Přestup v Číně a tranzitní vízum zdarma
Rozmach čínských aerolinek v posledních letech s sebou přináší nižší ceny z Evropy do Austrálie i jihovýchodní Asie. Někdy se ale kromě finanční úspory objeví nejasnosti s tím, zda přes Čínu vlastně můžeme přestupovat bez tranzitního víza.
Ano, pokud letíme do třetí země. Definici splňuje i cesta z Číny do Hong Kongu, Macaa a na Tchaj-wan, pro tyto účely jsou brány jako samostatné státy.
Ale má to „ale“, a to hned několik.
Vízum nepotřebuji
Při tranzitu přes Čínu mohou nastat dvě situace, kdy nepotřebuji vízum (přesněji, povolení pro dočasný vstup vyřídím zdarma po příletu do Číny). Ty se dále dělí a především obsahují několik výjimek.
- Přímý tranzit s jedním přestupem na území Číny
- Tranzit s více přestupy či mezipřistáními na území Číny
1. Přímý tranzit – jeden přestup v Číně
Přiletím do Číny ze zahraničí, po cestě nebude žádné mezipřistání ani palivový stop na území Číny, stejně tak při návazném letu dál . Tedy např.: Praha – Šanghaj – Kuala Lumpur.
Naproti tomu: Praha – "palivový stop" v Xi'anu – Šanghaj – Kuala Lumpur už spadá do kapitoly 2., viz níže.
Novinka: pokud máte na přestup méně než 24 hodin, tranzitní vízum nepotřebujete, ale existuje šance, že vám úředníci nepovolí vstup do Číny. Budete moci bezvízově počkat v tranzitní zóně letiště na další let, ale nepustí vás ven. Výjimku tvoří situace, kdy aerolinka nabízí tranzitní hotel zdarma, v takových případech obvykle povolení ke krátkodobému pobytu dostanete bez problému i při přestupu kratším než 24 hodin.
Při jednom přestupu nepotřebuji vízum, pokud doba mezi příletem do Číny a odletem z ní bude:
144 hodin
- při přestupu na letištích Pudong a Hongqiao v Šanghaji, Hangzhou a Nanjing, pohybovat se můžu po provinciích Šanghaj, Jiangsu a Zhejiang bez omezení. Opustit Čínu můžu ze kteréhokoliv z výše uvedených letišť (obě v Šanghaji, Hangzhou, Nanjing), ale i mezinárodním vlakem či lodí (ze všech nádražích v Šanghaji a z přístavu Shanghai International Cruise Port). V poslední době se objevují informace, že bezvízový přestup v Šanghaji je možný pouze při transferu delším než 24 hodin!
- při přestupu v Pekingu, Tianjinu, Shijiazhuang a Qinhuangdao – pohybovat se můžu libovolně v provinciích všech čtyř míst, odletět můžu ze všech čtyř letišť nebo odjet/přijet mezinárodním vlakem na pekingské Západní nádraží (pouze vlaky do Hong Kongu),
- při přestupu v Kantonu (Guangzhou), Šen-čenu (Shenzhen) a Jieayangu se můžu volně pohybovat po celé provincii Guangdong a opustit Čínu i přes silniční čí námořní přechody do Hongkongu (pouze s jízdenkou na autobus/loď zakoupenou dopředu a vytištěnou). Uvedený postup funguje jen jednosměrně. Není možné bezvízově vstoupit do Číny z Hongkongu a odletět z Kantonu či Šen-čenu,
- při přestupu na letišti Qingdao se lze volně pohybovat po celé provincii Shandong,
- při přestupu na letištích Chengdu, Kunming, Xiamen a Wuhan lze bezvízově pobýt pouze v rámci hranic města a není možné cestovat dál po provincii,
- při přestupu na letištích Shenyang a Dalian se můžu volně pohybovat po celé provincii Liaoning a kombinovat obě dvě letiště (přiletět z jednoho a odletět z druhého).
72 hodin
- při přestupu na letišti Changsha se můžete pohybovat po celé provincii Hunan,
- při přestupu na letištích Chongqing, Harbin a Guilin, přičemž bezvízově se vždy mohu pohybovat pouze v rámci hranic daného města,
- při přestupu na letištích Xi'an se lze pohybovat jen po městech Xi'an a Xianyang, můžete ale navštívit i místo Terakotové armády, která leží v rámci hranic Xi'anu.
