Příruční zavazadlo do letadla a povolené rozměry
Doba, kdy jste přišli na letiště a nechali si zdarma odbavit veškeré své věci do podpalubí letadla, je nenávratně pryč. Letecké společnosti přešly do útoku proti pohodlí cestujících a místo zapsaných zavazadel, které vždy bývávaly v ceně, se do základní ceny letenky vejde už jen zavazadlo příruční. Za kufr k odbavení si u většiny aerolinií už budete muset připlatit.
Nemusí to ale vždy být katastrofa. Je potřeba se jen přizpůsobit trendu a velmi brzy přijdete na to, že cesty s příručním zavazadlem mohou být úplně stejně pohodlné. Pojďme se proto nyní podívat na ty nejdůležitější informace k cestování s příručním zavazadlem, které budete potřebovat.
Co je příruční zavazadlo?
Pojďme od úplného základu. Příruční zavazadlo nebo také kabinové zavazadlo je prostě kufřík, který si berete s sebou do letadla. Může se jednat o klasický či skořepinový kufr, batoh, krosnu, kabelku, fotobatoh či třeba igelitovou tašku. Fantazii se meze nekladou. Čím se příruční zavazadla limitují, to je jejich velikost.
Pokud ještě své oblíbené příruční zavazadlo nemáte, doporučujeme vybírat v následujících eshopech:
Výše uvedené obchody nabízí v sekci kufrů i batohů ty nejlepší cestovatelské kousky na trhu.
Rozměry příručního zavazadla
Jak velký můžete mít kufr do letadla? To vždy záleží na pravidlech konkrétní letecké společnosti.
Každá aerolinka si může nastavit vlastní limity velikosti a bohužel se ne vždy shodují s ostatními.
Velmi často tak musíte mít na paměti, že jaký rozměr splňoval limity například u Qatar Airways, nebude vyhovovat u Českých aerolinií, natož u ultra lowcost aerolinií, jako je Ryanair či Wizz Air.
Standardní rozměr udávaný mezinárodní leteckou organizací IATA je 55 × 35 × 20 cm. Jedná se o rozměry výška × šířka × hloubka.
Nejčastěji poptávané rozměry příručních zavazadel u jednotlivých aerolinií jsou následující:
- Ryanair – 40 × 25 × 20 cm
- Air France / KLM – 55 × 35 × 25 cm + osobní taška
- British Airways – 56 × 45 × 25 cm + osobní taška
- Emirates – 55 × 38 × 20 cm + osobní taška
- Qatar Airways – 50 × 37 × 25 cm + osobní taška
Pokud vás zajímají rozměry i jiných leteckých společností, podívejte se na průvodce aerolinky v naší cestovatelské databázi leteckých společností.
Příruční zavazadlo + osobní taška
Co tu ještě nezaznělo je fakt, že mnohé letecké společnosti umožňují cestujícím přepravovat zdarma nejen samotné příruční zavazadlo, ale navíc i osobní tašku formou malého baťůžku, kabelky, brašny na notebook atd.
Velikost takové osobní tašky se nejčastěji pohybuje okolo rozměrů 35 × 20 × 20 cm.
Znovu platí, že co nabízí jedna letecká společnost, nemusí nabízet i druhá. Přečtěte si tedy na co máte nárok v našich průvodcích aerolinkami.
Jak se měří a kontrolují rozměry?
Rozměry příručního zavazadla jsou udávány jako výška × šířka × hloubka a zahrnují kolečka, madlo i vystouplé kapsy.
Kontrolu rozměrů provádějí pracovníci odbavení během nástupu do letadla. Všimněte si, že u každého nástupního gatu najdete kovovou klec, do níž se vaše zavazadlo musí vejít, jinak neletí.
Má-li vaše zavazadlo místo 55 centimetrů na výšku 56 centimetrů, nic neřešte. Klece mají vůli 0,5–1 cm a každé zavazadlo, i to skořepinové, se dá tvarově zdeformovat tak, aby se do klece vešlo. Pokud ale přesahujete limit o 2 či více centimetrů, poohlédněte se raději po jiném zavazadle.
