Kde a proč si kontrolovat rezervaci letenky?
Kontrola rezervace letenek je jednou z nedílných předodletových procedur, kterou by měl provést každý cestovatel bez ohledu na jeho dosavadní zkušenosti s cestováním i nákupem letenek. Ne vždy k vám informace o změnách rezervace dorazí, proto je lepší se jistit vlastní vynaloženou aktivitou.
Zkontrolovat letenku doporučuji jak pár dní či hodin před samotným odletem, tak i pár týdnů po zakoupení, a to především u letenek pocházejících z chybného nacenění, tzv. error fare či chybových letenek. V prvním případě se můžete dozvědět, že váš let byl o pár desítek minut posunut, v druhém si pak ověřit platnost rezervace a toho, že skutečně odletíte.
Potřebovat k tomu budete jediné – rezervační 6–ti místní kód. Obecně vypadá ve tvaru RF3U7P a obdržíte jej v e–mailu s potvrzením o nákupu.
Pozor si však dejte na to, že těchto kódů vám může přijít několik.
Každý kód slouží pro komunikaci s někým jiným – prodejcem letenek, globálním rezervačním systémem či aerolinkou. Proto, pokud vám první kód aplikace pro kontrolu rezervace letenek nebude brát, nepanikařte a zkuste najít kód další.
Letenku si zkontrolujete v jedné z následujících aplikací. Fungovat bude vždy jen jeden podle toho, u jakého prodejce jste letenku zakoupili. Společně s rezervačním kódem se vkládá příjmení jednoho z cestujících, a to bez diakritiky.
Travelport ViewTrip
Stránku viewtrip.com využijete, rezervujete–li si letenky v GDS zvaném Galileo. Do tohoto systému jsou zapojeny např. servery:
- cestujlevne.com
- kralovna.cz
- letenky.cz
- superletuska.cz
- pelikan.cz
Check my trip
Stránku checkmytrip.com využijete pro letenky vystavené v GDS Amadeus. Sem se řadí např. následující prodejci:
- letuska.cz
- expedia.com
- opodo.com
- ebookers.com
- tripsta.cz
- gotogate.com
Nutná je registrace e–mailu v rámci aplikace Check my trip.
TripCase
Aplikaci tripcase.com příliš často nevyužijete. Je do ní zapojeno nejméně z evropských prodejců. Funguje totiž pod GDS Sabre, který je nejvíce rozšířen v Americe. I tak lze ale najít následující server figurující především u chybových tarifů:
- airline-direct.de
Letecká společnost
Poslední variantou, kde lze nejen zkontrolovat rezervaci, ale případně dokoupit zavazadla, vybrat si druh jídla či zvolit sedadla během letu je stránka letecké společnosti.
Závěr
Před každou cestou si pro jistotu zkontrolujte stav vaší rezervace a časy i itinerář vašich letů. Poslouží k tomu weby aplikací ViewTrip, Check my trip a TripCase, kam vložíte rezervační 6–ti místní kód a příjmení jednoho z cestujících.
Máte–li další dotazy ke kontrole letenek, ptejte se v komentářích níže.
33 komentářů
Dobry den, nejsem zkusena cestovatelka a zakoupila letenky pres mytrip, rada bych si zkontrolovala letenky, muzete mi poradit kde? Nebo nejake rady a tipy k teto spolecnosti? Dekuji Anna
Dobry vecer,
mam koupene letenky pres gotogate a pri zadani rezervacniho kodu se mi u letu ukaze nejen muj zakoupeny let, ale pod stejnou rezervaci i jiny let, o dva dny drive v jiny cas, do stejne destinace. To same se mi ukaze i kdyz zadam rezervaci primo u SAS aerolinek. Chapu, ze je nyni slozite obdobi, ale cim to je? Mam zakoupene tri ruzne lety 2x pres gotogate a 1x pres travel2be a je to u vsech. Dekuji.
Dobry vecer,
Zdá se mi to, nebo Student agency přešlo z Galileo na Amadeus?
Zdá se mi to, nebo Student agency přešlo z Galileo na Amadeus?
