Seznam států podle minimální platnosti cestovního pasu
Přehled všech států a území podle vyžadované délky platnosti cestovního dokladu od opuštění země. Minimální platnost je kontrolována vždy před odletem a pokud byť o jediný den nesplňujete danou lhůtu, nebude vám povoleno vstoupit do letadla a odletět.
Pro vyhledání konkrétního státu využijte funkci hledání pomocí CTRL + F.
Půlroční platnost
Minimálně půl roku platný pas po skončení cesty musíte mít při cestování do většiny států:
180 dní: Afghánistán, Alžírsko, Americká Samoa, Angola, Anguilla, Antigua a Barbuda, Argentina, Arménie, Ázerbajdžán, Bahrajn, Bangladéš, Benin, Bhútán, Bolívie, Bonaire, Botswana, Brazílie, Brunej, Burkina Faso, Burundi, Curacao, Čad, Čína, Džibutsko, Egypt, Ekvádor, Eritrea, Etiopie, Fidži, Filipíny, Gabon, Gambie, Ghana, Grenada, Guinea, Guinea-Bissau, Guyana, Chile, Indie, Indonésie, Irák, Írán, Izrael, Jižní Súdán, Jordánsko, Kambodža, Kamerun, Katar, Keňa, KLDR, Kolumbie, Komory, Kongo, Kongo (Dem. Rep.), Kostarika, Kuvajt, Laos, Libérie, Madagaskar, Malajsie, Malawi, Maledivy, Mali, Marshallovy ostrovy, Mongolsko, Myanmar, Namibie, Nepál, Nigérie, Nikaragua, Omán, Pákistán, Palau, Papua-Nová Guinea, Peru, Pobřeží Slonoviny, Rovníková Guinea, Rusko, Rwanda, Saba, Salvador, Samoa, Sierra Leone, Singapur, Spojené Arabské Emiráty (SAE) – pouze při pobytu nad 3 měsíce nebo vstup přes letiště Abu Dhabi, Srí Lanka, Súdán, Surinam, Svatá Helena, Svatá Lucie, Svatý Eustach, Svatý Kryštof a Nevis, Svatý Martin, Svatý Vincenc a Grenadiny, Sýrie, Šalamounovy ostrovy, Tádžikistán, Tanzanie, Thajsko, Tchaj-wan (Taiwan), Tonga, Trinidad a Tobago, Turkmenistán, Turks and Caicos, Tuvalu, Uganda, Vanuatu, Venezuela, Vietnam, Východní Timor, Zambie, Zimbabwe.
Ostatní délky platnosti
150 dní: Turecko
120 dní: Federativní státy Mikronésie.
90 dní: Albánie, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Kazachstán, Kiribati, Kosovo, Kyrgyzstán, Lesotho, Libanon, Maroko, Mauritánie, Moldavsko, Mosambik, Nauru, Senegal, Spojené Arabské Emiráty (SAE) – pouze při pobytu kratším něž tři měsíce, neplatí pro vstup přes letiště Abu Dhabi, Středoafrická republika, Svazijsko, Tunisko.
45 dní: Jihoafrická republika (JAR).
30 dní: Hongkong, Macao, Nový Zéland.
Bez omezení – jen po dobu pobytu
Americké Panenské ostrovy, Andorra, Aruba, Austrálie, Bahamy, Barbados, Belgie, Belize, Bermudy, Britské Panenské ostrovy, Bulharsko, Dánsko, Dominika, Dominikánská republika, Estonsko, Faerské ostrovy, Finsko, Francie, Francouzská Guyana, Francouzská Polynésie, Gibraltar, Grónsko, Gruzie, Guadeloupe, Guam, Guatemala, Haiti, Honduras, Chorvatsko, Irsko, Island, Itálie, Jamajka, Japonsko, Kajmanské ostrovy, Kanada, Kapverdy, Korejská republika (Jižní Korea), Kuba, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Makedonie, Malta, Martinik, Mauricius, Mexiko, Monako, Montserrat, Německo, Niger, Nizozemsko, Norsko, Nová Kaledonie, Paraguay, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, San Marino, Seychely, Slovensko, Slovinsko, Somálsko, Spojené státy americké (USA), Srbsko, St. Pierre et Miquelon, Svatý Tomáš, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Ukrajina, Uruguay, Uzbekistán, Vatikán, Velká Británie, Wallis a Futuna.
Informace pocházejí z oficiálních webových stránek místních úřadů, Ministerstva zahraničí ČR, Ministerstva zahraničí Spojeného království a Ministerstva zahraničí Slovenské republiky a jsou aktuální k 1.12.2019.