Cestujete-li s batohem, velmi často se žádné kontroly rozměrů ani nedočkáte. Jednoduše z toho důvodu, že batoh narvete kamkoli a tvarově i velikostí se snadno přizpůsobí. Je však jasné, že třeba s velkou krosnou prostě šanci nemáte.
Co se stane, pokud vaše kabinové zavazadlo přeměří a neprojdete? Pak se nevyhnete poplatku, který např. u Ryanairu činí 25 eur.
Váha příručního zavazadla
Nejen rozměry, ale i váhou jsou omezená příruční zavazadla. Znovu platí, že co letecká společnost, to jiný limit. Nejčastěji počítejte s 7–10 kg váhovým limitem.
Nejčastější váhové limity jsou:
- Air France / KLM – 12 kg
- British Airways – 23 kg
- Emirates – 7 kg
- Qatar Airways – 7 kg
Na rozdíl od rozměrů si u váhy můžete jednoduše pomoci tím, že těžší věci při případné kontrole vyjmete ze zavazadla a oblečete na sebe či dáte do kapes.
Váha příručního zavazadla se však kontroluje jen minimálně, a to i z důvodu, že váhový limit v drtivé většině případů přesahuje vaši schopnost zavazadlo takto naplnit. I u našich měsíčních cest po Asii jsme necestovali s příručním zavazadlem těžším než 10 kg.
Závěr
Co byste si měli z tohoto článku odnést je především to, abyste neopomněli rozdílné limity a nezapomněli na jejich dodržování.
Ačkoli vás spousta cestovatelů bude přesvědčovat, jak se zavazadla tam a tam nekontrolují, je to absolutně irelevantní výpověď s nulovou informační hodnotou.
Přirovnali bychom to ke kontrole rychlosti na silnici. Pokud se zeptáte řidičů, zda se kontroluje rychlost v dané obci, kterou zrovna projíždí, tak vám většina odpoví, že ne. Jednoduše proto, že jeli podle předpisů či je mírně porušovali a nikdo je proto nezastavil.
Stejně tak je to na letišti. Většina cestujících má odpovídající zavazadlo, a proto ani není dotázána, aby se dostavila ke kontrole. Ale ti, kteří cestují s do očí bijícím větším zavazadlem, neprojdou a budou muset doplatit poplatek za odbavení nadměrného příručního zavazadla.
EU nám možná unifikuje zavazadla... https://www.idnes.cz/ekonomika/z...anicni_rie
A půlka uživatelů fóra se nebude mít na co ptát ..
A půlka uživatelů fóra se nebude mít na co ptát ..
To je sice pravda, ale zato zase pojdu asi o dost hore zakladne tarify u nizkonakladoviev. Lebo urcite neschvalia iba maly batoh ktory maju oni v cene.
Dobrý den, letíme se společností EasyJet z Korsiky do Prahy s přestupem ve Švýcarsku. Letenky už máme zakoupené. Máme pouze malé zavazadlo zdarma a musíme dokoupit palubní zavazadlo . Jeden let dvě rezervace. Bude poplatek účtován 2 x nebo pouze na let jako celek?
Děkuji Petra
Děkuji Petra
Dobrý den, nevím jestli tady tato otázka padla a proto se předem omlouvám. Letím se společností Ryanair, jen s batohem a nevím, jestli když si vezmu spacák do ruky, berou jo jako deku nebo ho musím narvat do batohu? A jak je to s léky? Můžu je mít v dávkovači nebo musí být v krabičce, nebo může být jen plato? Děkuji
emirates povolují 55 x 38 x 20 .
.. mám zavazadlo : 45 x38 x 24 takže problém v hloubce o 4 cm .
myslíte , že to neprojde ? , nejdou zavřít horní dvířka ?
dekuji za radu
emirates povolují 55 x 38 x 20 .
.. mám zavazadlo : 45 x38 x 24 takže problém v hloubce o 4 cm .
myslíte , že to neprojde ? , nejdou zavřít horní dvířka ?
dekuji za radu
Jestli to jde zmáčknout, tak není problém, ale myslím, že u Emirates to moc neřeší. Kontroluje se to tak, že to musíte vmáčknout do takové klece udaných rozměrů. Když to tam narvete, je to v pohodě. Jestli je to tvrdý kufr, je to horší.
