedla, ziadna slava, ale na nasytenie staci, problem je, ze v cene je len jedlo medzi BA – Dubai (zakladne jedlo, nejaka susienka, natierka, olivy, cokoladka, mala nadobka vody, ziadna kava, caj ci dalsia voda), ked letite dalej, v nasom pripade takmer 8 hodin v lietadle sme nedostali v cene absolutne nic, ani pohar vody! Uplne vsetky lety nam meskali. Nechali nas stat v preklimatizovanom autobuse pri lietadle cca 20 minut kym sme sa pozerali ako ho upratuju. Za deku, vankusik, sluchadla, zabavny system, vyber sedadla, teda za absolutne vsetko si musite priplatit a nie malo. Cena letenky vobec nie je nejak extra nizka, ked si zapocitate co vsetko by ste si museli priplatit co poskytnu klasicke spolocnosti v cene, tak sa ceny priblizne vyrovnaju a ked narazite na akcie napriklad Qatar ci Emirates, dostanete spickovu kvalitu za cenu mozno aj nizsiu ako zakladnej letenky Flydubai! Rozhodne nemozem odporucit Flydubai na lete dlhsom ako do Dubaja. Za ten cenovy rozdiel nestoji za to dorazit na dovolenku nevyspaty a zniceny z letu, to si radsej vystriehnut prijatelnu cenu niektorej kvalitnej leteckej spolocnosti.

    • cali 23.3.2016, 12:25

      Diky, ze nejsem sam s podobnym názorem:)

  • Daisina 22.3.2016, 18:13

    Jsem blondýna tak prosím tolerujte můj dotaz.Když je tam usb vstup,můžu si vzít na flashce své filmy a pustit si je na monitoru?Díky za odpověd

    • poplis 5.10.2016, 20:21

      vit si muzes, ale zatim se mi na zadnem letu (spektrum ruznych aerolinek) nepodarilo aby IFE videlo muj flashdisk 🙂 s filmy.Takze tablet s dlouhou vydrzi 🙂

  • Petr 17.3.2016, 12:49

    Pojištění storno
    Ahoj, máte někdo zkušenost s pojištěním storno u FD? Zakoupil jsem letenku z Bratislavy do Colomba na prosinec 2016, nicméně možnost zakoupit pojištění jsem nenašel. Na opakovaný dotaz mne přes e-mail nelogicky navádějí, abych si připlatil za sedadlo v byznys třídě…
    Nemá někdo zkušenost? Pokud nemám pojištění proti stornu, při zrušení/změně letu mi bude/nebude nabídnut onen voucher?

  • Jitka V. 5.3.2016, 14:14

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak je to u Fly Dubai s kabinovým zavazadlem. V pokynech je psáno 1 ks. Zahrnuje tento 1 ks i kabelku, foťák a další. Jde o to že když budu mít batoh jestli můžu mít navíc malou kabelku nebo foťák přes rameno. U Travelservisu to nikdo neřešil. Tyto malé věci do kabinového zavazadla nepočítali. V Březnu letíme na Srí lanku s přestupem v Dubai.

    • Lukáš Horák 5.3.2016, 16:52

      Dobrý den Jitko, u flydubai si můžete kromě standardního příručního zavazadla i další menší (kabelka, brašna s fotoaparátem nebo notebookem či taška s nákupem z duty free).
      https://www.flydubai.com/en/flying-with-us/baggage/hand-baggage

    • Jitka V. 5.3.2016, 18:09

      Mockrát děkuji za odpověď. Po přečtení recenzí mám trochu strach z přeložení zavazadel. Máme totiž na přestup v Colombu jen hodinu. Četla jsem, že přestup není problém ale často se nestihnout přeložit kufry. Tak snad budeme mít štěstí.

    • Ladislav 18.4.2016, 14:51

      Dobrý den,
      včera jsem se s FLYDUBAI vrálil z Dubaje do PRG, bohužel mi vyjel zničený skořepinový kufr, který je na 2X místech zcela prasklý, obrátil jsem se na Blue Sky Travel, kde jsem letenky kupoval (autorizovaný prodejce cz a sk), kde mi sdělili, že si musím kufr reklamovat sám.. Ale hlavně když si k letence naúčtují 380 kč.
      Nemáte s tím někdo zkušenost, jak postupovat? Reklamační protokol z letiště v PRG mám.