116 komentářů
Dobrý den, prosím o informaci cesty do USA. Platnost pasu mi končí za 4 měsíce. Zeptám se hloupě… Opravdu mohu odcestovat? Máme letět příští týden. Esta mi dnes přišla-cesta povolena, ale i tak mám pořád obavy 😏 Děkuji

Dobrý den, ano. USA si nestanovují půlroční lhůtu, kdy pas musí být platný ještě 6 měsíců PO odjezdu ze země tak, jako to mají některé jiné země.
Takže pokud v USA nebudete pobývat více než ty 4 měsíce, buďte bez obav, viz oficiální informace americké ambasády v ČR (hned druhá odrážka): https://cz.usembassy.gov/cs/visa...-o-vizech/
Dobrý den, potřebuji se zeptat nechal jsem si udělat nový pas a za měsíc hodlám cestovat na Ukrajinu, někde jsem četl že pas musí být starší 3 měsíců tak mě zajímá jestli mě pustí přes hranice?

Dobrý den, popravdě si nevybavuji zemi, která by stanovala povinnou platnost pasu od vydání.
Platnosti pasů se stanovují naopak, tzn. že pas musí o 3 měsíce překračovat skutečnou dobu pobytu. Například plánujete být v cizí zemi do 31.12.2023, pas však musí platit až do 31.3.2024.
Dle webu MZV však Ukrajina podobné platnosti pro české pasy nevyžaduje a stačí, když bude pas platný po celou dobu pobytu bez jakékoliv prodloužené lhůty.
Takže zda to chápu správně, tak můj pas musí být platný stejnou dobu nebo déle než je můj pobyt, tudíž když jedu na 2 týdny tak je to v pohodě?

Ano, přesně tak. Pokud máte teď nový pas, v klidu se vejdete do lhůt všech zemí světa.
Zkrátka, nikde není stanoveno jak dlouho musí být pas platný před cestou.
Zkrátka, nikde není stanoveno jak dlouho musí být pas platný před cestou.
Dobrý den, omlouvám se za vyrušení. Mám známou, která má ukrajinský, pas, nemá české státní občanství. Platnost pasu ji končí v listopadu, v říjnu by ještě ráda cestovala do Rumunska. Může na pas odcestovat? Pustí ji s tímto pasem přes hranice. Po jejím návratu by pas platil ještě měsíc, moc děkuji za odpoved!!
Dobrý den, chceme jet do Tu
Dobrý den, chceme jet do Tu
Ahoj vespolek,
Nema nekdo zkusenost s Tureckem v roce 2022 a platnosti pasu?
Plati mi pouze 3 mesice. Chci tam jet pouze na tyden.
Diky za pomoc!
Zdravi.
Pavel
Ahoj vespolek,
Nema nekdo zkusenost s Tureckem v roce 2022 a platnosti pasu?
Plati mi pouze 3 mesice. Chci tam jet pouze na tyden.
Diky za pomoc!
Zdravi.
Pavel
Pre Turecko plati 150 dni od vstupu, inak ta nepustia do lietadla... ak teda mas platnost kratsiu, treba si vybavit novy pas...
Do letadla pustí, tedy záleží na obsluze na přepážce na letišti. V Turecku se pak obdrží speciální vizum (razítko do pasu). Mohou za něj však požadovat peníze. Zkušenost květen 2022.
Mám stejný problém, klukovi konči pas za 3mesice,máme to risknout nebo ne.mame koupený zájezd do Turecka,odlet za2 dní
Zdravím,
Dlouhodobě žiju ve Skotsku a za dva měsíce mi propadne pas a chtěla jsem se zeptat, jestli nevíte, jestli mě pustí letět do Polska? Mám to totiž z Polska blíž domů do Čech, než kdybych letěla do Prahy. V Čechách si samozřejmě obnovím pas, ale zajímalo by mě, jestli můžu letět ze Skotska do Polska dva měsíce před propadnutí pasu...
Děkuji za odpověď...
Děkuji za odpověď...
Jestli stále platí, co je v článku, tak Polsko bez omezení, pokud je pas platný.