24 hodin
- na všech ostatních letištích a hraničních přechodech, platí i pro transfery po zemi, vždy však musím mít zakoupenou návaznou jízdenku či letenku pryč z Číny v dané 24hodinové lhůtě,
2 hodiny
- při přestupu na letišti v Urumči (pouze na mezinárodní let, při vloženém vnitrostátním letu je vízum potřeba vždy – vyjma letů CZ6022 z Vídně a CZ6021 do Vídně, pokud je v Urumči pouze technické mezipřistání, nikoliv přestup na jiný let),
Výjimky
- Bezvízový tranzit se nevztahuje na letiště Huangshan, Yanji, Mudanjiang a Fuzhou, při přestupu přes tato letiště je nutné vždy s předstihem na ambasádě (resp. ve vízovém centru v případě žádání v ČR) vyřídit vízum.
2. Tranzit s více přestupy či mezipřistáními na území Číny
Při více než jednom přestupu/přistání a tím pádem vloženém vnitrostátním letu po Číně mohu využít bezvízový tranzit pouze tehdy, kdy od pravidelného příletu do Číny uplyne maximálně 24 hodin do pravidelného odletu pryč. V těchto případech nelze využít výše uvedené bezvízové politiky na 72, resp. 144 hodin.
Platí i pro tzv. "palivová" či "technická" mezipřistání. Ty se sice často tváří jako jediný let, opak je ale pravdou. V místě mezipřistání vystupujeme a procházíme imigrační kontrolou. Např.:
- Praha – "palivový stop" v Xi'anu – Šanghaj – Hanoj
- V Xi’anu přistanu ve 14:10, ze Šanghaje odletím pryč z Číny ve 13:30 druhý den => nepotřebuji vízum
- V Xi’anu přistanu ve 14:10, ze Šanghaje odletím pryč z Číny druhý den ve 14:20 => potřebuji vízum
Dále třeba:
- Paříž – Wuhan – Peking – Sydney
- Amsterdam – Xiamen – Šanghaj – Bali
- apod.
Při vícenásobném přestupu, který obsahuje letiště Urumči, nelze bezvízově transferovat. Výjimku tvoří lety CZ6022 z Vídně do Kantonu a CZ6021 z Kantonu do Vídně, které mají v Urumči technické mezipřistání. V takovém případě lze přes Urumči transferovat bezvízově, pobyt v Číně nesmí přesáhnout 24 hodin.
Návazná letenka
Nejdůležitější podmínka pro bezvízový přestup v Číně je koupená návazná letenka, případně jízdenka na vlak či loď dále z Číny. Potvrzení mějte vždy vytisknuté, v mobilu/e-mailu nestačí! Pro větší klid vytiskněte i potvrzení o ubytování v cílové zemi.
Lety ve vašem itineráři, které jsou mimo Čínu, vízovou politiku nijak neovlivní. Je například jedno, zda letíte Amsterdam – Kanton – Sydney nebo Norimberk – Amsterdam – Kanton – Sydney.
Vízum potřebuji
- Vždy, pokud přestupuji na letištích Huangshan, Fuzhou, Mudanjiang a Yanji, na ně se bezvízový přestup nevztahuje za žádných okolností.
Například:
- Amsterdam – Xiamen – Fuzhou – Bali
- apod.
Jak se počítá čas tranzitu
Aby to nebylo moc jednoduché, v různých městech a v různých situacích se taky rozdílně počítá čas strávený na území Číny.
Měřeno podle pravidelného příletu
Případy, kdy je doba vymezena přesnou dobou daného tranzitního víza (24, 72, 144 hodin) přesným časem pravidelného příletu a odletu, tedy do Číny přiletím ve 12:00, musím nejpozději odletět přesně do 24 resp. 72 či 144 hodin.
- Platí ve všech případech, kdy je povolený přestup maximálně 24 hodin
- Funguje na letištích Peking, Guilin, Kunming, Shenyang a Harbin
Počítáno od následujícího dne
V ostatních případech se čas odpočítává až od 0:01 následujícího dne. Tak například přiletím do Šanghaje 1.1. v 10:00. Mám nárok na bezvízový tranzit v délce 144 hodin, lhůta však začne běžet až v 0:00 2.1. Město tedy mohu opustit nejpozději 8.1. v 0:00.