      Děkuji za odpověď.
      Ladislav

  • Ladislav 25.2.2016, 11:14

    Dobrý den, rád bych se zeptal, chtěl bych dnes zarezervovat 3x letenky do Dubaje z Prahy pro 3 os. s Flydubaj (v začátek dubna), ale trochu mám obavy, aby ta rezervace nebyla zrušena, jak zde mnozí píší.
    Nebo mám zarezervovat lety se SmartWings, a vsadit na jistotu? Děkuji za radu, přeji hezký den.-)

    • Dave 1.3.2016, 19:59

      Smart Wings je stejné ne-li horší v závislosti na rušení letů. Smart Wings ruší lety jak jen může, když se náhodou schyluje k tomu, že let nebude výnosný.

  • Viktor 18.1.2016, 11:08

    Jenom dotaz, že tam je USB konektor je fajn, ale co 220V budu brát notebook a ten z USB nenabiju.

    • Dave 18.1.2016, 12:38

      Tak nějak si teď nejsem jist, zda zásuvky byly (v letadlech je 130V, ale to je jedno).. Minimálně v byznysu budou a pokud se člověk slušně zeptá, letuškám to vadit k dobití nebude 🙂 Tu cestu se 100% baterkou ntb přežije.

    • cali 18.1.2016, 12:46

      V monkeyclass zásuvka nebývala, v business ano.

    • Viktor 19.1.2016, 07:49

      Díky!

  • Iveta 3.1.2016, 22:31

    Dobrý den, díky za supr článek, čtu vaše komentáře .. v březnu se chystáme s FD do Colomba a přemýšlím o jedné z těchto variant na cestu tam. Je to naše první „velká“ letecká cesta. Bojím se, aby nám dorazily kufry, apod.
    Jaký let byste zvolili? Druhý s přestupem v Male je ještě výhodnější cenově (asi o 1200 Kč levnější).
    Děkuji moc za radu 🙂

    FZ 782 flydubai Prague 13:25 -> Dubai 22:20
    FZ 551 flydubai Dubai 23:25 -> Colombo 05:20

    nebo
    FZ 782 flydubai Prague 13:25 -> Dubai 22:20
    FZ 559 flydubai Dubai 01:30 -> Male 07:00
    FZ 559 flydubai Male 08:15 -> Colombo 10:10

    • Dave 4.1.2016, 06:55

      Osobně nedoporučuji chodit naproti delším letů s touto společností – přeci jen chybí jakýkoliv servis na linkách mimo EU.. Takže spíše první variantu 🙂 zavazadlo to stihnout mají.

  • Michal 8.12.2015, 22:13

    Dobrý večer, jak a kde je možné zarezervovat seating ?

    • Lukáš Horák 9.12.2015, 08:03

      Michale, myslím, že sedadla lze zvolit až při online check-inu, tj. nejdříve 24 hodin před odletem.

  • robert 28.11.2015, 15:05

    V březnu 2016 mám zakoupeny letenky s FD. Je nějaká možnost jak si zarezervovat určitá sedadla v letadle? Díky

    • Dave 29.11.2015, 14:17

      Tuším, že tuhle možnost Flydubai nenabízí.

    • Bára 5.1.2016, 22:10

      U Flydubai lze vybrat sedadlo hodně dopředu, rozhodně před online checkinem a několik dní dopředu. Řekla bych, že asi hned po zakoupení letenky. Vidím to u sebe – nejlevnější místa v zadu za 40 Kč, pak cena stoupá na 70 a 140 Kč. A leg room sedadla něco přes 600 Kč za let.

  • David 8.11.2015, 12:48

    Ahoj, sčítá se váha zavazadel za rodinu?
    Děkuji David

  • Martin 16.10.2015, 18:32

    Díky za super recenzi. Máme letenky na vánoce. Zajímalo by mě, jestli ten voucher při zrušení letu dostane každý nebo jen ten, kdo si připlatil pojištění storna. Díky moc.

    • jirka 3.11.2015, 23:31

      Nelétejte s FlyDubai !!!! Já přišel o 33 tis . Nekorektní společnost!!! Provedl jsem si rezervaci, peníze mě byly strženy z konta a následně cca za 1 hodinu mě byla rezervace na požadovaný let zrušena. Jejich rezervační systém je nestabilní – asi je to záměr. Byl nabídnut voucher na let a termín, který se mě vůbec nehodil a byl dražší než-li původní o který jsem měl zájem. Dražší než-li jiné letecké společnosti. Přes opakované výzvy aby peníze vrátili nic.

