Deset tváří nártouna filipínského aneb kam z Manily
Lákají vás Filipíny, ale nevíte, na který z ostrovů se vydat? Či jste dokonce jedním z vlastníků letenek do Manily za 8 tisíc? Máme pro vás tip, kam dál pokračovat. Poznejte Bohol, domov nejen nejmenšího primáta na světě.
Nártoun filipínský patří mezi ohrožené endemické druhy, které trvale žijí na místě svého původního vzniku a nikde jinde. Na ostrově Bohol žije druh Tarsier syrichta fraterculus, který měří zhruba patnáct centimetrů a váží kolem sto dvaceti gramů.
Pozoruhodný vzhled tohoto živočicha je dán především obrovskýma očima, které jsou nepohyblivé a dohromady váží víc než jeho mozek. Dokonalý zrak je nezbytný pro noční způsob života a lovu. Další zajímavostí je obrovská pohyblivost krční páteře, která umožňuje otáčet hlavou o sto osmdesát stupňů na každou stranu, aniž by pohnul tělem. Nártoun je striktním masožravcem, který si rád pochutnává hlavně na hmyzu, pavoucích a ještěrkách.
U města Corella se nachází chráněné území Tarsier Foundation and Sanctuary, které je přístupné veřejnosti. Za malé vstupné se můžete několik hodin procházet po cestách obklopených vysokými stromy, na kterých občas sedí nártoun. Přes den spí, takže buď ho něco/někdo vyruší a podívá se na vás nebo máte smůlu a ty jeho úžasné oči neuvidíte. Pokud toužíte po bližším poznání těchto zvířat a fungování organizace, vypravte se na sedmi nebo čtrnácti denní pobyt určený dobrovolníkům. Kromě různých pomocných činností, které budete muset vykonávat, získáte podrobné znalosti o způsobu života nártounů, absolvujete túry po okolí a užijete si i noční kempování v džungli.
Bohol je neobjeveným rájem turistů
Hlavním městem Filipín a zároveň místem, kam z Evropy přiletíte, je Manila. Nenechte se vylekat tímto chaotickým místem, protože jinde vás čeká ráj na zemi. Tyrkysové moře plné barevných hvězdic a pláže s jemným bílým pískem jsou jako z katalogu. Na Boholu můžete kromě nártouna vidět také nejdelšího hada pythona, kohoutí zápasy nebo Čokoládové hory, jejichž krásu ocenilo i UNESCO. Aktivní jedinci se mohou potápět s bezzubým žralokem velrybím, šnorchlovat v hejnech ryb nad barevnými korály, procházet se po rýžových terasách nebo se jen projíždět na motorce, kochat se krásami okolí a užívat si lehkost bytí.
Jak se dopravit na Bohol?
Základem jsou samozřejmě levné letenky na Filipíny. Následující přelet z Manily do Tagbilaranu, hlavního města ostrova Bohol, nabízí například nízkonákladová společnost Air Asia či Cebu Pacific. Zpáteční letenku pořídíte do 150$, v případě akčních nabídek i pod 100$.Doplnění od Petra: Z Cebu vyráží také lodě v závislosti na počasí. Cena je 500 PHP.
Veroniko kde se na Boholu šnorchluje se žralokem velrybím. :-)
Veroniko kde se na Boholu šnorchluje se žralokem velrybím. :-)
To je dobre, ja tam byl o 11 dnu dele stejny rok i mesic :-) http://galerie.fotosalek.com/displayimage.php?album=97&pid=7417#top_display_media
ahoj, levne letenky najdete z Budapeste- Kuala Lumpur, Kuala Lumpur- kalipo..cca 15200kč termín kolem 8.4-23.4.2015..
Priste muzeme ocekavat clanek o drevokocurovi tatranskem.
Priste muzeme ocekavat clanek o drevokocurovi tatranskem.
