Jak na internet v zahraničí s eSIM kartou?
Chcete zůstat připojení k internetu i při svých cestách do zahraničí? Ať už kvůli mapám, dopravním aplikacím či jen pro sdílení vašich zážitků s přáteli a na sociálních sítí? Pak jistě řešíte internet v zahraničí. Zatímco v Evropské Unii platí bezplatný datový roaming v rámci vašeho balíčku od tuzemských operátorů, za hranicemi Evropy začíná být situace složitější. Po příletu na letiště si můžete koupit lokální fyzickou SIM kartu a nahradit ji v telefonu tou vaší, ale jde to i jinak – pohodlněji, levněji a rychleji díky eSIM.
Co je to eSIM?
Nový technologický formát vestavěných SIM karet (embedded SIM) nahrazuje fyzické SIM karty. Když si budete kupovat nové číslo u telefonního operátora nebo přecházet od stávajícího k novému, už nemusíte dostat plastovou kartičku, ale jednoduše si pomocí QR kódu naskenujete eSIM kartu do vašeho telefonu a je hotovo.
Telefony s touto technologií jsou pak schopny využívat obě dvě SIM karty najednou. Můžete mít tedy v mobilu nahraná 2 telefonní čísla a nebo své stávající telefonní číslo skrze plastovou SIM kartu a datový balíček díky eSIM kartě.
Jaké telefony mají eSIM technologii?
Aktuálně není na trhu mnoho dostupných zařízení, které by eSIM podporovaly, ale s nadcházejícími měsíci se to zcela jistě změní. Nyní mají eSIM tyto zařízení:
- iPhone 11
- Google Pixel 4
- Windows 10 PCs
- Lenovo Yoga 630
- HP Spectre Folio
- iPad Air (3rd Generation)
- iPad Pro (3rd Generation)
- iPad Mini (5th Generation)
- Gemini PDA
- Motorola Razr 2019
- Samsung Galaxy Fold
Datové balíčky v zahraničí
Jak to chodí, když přiletíte do zahraničí a chcete mít internet v telefonu? Mnozí si na letišti pořídí novou SIM kartu a vloží jí do telefonu s kterou ideálně fungují po celou dobu, v horším případě ji pořád mění s původní SIMkou, zda jim někdo nepíše či nevolá. Musíte řešit aktuální ceny prodejců, kteří na letišti nabízejí méně výhodné tarify než jinde ve městě, kde však možnost koupení SIM karty a její instalace není také úplně růžová. S eSIM tyto problémy zcela mizí.
Představte si, že zítra letíte do USA a teď si koupíte internetový balíček na 1GB za 3 USD? Budete potřebovat víc? Tak si vyberte větší tarif až po 10 GB za 26 USD na měsíc. Budete často při své výpravě po jihovýchodní Asii přelétat a měnit státy jako ponožky? Neřešte několik simek a rovnou si pořiďte regionální eSIM s neomezenými daty za 18 USD... Vše online bez obstrukcí s místními prodejci.
eSIM má tu výhodu, že si můžete pořídit klidně několik variant, avšak aktivní může být jen 1. Např. si pořídíte data pro Thajsko a Malajsii, které v mezičase budete přepínat dle potřeby.
Jak pořídit eSIM s datovým balíčkem?
Postup je jednoduchý a můžete jej udělat nyní, na letišti před odletem nebo klidně až v destinaci za pochodu.
- Na webu Airalo.com si vyberte danou zemi či region
- Zakupte si vámi vyhovující datový balíček
- Naskenujte QR kód do mobilu
- V telefonu nastavte původní SIM pro příchozí a odchozí hovory a novou eSIM pro mobilní data (jak na to u iPhone?)
Portál Airalo nabízí zvýhodněné datové balíčky na eSIM karty od operátorů z celého světa. Nákupem skrze tento odkaz nás podpoříte 15% provizí z ceny balíčku.
Pozor: K aktivaci eSIM potřebujete být připojeni k internetu! Čili zakoupení datového balíčku, naskenování QR kódu a aktivace eSIM udělejte ideálně před samotným odletem z ČR. Časová platnost eSIM se počítá od prvního připojení v zahraničí.
Z opačného soudku – eSIM domácího operátora
Skvělý nápad dostal Jirka Č. v komentáři níže. Nainstalujte si eSIM českého / slovenského operátora do svého telefonu a v destinaci si pořiďte místní SIM s datovým balíčkem. Odpadne vám starost přendavání SIM karet a stále budete dostupni na svém telefonním čísle a čerpat lokální datové služby.
Službu eSIM v České republice nabízejí pouze Vodafone a T–Mobile (leden 2020).
Máte další tipy k internetu v zahraničí nebo eSIM technologii? Pište do komentářů.
Kdo potřebujete nouzovku, tak klook má akci, za vyplnění dotazníku přijde kód na esim 1GB gratis...
Tož já bych doporučil na vyhledání možného esim dodavatele dat tuto adresu: https://esimdb.com/
Dostal jsem se k ní poté, co mi Airalo jednou nešlo nastartovat (tuším v Bahrajnu) a nechtěl jsem trávit hodiny z krátkého výletu řešením blbostí.
Od té doby jsem již nakoupil esim od mnoha poskytovatelů, občas to nabídne hezké slevy, stále to nabízí slevy pro radost (1-3USD) a zatím mi mimo jednoho případu stačilo jen oskenovat QR kód, vypnout/zapnout a už se jelo. Jedině u poskytovatele YO, jehož aplikace vizuálně vypadá jak diskotéka 90.let křížená s výherním automatem, jsem musel něco přepsat v nastavení esim (ale měli to v návodu, nečtu a tak nevím).