      Reference na FlyDubai od lidí z ČR – Běžně vám zruší let a posunou termín o 24 hod. Běžně se ztrácí u nich zavazadla. Náhrada jen 100US. Nekorektní jednání v rozporu se zákony.

    • Jirka 1.3.2016, 18:55

      Naprosto souhlasím s negativními ohlasy, jedná se o mizernou společnost! Za 10 měsíců, co jsme měli objednané letenky do Colomba, měnili termín odletu snad 15x, nakonec měly stejně všechny lety (krom posledního do Prahy) až hodinové zpoždění (1 hod odlet i přílet do Colomba).
      K pití dostanete za celý jeden let pouze 1dcl vody, zbytek si musíte koupit (50kč 0,5 litru vody, 200Kč 0,33 piva) anebo chodit somrovat za palubním personálem – 1 návštěva = 1dcl vody, což je při 6 hodinovém letu docela mazec…
      K jídlu dostanete 1 zcela obyčejné malé jídlo, doplněné pár čokoládovými tyčinkami, což je opět na 6 hodin letu dost tristní. Při nočním letu do/z CMB nedostanete vůbec nic!
      Let s Emirates byl pouze o 1.500Kč dražší, přičemž občerstvení ani pohodlnost sedaček se nedá vůbec srovnat…

    • Jan 7.11.2016, 15:09

      Pridavam se s komentarem, Nekupujte letenky od Flydubai, dluzi nam cca 18 400 kc a uz je asi neuvidime. je to uzu vice nez 3 mesice.
      Verim, ze maji spoustu spokojenych zakazniku, ale pokud mate problem, tak se neda vyresit.
      Doporucuji koupit letenky jinde, coz jsem teda vlastne taky musel udelat na stejnou destinaci + – 3 dny 🙂

  • dusho 27.9.2015, 13:09

    nemate niekto skusenost s tym, ci je mozne pocas 14-hodinoveho cakania na prestup, opustit letisko a stravit par hodin v Dubaji?
    dakujem za odpoved

    • Dave 27.9.2015, 18:01

      Určitě vyrazte do centra.

  • Irisanti 25.8.2015, 15:04

    Hezke odpoledne, v patek jsme si kupovala letenku Praha-Duaj-Colombo a zpet, platila jsem kartou mastercard, platba ihned odesla, pote mi odpoledne volal pracovnik z Flydubai, overoval jeste nejake udaje s tim, ze za 2 min mi prijde potvrzujici e-mail..do dnesniho dne mi nic neprislo. Je to standartni? Pokousela jsme se je v nedeli kontaktovat, ale zatim bez odpovedi.
    Predem diky za odpoved..

    • jirka 7.11.2015, 09:11

      Ve 14:08 jsem si zabukoval letenku a stačil vytisknout rezervaci. V 14:12 mě došla zpráva, že byla rezervace zrušena, peníze 332,5 tis mě strhli, do dnešního dne nereagují na reklamaci, nedostal jsem žádný email a stává se to prý dost často. Řeším to prostřednictvím své banky – strhnuli peníze a žádná služba. Slečna v Praze na pobočce mě trvdila, že jsem si letenku zrušil jako sám. Rezervační systém se jim kouše, emaily nechodí, bo je mají zavirované a tak že zbývá jen soud a řešit to přes svou banku. Takže vyhnout se velkým obloukem. V podmínkách mají vouchery, ale ty také nezaslali.

    • jirka 7.11.2015, 09:12

      Oprava 33,5 tis.

  • Lenka 12.8.2015, 11:09

    Terminál 2 je daleko od metra, k terminálu 1 nebo 3, kde jsou stanice metra, nás ale ani s platnou letenkou na další den nepustili. Museli jsme jet taxíkem, s nástupní cenou 25 dirhamů (43 celkem do Deiry). Zpět jsme jeli z Deiry s nástupní taxou 5 dirhamů a cesta z centra stála jen 16 dirhamů. Stanice metra je pěšky dost daleko, v tom vedru nemožné. Autobus od terminálu jezdí, ale nelze koupit jízdenky u řidiče.

