Nejlepších 9 aktivit na Srí Lance, které musíte prožít
I přes to, že na Srí Lance najdeme nespočet variant jak si užít tu nejlepší dovolenou, některé aktivity prostře patří do každé z nich. Kromě tipů na výhodné letenky na Srí Lanku vám proto přinášíme i přehled toho nej, co lze od Cejlonu očekávat. Nechť se líbí..
1. Nádherné pláže
Objevujte nekonečně dlouhé pláže s jemným zlatým pískem, romantické bělostné pláže v malých zátokách i pláže bičované větrem a vlnami. Některé jsou plné života, barů s typickou letní hudbou, rybářů tahajících sítě plné třpytících se ryb, jiné mají poklidnou atmosféru, kdy slyšíte pouze šum vln a listů palem. Pokud si pronajmete skútr, snadno se dopravíte mimo turistické lokality a budete se kochat plážemi, kde jediný otisk lidské stopy bude ten váš. Ať už navštívíte kteroukoliv pláž, můžete si být jisti, že bude překrásná a v deštivých podzimních nebo chladných zimních dnech vás vzpomínka na ni vždy zahřeje.
2. Čaj
Máte rádi čaj? Pak si nesmíte nechat ujít návštěvu některé z místních továren. Srílanský čaj, označovaný také jako Cejlonský, se drží na předních pozicích a Srí Lanka platí za jednoho z největších světových producentů čaje. Čajové továrny pořádají prohlídky, při kterých se seznámíte s celým procesem pěstování a zpracování čaje. Navštivte továrnu Dambatenne poblíž města Haputalé, kterou vybudoval známý Sir Thomas Lipton, továrnu Pedro Estate nedaleko města Nuvara Elija nebo Muzeum čaje u města Kandy. Kupte si některý z rozmanitých druhů černého čaje, chuťově výraznější zelený čaj nebo bílý čaj, který patří k nejkvalitnějším.
3. Surfování
Za nejlepší surfařskou lokalitu v zemi je považována Arugamská zátoka (Arugam Bay). Toto nádherné místo, tvořené dlouhým pruhem jemného písku a vyhlášeným příbojem, poskytuje dlouhé a pomalu se lámající vlny, které jsou vhodné pro začátečníky (místo zvané Baby Point s písečným dnem) i pokročilé surfaře (místo zvané Main Point s korálovým dnem na některých místech). Vhodné podmínky jsou zde od června do září, kdy sezóna zaručuje slunečné počasí a stálý příboj, jenž má jeden a půl až dva metry. Najdete zde i další surfařská místa jako Pottuvil Point, Whiskey Point či Crocodile Rock. Ve vesnici se nachází několik surfařských obchodů, které pronajímají prkna všech délek a pořádají výlety za surfováním včetně skvělého oběda na pláži. K dispozici jsou také školení instruktoři, kteří se vám budou věnovat, kdykoliv se vám zamane. Do Arugam Bay se dostanete nejpohodlněji několikamístnou dodávkou, kterou si pronajmete i s řidičem přímo před letištěm v Colombu. Vzhledem k poměrně vysokým nákladům, kolem sto padesáti amerických dolarů za sedm až devět hodin jízdy, je vhodné naplnit auto více pasažéry. Pokud pojedete přes den, nezapomeňte před cestou zkontrolovat, zda funguje klimatizace, jinak se utopíte ve vlastní štávě.
4. Čajové plantáže
Není to tak dávno, kdy vysočinu Srí Lanky pokrývala neprostupná džungle a divoké hory. Pak přišli Britové, stromy pokáceli a vysočinu přetvořili na čajové plantáže. Výsledek je skutečným skvostem s úžasnou atmosférou. Vypravte se do města Ella, obklopeného zelenými nízkými keříky s bílými voňavými květy, mezi kterými se ladně pohybují sběračky čaje. K dispozici je pestrá nabídka ubytování včetně možnosti přespání v koloniálních i moderních bungalovech s překrásnými výhledy do údolí a koupáním v bazénu obklopeném plantážemi. Milovníci turistiky se jistě rádi projdou na vrchol Malé Adamovy hory lemované svěžími zelenými čajovníky.
5. Pálivé jídlo
Základem srílanské kuchyně je rýže, která se zpravidla podává ke každému jídlu. V nabídce všech restaurací najdete rýži s kari, které se skládá z několika pikantních pokrmů připravených ze zeleniny, masa a ryb. Podává se společně s chutney (čatný), což je ostrá příloha ze zeleniny a chilli papriček. Na stole budete mít spoustu misek plných jídla, ke kterým doporučuji objednat také placku papadam se specifickou kořeněnou chutí. Vše spláchněte pivem značky Lion Lager, které má říz.
