Co přinese nové Cestujlevne.com #1
V minulém článku jsme shrnuli příběh, který stojí za portálem Cestujlevne.com, a naznačili změny, jež přinese jeho redesign. Vy jste se s námi v komentářích podělili o své vlastní příběhy. Děkujeme vám za ně. Jsou pro nás inspirací a motivací, aby nové funkce a obsah přinesly další zážitky a výpravy do neznáma.
Teď se pojďme společně podívat na to, co nové Cestujlevne.com přinese:
Akční letenky
Začněme s tím, co už dobře znáte a co stojí za vznikem celého portálu – s akčními letenkami. Jaké konkrétní akce budou, to ukáže jen čas a příležitosti na trhu, ale způsob, jak vám můžeme podat informace o nabídkách, to už je pevně v našich rukách.
Začali jsme zamyšlením nad tím, co potřebujete vědět tzv. na první dobrou, abyste se rozhodli, zda je pro vás vůbec akce zajímavá. Zjednodušili jsme tedy přehled akcí na hlavní stránce tak, abyste nabídek viděli co nejvíce. Chtěli jsme také, abyste měli okamžitě jasno v tom, o jaké destinace se jedná, a především, jak velkou úsporu letenkou získáte.
Jediný pohled na hlavní stránku vám odpoví na všechny zmíněné otázky včetně toho, do jaké míry jsou nabídky „čerstvé“ a aktuální. Zůstává filtrace podle kontinentů, protože i tak jste zvyklí nabídky procházet.
I v detailu akční nabídky jsme se soustředili na důležitost informací. Na první pohled tak máte k dispozici přehled všeho podstatného – kam, za kolik, v jakém termínu a zda jsou letenky jednosměrné či zpáteční.
Přidali jsme mapku, abyste si hned udělali obrázek, kam vás letenky zavedou. Samotné letenky jsme doplnili o informaci, jaká je běžná cena a kolikrát do roka máte příležitost takovou akci využít.
Nechybí ani screenshot letenek z webu prodejce či informace o tom, zda letenky rezervujete přímo na cestujlevne.com nebo jinde.
Přidali jsme také strukturované informace o letištích, dopravcích, přestupech, pravidlech k zavazadlům – prostě to, na co byste se jinak doptávali v komentářích. Samotné komentáře však zůstávají k dispozici pro vaše doplňující otázky.
Pravděpodobně nejzajímavější novinkou jsou odkazy na detailní průvodce destinacemi. Jediným kliknutím se máte možnost ponořit do čtení o tom, co vás v zemích čeká a jak se připravit na cestu. O průvodcích se více rozepíšeme v dalším článku.
Hlídač akcí
Oblíbená funkce hlídače akcí na stránkách samozřejmě zůstane, a to jak ve formě newsletteru, tak pluginu do prohlížeče.
Na čem jsme trochu zapracovali, je nastavení hlídače. Ten je sám o sobě podle vaší zpětné vazby dobrý takový, jaký je, a tak jsme především řešili pohodlnost a možnosti, které nabízí. Kromě odběru akcí z různých kontinentů a geografických oblastí budete mít nově možnost sledovat letenky do konkrétních zemí či naopak do celého světa.
Budete mít také možnost nastavit, zda vás zajímají všechny akce, nebo jen ty, u nichž ušetříte více než polovinu nákladů na letenku.
Zapracovali jsme také na podobě newsletteru, z níž se stejně jako dosud dostanete jedním kliknutím na detail akce, abyste ji mohli využít dřív, než zmizí.
Nastavení hlídače si budete kdykoli moci změnit či zrušit. Kdo si na stránkách vytvoří účet, bude moci v administraci (na které také pracujeme) hlídače jednoduše spravovat.
Databáze letišť a dopravců
U každé akční letenky budete mít možnost se na jedno kliknutí dostat k dalším informacím o letišti či dopravci. Databáze všech těchto informací bude přístupná jednoduše i z hlavní navigace.
V Česku, na Slovensku a možná i celosvětově se bude jednat o unikátní obsah, který vám pomůže zorientovat se ve všem důležitém, co potřebujete před cestou vědět.
