Tvořte čtivější cestopisy s těmito 14 praktickými tipy
Cestujlevne.com už není jen o letenkách a průvodcích. Vždy bylo a je hlavně o vás a vašich příbězích z cest. A právě proto jsme spustili platformu pro sdílení vašich zážitků a příběhů. Mnozí z vás se nám totiž svěřili, že by cestopisy rádi psali, ale nemají technické znalosti pro založení domény, hostingu a nastavení redakčního systému. S našimi cestopisy toto vše odpadá. Stačí jen kliknout na Vytvořit nový cestopis a začít psát, přidat pár fotek a publikovat. Ano, raz dva a váš cestopis spatří světlo světa v přehledném a krásném designu. Jako bonus si můžete být jisti, že si jej přečtou tisíce cestovatelů, neboť náš portál denně čtou desítky tisíc lidí z Čech a Slovenska a my se rozhodně postaráme o to, aby se váš příběh dostal přesně k těm, kteří jej nejvíce uvítají. Jsme komunita, jsme cestovatelé a podle toho web společně tvoříme.
A aby vaše příběhy měly opravdu grády, dal jsem dohromady 14 praktických tipů, které vašim cestopisům dodají šmrnc. Kdo ví, třeba právě vy se stanete králem cestopisců.
Text je základ
Napište krátké shrnutí, které čtenáře naláká ke čtení. Rychlým přehledem nic nezkazíte a obzvlášť tehdy, kdy v lidech vzbudíte zvědavost. Nikdy neprozraďte vše.
Pište v přítomném čase, nikoliv minulém. Cestopis dostane živější formu a čtenář se snadněji vžije do vašeho příběhu.
Pište kratší věty i odstavce. Text se lépe čte, je přehlednější a udržuje pozornost. Naopak dlouhé pasáže unaví a lidé mají tendenci je přeskakovat.
Strukturujte text. Využívejte nadpisy, prokládejte text fotkami, citací či mapou. Jako celek bude vypadat mnohem propracovanější a více zaujme na první pohled.
Pracujte s emocemi. Cestopis je hlavně váš osobní příběh a pokud vás něco naštvalo, jednoduše si zanadávejte. Pokud naopak pobavilo, napište vtip. Ti nejlepší borci staví na emocích.
Používejte praktické rady a tipy. Třeba kolik co stálo, jakým dopravním prostředkem a jak dlouho jste jeli či adresu oblíbené restaurace. Zároveň ale nebuďte průvodcem. Lidé chtějí příběh, tak jim ho vyprávějte.
Místa obrazotvorně popisujte. Prales bude zajímavější, když je hustý a nepropustný. Pláž je lákavější, když hřeje do zad.
Udržujte časovou posloupnost. Nepřeskakujte a držte příběh tak, jak skutečně časově plynul. Čtenáři se neztratí a nebudou se muset vracet v textu.
Udržujte rozumnou délku cestopisu. Pokud je váš text příliš dlouhý, klidně jej rozdělte na více článků a propojte je vzájemně do jedné výpravy. Čtenář se neunaví a i vás bude psaní více bavit, protože výsledek bude rychleji odsýpat a vidět.
Fotky dodají život a upoutají
Fotky popište. Zachyťte jejich příběh nebo pojmenujte místo. Lidé si rádi prohlíží obsah skrze fotografie. Oddychnou si od delších pasáží.
Pokud máte možnost, přidejte fotkám barvy. Stačí málo kontrastu navíc a fotky budou o poznání barevnější. Ale nepřežeňte to.
Z fotek vyberte ty nejzajímavější. Někdy je méně více a jedna fotka z místa zaujme čtenáře více, než deset podobných.
Ukažte lidem vaší cestu z ptačí perspektivy. Vložte mapu a označte do ní váš kompletní itinerář nebo jen významné body či místo samotné, z kterého cestopis píšete.
Nejdůležitější rada na závěr
Nebojte se experimentovat. Každý cestopis nemusí být jen o cestě z bodu A do bodu B, den po dni a viděl jsem to a to. Probuďte v sobě spisovatele a když vás něco nadchne, klidně tomu věnujte celý cestopis. Třeba:
- Jak jsem se koupal v japonském onšenu,
- Fandili jsme na kohoutích zápasech na Bali,
- Mých 5 tipů na nejzajímavější místa v Londýně,
- Nejlepší kavárny v Kodani, kde naladíte pravé hygge,
- Jak jsme pozorovali polární zář z termálního jezírka na Islandu,
Nyní už nezbývá nic jiného než všechny tipy prakticky zužitkovat a začít psát cestopis. Dokáže to skutečně každý. Stvořili jsme jednoduchý nástroj pro tvorbu nádherných cestopisů a příběhů, které chcete vyprávět.
A pokud vás napadnou další praktické tipy pro psaní cestopisů, neváhejte se o ně s námi a dalšími cestovateli podělit v komentářích.