Do Polska by Vás snad měli pustit na českou občanku, pokud jí nemáte taky propadlou. Na odletech z Británie snad fyzická pasová kontrola vůbec není, ne? Otázka je jestli nějaký automated APIS system online odbaví člověka s kratší platností pasu ven z UK, nebo schroupe EU občanku
"Spojené Arabské Emiráty (SAE) – pouze při pobytu nad 3 měsíce nebo vstup přes letiště Abu Dhabi" toto už neplatí. Všude už chtějí 6 měsíců - i pro Dubaj a pobyty kratší než 3 měsíce.
Dobrý den, nevíte prosím jak je to s nutnou dobou platnosti pasu pro tranzit v Dubaji? Nebudeme opouštět letiště.
A maximálně 100 Ducentiliard let. (Maximálně do roku novemgentilion)
To jsou ta vysoká čísla.
A maximálně 100 Ducentiliard let. (Maximálně do roku novemgentilion)
To jsou ta vysoká čísla.
Tunisko - platnost cestovního pasu by měla být minimálně 3 měsíce
Tunisko - platnost cestovního pasu by měla být minimálně 3 měsíce
Dobrý den mám dotaz letíme s dcerou do Řecka pas ji plati po celou dobu pobytu v Řecku, a končí platnost den odletu domu. Chci se zeptat jestli to stačí a použít tento pas a nebo udělat rychle nový? Děkuji za odpověď
Dobry den
Za dva dny odletame na Kostariku z USA kde trvale ziji se zelenou kartou , ale pas mam cesky. Zjistila jsem ze pas mi konci za 72 dni. Na jinych strankach jsem nasla ze pltnost musi byt minimalne 6mesicu, jak by to bylo v moji situaci kdyz se vracim zpatky domu do USA a ubec ne do CR....
Dekuju za odpoved
Dobry den
Dekuju za odpoved
Je úplně jedno, kam se vracíte. Z pohledu kostarických imigračních úředníků jste držitelka cestovního pasu ČR. Tečka.
"Pro občany ČR je minimální délka platnosti pasu 6 měsíců po datu plánovaného opuštění území Kostariky."
Obávám se, že jste dost zásadním způsobem podcenila přípravu na cestu a je docela pravděpodobné, že vás aerolinka nepustí už ve Státech na palubu letadla. Je dobré se na to vnitřně připravit.
Jenom bych rada podala update ze me na Kostariku pustili bez jedineho problemu jak v USA tak v Kostarice, Navrat zpatky do USA s ceskym pasem s koncici platnosti za dva mesice byl take bez problemu.
Zdravím,
uvádíte, že pro Kanadu stačí, když pas platí po dobu pobytu. Na stránce MZV je ale informace "Doba platnosti českého pasu musí být nejméně šest měsíců ode dne vstupu do Kanady." Kde je tedy pravda?
Vím že, pro USA stačí platnost po dobu pobytu, protože ČR je v klubu šesti měsíců. Pro Kanadu jsem ale takovou informaci nenašla.
Chceme se jet podívat z USA na Niagáry z kanadské strany a 2-3 dny tam zůstat. Nerada bych na hranici zjistila, že nás nepustí. Pasy nám platí do srpna, tak jestli na ně můžeme jet nebo je potřeba rychle udělat nové.
Zdravím,
Jestli vám pasy platí do srpna 2020, tak co vám brání si udělat nové už teď, mimo sezónu, kdy jsou hotové za 2-3 týdny a bez front?
Děkuji za radu. Ptala jsem se ale na něco jiného. V blízké budoucnosti se žádná mimoevropská cesta nechystá, takže jsme mysleli, že bychom tuhle dovolenou jeli na současné pasy, pokud je to možné. Dělat si nové pasy, jen proto, aby pak roky ležely v šuplíku nám přijde zbytečné.
Zdravim, 31.1.2020 ma Britanie odstoupit do Brexitu. Pokud se tak stane, bude nutne cestovat do VB s pasem. Pokud by nebyla dohoda, platilo by tedy ze by to bylo povazovano jako 3. zeme tedy platnost pasu by musela byt minimalne na pul roku dopredu(?) Letim do Anglie ke konci unora. Pas mi konci za 3 meisce. Do online check-in jsem zadala udaje z meho pasu. Vcera jsem si zasla pozadat o prodlouzeni pasu. Jenze do online check inu jsem uz zadala cislo pasu toho staryho pasu kterej mi konci za 3 mesice. Pokud by opravdu doslo k tomu, ze muj pas musi byt platny minimalne pul roku dopredu jak tedy dale postupovat? Muzu sice predlozit novy pas jenze v tom novym uz je jine cislo pasu nez jsem zadala do online checkinu takze nevim jestli by pak nebyli komplikace. A nebo tedy muzu predlozit ten starej pas kde je riziko toho ze me nepusti z duvodu platnosti pasu. Jak tedy v takove situaci postupovat? Byla bych rada za pripadne rady, diky:)
Dobrý den, letíme do Peru s občanem Peru, který má u nás povolení k trvalému pobytu. Do Peru potřebujeme pas platný 6mes. po skončení dovolené,což máme. Ale jemu konci pas 3 měs. po ukončení pobytu. Jak je to v jeho případě, když je občan Peru,s trvalým pobytem v ČR? Musí mít také platný pas 6 měs. po ukončení návštěvy doma?
Děkuji.K.
Děkuji.K.
Nevím jistě, ale z logiky věci snad plyne, že občan Peru se může vrátit domů, i kdyby mu pas končil v den příletu. Je to peruánský pas? Tam dostane nový? Pro jistou odpověď bude nejlepší zeptat se na ambasádě Peru.
Dobrý den, nemáte někdo zkušenost (z poslední doby) se vstupem do Thajska na pas, který je platný méně než 6 měsíců po odletu ze země? Včera jsem si zakoupila last minute zájezd na týden s odletem v neděli a dneska jsem zjistila, že mi pas končí už v březnu. Kontrolují to striktně? Letecká společnost mi sdělila, že bych k letu být připuštěna měla, protože v jejich systému žáná podmínka o 6 měsících platnosti pasu není.