- Platí na letištích Changsha, Chengdu, Chongqing, Dalian, Guangzhou, Qingdao, Tianjin, Wuhan, Xi’an a Xiamen, Šanghaj Pudong, Šanghaj Hongqiao, Nanjing a Hangzhou
A co se stane, když je můj návazný let z Číny zpožděný a já tak překročím povolenou lhůtu? Nic, důležitý je čas pravidelného odletu, případná zpoždění nezpůsobí žádné problémy.
Tranzitní vízum do Číny – jak vyřídit a kolik stojí
Zjistili jste, že máte vyhlédnutou (nebo co hůř – už zakoupenou) letenku s trasováním, při kterém potřebujete tranzitní vízum?
Je nutné jej vyřídit v předstihu na ve vízovém centru v Praze-Karlíně či na velvyslanectví Číny Bratislavě. Tranzitní vízum typu G stojí stejně jako běžné turistické vízum do Číny – tedy 2.700 Kč v Praze, resp. 60 € v Bratislavě. Je možné si bez poplatku navíc navolit počet vstupů do Číny, lze tedy jediné vízum za 60 € využít i pro zpáteční cestu.
Vízum nelze vyřídit na letišti po příletu, je nutná osobní návštěva na velvyslanectví.
Více o vyřizování standardního víza pak najdete v našem průvodci Čínou.
Příklady itinerářů
Ztrácíte se? Asi nejste sami… Na závěr jsme pro vás proto připravili pár nejčastějších itinerářů, na které můžete při přestupu v Číně narazit.
Tranzitní vízum zdarma
- Praha – mezipřistání v Xi’anu – Šanghaj – Bali: Čínu musím opustit do 24 hodin od příletu do Xi’anu
- Praha – Šanghaj – Bali: možný 144hod. stopover v Šanghaji
- Amsterdam – Guangzhou – Sydney: možný 144hod. stopover v Kantonu (Guangzhou)
- Amsterdam – Wuhan – Peking – Šanghaj – Hanoj: Čínu musím opustit do 24 hodin od příletu do Wuhanu
- Praha – Šanghaj – Kunming – Siem Reap: Čínu musím opustit do 24 hodin od příletu do Šanghaje
- Praha – mezipřistání v Xi’anu – Šanghaj – Kunming – Rangún: Čínu musím opustit do 24 hodin od příletu do Xi’anu
- Mnichov – Peking – Taipei: možný 144hod. stopover v Pekingu
- Amsterdam – Xiamen – Bali: možný 144hod. stopover v Xiamenu
- Paříž – Guangzhou – vlak do Hong Kongu
- Praha – Šanghaj – vlak do Hong Kongu: Čínu musím opustit do 144 hodin od příletu do Šanghaje do opuštění země, počítá se čas přechodu hranice, nikoliv čas odjezdu vlaku!
- Praha – Peking, vlak Peking (západní nádraží) – Hong Kong: Čínu musím opustit do 144 hodin od příletu do Pekingu do opuštění země, počítá se čas přechodu hranice, nikoliv čas odjezdu vlaku!
Potřebuji vízum předem
- Amsterdam – Xiamen – Fuzhou – Bali
- Vlak Ulánbátar – Peking (hlavní nádraží), let Peking – Praha: vlak nestaví na Západním nádraží, které je jako jediné zařazeno do možnosti bezvízového tranzitu
Zdravim,tak v Březnu Taipei přes Peking,3 hodiny přestup tam 10 zpátky,takže budu potřebovat nějaká víza přestupní nebo co budou všechno po mě chtít?Jde mi z toho hlava kolem🤣
Má zkušenost z minulého týdne na trase MUC - PEK - BKK. Přestup v PEK 8:55 (přílet 4:45, odlet 13:40). Myslel jsem si, že nebude problém dostat 24 hod permit, podívat se rychle do města a zpět.
Po příletu jsme u přepážky dočasných povolení pro vstup do Číny čekali cca hodinku, než vůbec někdo přišel.