  • Marcela 29.7.2015, 15:46

    Dobrý den!
    Letíme s FD z Prahy do Dubaje a z Dubaje na Zanzibar. Do Dubaje jídlo dostaneme ale na trase Dubaj-Zanzibar už ne. Zajímalo by mě, zda se dá na palubě jídlo koupit a popř. v jaké cenové relaci a jestli si musíme v Dubaji vyzvedávat zavazadla ( směr tam máme čekačku 6 hodin, zpět 11 hodin)

  • Lucie 9.7.2015, 09:43

    mám dotaz mám asi měsíc koupenou letenku do Colomba s tim, ze v Dubaji budu 8 hodin na prestupu ale ted 4 dny před odletem mi psali ze upravili casy nekterych letu tzn ze z Dubaje neodletím v 6:30 rano ale az v 18:55…coz je fakt ohromne zpozdeni, na Sri lanku místo po obede dorazim po pulnoci a nestihnu uz skoro ani noc v prvním hotelu jelikož se tam potrebuju dostat přes pul sri lanky..takze peníze v haji a ete budu trcet v Dubaji…mate někdo zkušenost ze by vam to vykompenzovali alespoň noci na letisti v hotelu v Dubaji? Nebo prostě cokoli…Tohle je fakt hrozné…

    • Dave 9.7.2015, 11:47

      Však si můžeš zvolit čas tak, abys přestup měla jen ty 2 hodiny.

  • Dagmar 30.6.2015, 11:33

    Ahoj všichni, já s flydubaj letěla na Sri lanku. Už v Praze pri odbavení nás upozornili na spoždění, ale v Dubaji na nás počkali, takže to bylo OK. Do Colomba jsme přiletěli s hodinovým spoždění, ale i se zavazadly, takže za mě spokojenost. Za tu cenu mužů jen doporucit.

  • ila 29.6.2015, 09:43

    Jěště bylo za příplatek možné změnit let či datum, v tom případě již tak cenově výhodné letenky nejsou. Nebo , zdali není pojištění storna letenky podmíněno tímto příplatkem. Děkuji za odpověd

  • ila 29.6.2015, 08:54

    Cceme letět s FD do Colomba v únoru 2016, je to delší doba a chceme si letenky pojistit pro případné storno, jak již zde někdo psal, peníze nevracejí pouze vouchery, jak je to v případě pojištění, pokud by nevraceli hotovost, tak asi raději jinou společnost

    • Dave 29.6.2015, 15:22

      Ahoj, pokud plánujete storno z jiných, než zdravotních důvodů, tak vám nepomůže žádná společnost. To FD je velkorysá tím, že vrátí alespoň voucher na nový let. Pokud storno ze zdravotních důvodů, tak tam pomůže jakákoliv pojišťovna při sjednání do 24 hodin.

  • Tomáš 25.6.2015, 12:40

    Ahoj, my jsme letěli do Colomba letos koncem dubna a bylo to stejné, jako výše zmíněné příspěvky. Zpoždění už z Prahy, v Dubaji rychlý přestup a v Colombu bez zavazadel. Na letišti v Colombu jsou na to evidentně zvyklí a vyplnění dokumentů byla víceméně rutina. Zavazadla Vám přivezou druhý den tam, kam jim nahlásíte.
    Jinak s recenzí na aerolinku souhlasím, byl jsem překvapen hlavně místem pro nohy a servisem na palubě. Navíc letadlo ještě vonělo novotou.

  • Ladislav 24.6.2015, 11:37

    Ahoj,my máme 5 letenek praha-dubaj-colombo.Jen jsme u kamošky zapomněli zakliknout,že je holka:)Mohl by v tom být problém?

    • Dave 24.6.2015, 11:45

      Toto nehraje roli 🙂 počítá se dle toho akorát rozložení váhy pro letadlo.

    • Ladislav 25.6.2015, 08:48

      Ok,díky:)Když nevím tak se radši zeptám:)

  • maf 22.6.2015, 14:02

    Vďaka za článok. Super čítanie. 65 %ná obsadenosť na polročnú linku je paráda, oni už pri takej obsadenosti vedia robiť aj zisk (samozrejme nedá sa to zovšeobecniť, závisí aj na cenách leteniek). Nevie niekto prípadnú obsadenosť na letoch do BTS?