Dobrý den, letime se společností Ryanair s taškou rozměry 40x25x20. Jde s sebou do letadla a s touhle taťkou vzít aji tekutiny 100ml v zapinatelnem sáčku? Děkuji za odpověď
Ano lze.
Ano lze.
Děkuji, a lze dám příklad parfém 30ml?
Děkuji, a lze dám příklad parfém 30ml?
Ano, parfém o objemu 30ml je ok. A ještě vám zbývá 970ml tekutin po max 100ml balení.
Moc děkuji
Moc děkuji
V Praze vyhazují repelenty v jakémkoliv balení, důvod nesdělili
V Praze vyhazují repelenty v jakémkoliv balení, důvod nesdělili
@pokus: Obranné a paralyzující spreje, repelenty a jiné předměty, obsahující dráždivé látky
Zakázáno v příručním i odbaveném zavazadle.
Repelenty jsou povoleny pouze v gelové formě (krémy).
Zakázáno v příručním i odbaveném zavazadle.
Repelenty jsou povoleny pouze v gelové formě (krémy).
V Praze jsou to kurvy s repelentama, letěli jsme ve 3 sebrali nám jedinej repelent (svědomitej kontrolor) . Potom jsme měli bezpečnostní kontrolu v Mnichově, Frankfurtu a Lisabonu a tam nám další dva repelenty nechali
Dobrý den, letíme s WizzAir a máme jen klasické příruční zavazadlo 40x30x20 v ceně letenky. Ráda bych se zeptala, jestli někdo nemá zkušenost s touto společností, že by měl ještě k tomu malý foták na krku.
Moc děkuji.
Živa :)
Moc děkuji.
Živa :)
Ahoj, pěkně zpracovaný článek o palubním kufru a jeho alternativách mají tady: https://www.kufry-zavazadla.eu/t...zavazadla/ Co si myslíte o trendu palubních batohů? Cestujete s nimi někdo?
Prosim o radu,letenka zpáteční koupená do Malagy od 1 b.flights kde je v cene kufr..tam Ryanair zpatky jina spol...plati podminky o zavazadlech od spolecnosti nebo se musi dle Ryanaira ?nevim dekuji moc
Dobrý den,
ten dotaz už tady před 2 lety padl, přesto bych se ráda zeptala na aktuální stav - lze podle vašich zkušeností na plaubu letadla vzít konferenční poster v plastovém tubusu o průměru cca 10cm a délce blízko 1 metru? Letím se společnostmi Vueling a RyanAir a je obtížné získat přímo od nich informace. Děkuji
Dobrý den,
Chcete vzít jako palubní zavazadlo něco o rozměru 1 metru, když nejdelší možný rozměr kabinového zavazadla je 55 cm?
No ano, pan Eiselt zde před 2 lety napsal ze u techto predmetu nebyva problem a jsou "tolerovany" . Muj dotaz smeruje na zjisteni aktualnich zkusenosti ostatnich, tot vse. Dekuji J.
Moje zkušenost: pán přišel s obrazem v pouzdře, na odbavení ho nepustili, chvíli se hádal a nakonec neletěl. Jednalo se let z Prahy do Toronta !
Dobry den, prosim vas chtela bych se zeptat jeste sice nevim kterou aerolinkou poletíme, ale chtela bych se zeptat jak to chodi kdyz mam miminko (7mesicu). Potrebuje jeste prevazet ve vajicku jak to bude pusti me s tim do letadla nebo se to snad bere jako nejake zavazadlo tim padem bych musela priplatit? + budu prevazet kocarek to bude v odbavovacim?+ nejaky ten mensi kufr. Omlouvam se jestli je to nevhodny dotaz, ale opravdu nevím. Predem dekuji za odpoved. P.L
Dobrý den, možná trochu blbý dotaz, ale raději se zeptám. Chtěla jsem se zeptat, mám zakoupenou letenku s expresním odbavením a mám k tomu možnost si vzít na palubu zavazadlo o velikost zavazadla 55x40x20 cm, ale chtěla jsem se zeptat, jestli by byl problém, kdybych měla zavazadlo ve velikosti 55x35x22, jestli ty 2cm tam nebudou vadit?