Následně mi bylo sděleno, že můj přestup je příliš krátký a nedají mi povolení. Prý bych musel mít zařízený hotel na přespání a delší přestup. Nejsem si jistý, zda by mě pustil pokud bych měl hotel zarezervovaný i na takto krátký přestup. Moc velký prostor pro diskuzi se soudruhem nebyl, pořád opakoval You do not have enough time.
Na cestu jsem se připravoval ale o tomto jsem se nikde nedočetl. Třeba to někomu pomůže co čekat.
A co jsi jako čekal? Asi jsi málo četl. Chápu, že jsou soudruzi nejlevnější, ale ani to by mě nikdy nepřesvědčilo, abych s nimi někdy letěl. Obzvláště když ještě pořád dělají namátkově testy na covid. Doprošovat se víz u nějakého blba na přepážce, na to už jsem trošku starý. Každý to má ale jinak. Pro někoho je pár tisíc důvod to podstoupit. Je každopádně fajn, že to sem píšeš. Jak už jsem psal několikrát. Ti co pohořeli, to sem většinou neventilují a pak to vypadá, že je všechno vlastně v pohodě.
Nepřečetl jsem si všechno, ale přečetl jsem si relativně dost. I v tomto článku to nebylo uvedeno (teď je to doplněno).
Já osobně nemám problém s AirChina, vše bylo úplně v pohodě. Nakonec nebylo vůbec špatné se trochu prospat v tranzitu.
Kupovat letenku do BKK 5 dní před odletem má svá specifika a jediná tato varianta dávala ekonomický smysl :-).
Martine díky za info. Potvrzuje se tím mé rozhodnutí. Letím v druhé polovině února trasu VIE-PEK-BKK a při letu tam mám na přestupu v PEK cca. 14 hodin. Po přečtení mnoha diskuzí na netu jsem se rozhodl, že si vyřídím tranzitní vízum za 2.700 Kč. Raději zaplatím vízum a budu mít jistotu, že opustím letiště a mrknu na zeď a vyberu nějaký chrám v severní části města. Do centra se z časových důvodů už moc cpát nebudu. Jen počasí v únoru nic moc. :-)
Od prosince 2023 cena víz snížena na 2.200,- Kč.
Od prosince 2023 cena víz snížena na 2.200,- Kč.
Aktuálna skúsenosť BUD - PVG - KIX - pustili nás do mesta (Šanghaj) bez problémov pri ceste tam (12h na prestup) aj pri ceste späť (8h na prestup). Pozor, stále vyžadujú health declaration QR kód (aj keď už netreba covid test).
Nedávná osobní zkušenost s tolik probíranými lety CZ 6022 a CZ 6021 (VIE do CAN skrz URCa zpět; pobyt v Číně byl vždy celkem do 24h; čísla letu se neměnila, letadlo na cestě zpět ano). Ve zkratce to chodí tak, že když se zeptáte prodejce letenek, odkáže vás s dotazem na víza na aerolinku, ta vás odkáže na ambasádu a ta vás odkáže letiště URC, kam se prej nedá dovolat a maily se nedoručují. Víza potřeba nebyla, v URC dostanou pasažéři co pokračují uvedenými lety visačku Transfer only, jsou odvedeni bokem, zkontrolují jim po 22hé pasy, vyplní po 67mé Arrival a Departure card, znovu nesmyslně projdou security a počkají ty cca 2h na odlet. A zavazadla putovaly až do cílové destinace.
Ahoj,
letím koncem února na Filípíny, a z článků a komentů jsem pochopila, že nejspíš bych víza nepotřebovala ale do Urumqi ano - ale myslíte, že tranzitní víza jsou potřeba i v případě, že bych byla po celou dobu jen na letišti a mimo letiště nešla ??