Nooo, spíš berou data z obou systémů kvůli nejnižší ceně pro danou letenku. Aspoň takovou mám poslední informaci a nic o kompletní přechodu nevím.
Ahááá, že mi právě přišel email po rezervaci letenky, že kontrolu rezervace provedu přes checkmytrip, tak mě to celkem překvapilo, protože jsem byl u studentagency zvyklý na viewtrip a i se mi zdál uživatelsky přívětivější. Samozřejmě na samotnou letenku to mít vliv nebude.
tip - vysvětlit zkratku GDS před tím, než ji začnete používat. Je to text pro začátečníky.
To je dobrý nápad.
Já zase nechápu větu "Pokud si kupujete letenky na webu letecké společnosti, využijete pro kontrolu rezervace pouze jejich web, výše uvedené aplikace vám fungovat nebudou." Web letecké společnosti samozřejmě není jediná možnost, protože tu máme ještě mobilní aplikace konkrétních leteckých společností, ale chápu, že informace o appkách na tomto webu moc nefrčí (doteď nevím proč)... Taky bych pro úplnost dodal, že v uvedených aplikacích lze sledovat v případě letenek zakoupených přímo u dopravce aspoň jednotlivé lety, když už ne konkrétní rezervaci.
To je dobrý nápad.
Dobrý den, včera jsem si koupila letenky Austrian Airlines na řecký ostrov Karpathos přes společnost Mytrip.com a až následně jsem si začala číst recenze na tohoto zprostředkovatele a udělalo se mi špatně. Prosím vás, je jasné, že nákup už zpátky nevrátím a tak se potřebuji ujistit, že letecké společnosti, s nimiž mám letět mne skutečně mají na seznamu. Neletím sama, ale s dětmi a o to více potřebuji mít jistotu. Děkuji vám za jakoukoli (konstruktivní) radu.
V rámci samotného procesu vystavení letenky problémy s Mytrip nebudou, ty očekávejte, až se s nimi budete muset spojit třeba kvůli změnám letů. Teď je vše OK :)
Mytrip změnil let a opravdu se s nimi nemoho spojit. Co dál?
Mytrip změnil let a opravdu se s nimi nemoho spojit. Co dál?
Dobrý den, koupil jsem si letenku na Kypr s mezipřistáním u společnosti tripsta a normálně tam bylo napsané, že je tam příruční zavazadlo + odbavené, tak jsem to nijak neluštil a koupil jsem ji. Poté jsem se doslech, že swiss airlines se kterou letím, nemá vždy v ceně odbavená zavadlo. Psal jsem tedy do společnosti tripsta, jestli to zavazadlo mám či ne. No napsali, že ano a ted 4 dny před odletem mi přišel email od swiss airlines kde se píše, že z Prahy do curychu mam jen příruční zavazadlo a z curychu na Kypr to mám se zavazadlem....a samozřejmě si ted nemůžu to zavazadlo ani připlatit. Nevíte někdo jak to vyřešit ? Jedu na dlouhou dobu a to zavazadlo bych potřeboval.
Pokud je na jednom úseku zavazadlo v ceně, bývá v ceně po celou trasu. Některé aerolinky to takhle v přehledu rezervace blbě odlišují, ale není důvod se zde obávat.
Dobry den.
Koupila jsem letenky pres tripair.com Stockholm-Prague. 3.6.2018
SAS SK1667
Ted jsem zmenila primeni a pas. Prosim muzete me s tim poradit.
Dobry den.
Koupila jsem letenky pres tripair.com Stockholm-Prague. 3.6.2018
SAS SK1667
Ted jsem zmenila primeni a pas. Prosim muzete me s tim poradit.
Dekuji.
S tím vám bohužel nikdo asi neporadí... zejména pokud jste si už vyměnila pas.
Jméno/příjmení v letence se musí shodovat se jménem/příjmením v cestovním dokladu (pas, OP).
Ptát jste se měla ješte před zakoupením letenky.
Pokud vám nepomůže přímo SAS, na který se obraťte, tak si nejspíš budete muset koupit novou letenku.