Jak se dostat na letiště a z letiště do města? Je tam bezplatná wifi či další služby? Jak letiště hodnotí návštěvníci? Za kolik se běžně létá na toto letiště z Prahy? Kolik času potřebujete na přestup a jak se co nejlépe zorientovat v terminálu? Kde zaparkovat? To vše budete mít jako na dlani.
Stejně hodnotné informace najdete i o dopravcích. Zjistíte, jak hodnotí kvalitu jejich služeb ostatní a jak se zaregistrovat do frequent flyer programů, abyste ještě více ušetřili. Budete vědět, za jaké ceny se s daným dopravcem můžete dostat do zajímavých míst. Zjistíte, jaká pravidla má dopravce pro zavazadla a jak probíhá odbavení. Řekneme vám, na jaké jídlo se můžete těšit během letu, za kolik ho dostanete a co dalšího pro vás má dopravce během letu přichystáno.
Tyto informace ocení především každý, kdo se rád na svou cestu pořádně připraví, aby předešel překvapením.
Vzhledem k množství letišť a dopravců budeme tyto profily doplňovat průběžně. Už nyní máme pokryty ty nejvýznamnější (máme 375 z 2.211 letišť a 138 z 608 dopravců) a každý den přidáváme nové.
Další novinky
Toto bylo nakouknutí do změn, které nové Cestujlevne.com přinese v akčních letenkách, hlídači a databázi letišť a dopravců. Tím však zdaleka nekončíme.
V dalším článku se společně podíváme na zoubek pravděpodobně nejzajímavější změně – průvodcům destinacemi, které rozšíří portál o jedinečné informace o všech koutech světa, kam se toužíte podívat. Budou psané vámi, cestovateli, kteří země procestovali na vlastní pěst a rozhodli se podělit o své postřehy s ostatními.
Už dnes máme úžasnou sbírku tipů ke stovce destinací. Zanedlouho se o nich dozvíte zase o něco více.
Budeme rádi, když se s námi v komentářích podělíte o svůj pohled na to, co pro vás chystáme. Povězte nám, co vás zajímá, co je pro vás důležité a jak můžeme portál ještě dál vylepšit, aby vám pomáhal splnit si své cestovatelské sny.
Za digitální agenturu Argo22 a Cestujlevne.com napsal Ondra, cestovatel jako vy.
55 komentářů
Odvádíte perfektní práci. Nicméně přesto mám jednu výhradu. Ač chápu váhu a sílu vašeho brandu, nemyslíte, že by bylo na čase zamyslet se nad změnou názvu? Protože Cestujlevne byl dobrý název do doby, dokud šlo o levné cestování. Ale teď, když, jak jsem pochopil, se z CL stává v podstatě jedinečná sociální síť zaměřená na cestování, ten název už jaksi ztrácí na hodnotě a možná je čas vymyslet něco, co zní méně jako slevový portál a více jako sociální síť sdružující cestovatele. To jen k zamyšlení, jinak k vaší práci nemám výhrady a těším se na všechny změny, které přinesete. Díky za vše!
Ahoj Jaroslave, Díky za popíchnutí. Nad tímhle přemýšlím už nějakou dobu, vesměs mě k tomu vždy přivede stejná myšlenka, jakou jsi řekl. Pak se ale stejně dostávám vždy k totožnému závěru – celý web byl, je a bude o cestování a o tom, že cestuji "jinak", a to jinak je levněji. Takže i když zde přibudou nové funkce a smysl webu se z blogu s akčními letenkami změní na cestovatelskou platformu, stále to bude o tom, že cestuji levně. - akční letenky nám zůstávají (cestuj levně) - info o letištích a aerolinkách ti dá šajn o tom, jak se levně dostat do centra nebo jak vytěžit z letu maximum (aneb cestuj levně) - praktické info zeměmi tě bude znovu provádět tím, jak si destinaci užít co nejlépe a přitom nepřeplácet (ano.. stále cestuješ levněji) - cestopisy, profil? Vše bude o tom, že chceš sdílet své cestovatelské zážitky a radit dalším, jak lze cestovat, sám, bez cestovky, dávat tipy atd. (zase se dostáváme k řečenému – cestuj levně) A měnit název jen proto, abychom vypadali světově, to nemá smysl. Nitro webu zůstává stejné :) Název úspěch nepřináší.