Předem děkuji!
Předem děkuji!
Dobrý den, tradiční dotaz mnoha mnoha cestovatelů, na který neexistuje odpověď. Pokud velikost kontrolovat budou, pak ty 2 cm vadit budou. Jak často kontrolují taky nelze říct. Jak kde, jak kdy. Jediné univerzálnější pravidlo, je takové, že pokud se bavíme o batohu na záda, šance je větší (zvlášť pokud jde nějak zmáčknout), pokud o klasickém kufříku, šance je výrazně menší.
Přidávám upřesnění k IQOSu, ne že bych chtěla kouřit během letu, ale mohu-li ho mít s sebou/letím do Jordánska/ díky, M
Elektronické cigarety jsou povoleny a musí se přepravovat jako spoluzavazadlo v kabině letadla, protože obsahuje baterii a žádná baterie, ani elektronika se nesmí přepravovat v nákladním prostoru, jako odbavené zavazadlo. Není to jen kvůli možné krádeži, ale kvůli bezpečnosti. Stejně tak i power banky.
Dobrý den, mohu si na cestu vzít s sebou zařízení IQOS- zahřívaný tabák, na palubu?
Dobrý den, poprvé jsem si koupila letenky u společnosti Ryanair .. V ceně letenky je příruční zavazadlo (40x20x25 cm) + jsem si příplatila zavazadlo o velikosti (55x40x20). Možná už tady tato otázka byla, ale mohu si obě zavazadla vzít do letadla? Nebo to větší připlacené musím nechat odbavit? Děkuji.
Nebyla. Získáváte medaili za zcela neotřelý dotaz, který zde ještě nepadl.
Nebyla. Získáváte medaili za zcela neotřelý dotaz, který zde ještě nepadl.
Záleží jak to mají napsáno v dispozicích. Někdy mají uvedeno součet všech rozměrů, potom by se vaše zavazadlo vešlo do limitu. Je potřeba to měřit i s kolečky, případně i s výsuvným madlem, pokud přesahují rozměr korby.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak moc jsou přísné limity když moje zavazadlo nemá přesně 55x40x20 v jednom rozměru o 5 cm víc v jiném zase o 5 míň.
Dobry den, letim s EasyJet a mam zaplaceny kufr 23kg a prirucni zavazadlo (batoh) a zajimalo by me, jestli si muzu vzit s sebou do letadla jeste kabelku, kterou budu mit vylozene u sebe, u tela? Zatim co batoh bude nekde ulozeny. Vylozene myslim na nezbytnosti, ktere bych chtela primo u sebe v letadle... Dekuji.
Je možné jako palubní zavazadlo použít batoh nebo sportovní tašku, pokud splňuje předepsané rozměry? Nebo to musí být pouze kufr?
Dobrý den,jaký je příplatek za zvíře na palubě v příručním zavazadle?Jsou nějaké spec.požadavky?
Mám problém, letím tam se společností Ryanair a zavazadla mi splňují možnou velikost, ale zpátky se společností wizair a tam už je mám velké, protože rozměry budou splňovat až od 29.10. Takže mi je jako nevemou? Co je to za nesmysl když kupují zpáteční letenku, do 29.10 bereme tyto a od 29.10 zase větší. Nechápu.
Co je k nepochopení na tom, že letite se dvěmi různými aerolinkami a každá má jiné pravidla, co se velikosti zavazadel týče ???
Koupila jste si dvě jednosměrné letenky. Když je příště koupíte rovnou na webu dopravce a ne přes kiwi, tak ještě ušetříte.
Wizz Air povoluje k predepsanemu rozmeru navic az 5 cm na kolecka (pokud je zavazadlo ma). V Praze na letisti to bohuzel pracovnoci Menzies nevedi a odmitaji to, i kdyz se jim ukaze primo web Wizz Airu
Tohle se mi kdysi stalo u Aeroflotu v LA. Rozměry na letišti byli o 5cm jiný, než měla společnost na webu. Ukecat to taky nešlo.