Jak si rezervovat sedadlo v letadle?
Milujete výhledy z okénka nebo naopak nesnášíte, když se na toaletu musíte prodírat přes dva cizí spolucestující? Cestujete s partou a chcete mít jistotu, že budete sedět pohromadě? Situací, ve kterých si budete chtít stůj co stůj vybrat předem konkrétní místo v letadle, je zkrátka hodně. Sepsali jsme proto pro vás návod, jak si vybrat sedadlo v letadle.
Pokud tápete, jaké místo si vlastně vybrat, mrkněte také na článek Nejlepší místa v letadle a které sedadlo si zvolit.
Kde a kdy si můžu vybrat místo v letadle
Výběr míst dnes provedete pouze na webových stránkách aerolinií, se kterými poletíte. Zahrnuje–li váš itinerář více dopravců, pravděpodobně budete muset učinit výběr sedadel na vícekrát. Sedadlo si již nelze vybrat prostřednictvím prodejce, leda za úplatu, která bude vždy vyšší, než když tak učiníte svépomocí.
Ihned po koupi letenky
Po koupi letenky se přihlásíte do Správy rezervace „Manage my booking“ na webu aerolinií a sami si sedadla zvolíte. K tomu budete potřebovat rezervační kód (jak jej získat najdete v článku Kontrola rezervace letenky) a po přihlášení vyhledejte možnost Výběru sedadla „Seat reservation“. Sedadla si vyberete označením, potvrdíte a uhradíte nutný poplatek. Ano, za výběr sedadla se dnes musí platit.
Cenu ovlivňuje jak konkrétní letecká společnost, tak i vzdálenost letu a samozřejmě sedadlo jako takové. Sedadla na letech po Evropě budou levnější, než ty přes oceán a místa u okýnek dražší, než ty do uličky…
Příklad cenových relací za výběr místa u jednotlivých aerolinek:
- Ryanair: 3 – 15 €
- Air France/KLM: 10 € po Evropě, 20 € u dálkových letů
- British Airways: 11 € po Evropě, od 40 € u dálkových letů
- Emirates: 15 – 55 $
- TAP: 30 – 35 € u dálkových letů, 15 € u letů po Evropě
- Turkish Airlines, Qatar Airways, Virgin Atlantic, Thai, EVA Air, Korean Air, Air New Zealand, Delta, United, Singapore Airlines, American Airlines (poslední tři jen u dálkových letů) a další: zdarma
Během on–line odbavení
Většina aerolinií umožňuje provést výběr sedadel stále zdarma, a to i u těch, které v případě včasného výběru službu zpoplatňují. Omezeni budete zpravidla na dobu 48–24 hodin před odletem, během které bude dostupný online check–in neboli odbavení přes internet. Zda a v jakém časovém horizontu vaše aerolinka tuto službu nabízí se dozvíte v našich průvodcích aerolinkami.
Bezplatný výběr sedadel provedete téměř u všech aerolinek s výjimkou nízkonákladových společností a ČSA, TAP Portugal, Brussels Airlines a několika dalších.
Během odbavení na letišti
Nejméně jistou variantou je žádost o konkrétní místo při odbavení na letišti. Jednak vám vyhoví jen u těch aerolinek, které stejně sedačku při on–line odbavení nezpoplatňují a jednak budou už všechna dobrá místa rozebrána.
Pokud si však nekoupíte samostatnou letenku, ale rovnou celý zájezd přes cestovní kancelář, pak je většinou check–in na letišti tou jedinou variantou, jak požádat o místo. Případně si lze dokoupit jako prémiovou službu místa v prvních řadách letadla nebo v uličce u nouzových východů.
Přidělení náhodné sedačky zdarma
I přesto, že mnoho aerolinek neumožňuje výběr konkrétního místa zdarma ani během check-inu, aktuálně není na světě žádná aerolinka, která by donutila konkrétní sedačku (místenku) zakoupit. S drobnou výjimkou Ryanairu při cestě s malými dětmi, kdy je nutné sedačku dokoupit.
Je–li vám jedno, kde v letadle budete sedět, nic neřešte a případné výzvy k platbě za sedačku přeskočte, aerolinky vám vždy přiřadí náhodné místo zdarma.
Existují teorie, v jakém přesně časovém období provést online check-in, abyste zvýšili šanci náhodného přidělení místa u okna. Obvykle se traduje, že je online check-in dobré provádět až na poslední chvíli, jelikož aerolinka vždy čeká, zda si oblíbená místa někdo nekoupí a až krátce před uzavřením možnosti online odbavení (většinou 3 nebo 2 hodiny před odletem) náhodně přiřazuje i "lepší" místa u okna.
Praxe je však většinou jiná a záleží na mnoha a mnoha faktorech, především na obsazenosti letu nebo na tom, kolik lidí si vlastně sedačku zaplatilo.
Výjimkou je americká aerolinka Southwest, kde je záhodno dělat check-in naopak co nejdříve, ideálně přesně 24 hodin před od letem. Společnost nepřiděluje konkrétní místa, ale skupiny, podle nichž se do letadla nastupuje. Zde platí přímá úměra, že čím dřív se odbavíte, tím dříve budete nastupovat do letadla.