Vídeň - Guangzhaou let CZ6022 (tady bude technicky stop v Urumqi ) pak se mění na CZ3077 - Manila
A cesta na zpět je opět Manila - Guangzhao CZ3078 - pak přestup 19hodin v Urumqi CZ6888 - Vídeň CZ6021
Na cestě zpět nesplňuješ 24 h. viz bod 2, takže vízum nutné:
Na cestě zpět nesplňuješ 24 h. viz bod 2, takže vízum nutné:
2. Tranzit s více přestupy či mezipřistáními na území Číny
DimikUK: jak jsi na to přišel? Kvůli viru? :)
DimikUK: jak jsi na to přišel? Kvůli viru? :)
máme let CZ 6022 VIE-> Urumqi (4:25h přestup),
CZ 6883 URC->CAN (14:50 přestup) a
CZ 0349 CAN->Kuala Lumpur.
Chápu správně, že překračujeme 24 hodin v Číně, takže musíme míz víza? Nebo je to vždy 24 hodin na daném letišti v Číně? V podstatě přiletíme do URC 7:55 a čínu opouštíme v CAN další den v 8:55.
A razítka v pasu z USA a Egypta nám pomůžou?
díky..
máme let CZ 6022 VIE-> Urumqi (4:25h přestup),
CZ 6883 URC->CAN (14:50 přestup) a
CZ 0349 CAN->Kuala Lumpur.
A razítka v pasu z USA a Egypta nám pomůžou?
díky..
Víza mít musíte. Můžu se zeptat, proč jste si takové nesmyslné letenky kupovali? Na co by vám razítka v pasu měla pomoci?
Myslíte, i v případě že bychom měli víza? Uškodit může jak, jestli to můžete trochu rozvést.
Díky.
Díky.
Víza musíte mít a pokud je máte, jsou razítka irelevantní.
Víza musíte mít a pokud je máte, jsou razítka irelevantní.
ok, díky za odpovědi!
ok, díky za odpovědi!
Ahoj, chtěl bych příšti měsíc letět z Taipei do Šanghaje se Spring airlines a následně pokračovat s Austrian airlines do Vídně (v Šanghaji bych byl cca 21 hodin přes noc).
Myslíte si, že obdržím tranzitní vízum zdarma? Jde mi o to, že lety nebudou na jedné letence, oba lety musím koupit zvlášť a zatím se tohle nikde moc neřešilo.
Budu rád za jekékoliv zkušenosti, tipy a rady, děkuji.
Budu rád za jekékoliv zkušenosti, tipy a rady, děkuji.
V článku to je: "Návazná letenka může být i na oddělené rezervaci (např. Praha – Peking a za čtyři dny jinou nezávislou letenku Peking – Tokyo), důležité zkrátka je, abyste měli důkaz opuštění Číny ve stanovené lhůtě."
Dej si pozor u Spring A. na hmotnost zavazadel.
Dej si pozor u Spring A. na hmotnost zavazadel.
Ahoj. Mám koupenou letenku Mnichov - Hanoj se stopem v Pekingu. Mám zažádáno o transitní hotel v Pekingu. Budu žádat o vietnamské e-vízum bez zvacího dopisu. Teď mi kamarád řekl, že když nebudu mít nalepené vietnamské vízum v pase tak mě číňani nedají transitní vízum. Je to pravda????????????????????????
My meli take e-vizum do Vietnamu, davali jsme na 3 noci stopku v Pekingu a uplne v pohode. Hlavne mej vsechny ty doklady vytistene - letenku dal, potvrzeni pro evizum, radeji i potvrzeni o ubytovani ve Vietnamu (pokud mas).
Ahoj, my máme úplně stejné letenky - předpokládám, že přes Air China. Můžu se tě zeptat jakým způsobem si zažádala o tranzitní hotel? Já to nějak zkoušel přes web a jejich aplikaci, ale pokaždé neúspěšně. Poslala si jim nějak e-mail či jak? Díky moc za odpověď. Leo
Ahoj, mám dotaz. Tady v tom článku: https://www.travelchinaguide.com...24hour.htm zmiňují, že abych dostal bezvízový tranzit na 24 hodin, tak potřebuji mít pas platný alespoň 3 měsíce. Je tomu doopravdy tak? Díky za info. Leo
Ahoj, no správně by to mělo být alespoň 6 měsíců. Rozumím se tím ale to, že pas musí být platný ještě 6 měsíců po cestě, ne že musíte mít pas platný 6 měsíců před cestou.