S tím vám bohužel nikdo asi neporadí... zejména pokud jste si už vyměnila pas.
Ptát jste se měla ješte před zakoupením letenky.
V podobných případech často stačí mít s sebou oddací list, samozřejmě přeložený do angličtiny, pokud neletíte z Prahy. Každopádně jak říká Petr, tady vám nikdo 100% neporadí, je třeba se obrátit přímo na aerolinku.
Niektore spolocnosti akceptuju zmenu priezviska po svadbe, ak mate so sebou sobasny list, ale je to velmi vynimocne. Skuste sa obratit na SAS, ale skor to bude na novu letenku.
Check my trip Vám z Vaší letenky vyrobí absolutní nesmysl, podle kterého se nelze vůbec řídit. Stalo se mi to již 2x.
Letenky rezervované zde se zobrazují ve viewtrip.com, což je rozhraní pro systém Galileo.
Checkmytrip.com je pro Amadeus.
Máte to popsané v článku výše.
Checkmytrip.com je pro Amadeus.
Máte to popsané v článku výše.
Ahoj, ví někdo na check in u Mytrip.com ?? nemužu najít sve letenky a to letim s aircanada uz v sobotu rano !
Dobry den,
co se tyce ViewTrip, nikdy jsem nemel nejmensi problem najit sve rezervace letu, ale co se tyce CheckMyTrip, tak mi neni vubec jasne, jakym zpusobem si zkontroluji budouci lety. Zaregistrovany jsem, na svuj profil se dostanu, ale tam si mohu pouze nahrat jiz uskutecnene lety. Drive jsem problem nemel, ale po tom, co webovou stranku zmenili, nevim si rady.
Timto prosim o pomoc.
Dobry den,
Timto prosim o pomoc.
Dekuji.
Na webu je možnost schovaná pod třemi tečkami ... v pravém horním rohu. Klikněte a pak v rozbalovacím menu najdete + Add trip with reservation number :) Mělo by to fungovat.
Dobry den .
Dneska jsem objednal 6* letenek na jmeneno DAM LAM odlet z prahy 3-9-2018 do barcelony a zpet 9-9-2018 ,ale nedostali jsem potvrzeni na muj email , jak zjistim zda byla moje letenky je rezervaci . Pomozte mi prosim
Dekuji .
Dobry den .
Dekuji .
Dobrý den,přes Mytrip jsem koupil letenky do Miami,18-31.3 ,BA,AA.Zatím se mi nedaří ty letenky ověřit(viewtrip apod.)Ani v BA mi to kod nebere.Prosím o radu.Děkuji R
dobry den, pritel mi zakoupil pres platebni kartu letenku s fly dubai a nemuzu ji na jejich strankach, ci v tripcase, checkmytrip nikde najit. nemuzete poradit, kde ji tedy vyhledat? jedna se o vas tip z r.2017 na let do Bankoku z Prahy , v unoru .dekuji
Jen tak na okraj - naprostá většina aerolinek má vlastní mobilní aplikaci, ale o těch se ve zdejších průvodcích aerolinkami kupodivu skoro nic nedočtete.
ViewTrip měl appku, ale zrušil ji. CheckMyTrip je "upgradovaný" tak, že je skoro nepoužitelný a TripCase je trochu horor a jeho web funguje v některých ohledech líp a má víc funkcí. Pak tu máme ještě např. mrtvé FLIO a jeho dvojče sostravel, které víceméně funguje.
No ona ani aplikace přímo od letecké společnosti není žádná výhra. Pokud jsou v rezervaci i partnerské lety, tak s těmi si většinou neporadí a když si ten zbytek naklikate jinde, tak se to mezi sebou ani pořadně neumí domluvit a v každé aplikaci pak vidite něco jiného. O checkinu do vzdálenějších destinací ani nemluvě. Odbavit jdou pouze první lety a zbytek musíte stejně po cestě na informacích. Nicméně průvodce těch nejvíc používaných by se hodil. Aspoň seznam dostupných funkcí a termíny, kdy lze jednotlivé operace provádět.