Pozor na záměrné rozsazování
Velmi častý dotaz od cestovatelů z poslední doby zní, zda budou rozsazeni nebo sedět pospolu. Automaticky vás systém aerolinek vždy usadí společně, ale existují tři výjimky, a to letecké společnosti Ryanair, Wizz Air a Volotea. Tito dopravci záměrně spolucestující rozsazují, aby vás donutili si místa vedle sebe přikoupit.
Závěr
Výběr a rezervace sedadel skutečně není žádná věda. Jen s časem se mění podmínky, kdy z bezplatného benefitu se stává zpoplatněná doplňková služba a brzy tento trend budeme vídat čím dál častěji u vícero leteckých společností.
95 komentářů
Ahoj, jen chci předat malou zkušenost s Voloteou. Toto léto jsme letěli 3 a cestující v rámci jedné rezervace sesazují dohromady. Stejně tak EasyJet, Vueling, Pegasus (a určitě i spousta dalších low-cost společností). Stačí si udělat online check-in co nejdříve od jeho spuštění.
Ahoj, letíme 2 dospělí a 2 děti do Peru s KLM. Máme řešit bookování sedadel nebo nás dají automaticky dohromady? Nepotřebujeme a ani nechceme být u okna. Střední 4 sedadlo je pro nás ideální. Taky mě napadlo zabrat si 2 krajní sedadla a oni nás pak musí dát k sobě, aby splnili podmínku, že nesmí rozsadit děti od dospělch.
Děkuji.
Děkuji.
Ahoj, nevíte, jestli je možné u KLM v rámci zakoupení dvou letenek pouze u jedné odbavit zavazadlo a u druhé cestovat pouze s příručním?
Při výběru letenek na portále KLM to nabízí výběr variant již na začátku. Jde to potom případně změnit?
Děkuji
Děkuji
Ahoj, Ted se snazim udělat check in v ryanairu na zítřejší let a ukazuje se že už nejsou žádná volna sedadla, máte s tim zkušenosti?
Ahojte, chci udělat check-in u Wizzair, je to cca 47 hodin před odletem, ale nikde se mi nezobrazuje náhodné přidělení sedaček, které je zdarma. Pořád mě to tlačí do výběru Sedadla doporučená společností Wizzair nebo Vyberte si místa nyní (obojí zpoplatněno cca 14 EUR), pak platba a poté až zadávání údajů. Nevíte prosím někdo, jak to obejít?
A jak to dopadlo? Momentálně jsem ve stejné situaci, kdy cca 40 hod. před odletem rovněž nejde projít dál bez toho, aniž by sedadla byla zakoupena. Nechci ani doporučená ani vybíraná sedadla, klidně náhodný výběr.
měla by tam být možnost "vybrat později" , nebo tak nějak
měla by tam být možnost "vybrat později" , nebo tak nějak
To si vzpomínám, možná bývalo, teď tam nic takového není . Jen odbavení (check in) později a vrátí tě to úplně zpět bez možnosti pokračování. Nevydržela jsem tyto pokusy a sedadla koupila, abych se proklikala k závěru.
Ještě jsem přemýšlela o možnosti automatický check in, který by byl levnější. Letíme na Korfu a zpět chtějí vytisknutý palubní lístek, což bychom se zase zdržovali. Má někdo s automatickým check inem zkušenost? a jakou? díky
Kdyby to někdo četl v budoucnu, tak doplním, že stačí nechat sedadla nevybrané a potvrdit to. Pak se přiřadí automaticky. 🙂
Zrovna teď to taky řeším. Nejde tu jejich placenou nabídku ,,Pokračovat s doporučením'' přejít, prostě mě to dál nepustí
:-( Takže se asi necháme odbavit až na letišti...
:-( Takže se asi necháme odbavit až na letišti...
Dobrý den, minulý rok jsem si koupila letenku od qatar airways na Phuket. Kvůli pandemii se let neuskutečnil, vyžádala jsem si voucher, který jsem nyní uplatnila pro let na Zanzibar. Při rezervaci mě zaskočil poplatek za sedačku (nikdy dříve jsem u qatar airways za sedačku neplatila)
Jsme 2 dospělí + 2 děti a zakoupení sedačky by tak vyšlo při cestě tam i zpět na cca 200 €
Zde v komentářích jsem se dočetla, že většina leteckých společností poskytuje volbu sedačky zdarma 24/48 hodin před odletem tzn. při check in.
Má již někdo aktuální zkušenost s Qatar airways? Mám obavu, aby letadlo nebylo plné a aby vůbec byla možnost sedět společně s dětmi. Děkuji předem za opověď
Ahoj, chci se prosím zeptat, letíme s Ryanairem a nekoupili jsme si sedadla. Je nám jedno kde budeme sedět. Co však nevím je, kdy se dovím kde budu sedět.
Až na letišti nebo při odbavení? Díky za odpověď. Jarka
Až na letišti nebo při odbavení? Díky za odpověď. Jarka
Ryanair má odbavení zdarma pouze online (začíná myslím 48 hodin před odletem pokud jste si nezaplatili sedadla a jakmile se odbavíte, tak se dozvíte č. sedadla), pokud se budete odbavovat až na letišti dost si připlatíte.