    • Dave 22.6.2015, 17:09

      Ta obsazenost je co si pamatuji +- podobná. Z BTS jim dost pomáhají CK.

  • Tomáš 21.6.2015, 09:53

    Ahoj, pokud letite pouze do Dubaje, tak SW ma pro turisty výrazně lepší časy nez FD.

  • Kirill 18.6.2015, 20:08

    Dobrý den,
    děkuji za recenze, chtěl bych se zeptat jaké podminky vstupu do salonku Flydubai, pouze business třida?
    díky.

    • Dave 24.6.2015, 11:49

      Bohužel se konkrétních podmínek nemohu dopátrat. Zjistím.

    • Dave 24.6.2015, 12:10

      Tak vstup lze jen s Byz letenkou. Alternativou je salónek Marhaba Lounge na T2 (platí Priority Pass).

      Cena:
      pobyt max.
      2 hodiny: 150 AED
      4 hodiny: 300 AED
      6 hodin: 450 AED
      8 hodin: 600 AED

    • Kirill 29.6.2015, 00:01

      Děkuji

  • Tomas Holy 18.6.2015, 18:57

    jeste doplnim blbost, ale mila u kazde sedacky je USB port, nevim presne na co, ale da se z nej dobit mobil 🙂

  • Ales 18.6.2015, 15:51

    Ahoj, při přebookovaní mě flydubai refundovali nějaký ten peníz. K mému překvapení však na voucher na přístí let 😀 . Je možné to z nich nějak dostat, i když se v podmínkách píše, že refundace provádí na voucher? Díky

    • Rosťa 18.6.2015, 17:32

      Ahoj. Peníze z nich v hotovosti nedostanete. Já jsem zkoušel ze zdravotních důvodů zrušit jednu letenku a taktéž byl problém, nezajímalo je ani, že jsem žurnalista v oblasti cestovního ruchu a že to pro ně není dobrá reklama.

    • Petra 18.6.2015, 17:38

      Vzhledem k tomu, že jiné let. spol. nevracejí vůbec nic, tak voucher je ještě fajn….

    • Martina 18.6.2015, 17:44

      Milý Rosťo, no, vzhledem k tomu, že to mají uvedené na stránkách, že peníze vrací formou voucheru, nevidím důvod, proč si stěžovat? Jsou to jejich podmínky a s těma souhlasíte, když si letenku koupíte. To, že jste žurnalista, je spíše úsměvné. Proč by vám měli udělovat výjimku jenom kvůli tomu, že jim pohrozíte negativní reklamou? Tím spíš ukazujete na svojí omezenost. Moje rodina s flydubai letěla a byla více než spokojená 🙂

    • Jarda 18.6.2015, 19:03

      No pokud jsi argumentoval tím, že jsi žurnalista v oblasti cestovního ruchu a že jim to udělá špatnou reklamu tak se museli asi hodně nasmát 🙂 Zamysli se trochu nad sebou.

    • Petr 19.6.2015, 00:57

      Není náhodou jeden z etických principů žurnalistiky to, že roli novináře nebudu zneužívat k osobnímu prospěchu? Pokud se specializujete na cestovní ruch a všude hned šermujete svým povoláním k dosažení nestandardních výhod, tak je to jednoduše prasárna.

    • cali 19.6.2015, 16:22

      Ad Rosťa – prosím nezlob se za hloupý dotaz, ale nejsi z Moravy? Severní?

  • Filip 18.6.2015, 14:59

    Chtěl bych se zeptat jestli při cca 20 hodinovém přestupu v Dubaji si musím vyzvednout zavazadlo a nebo ho sami uschovají a poté přeloží do navazujícího letu? Díky za odpověď.

    • Dave 18.6.2015, 20:04

      Obě možnosti jsou reálné, záleží na domluvě v Praze na checkinu 😉

  • Krokus 18.6.2015, 14:51

    IFE a placené? Wow, tak to je dobrý vtip… Není lepší letět s normální aerolinkou, normálním letadlem (tzn. ne 737, u které hrozí technický stop?)… A mimochodem, co je na českých filmech špatného??? 🙂

    • Dave 18.6.2015, 14:55

      Ahoj, technický stop určitě nehrozí 🙂 IFE stojí 200 Kč, rozdíl v letence 2 tisíce.
      Jinak samozřejmě článek nemá být k nabádání létání pouze s flydubai, ale poskytnout hodnocení na jejich služby 🙂