A neplánujete v novém CL udělat i kapku sociální síť? Registrace uživatele, který by si mohl vyplnit, kde všude byl a jak by destinaci hodnotil, vizualizovat to na mapě nějakýma špendlíkama a mít třeba i možnost zpráv mezi uživateli? Např. plánuji cestu USA, najdu si kdo tam byl a má podobné názory na navštívená místa jako já, tak mu napíšu na doporučení.
Skvělá práce. Zábavné a užitečné. Moc děkuji.Marcela
Skvělá práce. Zábavné a užitečné. Moc děkuji.Marcela
Bozi! Obzvlast za ty informace i letistich davam velky palec nahoru, je super, ze to bude na jednom miste. Jen tak dal :)
Super, že bude hlídač fungovat i na jednotlivé země, to mi chybělo nejvíc :-)
Super, že bude hlídač fungovat i na jednotlivé země, to mi chybělo nejvíc :-)
Líbí se mi, jak jsou zde vždy akce na letenky zpracovány, jak je vše popsáno, ta forma je tady jednoznačné nejlepší ze všech webů o letenkach kde chodim. Tohle se myslím novým webem ještě zlepší. Kde vás některé weby někdy poraží je obsah,( tím obsahem myslím pouze to hlavni sdělení, co za kolik a kam) a rychlost, zaměřil bych se i na samotné vyhledávání jednotlivých akcí a rychlost zveřejnění, tu formu máte s náskokem nejlepší i teď.
Paráda! Díky moc za vaši práci a klobouk dolů za ni ;)
Paráda! Díky moc za vaši práci a klobouk dolů za ni ;)
Ahoj Davide a spol. Zdravim z Australie kde jiz testuji jedenactou aerolinku v Asii a Australii za tento mesic vcetne jidla, spojeni mhd na/z letiste, presun mezi terminaly, ceny atd. Pokud bude prilezitost, rad se podelim. At se dari a novinky se tesim.
Jako zní to všechno nádherně, ale má to jeden háček. Nemyslím si, že bych se chtěl řídit názorem tady těch lidí, co si oni myslí o Heathrow nebo o Aeroflotu :-))))))
Ahoj, to je zajímavý postřeh. "Těmi lidmi" myslíš lidi, kteří chodí na CL nebo kteří tvoří jeho obsah? Pokud nedůvěřuješ hodnocení od uživatelů, pořád můžeš načerpat informace z obsahu, který bude tvořen Davidem a dalšími lidmi, kteří tvoří obsah CL. Pokud nedůvěřuješ ani jim, tak ti asi nezbude než se spolehnout na sebe či jiné zdroje :) V obou případech bych se rád zeptal, co v tvých očích shazuje relevantnost zdroje? Díky moc za zpětnou vazbu.
já zase tyhle informace od obyčejných cestovatelů vyhledávám a třídám selským rozumem. Jsou pro mě významné. Ráda si přečtu osobní zkušenost někoho, kdo tam měl třeba i problém a jak ho řešil.
Zkusim odpovedet za nej ..Mam nazor, ze jakekoliv hodnoceni cehokoliv ,je vzdycky subjektivni , pochopitelne, kdyz se vice techto nazoru shoduje, neco to signalizuje ,ale to porad na veci nic nemeni ... Uvedu priklad ..na booking.com mam kolem 100 rezervaci , tedy da se asi rict , ze mohu pomerne dost hodnotit, vybiram si podle svych kriterii , coz je pochopitelne , recenze na vybrane misto ctu,ale nemusi me vyslovene ovlivnit a treba uz se me i stalo ,ze jsem vybral misto. ktere nemelo zrovna moc dobre hodnoceni a presto jsme tam byli naprosto spokojeni .. U letist to muze byt podobne ,napriklad jestli preferuju jednoduche male letiste , kde v okoli letiste nic neni a kde na samotnem letisti taky vlastne nic neni a jde mi proste o rychle a pohodlne odbaveni a nastoupeni do letadla ,tak mi je pak sebelepsi hodnoceni letiste k nicemu , protoze diky mym kriteriim si vybiram letiste, ktere evidentne tezko dostane dobre hodnoceni kdyz mu chybi zazemi Podobne to ubytovani, letecke spolecnosti a dalsi hodnoceni cehokoliv , nemel by ale ty recenze vyslovene takto zatracovat ,ale do jiste miry to i chapu ..ne kazdy je povahove stadni.. a stado se leckdy chova divne ....