Ahoj, jak je to s přidělováním sedadel u Lufthansy? Je možné rezervovat sedadla zdarma při checkinu?
Ahoj chci letět poprvé s Wizzair a nevím jak to chodí s výběrem sedadel, vím že výběr sedadel je zpoplatněný. Je možné si nechat přidělit sedadlo zdarma? Díky za odpověd
Zdravím, ráda bych se zeptala na vaše zkušenosti s přidělováním sedadel u Levelu. Letíme let ORY-FDF a zpět, mám koupené dvě letenky, je nějaká šance, že při odbavení dostaneme místa vedle sebe, nebo je nutné bookovat sedadla za poplatek? Díky za odpověď.
Zdravím, máme koupené letenky do LA, přes první aerolinku nám jdou sedadla vybrat nádherne, no už na tom delším letu, t.j. Londýn-LA kde letíme přes New zealand airlanes, mi to stále píše pokud se chci do toho přihlásit tohle:
Service Unavailable
The booking system is not currently available.
Please try again later or call 1‑800‑262‑1234 for assistance.
Service Unavailable
The booking system is not currently available.
Please try again later or call 1‑800‑262‑1234 for assistance.
To se děje často, pokud je každý let operován jinou leteckou společností. Zkoušela jste sedačky vybrat i přímo přes web Air New Zealand?
áno zkoušela, tam mi to práce u jedné společnosti jde a u druhé mi vypíše že ten servis není dostupný a mám to zkusit později, no zkouším to pořád a nic.
Letíme 4, je teda možné, že ak sedadla nezarezervuju online, tak při odbavovaní budeme sedět spolu? Nebo to mám nejak řešit pres studen agency, odkud teda letenky pochazeji.
Zajímá mě, jak byste chápali toto: Děti do 14 let musí sedět vedle alespoň jedné doprovázející osoby. Náhodné přidělení místa při odbavení tento princip zohledňuje.
Znamená to, že i když počkám až nám budou místa náhodně přidělena, systém nás zcela jistě nerozesadí? (letím já a dvě děti)
Ano, zůstanete spolu. Jediná aerolinka, která děti a dospělé rozesazuje (resp. donutí vždy dokoupit sedačku pro dospělého) je Ryanair. Všechny ostatní vždy alespoň dítě s dospělým posadí spolu.
jen pro info:
nedavno jsem absolvoval VIE-DOH-BKK-DOH-VIE s Qatarem, ihned po zaplacení letenky mi byly automaticky prirazeny mista :) letel jsem sám.
jen pro info:
Dobrý den, v létě letíme 4 postarší ženské přes Toronto do Edmontnu s Air Canada. Udělám online check in naráz pro oba lety až do Edmontnu nebo to jsou dva check iny? Budu moci vybrat místa k sezení, případně za kolik? Když se kupovali všechny letenky naráz, mohu udělat jeden check in nebo musím za každou z nás zvlášť?Omlouvám se všem, pro které jsou tyhle dotazy směšné a děkuji těm, kteří pomohou.
Pěkný den Veronika
Pěkný den Veronika
Dneska už začali záměrně rozsazovat i ČSA - v poloprázdném letadle jsme získali místa za sebou uprostřed :-(
Pokud jste byli v jedné rezervaci, je to hodně zvláštní.. :-/
Pokud jste byli v jedné rezervaci, je to hodně zvláštní.. :-/
Dobrý den, je možno u LEVEL během on-line check-inu provést výběr sedadel zdarma, nebo pouze za poplatek? Nebo si sedadla nevybírat a doufat, že nás nerozsadí. Plánujeme letět Paříž - Martinik 2 dospělý + 2 děti. Děkuji.
Dobrý den, kdepak, LEVEL je low cost, zadarmo vám nic nedají, na druhou stranu úmyslně nerozesazují.
Děkuji. Tak asi zarezervujeme, abychom meli u okna :-D
Děkuji. Tak asi zarezervujeme, abychom meli u okna :-D
Wizz air nás taky rozesadil, stejně tak Ryanair ale nikdy nebyl problém se v letadle slušně s někým domluvit a prohodit si místa :-) Taky už se nám to stalo obráceně, že někdo přišel jestli si můžeme přesednout apod. Jde jen o slušnost a na to jaké trefíte lidi.
Dobrý den, když si objednám letenky přes Qatar airways tak je tam vždy uvedena cena v Euro, je nutné mít euroúčet nebo lze po provedení rezervace zaplatit převodem kartou na účet Qatar airways??? Děkuji za odpověď, Patrik
Dobrý den, můžete samozřejmě platit jakoukoliv kartou. Nebo si vybrat místa při online check-inu 48 hodin před odletem zdarma.
Odlétám v sobotu s Air France.Kdy si mohu rezervovat sedadlo?
Odlétám v sobotu s Air France.Kdy si mohu rezervovat sedadlo?
30hodin před odletem při on-line check-in.
30hodin před odletem při on-line check-in.