    • Petr 18.6.2015, 21:35

      Nic proti, ale např. já zábavní systém na palubě využívám max. na sledování polohy letu… Takže je mi nějaký placený zábavní systém úplně jedno 🙂

  • Baruse 18.6.2015, 14:39

    A nevíte, jak to je teď se servisem u SW? Četla jsem, že to mají krouhat na nějakou bagetku a nealko, bude to platit i pro Dubaj? Jinak nevím jak tomu je teď, ale kolegyně co letěla se SW na přelomu března/dubna, tak měli na výběr ze dvou jídel.. Jinak super článek, víc takových o aerolinkách 🙂

    • Dave 18.6.2015, 14:43

      Ahoj Baruš, létal jsem tu linky cca 2 roky zpět, taťka měl čerstvější zkušenost a nic se nezměnilo. Je pravda, že mohlo dojít ke změně od prosince, kdy flydubai vstoupilo na trh. Ale jak sama píšeš, krouhají náklady kde můžou 🙂 Zatím linku nelétají, tak počkejme, zda se vytasí s něčím lepším. Šance tomu nedávám.

    • Marcel 20.6.2015, 09:44

      Ohledne omezeni jidla u SW je pravda. Nyni sem s nimi priletel z Turecka a byla nam nabudnuta pouze sucha bagetka, ktera je zlehka potrena maslem a par kolecky „salamu“. Cestou tam byla 23% sunka a nazpet nejakej lovecak. Nealko v podobe voda, cola, orange, zustava…

    • Dana 21.6.2015, 20:13

      Predvanocni a povanocni let SW … vyber ze dvou jidel, piti opakovane, alko nealko bez omezovani, reakce na privolani tlacitkem velmi rychla, s usmevem, donesli vse na vyzadani, vc.alko. Velky rozdil v servisu oproti dovolenkovym letum Travelservice pro CK. Jidlo samozrejme ne na urovni Emirates ap., ovsem servis me velmi mile prekvapil. Taky napr.noviny v dostatecnem mnozstvi i na zpatecnim letu.

  • sosák 18.6.2015, 13:50

    Minulý týden jsem kupoval letenky do Dubaje na listopad (následný přípoj s CEBU do Manily ve 23:10). Rozhodoval jsem se mezi UIA, SW, Fly Dubai i Emirates. Cena pro mě byla na druhém místě. S ohledem na časy příletů, odletů jsem ale nakonec zvolil nejobyčejnější SW, protože mi prostě nejvíc vyhovuje časově. Čas SW mi více vyhovuje i při zpáteční cestě.

    • Dave 18.6.2015, 14:44

      Pozor na to, že SW s radostí lety ruší..

    • Tomas 19.6.2015, 07:04

      Jak casto se toto stava? Mam uplne stejny plan ale v unoru.Do Dubaje se SW a pak s Cebu do Manily. A to by byla velmi neprijemna situace kdyby let zrusili. Ale jk psal kolega nahore, tak jsou mnohem lepsi přestupy…

    • Petra 19.6.2015, 09:08

      Taky by mě zajímalo to rušení letů – taky plánujeme využít s CEBU. Máte na mysli zrušení letů nebo jejich časový přesun? Myslela jsem, že SW zrušili lety na letní sezonu, ktero nejsou vytizene, ale ze se na podzim letovy rad opet obnovi. Diky.

      P.

    • Dave 19.6.2015, 09:26

      U SW není problém celý let zrušit pokud nebude profitabilní. To jiné let.společnosti nedělají. Takže to, že nyní máte letenku není žádná jistota, že vám komplet let nepřehází, nezmění dny letů atd. 🙂 Vím o čem mluvím..

    • Tomas 19.6.2015, 14:54

      A jak dlouho dopredu takto let mohou zrušit?

    • Katka 19.6.2015, 18:46

      Muze se stat ze do unora ti to zmeni i 3x. To same udelalo i CSA, kdy byl koupen let do Athen na cerven .. A oni zrusili vsechny lety ;(

    • Dana 21.6.2015, 20:01

      Na jare rusilo SW spoustu letu (uplne). Nabidli zmenu data … kdyz byl zrusen jeden let, zmena data mozna i u zpatecniho (nebo priletoveho). Takze pokud by mel nekdo pevnou rezervaci na hotel nebo pripoj dal … super situace.
      Potom ale nadeslo zruseni letu komplet (cca od poloviny kvetna). Snad se s timto nesvarem v obnovene sezone nejak popasujou.