Nejvíc mi vadí, že nevím, kdo to "hodnotí". Tedy: právě že to vím. U tripadvisoru si člověk vyfiltruje, co a koho brát v potaz, nemluvě o zahraničních speacializovaných fórech. Tady se to nepovede. Kdžy mi člověk, co letí poprvý do ciziny, napíše, jak je Volotea skvělá, těžko mu budu věřit a tímhle hodnocením si může vytřít. Pardon, víte co :)
Skvělé!!!! Už abyste to spustili:-):-) Ať se daří!!
Skvělé!!!! Už abyste to spustili:-):-) Ať se daří!!
Ocenil bych kdyby u akce byly informace o počasí (podnebí) v destinaci, seznam nějakých must-see příp. prolinkované nějaké vzorové itineráře (třeba nalinkované na dobré příspěvky na fóru). Když totiž přijde errorfare do pro mě neznámé destinace tak strávím mnoho drahocenného času zjišťováním, zda je to na cestu dobrá doba (nebude už období dešťů...) a kolik času si na jednotlivá místa (často je více přeletů) mám vyhradit. Při následném ladění itineráře pak zjišťuji, že jsem nějaký přelet měl dát o nějaký ten den jinak. To už je ale pozdě...
Ahoj, na počasí a všem, co souvisí s destinací, jsme si dali záležet, akorát podobné informace nebude přímo v akci, ale na stránce destinace (kam se ale snadno z akce prokliknete). Díky za postřehy :)
Vypadá to skvěle, smekám před Vaší prací. Jak již někdo zmiňoval, bylo by vhodné do těch dlaždic přidat výchozí letiště, určitě nějak vhodně vyznačit vízovou povinnost, zda-li je potřeba nějaká registrace a za kolik. Třešničkou na dortu, pokud to již tak není, by bylo i vhodné zobrazit měnu v dané zemi a případně i aktuální kurz. Jinak skvělá práce!
Ahoj Martine, s místem odletu to není tak jednoduché. Pro někoho je odlet z ČR dostačující, pro jiného (např. Jihočechy) je na stejné úrovni Vídeň. Co by ale mohlo fungovat je přidat tuto možnost v budoucnu do filtrace. Informace o vízech, měně a další související už přímo s destinací budou všechny hezky pohromadě na stránce s detailem destinace. A o tom si povíme příště :)
Tiež súhlasím s Martinom, že výchozie letisko by mohlo byť už v dlaždici. Je dosť rozdiel či je letenka za 8000 Kč z Prahy alebo z Amsterdamu. Súhlasím aj s tebou Ondra, že pre každého sú zaujímavejšie iné letiská. To je ale práve o dôvod viac prečo tam to výchozie letisko, resp. mesto uviesť :)
Nápad dobrý, sám se mi líbí. Vidím v tom ale spoustu praktických nedostatků, které by mohly způsobit rozčarování. Příkladem jsou oblíbené open-jaw lety. Tedy například Praha-New York-Kodaň za 6 tisíc. Z dlaždice bys pak měl pocit, že se jedná o New York z PRG, budeš rozčarován. Pokud by to bylo naopak, Kodaň-New York-Praha za 6 tis., budeš si zase říkat, proč tu dávají NY z CPH? A třeba už nerozklikneš. Určitým relevantním zdrojem bude právě ta úspora, např -40%. Tu vždy budeme samozřejmě vztahovat ke standardní ceně z Prahy/Vídně, aby to dávalo smysl. Nejsme slevový portál, takže nemusíme nadsazovat cenu a následně ji o 85% snižovat. Pokud bude tedy New York za 6 tis. s úsporou 20%, bude to divné a zřejmě se o Prahu jednat nebude. Naopak úspora 70% tě zřejmě zvedne ze židle. Další věc je ta, že v detailu hned uvidíš odkud kam, na první mrknutí. Ale chápu, že vědět to dřív by bylo lepší, jen moc dobře nevím jak na to, abychom nepřidělali spíš problémy navíc :)