Dobrý den, je pravda, že v databázi vízových povinností Timatic, kterou se řídí aerolinky, tato podmínka není. Nicméně třeba thajské ministerstvo zahraničních věcí podmínku 6měsíčního pasu uvádí: http://www.mfa.go.th/main/en/ser...Visa.html, stejně tak například web thajského velvyslanectví v Praze: http://www.thaiembassy.cz/upload...WnWXSU.pdf
Ano, to já vím. Na thajskou ambasádu jsem i volala. Paní mi řekla, že pokud se dostanu do letadla, tak potom bude záležet na úředníkovi na místě. Jde mi spíše o to, jak velké je riziko, že nebudu na letišti v Bangkoku vpuštěna do země. Nemáte s tím nějaké zkušenosti, třeba i zprostředkovaně. Nebo nějaké doporučení?

A když se tady dozvíte, že je to v pohodě a oni Vás náhodou nepustí, budete se vymlouvat na info z Cestujlevně ? Jako doletět do Thajska a skončit na letišti bych teda nechtěl. Nicméně, jestli máte odlet v neděli, tak už s tím asi stejně nic neuděláte.
Dobrý den,
mám dotaz ohledně cestování do Velké Británie. Dne 8.11.2019 odjíždím na víkendový pobyt. Stačí mi i nadále platný občanský průkaz nebo již musím mít pas?
Předem děkuji za odpověď
Předem děkuji za odpověď

Proc, zmenilo se neco ?
S ohledem na automaticke imigracni brany mi stejne cestovani s pasem prijde lepsi.
Proc, zmenilo se neco ?
Dne 31.10.2019 by měl proběhnout BREXIT, tak se ptám kvůli tomu. Do té doby stačí občanský průkaz a po 31.10. nemám tušení. Informace na internetu jsou dost protichůdné
Pas právě nemám. Cestu jsem dostala jako překvapení. Vydání pasu zabere nějakých 30 dnů. Zrychlené stojí 3.000,- Kč. Pas už pak nevyužiji, proto jsem se tu chtěla zeptat, jestli někdo neví, jak to bude. Ale vzhledem k tomu, že nikdo nic neví, holt se budu muset plácnout přes kapsu a pas udělat 🤷🏼♀️🙈😀😀

Jednak stále není jasné, jestli 31.10. opravdu k Brexitu dojde a jednak je to jedno, jelikož pro běžné turistické cesty občanů EU budou i v případě Brexitu bez dohody platit stejné podmínky jako doposud. Tedy včetně možnost cestovat pouze na občanku, viz oficiální stránky britské vlády: https://www.gov.uk/guidance/visi...ter-brexit
Takže pokud jste si jistá, že pas nebudete potřebovat pro případné další cesty, vyřizovat ho nemusíte.
Děkuji moc za odpověď a radu! 🙏🏻☺️
Děkuji moc za odpověď a radu! 🙏🏻☺️
Dobry den, konci mi platnost CP za tri tydny co bychom prijeli z dovolene. Muzu s timto letet na severni kypr s mezipristanim v turecku?
Uz jsem to zjistil. Neodpovidat. Diky!
Uz jsem to zjistil. Neodpovidat. Diky!
dobrý den, mohu se zeptat, jak to dopadlo, máme nyní stejný problém. Děkuji
dobrý den, mohu se zeptat, jak to dopadlo, máme nyní stejný problém. Děkuji
Den před odletem jsem zjistila , že mi platnost pasu končí během plánovaného pobytu na Ukrajinu. Zítra si hodlám požádat o zrychlené vydání nového pasu. Podaří se mě vycestovat - s tím, že si nový pas nechám poslat ?
Ahoj, tento týden v pátek odlétáme já, moje máma a sestra do Turecka.
Bohužel jsme zjistily, že já a moje sestra máme propadle pásy..
Myslíš, že nám ho stačí vyřídit do 4 dnů?
Zítra tam jdeme.
Tak se ptá.
Ps. Je nam 16..
Ahoj, tento týden v pátek odlétáme já, moje máma a sestra do Turecka.
Bohužel jsme zjistily, že já a moje sestra máme propadle pásy..
Myslíš, že nám ho stačí vyřídit do 4 dnů?
Zítra tam jdeme.
Tak se ptá.
Ps. Je nam 16..

Zítra se to dozvíš. Píšou do 6 pracovních dnů za 4.000 Kč.
Zítra se to dozvíš. Píšou do 6 pracovních dnů za 4.000 Kč.

"Pásy" se vydávají do 24 hodin za 6k s vyzvednutím na MV ČR v Praze 4. Viz.: https://www.mvcr.cz/soubor/letak...8-pdf.aspx
Ahoj, dobrý den .
myslíte, že byl by problém mě pustit na půl dne do Rakouska ?
Pas byl platný do 13.1. 2019 a do Rakouska jedeme 23.5. 2019 .
Ahoj, dobrý den .
myslíte, že byl by problém mě pustit na půl dne do Rakouska ?
Pas byl platný do 13.1. 2019 a do Rakouska jedeme 23.5. 2019 .
Když tak mi napište na email . Bude to pro mne lepší .
hanzl.radek.rh@seznam.cz
Když tak mi napište na email . Bude to pro mne lepší .
hanzl.radek.rh@seznam.cz
Dobry den, pocitam, ze Ceska republika se radi do skupiny "bez omezeni" vedle Slovenska, Polska, Nemecka atd. ??? Moje dcera ma nemecky pas, tak jsem trochu znejistela , jestli musim vyridit novy na letni dovolenou, kdyz jeji pas ma platnost do zari.
Dobrý den, chtěla bych se pouze informovat, v červenci odlétáme do Turecka a nový cestování pas si budeme teprve vyřizovat, takže s 6-ti měsíční platností nebude problém, ale není nějaká lhůta, že pas musí platit i nějakou dobu před cestou.
Dobrý den,
odlétáme do Egypta 4.5.2019 a vracíme se 11.5.2019. Pas mi končí 14.12.2019. Podle informací, co jsem našla, by měl platit minimálně 6 měsíců po návratu z Egypta. Můj by platil 7 měsíců a 3 dny. Myslíte, že si nemusím zařizovat nový, když mi platí pouze o měsíc déle, než minimálně požadují?
A co by se například stalo, kdyby mi pas končil za 6 měsíců a jeden den. Nemohli by na celnici kvůli tomu dělat problémy?
Děkuji za radu.

Dobrý den, nechápu proč se ptáte, ale ano. Splňujete podmínku 6 měsíců, takže je vše bez problémů. Ten kdo má 6 měsíců a 1 den je také bez problémů, protože je limit minimálně 6 měsíců. Kdo má 5 měsíců a 29 dní, ten neodletí z Prahy.
Dobrý den, chci se zeptat, zda musí být platnost nového pasu minimálně dva měsíce před odletem do Egypta jako je tomu například před odletem do Indie, kvůli vpuštěni do země, dekuji
Dobrý den, v březnu letíme do Anglie, návrat 18.3. Kamarád má pas platný do 15.4. Je to OK? Jde mi jen o to, jestli nemohou nastat nějaké problémy kvůli Brexitu?
Dobrý den,
Plánuji cestu do Izraele, tak chci zeptat jak je to s platností pasu. Chápu, že je potřeba mít po skončení cesty platný pas půl roku. Cestovní pas mám zatím jen jeden měsíc a někde jsem se dočetla, že je nutné mít cestovní pas platný před cestou aspoň půl roku. Ráda by jsem se vyhnula nepříjemnostem, jako nepovolení vstupu do země.
Dobrý den,
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaká minimální platnost pasu po ukončení pobytu je v Řecku.Děkuji Steinocherová

Dobrý den, je to popsané výše: do Řecka (stejně jako všude po Evropě) není vyžadována žádná prodloužená platnost. Stačí, aby byl pas nebo občanka platná po dobu pobytu.
Děkuji moc.
Děkuji moc.
Dobry den letim na taiwan 23.ledna 2019 a platnost pasu mam do 13.7. 2019 a docetl sem se ze pri vstupu na uzemi taiwanu je treba doba platnosti pasu 6 mesicu coz mne nevychazi o par dni. Tak se chci zeptat jestli je to v pohode?

Dobrý den, za prvé se platnost počítá ode dne odletu z dané země, nikoliv příletu, což už asi nedělá "pár dní" a za druhé riziko, že vás vůbec nepustí do letadla, je docela velké. Na platnosti pasů se dost hledí, osobně bych určitě vyřídil pas nový. Na spoustě úřadů mají otevřeno i na Silvestra dopoledne, zašel bych tedy co nejdřív a doufal, že vám sdělí, že pas bude hotový dříve než za měsíc (většinou se tak děje).
Dekuji za odpoved
Dekuji za odpoved
Dobrý den, letíme za týden celá rodina do Austrálie před Hongkong (jen tranzit s Cathay Pacific) a teď jsem zjistila, že by možná mohla mít dcera problém s platností pasu, vizum jí normálně udělili, ale platnost pasu má necelých 6 měsíců po plánovaném návratu, chybí jí tam asi 10 dní, pas končí 30.6.2019 a ona se vrací 10.1.2019. Pas bude tedy platný, ale ne celým těch 6 měsíců. Na vaší stránce ale vidím, že na cestě do Austrálie postačí platný cestovní doklad. Jinde jsem našla zase informace, že by to mělo být 6 měsíců po návratu.
Měla by si raději vyřídit rychle ještě nový pas do 24 hodin za 6 000 Kč , aby měla jistotu, že ji vpustí do Austrálie ?
Jana
Jana

Dobrý den, oficiálně Austrálie opravdu žádnou přidanou délku platnosti nepožaduje, zvlášť pokud schválili vízum, myslím, že to bude v pohodě. I při cestě přes Hongkong, který vyžaduje jen 30 dní navrch.
Děkuji za odpověď, ale mezitím jsem na stránkách Australské vlády našla, že je nutné mít pas platný 6 měsíců po plánovaném návratu. Na stránkách našeho Min.zahraničních věcí ale píšou, že stačí platný pas a vizum, což máme. Je ale otázka, co pak ten všemocný úředník na letišti, jestli úspora 6 000 stojí za to riziko, že dceru s námi nepustí nebo ji tam budou nějak dusit a mezitím nám uletí letadlo......No je v tom zmatek a informace se dost různí. Volala jsem na konzulát, tam mi paní řekla, že je potřeba těch 6 měsíců navrch,ale ať si ještě zavolám do Austrálie na Hotline, že ona není odpovědná osoba...

Kde konkrétně jste tuto informaci našla? Na stránkách australské vlády jsem našel jen informace o australských pasech při cestách Australanů do zahraničí. Například Velvyslanectví Austrálie v Británii naopak uvádí přesný opak: "There is no minimum passport validity required to enter Australia. Clients must have a valid passport and valid visa when they board their flight and when they enter Australia." https://uk.embassy.gov.au/lhlh/i...ravel.html
Dobrý den.A minimální platnost pásu v Česku?Děkuji.
Dobrý den.A minimální platnost pásu v Česku?Děkuji.
Dobrý večer chtěla bych se zeptat.dcera má prošly pas a za týden odjíždí na Slovensko potrebujem ho.musime vytvořit nový a stihneme to teď sem to zjistila děkuji za rychlou odpověď

Dobrý den, Slovensko je v EU, pas samozřejmě nepotřebujete, stačí OP, viz: https://www.cestujlevne.com/blog...sky-prukaz
Dobrý den, koncem června cestujeme s dětmi do Španělska, v srpnu jim končí pas. Budeme mít problém nebo máme nechat udělat nové?
Děkuji
Číst asi umíte, čemu nerozumíte ve výše uvedeném přehledu na tom, že Španělsko je uvedeno v sekci "Bez omezení - jen po dobu pobytu"?
To umím , tedy myslím, že ano :-) A proto jsem si v pokynech od cestovky ( ve smlouvě na cestu do Španělska ! ) přečetla toto... Většina zemí požaduje minimální platnost cestovního dokladu 6
měsíců od opuštění navštívené země (konkrétní informace si
můžete ověřit na internetových stránkách Ministerstva
zahraničí www.mzv.cz ,ale tam moje čtecí schopnosti selhaly :-( Přiznávám bez mučení, že mně to zmátlo :-)
Děkuji za odpověď !!!
měsíců od opuštění navštívené země (konkrétní informace si
můžete ověřit na internetových stránkách Ministerstva
Děkuji za odpověď !!!
Dobrý den, od 18. 6. do 21. 6. 2018 odlétám se synem do Říma. Občanský průkaz syn ještě nemá a platnost pasu mu končí 25. 6. 2018.
Platí stále Itálie jako země bez omezení - jen po dobu pobytu? Může s touto platností pasu tedy vycestovat?
Děkuji moc za odpověď.
Děkuji moc za odpověď.
Fascinuje mne kolik lidí řeší takovou banalitu... to je fakt tak složité dát si do outlooku nebo mobilu datum konce platnosti pasu -1 rok a pak až to datum nastane, tak si nechat hned vystavit pas nový?
Dobrý den, minimální platnost pasu 6 měsíců před cestou do Tanzanie je striktně vyžadována a kontrolována? Při pasu platném 'teprve' 5 měsíců a 14 dnů v okamžiku odletu mne nepustí do letadla? Děkuji za odpověď

Dobrý den, problém je ale opačný. Váš pas musí být platný ještě minimálně 6 měsíců po skončení cesty do Tanzanie. Pokud máte nový pas, který je platný třeba den, ničemu to nevadí.
Děkuji za odpověď, trochu jsem se v tom zamotal :)
Děkuji za odpověď, trochu jsem se v tom zamotal :)
Zamotali i mě
Zamotali i mě
zdravím a riskl jste to nebo jste si nechal expresne udelat novy ?
zdravím a riskl jste to nebo jste si nechal expresne udelat novy ?
Dobrý den,
stále platí, že platnost cestovního pasu při návštěvě Ukrajiny je omezena dobou pobytu? 5/2018
A. P.
A. P.
Dobrý den, já jsem ale na MZV našla, že platnost musí být 3 měsíce. Odkud máte tuto informaci? Moc by mi pomohlo, kdyby stacilo pouze po dobu pobytu, vcera vecer jsem se dozvedela, ze muzu lete na finale ligy mistru, ale pas mi plati pouze do 11.6. 2018

Dobrý den, informace čerpám přímo ze stránek ukrajinského ministerstva zahraničí, tady například z britské mutace: http://uk.mfa.gov.ua/en/consular...inian-visa
"If you don’t need visa to travel to Ukraine your passport should be valid on the day you enter Ukraine.
If you require visa to travel to Ukraine your passport should be valid at least 3 months after the date of intended departure from Ukraine and be issued no more than 10 years ago."
Tedy lhůta 3 měsíců se vztahuje jen pro ty, kteří potřebují na Ukrajinu vízum, což my nejsme.
Super, diky moc!!
Super, diky moc!!
Dobrý den, je nutné mít platný cestovní pas při cestování z ČR přes Turecko do Řecka, když v Turecku pouze přestupuji (hodinový přestup)? Děkuji.
Budu potřebovat pas pokud jedeme autem do Francouzských Alp ale musíme jet přes Švýcarsko nebo stačí pouze občanský prukaz

Stačí občanka, viz: https://www.cestujlevne.com/blog...sky-prukaz
Stačí občanka, viz: https://www.cestujlevne.com/blog...sky-prukaz
Zdravím, na konci dubna odlétám přes Dubaj na Mauricius s tím, že v Dubaji máme přestupové okno 11 hodin. Chceme těchto 11 hodin využít k rychlé prohlídce města. Mám pochybnosti, jestli mě do těchto zemí pustí s pasem, který má platnost do 21.8.2018. Díky za případné odpovědi.
Dobrý den, pokud odlétám přes Paříž do Martiniku a do Guadeloupe, poté jen lodí ostrovy St.Vincent, St.Lucia a Barbados- pobyt v únoru a pas mi končí v dubnu - je to ok - nebo už je to nadoraz a pro klid duše si nechat vystavit nový pas?
Děkuji :-)
Děkuji :-)
Děkuji

Dobrý den, viz výše. Svatý Vincent vyžaduje platnost ještě půl roku po cestě. Takže to je už "za doraz" :D Druhá otázka je, jak moc to místní úředníci kontrolují, ale pravidla mluví jasně.
Jde mi o to, půjčí li mi automobil v Řecku, když můj pobyt v Řecku skončí 15.10.2018 a můj cestovní pas má platnost do 3.3.2019. S řidičským průkazem problém není - ten mám až do roku 2015.
Jde mi o to, půjčí li mi automobil v Řecku, když můj pobyt v Řecku skončí 15.10.2018 a můj cestovní pas má platnost do 3.3.2019. S řidičským průkazem problém není - ten mám až do roku 2025. (V prvním dotazu jsem omylem uvedl u ŘP rok 2015 - opravuji na 2025)
Dobrý den, mohla bych poprosit o oficiální link na informaci ohledně platnosti pasu do Dubaje? Moje 5leta sestra s tatkou má letet do Dubaje 4.5.2018 a sestře konci platnost pasu 19.8.2018, takže podle toho, co tady píšete by to mělo byt v pohodě, ale chtěla bych se na to podívat z oficiálních stránek a nemohu to nikde najít. Odlétají z Vídně a taťka neumí anglicky, tak aby měl kdyžtak něco v ruce, kdyby mu dělali na letišti problémy. Děkuji a přeji hezky den
Dobrý den, syn má jet 20.12.2017 do Vídně na jednodenní výlet ze školou, stačí mu pas s platností 16.4.2018, nebo musíme mít delší platnost pasu, nerada bych aby měl syn na hranicích problémy, děkuji Tkadlecová

Dobrý den, jak je uvedeno výše. Rakousko je v seznamu zemí, kde je to jedno. To zaprvé a za druhé do Rakouska stačí občanský průkaz, pas vůbec není nutný.
Stačí mi pouze rychlopas, když odlétám přes Turecko do Kypru ?
Stačí mi pouze rychlopas, když odlétám přes Turecko do Kypru ?
Dobrý den,
v říjnu letíme s přítelem do NY z Berlína společností Norse Atlantic Airways (od 16. do 24.10). ESTU již máme. Zjistili jsme ale, že pas přítele končí někdy začátkem dubna, takže dříve než za 6 měsíců. U letecké společnosti nám nejdou zadat jeho údaje, protože neakceptují pasy s platností kratší než 6 měsíců. ČR ale patří mezi země, kde lidé mohou cestovat do USA s pasem, který končí za dříve než 6 měsíců, prý jen stačí udělat check in na letišti. Když jsem jim ale psala na instagram, tak mi letecká společnost odpověděla toto:
Hi Tereza, thank you for reaching out. Please contact the American ambassy. We cannot guarantee you that you will be accepted. If the ambassy approves, the check-in agent will be able to enter the passport dates manually. We look forward to welcome you on board soon.
Dear Tereza, You as a passenger are responsible for obtaining and holding all required travel documents and visas and for complying with all applicable laws, Regulations, orders, demands, health and travel requirements of all countries to be flown from, into or through which you transit. You should contact the embassy, consulate or other relevant body concerned of all countries relevant to your flight to ensure that you have all the required documentation and approvals. We suggest you check these requirements from a reputed source such as the IATA Travel Centre. Norse is not able to pre-approve documentation or verify your travel status. Our acceptance is based of the acceptance of the relevant authorities. Please see our conditions of carriage and fare rules for more information.
Děkuji předem za rady.
Děkuji předem za rady.
Neřešil bych. Teď jsem se vrátil z USA a platnost pasu mám do ledna. Při žádosti o ESTU to nevadí, jenom je kratší doba její platnosti. Česko je na seznamu zemí, které mají výjimku z té 6 měsíční lhůty, takže do ledadla vás pustit musí.
EDIT: Platnost pasu je součástí ESTY a letecká společnost si svoje pravidla určovat nemůže.
Mel jsem to letos stejne. Platnost pasu do ledna s v zari USA.
Mel jsem to letos stejne. Platnost pasu do ledna s v zari USA.