David v příspěvku https://www.cestujlevne.com/cest...#komentare píše: Souhlas, cestopisy tady nejsou o tom, abys šel den po dni, ale byl co nejvíc kreativní. A tohle je něco, na co si udělám minutku čas vždycky :) .
Vesměs cestopisy den po dni píšu, přičemž na konec cestopisu přidám praktické informace, rady a poznatky. Teď podle toho co čtu to vypadá, že jsem cestopisy nepsal dobře. Asi bych měl buď změnit styl (málo pravděpodobné - starého psa novým kouskům nenaučíš) nebo je přestat psát (hodně pravděpodobné; navíc to pro CL žádná újma nebude).
V tomhle blogu David mj. radí Udržujte časovou posloupnost. Nepřeskakujte a držte příběh tak, jak skutečně časově plynul . Jasně, že to zdaleka nemusí být popis den po dni, ale stejně tak i může - podle mě to není nic proti ničemu. Ale možná to vidím špatnou optikou?
Kdo sem někdy psal cestopis, ten dobře ví, že to zabere velkou spoustu času: dát do kupy text, vybrat fotky, pohledat/zavzpomínat info o vstupech, o cenách, různé vychytávky, celé to zformátovat atd. A právě dnes jsem nabyl dojmu, že to psaní byl ztracený čas, protože ...cestopisy tady nejsou o tom, abys šel den po dni... Nicméně pokud jakýkoliv postřeh, rada apod. z mých cestopisů den po dni , které jsem tu doposud zveřejnil, pomohly nebo inspirovaly jen jednoho jediného cestovatele, jsem rád!!
Já myslím, že David jedná jako majitel. Chrání všechny proti všem, aby se tu všichni měli dobře :-) a zachovali mu přízeň. A pak to nemá někdy ani žádnou logiku. Tvoje cestopisy jsou přesné. Pokud bych se rozhodovala nad itirenářem, tak jasně zvítězí Tvůj nad něčím, co sepsala terez (nebo jaký má nick). Ber to tak, že tihle mladí neumí a ani nechtějí psát víc, než je nutné. Už to, že to dala takhle dohromady, je fakt veledílo. Vidím to na svých dětech. Ani nechci vědět, jakým směrem se bude styl předání informací ubírat. A díky za každý cestopis sem vložený. Já už si ani fotky z cest netřídím, nepopisuji..
@milka_2: díky za ocenění!
V každém případě to ve mě celé zanechalo nedobrý pocit a neříkám že už nikdy, ale dlouho na CL cestopis nenapíšu. Připadám si jako učitel, který nabídne nezištně své přípravy, do kterých vložil spoustu času a energie, ostatním kolegům i studentům a až po dlouhé době se dozví, že ředitel školy preferuje a oceňuje úplně jiný styl než ten jeho, jen to tomu učiteli hned ze startu jaksi neřekl. Možná to není nejlepší přirovnání, ale lepší mě nenapadá.
@milka_2: díky za ocenění!
Nějak nerozumím tvému dotčení. Nikde jsem nepsal, že píšeš něco špatně, aby ses musel urazit. Říkám, že neexistuje jednotný vzor jak popisovat zážitky.
A stejně jako ty, tak i jiní dávají energii do psaní. A je zbytečné jimi opovrhovat jen proto, že to není tvůj styl ani šálek kávy.
Každý jsme jiný, ale pokud se mi něco nelíbí, proč bych měl danou osobu shazovat, znehodnocovat a zase tu jen podněcovat negativní náladu vůči těm, co začínají?
Každý si procházíme vývojem, i já píši a soustředím se na jiné věci, než před pár lety.
Nechápu kdo by tu kým opovrhoval a proč? Pokud bych to měl být náhodou já kdo někým (nebo něčím cestopisem) údajně opovrhuje, tak se proti tomu musím důrazně ohradit! Nikým/ničím tu rozhodně neopovrhuji a nic takového v mém příspěvku není!
Napsal jsem svůj názor, napsal jsi ho i ty, za mě je to pořešené. Už se k tomu dál nebudu vyjadřovat.
S tím cestopisným formátem tady dosti bojuji. Je zde hodně málo možností. Kupříkladu by mne zajímalo, jak se dostanu o řádek výše. Normálně přes Delete to nejde. Vlastně ani dolů nelze text posunout, pokud je přímo pod chlívečkem s obrázky. Jen se za odstavcem udělá další nežádoucí mezera.
Jakým způsobem překopíruji již upravený text ve Wordu? Veškeré úpravy (tučné...) totiž tady zmizí a musím je dělat znovu.
Jinak moc děkuji za možnost podělit se se zážitky s ostatními.
Jinak moc děkuji za možnost podělit se se zážitky s ostatními.
U fotek bych ještě dodal NE rodinné ! Fakt se to tu docela rozmáhá.
U fotek bych ještě dodal NE rodinné ! Fakt se to tu docela rozmáhá.