Ze začátku jsem měl tendence vybírat ověřené poskytovatele (prostě konzerva chlápek, točit ty stejné poskytovatele dokola), ale nyní již beru dle aktuální nabídky a průniku s mým požadavkem.
Ať vám data lítají!
Ať vám data lítají!
Týden se marně snažím zprovoznit airalo na Kapverdách, technická podpora k ničemu. V den odletu mě trkne a zkusím restartovat mobil. A už internet jede.
Tak tohle mě naštěstí napadlo už první den. Kovářova kobyla nebo tak něco. 😆
Tak tohle mě naštěstí napadlo už první den. Kovářova kobyla nebo tak něco. 😆
Po příletu mi data na letišti chvilku fungovala, proto jsem myslel, že problém je na jejich straně. Navíc instrukce zmiňovaly jiný název operátora, než jsem viděl v seznamu v mobilu.
další dobrý trik je použít polský web https://kartyesim.pl , je levnější než velké společnosti
Ten Revolut vypadá zajímavě, ale není to úplně levný.
Nicméně otázka z jiného soudku: kupoval jste někdo tarif pro Severní Kypr? Vyhledávače ho neumějí, na Airalu všechny turecký tarify mají poznámku, že neplatí na severním Kypru.
Ten Revolut vypadá zajímavě, ale není to úplně levný.
Ahoj, po navsteve SAE (Dubai, Abu Dhabi) mi zbyla eSIM, z 5GB prosurfovano 0,67GB. Platna jeste 16 dni, pokud bude mit nekdo zajem, reknete si o ni. H.
Dobrý srovnávač eSIM. Měl jsem přes něj na konci roku koupené dvě eSIM - BNESIM, za super ceny se slevou 30% (Omán, Turecko).
Vzhledem k existenci esim.me a 5ber by nebylo špatné větu "Pokud nevlastníte některé z těchto telefonů či tabletů, nemůžete výhod eSIM využít a nezbývá vám nic jiného, než si koupit v zahraničí plastovou SIM kartu a vyměnit ji za tu stávající." aspoň smazat, pokud ne rovnou aktualizovat. 😊
Otazka je smysluplnost esim.me. Pokud me bude s dopravou stat zakladni verze kolem 30EUR, mozna stoji za uvahu kouknout po telefonu s podporou esim, ty nejlevnejsi jsou od cca 5000 Kc. Je to vic, ale ne o tolik. A mas tam nativni podporu bez nejakych aplikaci apod. A novy telefon s novou baterkou v cene.
Smysluplnost esim.me musí posoudit každý sám. Jox má pravdu, článek by si zasloužil aktualizaci.
Nejlevnější model, který jsem byl ochoten koupit, stál přes 8000, takže asi tak. Jinak esim.me bych úplně nechválil, appka je divná a podpora arogantní, ale levnější 5ber jsem nechtěl zkoušet, protože Číňani. 😊 Kdyby zrovna nebyla sleva, tak nekoupím ani esim.me. Byl jsem sice rád, že se nemusím zabývat SIMkou až po příletu, ale když jsem pak viděl ceny SIMek na místě, tak bych snad býval trochu toho nepohodlí ještě snesl. 🤣
5ber karta funguje dobře. Není třeba se bát čínské společnosti. stojí pouze 245 Kč s 10% slevou. Používám bez problémů. https://s.id/10off5ber
Hlásím bezva zkušenost s eSim od Yoho mobile. Za 11,70 eur 10GB celá JV Asie. Vypadá to na roaming taiwanského operátora Chunghwa Mobile. Stačil scan z emailu a zapnout v první zemí. Vyzkoušeno Thajsko, Vietnam, Kambodža. 10 GB bylo akorát na 14 dnů, včetně práce. Na rozdíl od Airalo to nikdy nepadlo, i jsem využil podporu kvůli app.
Díky za tip Cali. Přesně co potřebuju a cena je super. Čeká mě příští měsíc Hongkong, Macao, Thajsko a Malajsie. Ušetřím tak čas se zařizováním na místě.
Moje zkusenost po priletu do Egypta (letiste Marsa Alam). Nabizeli zde simkartu od Vodafone za 15 EUR s 10 GB dat. Pro srovnani od Airalo jsem si kupoval za cca 17 USD pouhe 3 GB. To jsem cekal jaci vydridusi budou na letisti, no opak se ukazal pravdou.
Slevový kód 10% na Airalo pro stávající zákazníky OCT10 a pro nové zákazníky 15% OCT15. Platné do konce října.
Koupil jsem poprvé Airalo, nastavil podle návodu a nic. Pomohl restart telefonu.
Slevový kód na Airalo: ADAM4546 :) Dostanete 3 USD na první nákup e-SIM
Slevový kód na Airalo: ADAM4546 :) Dostanete 3 USD na první nákup e-SIM
Slevový kód na Airalo: JAROSL2702
Slevový kód na Airalo: JAROSL2702
Kdyby někdo potřeboval slevový kód na Airalo: JARMIL4622
Kdyby někdo potřeboval slevový kód na Airalo: JARMIL4622
Slevový kód na Airalo: LADISL8414
Slevový kód na Airalo: LADISL8414
Slevový kód 10% na Airalo pro stávající zákazníky AUGUST10 a pro nové zákazníky 15% AUGUST15. Platné do konce srpna.
Pardon, ještě kód - BARBOR9089
Pardon, ještě kód - BARBOR9089