@Kryštof Hájek, Leo: Ahoj, platnost pasu 6 měsíců (při vstupu, ne až po cestě - to nikde není psáno) je požadována při žádosti o klasické vízum. Viz třeba https://bio.visaforchina.org/PRG...3378.shtml.
3 měsíce platnost pasu (při vstupu, ne až po cestě - to nikde není psáno) požadují u 144 hod. a 72 hod. tranzitů: http://www.chinaembassy.cz/cze/l...714190.htm a podle https://www.chinahighlights.com/...a-free.htm i u 24 hod. tranzitních víz.
Má to jistou logiku, protože klasické čínské turistické vízum platí 3 měsíce od vydání. Tj. když vyjedu přesně 3 měsíce po vystavení víza, bude mi platit pas taky 3 měsíce, pokud v době podání žádosti o vízum měl pas platnost přesně požadovaných 6 měsíců. Takže ve všech uvedených případech z toho nakonec vyjde platnost pasu 3 měsíce od vstupu.
Ahoj,
rozumím tomu dobře, že když máme let Mnichov - Peking - Hanoj při kterém máme v Pekingu 20 hodin, a při zpátečním letu 15 hodin (o 14 dní později) tak by nás z letiště měli bez problémů pustit, ale záleží na momentální náladě příslušného úředníka? :)
Děkuji
Děkuji
Dobry den, ahoj, jak je to s 24h vizem pri letu viden peking hocimin v pekingu ? S tim, ze jsme navstivili historicky usa a turecko ? Dekuji
Co by mělo být s vízem? Jestli vás pustí ven z letiště? Předchozí cestování s tím nesouvisí. Pokud není cestou technický stop v Číně, může být v Pekingu i 144 h.
Ta otázka není až tak mimo, jak na první pohled vypadá. Jednak jsou tu hlášky, že při přestupu do 24h nejsou Číňani, oproti dřívějším dobám, už tak ochotni bezvízový vstup udělovat, druhak při udělování opravdu zkoumají dříve navštívené země. Mám pár dní starou zkušenost, kdy úřednice zkoumala razítka v pasu mé drahé polovičky a když viděla razítko z Istanbulu, začala se vyptávat, proč tam byla, jestli jsme tam byli spolu, pak hledala v mém pasu příslušné razítko, které nenašla, protože jsem si pár měsíců po návštěvě vyřídil nový... nakonec jsme naštěstí prošli. Závěr: můžou pustit, nemusí, je dobré být připraven a všechno umět pěkně v klidu vysvětlit, ideálně tak, aby to ani trochu nezavánělo islámem. 😂
S tureckým razítkem zkušenost nemám, ale dalo by se najít dost lidí, kteří s ním měli problémy. Rozhodně bych se tomu vyhnul. Pokud to jde, je lepší si pořídit druhý pas
S americkým razítkem jsem neměl problém ani při 144 ani při 24 hodinách
S americkým razítkem jsem neměl problém ani při 144 ani při 24 hodinách
Zdravim vsechny.I ja se pridam s dotazem,protoze jsem stale zmaten,i pres vsechny informace.
Let Viden - Kanton - Hanoi CZ6022+CZ371 (let CZ6022 ma 2,10min stop v Urumči)... vizum ano ci ne ? Nema nekdo zkusenost ?
Vízum ne (pokud je odlet z Kantonu stejný den). Psalo se o tom tady: https://www.cestujlevne.com/disk...s/strana-4
Ahoj plánuji low cost cestu kolem světa, ale neuvěřitelně jsem zmaten z těch čínských tranzitních víz (klasické turistické víza se mi neche platit).
Vyhledl jsem si jednosměrnou letenku ze Šanghaje do Los Angeles v ceně jen 3800 Kč, let je se Sichuan Airlines a letí se do Čcheng-tu (přestup 3:45) pak let do Los Angeles který má ale technický stop Ťi-ňanu dvě hodiny (číslo letu: 3U 8699).
Do Šanghaje bych přiletěl z Hong Kongu se společnosti Spring Airlines a chtěl bych se zde zdržet aspoň 24h.
Můj dotaz zní, zda někdo netuší, respektive co si o tom myslíte, je možné tuto kombinaci absolvovat na tranzitní víza zdarma nebo ne?
Předem díky za jakoukoliv odpověď.
Předem díky za jakoukoliv odpověď.