    • sosák 22.6.2015, 13:35

      trošku mě s tím strašíte s tím rušením.. Ale doufám, že na podzim bude linka vytížená :/

  • Yan 18.6.2015, 13:16

    Je opravdu v ekonomické třídě podáváno jídlo, které je v ceně letenky nebo je třeba jej dokoupit?

    • Dave 18.6.2015, 13:20

      Ano, pouze na letech z a do Evropy.

    • Yan 18.6.2015, 13:23

      Diky. Letime v cervenci Praha – Dubai – Praha a na letence mame „Buy snacks and drinks on board!“ a u zavazadla „Hand baggage 7Kg plus 20 kg Baggage Included“ takze mi info trochu nesedi 🙁 A jeste otazka – i v ekonomicke tride funguje nabikecka pres USB?

    • Dave 18.6.2015, 13:25

      Zavazadlo máš pravdu, je to 20kg. Jinak jídlo je skutečně v ceně 😉 A ano, USB konektor má každý monitor.

    • Yan 18.6.2015, 13:27

      jeste jednou diky. naucil jsi me letat za hubicku! ted jeste nejakou radu kde koupit tiskarnu na penize a budu porad v lufte 😀

  • cali 18.6.2015, 13:03

    Dobrý, super recenze. Možná jsem je neprávem zatracoval. Když jsem byl v květnu naposled v Dubaji, byl rozdíl oproti Emirates jen cca. 1500,-Kč, což mně nestálo za to se tím zaobírat.

  • Romana 18.6.2015, 13:01

    Pro me je priorita doprava do mista a cena letenky..Leteli jsme s FD z Bratislavy do Colomba a nemelo to chybu..muzu vrele doporucit,jidlo vyborne,ciste nove letadla,terminal v Dubai prehledny,zadne zpozdeni zadny problem..maximalni spokojenost

    • Roman 18.6.2015, 13:10

      Ahoj. V Dubaji si mala koľko času na prestup? Ja budem letieť tiež do Colomba s prestupom v Dubaji ale mám tam iba hodinu na prestup. Dá sa to stihnúť? Niekde som aj čítal, že to lietadlo počká ale neviem no…

    • Dave 18.6.2015, 13:15

      Romane, píši o tom v článku 🙂

    • Romana 18.6.2015, 13:56

      My měli na přestup hodinu čtyřicet.Dvacet minut trvalo než letadlo dojelo k terminálu,pak jsme museli vystat menší řadu na palubovky,nevím proč,v Bratislavě nam dali jen do Dubai,ale zpět v Colombu obě,prošli kontrolou,a pomalu už do letadla..bez spěchu to bylo tak akorát,ale myslím,že za hodinu se to zvládne..je to malý terminál,v pohodě

    • Dominika 23.6.2015, 09:08

      V zime jsme leteli praha-dubaj-colombo. V dubaji jsme meli necelou hodinu na prestup, ktery jsme zvladli v pohode. Let byl nakonec opozden o vice jak pul hodiny, dle informaci v letadle jsme cekali na nejaka zavazadla. Jelikoz jsme se bali kratkeho prestupu, doufali jsme, ze cekame na nase zavazadla. V colombu jsme ale zjistili ze nikoliv. Nikomu z prahy zavazadla nedorucili. Prestoze jsme meli dostat jako omluvu satisfakci v podobe voucheru, nikdo od fly dubai o ni nic nevedel a chovani lidi, se kterymi jsme jednali, nebylo zrovna prozakaznicke. Ani naznak omluvy (coz by nam i stacilo). Me osobne flydubai zklamali.

    • Martin 24.6.2015, 12:24

      V únoru jsme měli podobnou zkušenost s letem Praha-Dubaj-Colombo – necelou hodinu na přestup, to lze stihnout v pohodě, ale zavazadla nepřeložili… Museli jsme pro ně znovu o den později zpět na letiště do Colomba. Ale (asi po 2 měsících 🙂 ) alespoň poslali kompenzaci 100 USD.

Některé komentáře se mohou na webu objevit až po schválení administrátory. Usnadněte si orientaci nahráním avataru.