Ahoj Andreo, té potřebě rozumím. Vypsat odletová města může být problém, když je jich třeba 5. Ale pokud to chápu správně, v rozhodovacím vzorci je podstatná informace, jestli to je (i) z ČR nebo ne. Pokud ano, letenka se rázem stává zajímavější. Pokud ne, člověk se koukne do detailu, pokud ho zvědavost i tak přemůže (třeba to bude z Vídně, řekne si Jihočech). Pak by bylo elegantním řešením jen doplnit a změnit větičku "Letenky od X Kč" na "Letenky z ČR od X Kč", pokud je mezi místy odletu Praha apod. Nerad bych do dlaždice jen přidával nějakou vlaječku a podobná poloviční řešení, která by byla jasná jen ostříleným návštěvníkům CL, ale ne nově/zřídka příchozím. Takhle by to ale mohlo být srozumitelné, co myslíte? :) Díky moc za ty podněty!
S uvadenim letist je to trosku problemove , ale treba by mohlo byt zajimave ,uvest jakekoliv letiste (myslim ted hlavne Evropu ), odkud je uvadena destinace nejlevnejsi ,hodne cestovatelu a ctenaru techto skvelych stranek nezije v CR a tudiz odlety z CR nejsou pro nej uplne prioritni.. Primlouval bych se alespon za uvadeni letist, kam se da dostat z CR primo a nejlevneji .. coz je v soucasne dobe krome celkem casto uvadeneho Polska a Nemecka ,ci Budapesti , pripadne Viden ,Linz ,taky Bergamo nebo Brusel Charleroi z Italie jeste asi i Treviso mozna nizozemsky Eindhoven
Neviděl jsem Davidův komentář, než jsem napsal svůj - ty open jaw lety nám to ještě trochu víc komplikují. Nicméně zamyslíme se nad tím, věnujeme tomu čas a uvidíme, třeba nás ještě nějaké řešení napadne.
Myslím, že Dave dal celkom dobrý point - z praktického hľadiska by to u open jaw leteniek bolo asi komplikovanejšie a vo výsledku možno aj neprehľadnejšie. Takže ak neprídete na nejaký mega skvelý nápad čo by to riešil, tak by som to asi nechala tak ako to je :) Ďalšia vec je, že ak v newsletteri bude uvedené Akčné letenky do X z Y za Z Kč tak vlastne hneď uvidím, či sa mi oplatí na to pozrieť alebo nie :)
Zní to super! Dobrá práce, web bude myslím unikátní. :-)
Zní to super! Dobrá práce, web bude myslím unikátní. :-)
Pecka, vše, co mě zajímalo, tam bude :) super, díky moc
Pecka, vše, co mě zajímalo, tam bude :) super, díky moc
a co roky slibovaná app? notifikace by byli super
a co roky slibovaná app? notifikace by byli super
App plnící službu notifikace pro nás aktuálně postrádá smysl. Máme alternativu, na které se začne hned jak se vypustí do světa nový web. App by měla být multifunkční, k tomu se ale dostaneme v následujících článcích ;)
Zkuste popřemýšlet o doplňují informaci o počasí,vzdycky dohledávám,kolik je asi V v dané destinací,jestli se jedná o místní sezónu,, či období dešťů... Každopádně DÍKY za VÁS!!!
Ahoj Hanko, na jediné kliknutí se z akční letenky dostanete na průvodce destinací, kde zjistíte, jaké jsou teploty v jednotlivých měsících, jaké rozmary počasí v zemi čekat, kdy je hlavní a vedlejší sezóna a kdy je nejlepší čas se do destinace vydat. Více o průvodci destinací se rozepíšeme v dalším článku, bude tu co nevidět :) Děkujeme za zpětnou vazbu!