6. Ajurvédská medicína
Ajurvéda je považována za nejstarší léčebný systém na světě. Zrodila se v Indii a je stará více než dva a půl tisíce let. Její vyznavači hovoří o velké prospěšnosti a účinnosti léčebných programů a terapií. Pokud jste unaveni uspěchaností moderní doby, bolí vás tělo nebo jen chcete zlepšit náladu, navštivte ajurvédské centrum vyskytující se v každém městě nebo kliniku, kde můžete absolvovat až několikatýdenní kúru. Pro dosažení rovnováhy a harmonie ducha i těla se používají oleje, bylinky a koření. Za relaxační kúru zahrnující olejovou masáž, pobyt v dřevěné parní rakvi, ze které mi koukala jen hlava (nic pro osoby trpící klaustrofobií) a léčbu třetím okem, kdy se člověku po dobu čtyřiceti pěti minut pomalu lije proud teplého oleje na čelo a masérka ho poté pomalu vtírá do spánků, jsem zaplatila padesát dolarů.7. Místní trhy
V každém městě najdete trh, kde se dá koupit čerstvá zelenina, ovoce, maso i ryby. Je zde přeplněno, lidé se překřikují a všechny pachy dohromady vytváří směs nedefinovatelného, co se nedá dlouho vydržet. I tak doporučuji, protože se jedná o skvělý způsob, jak poznat místní suroviny a čichnout, v tomto případě doslova, k běžnému životu místních obyvatel.
8. Národní parky
Není krásnějšího pohledu na zvířata, než když se pohybují volně ve svém přirozeném prostředí. Na Srí Lance se nachází několik národních parků a rezervací. Mezi nejvyhledávanější patří národní park Yala ležící na jihovýchodním pobřeží ostrova. Žije zde kolem tří set slonů, kteří se ale nejnavštěvovanějším částem parku šikovně vyhýbají, přes dvě stě druhů ptáků, medvědi, jeleni, krokodýli, opice a levharti, k jejichž pozorování je nejvhodnější období od února do července, kdy klesne hladina vody. Pokud budete v Arugam Bay, pronajměte si skútr a vypravte se zhruba patnáct kilometr za vesnici, kde uvidíte sloní jednotlivce, a při troše štěstí i početné sloní rodiny, pravidelně se pasoucí kousek od silnice. Místní obyvatelé vás rádi nasměrují nebo doprovodí.
9. Želví farma
Na ostrově žije celkem pět druhů mořských želv: kareta obrovská, pravá, obecná, zelenavá a kožatka velká. Mnohé z nich se nevylíhnou, protože sběrači vyhrabou vejce z písku a šoupnou je na pánev. Želví líhně fungují na bázi vykupování vajec za vyšší cenu než by sběrači dostali na černém trhu. Lidé sem také nosí želvy, které mají poranění způsobená loděmi, sítěmi nebo zvířaty. Můžete tak vidět želví mláďata i dospělé jedince s krásně zbarvenými krunýři a dozvědět se mnoho zajímavých informací o jejich životě. Jednu z farem, Turtle Farm Peraliya, najdete dva kilometry od města Hikkaduwa.
Pokud vás těchto 9 tipů navnadilo k cestě během nadcházející zimy právě na Srí Lanku, nezapomeňte sledovat náš portál i nadále. Každý den pro vás máme novou inspiraci pro levné cestování, mezi niž paří i levné letenky na Srí lanku.
Autorem článku je Veronika Pešková
S těmi národními parky moc souhlasím :)) Je jich tam celkem dost ) http://www.exotickapriroda.cz/bl...xotictejsi ) a určitě stojí za návštěvu :) Navíc to pěkně ukazuje, že Srí Lanka není jenom o moři :)
Ahoj, máte někdo tip na průvodce v Kandy? Ideálně aby nám nic nenutil, jen pomohl vymyslet a uskutečnit program a byl spolehlivý a příjemný.
Děkuji :)
Děkuji :)
Ahoj, chceme letět na Srí Lanku konec února, začátek března 2016. Budeme 2 ženské se 2 dětmi -7 a 13 let, chceme také trochu cestovat. Prosím tedy o kontakt na průvodce, stačí mi anglicky mluvící, který by přizpůsobil program dětem. Chtěla bych cca 5 - 7 dnů cestovat, zbytek pak u moře, aby si to děti užily. Jinak na Srí Lance už jsem byla před 9 lety s CK, 14 dní poznávačka, ale takhle náročné to pro děti nechci. Prosím tedy i o jakékoliv tipy na mail: martinka.valkova@seznam.cz DĚKUJI
Ahoj všem já doporučuji průvodce jmenuje se Jacky ,mohu poslat i skype je místní a mluví docela dobře česky. Cestovali jsme se synem byli mu v té době 4roky a super
Mohu poprosit o kontakty na dobré průvodce mluvící alespon trochu česky?:)
Mohu poprosit o kontakty na dobré průvodce mluvící alespon trochu česky?:)
Poprosil bych o kontakt na místního průvodce, chystáme se tam na vánoce a rádi bychom na několik dní ho využili. díky LUkáš
Ahojky, taky poprosím o kontakt, letíme 2-17.11.2015:)popřípadě jestli doporučíte ubytování??
Ahoj Zdeni, také prosím o zaslání kontaktu na mail verrcza@seznam.cz, moc děkuju! Pěkný den.
Ahoj, mohu taky poprosit o kontakt na email: turkova-monika@seznam.cz Moc děkuji
Ahoj, mohu poprosit o tip na dobrého průvodce, který mě provede cca 15 dní po sri lance i zajisti ubytovani, pripadne bude mit i auto a vozit me za nejakou castku? Prosim na mail lucie.hynkova@seznam.cz dekuji mockrat.
Ahoj zdravím, rád bych se na srílanku podíval. Mohl by mi někdo nadhodit orientační náklady na cca 20-30 dní na srí-lance s průvodcem, ubytkem, stravou atd.? Děkuju každému za jeho radu :)
jak to prosim vypada s pocasim na na zacatku cervna?
jak to prosim vypada s pocasim na na zacatku cervna?
Ahoj všem, chystáme se s dětmi (11, 9 a 7 let) v dubnu 2015 na Sri Lanku cca 15 dní. Máte někdo typ jak nejlépe je provést po celém ostrově? Nechceme bydlet po hotelích, ale raději po chýších na plážích.... . Nechci je utavit každodenním harcováním, ale byla bych ráda, kdyby viděli to nejhezčí , i když podle vašich blogů je těžké vybrat. Předem díky za info. Eva
Dobrý den paní Evo. Plánujeme letos něco podobného s dětmi (9+10). Dozvěděla jste se na své otázky nějaké zajímavé odpovědi? Prosím, mohla byste mi je případně přeposlat. Děkuji předem za laskavost
Daruji micro-sim kartu Sri-Lanka Telecom. Mel by tam byt jeste nejaky kredit a predplaceny Internet (ale asi uz jen cca 200MB nevim presne) Kdo jste z Ostravy, predam osobne. Kdo jste mimo a chteli byste ji, daruji za postovne. Kdo bude mit zajem napiste mi na Fejs-bucek :) Hledejte mne pod mym jmenem. Cestovani zdar!
Ahoj, přídávám náš cestovatelský blog. Byli jsme na Srí Lance v září 2014, cestovali jsme místní dopravou. Mohu jen doporučit. http://sri-lanka-trip.webnode.cz/
Srí Lanka je skutečně nádherná země. A to nejen pro ty, kteří mají rádi krásné pláže a velké vlny, ale především faunu a flóru. Náš fotocestopis ze Srí Lanky najdete na http://kaminsky.cz/foto/srilanka/galerie a jako průvodce můžeme doporučit Janaku Weerkkodyho. Je to místní průvodce, který mluví jak anglicky, tak i česky, takže to s ním zvládnou i ti, kteří se jinak moc nedomluví. Kontakt: +94 77 602 6404. Odkažte se mým jménem... Martin Kaminský
Taky přidám cestopis: http://cestopisnik.cz/cestopis/asie/sri-lanka-2013/
Taky přidám cestopis: http://cestopisnik.cz/cestopis/asie/sri-lanka-2013/
Ahoj, byli jsme na Srilance před rokem, vynikající průvodce Buddi, taky jsem ho kontaktoval na doporučení. Cenově 50 dolarů na den za benzín, auto, řidiče a jeho průvodcovství a 50 dolarů za den za ubytování, které sháněl on. V polovině pobytu bylo ve středozemí hodně vichrno a zima, tak jsme s s ním domluvili na přesunu na pláž do Trincomale, což bylo cca 6 hodin cesty, ale tam svítilo sluníčko po celý zbytek pobytu:-) Jinak nechtěli jsme, aby s námi Buddi všude chodil, on to respektoval a vždycky nám jeno vysvětlil, jak co funguje, jaké jsou pravidla těch míst, případně dal drobné na vstup, abychom meli presne atd... Jezdí malou dodávkou s klimatizací. Popravdě si moc nedokážu představit s manželkou projíždět Sri lanku na vlastní pěst, ale pro dobrodružnější povahy, proč ne:-) Kontakt na něj je budditours@yahoo.com, v Trincomale jsme byli tady http://www.aquahoteltrincomalee.com/, vynikající hotel přímo na pláži.
Pro ty, co hledají ubytování doporučuju www.airbandb.com - levné a pohodlné!
Pro ty, co hledají ubytování doporučuju www.airbandb.com - levné a pohodlné!
Dobré informace o Srí Lance jsem našla na www.srilankainfo.cz, je tam i nabidka vyletu, doporucuji...
Ahoj, taky sem hodím cestopis s mapou a umístěnými fotkami v mapě pro inspiraci, co se tam dá dělat: http://dobrodruh.cz/petr-gorecki/asie/sri-lanka-ceylon-v_sa511kcr
Ahoj, rada bych se vydala na Sri Lanku v listopadu. Jak to vypada s destem? Je lepsi jet zacatkem nebo koncem mesice? Diky za rady.
Ahoj Majo, na Sri Lance se střídají dva Monzumy, z nichž se každý vyskytuje a) v jiné části ostrova b) v jiných měsících. Pokud bys chtěla letět v listopadu pak počítej, že bude Monzum na severu a východě ostrova. Budeš-li čas trávit na jihu a západě pak se mu s velkou pravděpodobností vyhneš. Nicméně ještě krátce k tomu co je vlastně Monzum pro ty, kteří nezažili. Nejedná se o nic co by pobyt zásadněji ovlivňovalo. Monzum jsou vlastně velmi krátké deště, které trvají řádově minuty - desítky minut a musím říct, že při mém pobytu na Srí Lance jsem je spíše přivítal, protože se vyčistí vzduch, který je jinak suchý a dá se lépe existovat. Pokud by měl někdo zájem mám na Srí Lance perfektního průvodce za velmi přijatelné peníze - povozí Vás po celém ostrově, zajistí ubytování a stihnete toho 5x více než když se budete dopravovat TukTuky nebo jinou místní dopravou. Z míst, která bych na Srí Lance směle doporučil je to národní botanická zahrtada, čajové plantáže, místní jídlo nebo safari, kde uvidíš i 150 slonů najednou, také krokodýly a další potvůrky. Měj se..
mr@koslap Ahoj, das mi nejaky ten kontakt na toho sprievodcu sikovneho? :-) Diky
mr@koslap - mohla bych taky poprosit o kontakt na pruvodce? salamonic@seznam.cz
mr@koslap - mohla bych taky poprosit o kontakt na pruvodce? salamonic@seznam.cz
Ahoj, posli mi prosim kontakt na sebe, vypada to ze vis o cem mluvis. Chystam se na Sri Lanku pristi rok a nabidka pruvodce zni dobre. Dekuju. safd@centrum.cz
prosím taktéž kontakt, díky :) kackackaca@seznam.cz
prosím taktéž kontakt, díky :) kackackaca@seznam.cz
Můžu tě také mrakošlape poprosit o kontakt na toho bezkonkurenčního průvodce? maso_x@centrum.cz Díky moc! M
Taky rádi průvodce :)....děkuji :) silhavaemilka@seznam.cz
Taky rádi průvodce :)....děkuji :) silhavaemilka@seznam.cz
Též poprosím o kontakt na lkrotil@gmail.com, předem moc děkuji :)
Též poprosím o kontakt na lkrotil@gmail.com, předem moc děkuji :)
My jsme jezdili s Praneethem Prasankou - třicátník, budhista, táta dvou malých dětí a byli jsme opravdu spokojení - praneethprasanka7@gmail.com. Dá se i dobře najít na facebooku.
Ahoj, zvažujeme Srí Lanku v druhé polovině listopadu. Líbí se mi pláže na jihu, Ella, možná Kandy. Mám trochu strach z počasí - každý portál píše něco jiného, někdo píše, že listopad je začátek sezony, někdo naopak, že listopad určitě ne. Nemáte, prosím, zkušenost? Zajímal by mě taky, pro představu, rozpočet na cestování po Srí Lance na cca 12 dní, chceme vždy pěkné a čisté ubytování, luxus to být nemusí :) Pokud bude někdo tak hodný a zodpoví mi moje dotazy na luciedal@seznam.cz, budu moc ráda. Předem díky!
Vlastní zkušenost nic neřekne. Jednomu to celkem vyjde a druhému ne. Každý rok je jiný, někdy jsou záplavy ještě koncem prosince (poslední prosinec na severu a východě včetně hor) nebo o rok dříve začátkem prosince na jihu, západě a ve střední části:
Statistiky jsou jasné, je to jeden ze 3 nejdeštivějších měsíců. I přesto to může celkem vyjít a pak je odměnou, že tam je minimum turistů.