Filipiny jsou parádní byli jsme na 20 dní a dá se říc,že jsme toho moc nestihli.Coron(Busuanga)ve městě nejsou pláže na ty se musí na výlety po okolních ostůvcích,ale ty jsou úžasné a šnorchlování taky.Vlastně dvě jsou za městem dá se na motorce je to směrem k horkým pramenům (pláže jsou až za nimi).Nejsou velké ani moc pěkné při šnorchlování jsme viděli hodně hvězdic jinak nic moc.Dá se tam koupit od domorodců občerstvení.Pak na Palawan do El Nida lodí z Coronu.Jezdí velká z přístavu a turistická od německé potápěčské báze.Na velkou jsme se nedostali. Měla jet o půl noci a byla levná,ale hodně plná a nikdo nám nedokázal říct kdy odjede, tak jme to vzdali a ráno jeli turistickou(byl na ní i záchod budka s dírou v podlaze).Měla přijet na El Nida asi ve tři odpoledne,ale dorazili jsme až v osm večer.Ubytko jsme naštěstí sehnali (je to z přístaviště do leva).V El Nidu se jezdí taky na vílety lodí na ostrůvky(moc pěkné)jsou tuším tři okruhy a různé ceny.Na skůtrech se dá i na jiné pláže(na jedné dost vzdálené je Švícarská vila a u ní se dá najíst a napít u domorodců kteří se o ni starají a taky velká pláž,potkali jme tam čechy kteří tam stanovali prý aby byli dál od turistů.Pak z El Nida mikrobusem na letiště a přelet na Cebu.Cebu jsme přejeli až nahoru taxikem sice za nehoráznou cenu 3000peso,ale ušetřili jsme čas(zpět jsme to ukecali na 1500peso mikrobus jen pro nás)a na Malapasku.Moc pěkný ostrůvek a není tam až tak draho jak nás strašli místní na El Nidu.Parádní pláže pohoda a super potápění. Žraloci liščí každý den a jiné lokality taky dobré. na víc nemám bohužel čas,tak smnad někdy příště
Neviete nahodou, ci este budu dostupne letenky z dubaja na filipiny(manila) niekedy zaciatok septembra?
Nám se moc líbilo na Busuanga Island - kolem je hodně vraků lodí, kam se dá i se šnorchlem, malé ostrůvky a na ostrově jsou lázně s teplými prameny. Celý deník z cest po Filipínách najdete zde: http://www.ledvinkovi.cz/tag/filipiny/
Nějak u těch fotek nevidím zdroj nebo fotila slečna Veronika?:)
Nějak u těch fotek nevidím zdroj nebo fotila slečna Veronika?:)
Vždyť to píše dole v článku :D A těm, co kritizují, tak sem nechoďte! Anebo napište svůj článek, ať můžeme porovnat!
A těm, co kritizují, tak sem nechoďte! Já sem chodím ráda, jen tento příspěvek je na velmi nízké úrovni. Nemám právo na oprávněnou kritiku? Mě by ale zajímalo, čím Veronika fotí?
Jakou úroveň byste očekávala? Vždyť to je jen taková ochutnávka, nápad na cestu, toto jsou stránky na vyhledávání levných spojení, tady neočekávám přesný itinerář nebo vyčerpávající popis krajiny, to si najdu jinde.
Je super, že se věnujete i něčemu novému, myslím, že to mnohým lidem při plánování dovolené pomůže. Jen tak dál a nenechte se odradit kritikou, kdo neumí nic, tak kritizuje.
Panové, buď piště anglicky nebo česky a ne napůl: "nejdelšího hada pythona". The Python je česky normální krajta. Nejdelším hadem světa krajta mřížkovaná ((Broghammerus reticulatus). )-:
Tak teď už stačí jen nějaká pěkná letenka za super cenu. :-) Máte nějaký návrh? Kdy je nejlepší období na cestování do této lokality? díky za info D.
El Nido na Palawanu je pecka, stejně tak Bohol, šnorchlování se žraloky a ostrov Malapascua na ostrově Cebu je taky velký zážitek a nebo šnorchlování se nádhernýma želvama na Apo Island. Filipíny a rýžová políčka Banaue na ostrově Luzon je prostě paráda. Filipíny můžu vřele doporučit.
Z C Cebu jezdí lodě. cca 1hodinu /podle počasí/ cca 500 peso
Z C Cebu jezdí lodě. cca 1hodinu /podle počasí/ cca 500 peso
a co takto Palawan? nebol som, ale chystam sa a neviem kam. Bohol alebo Palawan?
Oba ostrovy maji co nabidnout :) Na Palawanu jsou pekne projizdky na lodich po okolnich ostrovech, casto se vyrazi z El Nida. I kdyz je turisticke, podivate se na rajske ostrovy s bilymi plazemi. Kdybych si ale mela vybrat, vratila bych se na Bohol. Je mensi, vse je kousek a na motorce se daji navstivit vsechna znama mista. Urcite nevynechte snorchlovani se Zralokem velrybim. A u Nartouna klidne stravite nekolik hodin. Pokud budete chtit udelat dobrou fotku a cekat nez se probudi (vim o cem mluvim, fotky v clanku jsou moje).
Mne to s Air Asia hadze ceny aj za 70e na Marec 2015 napriklad...Inak preco su letenky na tenko ostrov neporvnatelne drahsie s tymi na ine ostrovy suostrovia?
Nemáte někdo prosím kontakt ohledně toho dobrovolnictví?
Nemáte někdo prosím kontakt ohledně toho dobrovolnictví?