Ahoj, není to možné. Pokud je více přestupu/přistání v Číně, pak je pro bezvízový tranzit nutné dodržet maximální pobyt v Číně (tj. od prvního přistání do Šanghaje do posledního odletu z Ti-nanu) dodržet maximálně 24 hodin. Takže pokud by ses chtěl jen v Šanghaji zdržet 24 hodin, tuhle dobu dalece přesáhneš a vízum potřeba bude.
Abys mohl využít plných 144 hodin, které je možné v Šanghaji bez víz strávit, musel bys ze Šanghaje odletět bez přestupu nebo mezipřistání v Číně rovnou do zahraničí.
Ahoj,
mám ten případ,že letíme z Vídně přes Urumči let CZ6022,tam dvě hodiny,dál Kanton,tam 5 hodin a dál do Manily.
Zpátky z Manily do Kantonu,tam 2 hodiny a let č.CZ6021 už bez Urumči do Vídně.Jde mi o to ,aby ve Vídni při cestě tam nepožadovali
nějaký dokument,který dokazuje že to při těchto letech platí,Je to někde oficiálně řečeno ?Nebo stačí údaje z letenky?
Děkuji Richard S.
Děkuji Richard S.
Ahoj, oficiálně to právě řečeno není. Resp. oficiálně je řečen opak, tj. potřeba víza. Nicméně u těchto konkrétních letů, pokud se člověk vejde do 24 hodin, pouští vždy.
Dobrý den,
Pročítám si tady konverzace a mám taky dotaz, jestli mi může někdo poradit: 10.2. Odletám na Bali (Prg-Ams-Taipei-denpasar), je nutné mít vízum do Číny, v rámci přestupu v Taipei?
Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,
Moc děkuji za odpověď.
Taiwan není fakticky Čína. Česká republika má s Taiwanem bezvízový styk. Doporučuji aspoň kouknout na mapu a ujasnit si, kam letím.
Děda říkával, hov.no nebo chroust, obojí chroupne...
Děda říkával, hov.no nebo chroust, obojí chroupne...
cali: Odkdy čerstvý chroupe? 😁
Lucie: Možná by pro začátek stačilo přečíst si průvodce.https://www.cestujlevne.com/pruv.../tchaj-wan nebo aspoň napsat do Google "visa- free transit in Taiwan".
cali: Odkdy čerstvý chroupe? 😁
Letěl jsem stejnou trasu. V Pekingu se vyřizuje jednodenní bezplatné vízum přímo na letišti. Dostal jsem ho i při cestě zpátky. Letěl se mnou mladý pár (taky Češi), holka bez problémů a tomu klukovi to prostě bez vysvětlení zamítli. Nemohl dělat vůbec nic a museli zůstat na letišti. Takže si myslím, že je to na úřednících a žádné pravidlo, nebo dokonce právo tady neplatí.
Zdravim,
s přítelem letíme v březnu s Air China z Vídně do Vitenamu, při cestě tam máme dlouhý přestup v Pekingu necelých 15 hodin a při cestě zpět 16,5 hodiny. Určitě chceme viděl něco z Pekingu když už tam budem.
Chápu to tak že přestup je méně než 24 hodin, nepotřebujeme tedy nepotřebujeme, ani na zpáteční přestup?
A další věc, pustí nás ven? Na první přestup jsme měli v plánu využít nějakou agenturu zprostředkující výlety, ale bojíme se rezervovat si výlet aby jsme pak museli zůstat na letišti.
Napadlo mě zkusit využít transit hotel, vzhledem k délce přestupu (přestup je však přes den), pak by byla jistota že nás z letiště pustí, nějaké zkušenosti s tímto?
Děkuji moc
Zdravim,
Děkuji moc
Zkušenosti už tu někdo psal, nebyla by jistota. Pokud máte jenom přestup v Pekingu, tak vízum nepotřebujete a nezávisí na tom, jestli tam jste míň než 24h, ale jestli tam jste míň než 144h. Doporučuji přečíst si článek ještě jednou.
mel sem v dubnu to same jen Hanoi byla z Mnichova.... u hotelu s nama Air China pekne vybehla /viz muj cestopis tu na webu/ ale viza jsme si vystali a měli na ceste tam i zpet....měli jsme na ceste zpet vylet přes agenturu na zed /cena kolem 900kc/os tusim muzu dodat kontakt pokud by byl zajem/. Prestupy byli 20 a 15h
Ahoj, můžu poprosit o ten kontakt na agenturu? Rádi bychom taky navštívili zeď. Předem díky
Zdravím, tak jak to tak čtu, předpokládám že na lety CZ6022 z Vídně a CZ6021 do Vídně teda víza nejsou potřeba?
Trasování je: CZ 6022 (VIE 18:05 – CAN 14:55;+1den) a odlet z CAN 21:10
A zpět: přílet do CAN 18:05 a CZ 6021 (+1 den CAN 08:40-VIE 16:05)
To VIE-CAN skrz Urumči máme v obou případech psáno jak technické mezipřistání, číslo letu se nemění. Pobyt v Číně nepřesáhne 24h, jak dlouho se čeká v Urumči nevím.
Trasování je: CZ 6022 (VIE 18:05 – CAN 14:55;+1den) a odlet z CAN 21:10
A zpět: přílet do CAN 18:05 a CZ 6021 (+1 den CAN 08:40-VIE 16:05)
Dobrý den, mám dotaz: Je možné využít 144 hodinový (6denní) bezvízový styk s příletem s Irkutska ( Ruská Federace ) do Pekingu na letiště Daxing intl. , s odletem do Prahy přes letiště Peking Capital. Nevadí, že je přílet na jiné letiště než je letiště odletu ?? Oboje je v rámci Pekingu ale letiště příletu a odletu je jiné. Děkuji za odpověd.
Odlet z jiného letiště než přílet v rámci jedné provincie nevadí.
Odlet z jiného letiště než přílet v rámci jedné provincie nevadí.
Ahoj, my to za pár dnů letíme v Pekingu podobně (přílet PEK, odlet PKX). Provincii neopustíme a nikde není uvedeno, že se musí odlétat ze stejného letiště. Naopak na stránkách čínských úřadů je uvedeno, že v rámci provincie lze odletět i z jiného letiště, ale uvidíme, jaký bude výklad konkrétním úředníkem na letišti. Každopádně můžu cca za 2 týdny dát vědět jak jsme dopadli.
my mame z viedne do urumci 6022 a odtial China Southern, let 6883 do Kanton CAN a odtial 6047 do lankawi .letel takto niekto uz a vie poradit ci treba viza alebo nie som s toho dilino
ahoj,
chci koupit podobný let, jen místo do Lankawi do Manily, ale trochu mě znepokojuje hláška na stránkách China southern u jednoho z těchto dvou letů - "72-hour Visa-free Transit is not applicable for stop flights. Please make sure you have the valid visa.".
Je to jen nějaká běžná hláška? Nebo je tím myšleno na lidi, kteří by chtěli jít navštívit město?
ahoj,
Ahoj, viz informace výše. Lety z Vídně mají vložený technický stop v Urumči, takže pro bezvízový tranzit v Číně nesmí být mezi příletem do Urumči a odletem z Kantonu více než 24 hodin.
Ahoj, na konci května letíme s Air China KIX-PEK-VIE. V Pekingu máme 10h50m na přestup, přílet by měl být v 16:15. Mám rezervovaný transfer hotel, nicméně rádi bychom se podívali do města (pokud dostaneme povolení). Máte někdo tip co dělat v Pekingu takhle večer/ v noci, když bude většina památek zavřená? Díky :)
Zašel bych do nějakého obchoďáku do jídelny. Spolu s návštěvou WC to bude super zážitek. 😆
Tak záleží na jaký WC narazí... Může být na škále od naprosto odporneho tureckého po naprosto nabliskany s vyhrivanym prkénkem.
My sme boli po zotmeni tu:
Houhai - okolo jazera je množstvo rôznych barov a reštaurácií, množstvo vysvietených stavieb, ktoré sa pekne odrážajú na vodnej hladine...
Wangfujing street - pesia zona s mnozstvom bilboardov, neonových čínskych nápisov, tiez je tu trh kde si mozete dat vyprazane skorpiony svaby alebo husenice..
My sme boli po zotmeni tu: