Slevové agregátory a letenky s 50% slevou. Opravdu? Ne!
Díky blogu Jirky jsem narazil na zajímavý fenomén, který je však v českých končinách naprostým standardem a téměř denním chlebem. Jistě všichni z Vás znají slevové portály a jejich úžasně levné nabídky. Základním kamenem těchto portálů by mělo být sdružení lidí s jedním společným zájmem - ušetřit. Díky většímu množství zákazníků si prodejce může dovolit snížit své náklady či ještě lépe, bere tuto formu pouze jako marketingový účel.
V tuzemsku je však situace opačná - všichni prodejci chtějí ještě více vydělat. Ačkoliv neříkám, že všichni jsou stejní a ne vždy jsou nabídky podvodem - jedna špatná zkušenost předčí těch zbylých 100 dobrých.
Na jednom z největších agregátorů slev portálu Skrz.cz se snaží svou podvodnou nabídkou nalákat zájemce o levné cestování dříve nadějný start-up ve vyhledávání low-cost letenek Skypicker.com. Ten nabízí letenky s ohromující slevou 50%! Jak se ale celá situace má doopravdy?
Na přiloženém náhledu můžete vidět, že "původní cena" za zpáteční letenky z Prahy do Milána, 31.01.-02.02., činí 3.018 Kč. Díky 50% slevě zaplatíte jen 1.512 Kč. Ptám se, kde se vzala původní cena 3.018 Kč? Copak společnost easyJet, která lety operuje, má dvojí ceny pro své zákazníky a zákazníky Skypickeru? Fajn, pomineme-li vymyšlenou původní cenu, je tu ještě jedna věc. A to cena, za kterou lze letenky doopravdy zakoupit u easyJet.com
Vyhledáte-li si stejné datum a stejné lety, které Vám Skypicker nabízí, nebudete se stačit divit. Cena, za kterou totiž letenky ve skutečnosti zakoupíte je ještě nižší, než díky 50% slevě. A to pouhých 1.174 Kč. Tedy nejen že neušetříte inzerovaných 50%, ale ještě přijdete o dalších 350 Kč!
Toto byl pouze jeden příklad z několika inzerovaných nabídek od stejné společnosti. Výše cenového rozdílu je mnohdy ještě vyšší. Mějte se tedy vždy na pozoru ať se již nabídky tváří sebevíc výhodněji!
Reakce Olivera Dlouhého, zakladatele Skypicker.com
Díky za prostor k vyjádření se k tomuto článku. Rád bych uvedl pár věcí na pravou míru.S agregátorem Skrz.cz jsme se dohodli na zveřejnění nejlepších víkendových nabídek, které ve Skypickeru máme. Dohoda zněla tak, že nebudeme zveřejňovat původní cenu a výši slevy tak, jak je obvyklé, ale "Obvyklou cenu pro danou trasu", která vychází z našich dlouhodobých statistik.
Bohužel jsme se špatně dohodli na umístění této Obvyklé ceny a naši vývojáři ji v XML feedu dali na místo, kde se dává původní cena. Skrz pak již automaticky zobrazoval dealy s danou slevou. Bohužel jsme, i vzhledem k tomu, že byl víkend, nabídku nesledovali, a této chyby jsme si všimli až včera večer, kdy jsme taky požádali Skrz o odstranění až do vyřešení tohoto technického problému.
Nabídka tedy neskončila o půlnoci, jak jsem se někde dočetl, ale cca okolo 9. hodiny, kdy jsem si problému všimnul a upozornil Skrz.
Potud tedy naše chyba, za kterou se omlouvám.
Článek však upozorňoval na další skutečnost, a to že na Skypickeru jsou letenky o něco dražší (v tomto případě o 350 Kč) než na webu dopravce (EasyJet). Doslova se jednalo o větu: "Tedy nejen že neušetříte inzerovaných 50%, ale ještě vás okradou o dalších 350 Kč!".
Tento útok mi připadá hloupý a pokrytecký, a přestože je věta již v textu zjemněna, byla zde skoro celý den v původním znění a defacto z nás dělala zloděje.
NIKDE se netajíme tím, že si k letenkám přidáváme naši marži. Za tuto marži dostane uživatel rychlou a jednoduchou rezervaci, podporu v českém jazyce a garanci doletu do destinace v případě, že vlivem zpoždění jednoho spoje nestihnete spoj navazující.
Autor článku zřejmě zastává názor, že nákup zboží/služeb, a jejich následný prodej s přirážkou, je krádež. Proto bych chtěl poukázat na to, že on sám tímto způsobem "krade", když nabízí k rezervaci letenky za vyšší cenu, než jsou k mání v jiných rezervačních systémech.
Zkusil jsem namátkou vyhledat např. tento na webu zveřejněný deal: http://cestujlevne.com/kanada-letenky-montrealu-letni-prazdniny-8-307-kc/ za cenu 8307 Kč vyhledat na Kayaku http://www.kayak.com/flights/BUD-IST/2014-07-03/IST-YMQ/2014-07-04/YMQ-IST/2014-07-08/IST-BUD/2014-07-09, a světe div se, byl zde za 394 USD, tedy 7953 Kč!
Autor tedy na nákupu takové letenky vydělá (pardon, dle v článku zmíněné logiky - "ukradne") cca 354 Kč :-) Ještě o 4 Kč horší živel, než jsme my :-))
Poslední věc, která je z mého pohledu krajně nefér, je zveřejnění tohoto článku až po našem odstranění vadného příspěvku ze Skrz.cz. Udělali jsme technickou chybu, napravili jsme ji, a následně jsme označeni za podvodníky a zloděje.
Chtěl bych podotknout, že se s autorem článku neznám ani osobně ani elektronicky, a nejsem si vědom jediného důvodu, proč by na mě či na Skypicker měl takto útočit. Že by konkurenční boj? Takhle? Stále se snažím věřit, že se jedná o nedorozumění.
Reakce ze strany Cestujlevne.com
Prostor pro reakci je samozřejmý a jsem rád, že jste ho využil.Ačkoliv by Vaše odpověď mohla znamenat šťastný konec a objasnění uvádění lidí v omyl, nemohu si odpustit ještě pár drobných připomínek i z mé strany.
Chyby se samozřejmě stávají, a to i v mém případě. Letenky do Milána však nebyly jedinou nabídkou, která se na tomto portálu v uplynulých dnech objevila a jistě každý kontroluje nasazení své reklamy ještě v daný den. To ale pomineme, není to důležité.
Nejlepší nabídku bych si představoval alespoň s pátečním poledním odletem, který byl dražší o pár korun - pro příště ;)
Standardní cena za zpáteční letenku Praha - Miláno opravdu není 3.018 Kč, jak uvádíte. Obvyklá cena je právě v úrovni inzerovaných 15 stovek, ty nejnižší ceny samozřejmě padají k 500 Kč - to předpokládám, že sami víte. Zde se dostáváme k podstatě článku. Uvádět někoho v domnění, že nakupuje výhodnější letenku než je smyšlená obvyklá cena není fér a je úplně jedno, jestli ji popíšeme jako původní cena nebo obvyklá cena. Samozřejmě vidím, že píšete , že vycházíte z vlastních statistik. V tom případě Vám doporučuji překontrolovat zápis do databáze abyste měli adekvátní vzorky.
Větu o "kradení" jsem napsal bez etické gramotnosti, za což Vám patří má omluva.
NIKDE jsem neřešil Váš byznys model a už vůbec ne to, jaké si stanovujete marže. Celý obsah článku byl zaměřen na "původní cena vs. cena u easyJet".
To, že garantujete dolet v případě zpoždění je hezké, ale v tomto případě neadekvátní.
Živel se 4 Kč pobavil ;) Na svou obhajobu snad jen to, že ceny udávané v cizí měně nejsou vždy korektní. Mnohdy se díky přepočtu dostáváme k vyšší ceně. Dlouhodobě však poskytujeme vystavování letenek za nejnižší ceny na českém trhu.
Zveřejnění článku proběhlo v okamžik, kdy jsem se k problému dostal. Bonusem pro Vás dnešní traffic. Podvodníky možná, zloděje ne.
Slevové portály často cenu zboží zvednou aby ji pak mohli slevnit, a když se podíváte na Heureka.cz tak zjistíte, že to vlastně žádná sleva není... :) Přes slevový portál jen nějaké víkendy na horách, zboží atd nikdy...
Jenom nabídka k zamyšlení pro autory. Pokud se zástupce Skypickeru takto obhajuje, myslím, že vůbec nepočítá s tím, že by se o tomto mohla dozvědět společnost Easyjet. Možná by stálo za to přeložit nabídku a zaslat jim, aby mohli vidět, jak se České firmy chovají. Myslím, že by s tím nesouhlasili a v podstatě to i poškozuje jejich dobré jméno.. Nevím, zda-li má firma Skypicker s Easyjetem nějakou dohodu, pokud ano, mohla by z ní pro Skypicker plynout sankce a pro příště by si takovéto chování společnost Skypicker rozmyslela.. Jinak jde i o klamání spotřebitele, takže by v tomto ohledu mohla zakročit obchodní inspekce.. Stačí podat emailem podnět na prošetření..
Plně nesouhlasím, jelikož zde, jak pan Dlouhý upozornil, se jedná o zprostředkování služby + přidaná hodnota ve formě specifických garancí, OK... proč ne, já opravdu nejsem nijak spolčen s p. Dlouhým, ani ho nechci obhajovat, jeho služby (nejspíše) nikdy nevyužiji již z podstaty. Nicméně to naše "čecháčkovství" by již mělo skončit - že někdo vymyslí službu, na které lze vydělat u lidí, kteří nejsou zdatní nalézt levné ubytování, letenky a tak podobně - zde nevidím nic špatného, aby za nevědomost či lenost se platilo, taky přeci nejedete k výrobci pečiva, ale koupíte si jej v marketu, který Vás dle Vašeho názoru okrade (páč si na něm přidá halíř). Co by zde měla dělat ČOIka? pokud má služba zákazníky a "neokrádá" je ve smyslu, že je podvede (letenky nepošle, pošle úmyslně jiné.......), tak zde ČOI nemá co dělat. Nebo Vás taky CK, CA okrádají, když Vám prodají jen letenku (zadarmo to vážně nedělají)? Prosím, je to úsměvné. Vy někoho též okrádáte, pokud mu (nevím kde a v jakém oboru pracujete) prodáte produkt (ať již klidně JEN prodáte...)? ZADARMO to taky neděláte, ZADARMO nikdo nic nedělá... :). Díky ;-)
André, to co zde popisujete je pravda a nikdo nepsal nic jiného, dokonce ani Daniela. Vymyslím-li službu s přidanou hodnotou, ani ta tam nemusí být, a nasadím si marži - je vše v pořádku. Daniela narážela na fakt, že easyJet zde figuruje jako dopravce, jehož jménem je dělán obchod - rozuměj snaha uvést někoho v omyl v podobě 50% slevy. Dalším faktem je to, což jsem neměl vůbec v plánu rozebírat, jak má skypicker zabezpečen právě onen "přeprodej" služeb... Již v minulosti bylo několik soudních sporů, které vždy vyhrály aerolinky. Nízkonákladovky prostě nestojí o pře-prodejce. ČOI byla jistě také vztahována k úmyslu uvádět lidi v omyl, dle českého zákona je toto specifikováno jako podvod, při propagování akce s 50% slevou - která je jen a pouze smyšlena v bujaré fantazii p. Dlouhého.
Dave, už to fakt přeháníte. Myslím, že jsem vše vysvětlil jasně. Pokud nevěříte, a máte-li na mě podezření pro nějaký trestný čin, pak podejte trestní oznámení. Nebo Vás fakt baví jen dokola pomlouvat? Docela by mě zajímalo, kdo Vám co udělal, že pouštíte tolik zloby :-)
Vše co jsem nyní napsal, bylo vztaženo k původní verzi článku. Vaši reakci jsem přijal a nevyvracím ji, a to ani tímto komentářem. Vymyšlené 50% zvýhodnění je však něčím, za čím si i nadále stojím ;)
Ad: nikdo tu nemluví o tom, že pácháte trestný čin.. Natož abych zatěžoval PČR s tímto blábolem. Zůstaňme při zemi - resp. v internetové diskuzi. Ad2: Jak jsem Vám již jednou soukromě psal, nikoho tu nepomlouvám, a to ani Vás, ani Skrz.cz, ani Skypicker.com a v neposlední řadě společnost Slevomat.cz, která si tímto článkem přiživí ze všech nejvíc... :D
Dovolím si naposledy zareagovat, co se týče 50% slevy, naprosto souhlasím, že je to špatně, NICMÉNĚ jistě ne mimo zákon.... anebo zajděte do marketu a zde... :-D ... podejte tisíc a jednu stížnost na jejich "slevy" :-). Jakožto i hoteliér si může BEZ SANKCE a !trestní odpovědnosti! označit svůj hotel či pension kolika hvězdami chce, tak v této době je schopen si prodejce vytvořit slevu prakticky jakou chce, a to jakoukoli, jelikož pokud se jedná o "doporučenou" cenu, tak proti gustu.... Pokud bude mít zajímavá služba zákazníka, tak zde mohu jen tleskat. Osobně slovo slevy nemám rád, slevy tedy aktivně nevyhledávám. Díky!
Dave nenech se otrávit, tendenčně píšeme někdy všichni. Napsal si na problém podle sebe na webu kterej si budoval (nebo budovali,abych nikomu nekřivdil) od nuly. Já název slovomaty používám a nepovažuju se za negramota, jen jsem línej používat delší název :D A pokud se někomu nelíbí co tady píšeš tak ať to nečte ne? Díky za nabídky co sem hážeš.
Docela hezky clanek :-) je fakt ze jako argumentovat cizi menou a ceskou neni docela dobre. Dale bych se rad pana Olivera zeptal. Co by se delo kdybych si tu letenku koupil a cena by se treba navysila prece jen nizkonakladove letecke spolecnosti a jejich ceny se meni nekdy i docela rychle.
Zdravím, Filipe! Pokud byste letenku objednal a zaplatil, načež se změnila cena, tak samozřejmě rozdíl platíme z naší kapsy. Naštěstí se toto nestává příliš často :-) O.
Pane Dajve..hrozný, jste hodně divný stvoření.
Pane Dajve..hrozný, jste hodně divný stvoření.
Oliver Dlouhý: Nikdo vam prece nebrani vyjadrit se tady do diskuze pod clankem. Zatim jste na svou obhajobu nic nerekl a sotva lze takovou vec obhajit, nebot je nepochybne, ze cena, kterou zdejsi server uvadi (1174) je pravdiva
Zdravím Dave! Negativní PR taky PR.. :-) Každopádně vzhledem k poměrně závažným obviněním (podvod, okrádání, ...), které zde vůči nám vznášíte, bych Vás rád požádal v rámci korektní diskuze o prostor k vyjádření se k Vašemu článku. Jste ochoten mi jej dát? Díky a přeju fajn den, Oliver zakladatel toho dříve nadějného start-upu Skypicker :-)
Souhlas, je to podvodné a nefér. Každý zákazník by si měl ale před koupí cenu ověřit, jestli je sleva skutečně tak výhodná, to dá rozum. Navíc vážně haníte Slevomat, který s tímto asi nemá nic společného, tak raději přepište název článku, aby vás ještě nežalovali.
Spolecnost slevomat.cz nema s timto co docineni, slevomat je ale vseobecne zabehly nazev, takze bych to nechal takto :) naopak na slevomat.cz byla asi pred 2 mesici nabidka ve spolupraci letuska.cz na letenky prg-ist za 3.333kc. Za tuto cenu se letenky koupit opravdu jinak nedaly :)
Drahý Dave, já osobně nemám se společností Slevomat nic víc společného, než, že čas od času jejich zprostředkováním koupím. Nicméně souhlasím s Evikem a Vaše odpověď mi přijde naprosto alibistická a zcela mimo realitu (ve vší úctě). To že je slovní spojení "ty Slevomaty" veřejně zaběhlý název se absolutně nelze vymlouvat a to, že pár jedinců není schopných vyslovit slovní spojení "slevový portál" je smutné... Popravdě je to naprosto stejné, jako byste v dnešním světě říkal všem Boeingům, Airbusům, Cessnám a jiným říkal "Wrighty" nebo "Flyery", jelikož zkrátka tohle letadlo mělo "smůlu", že zkrátka bylo první. Přiznat, že Slevomat s tím nemá co dočinění je v pořádku, ale každé Vaše další slovo je absolutní blábol a nesmysl. To, že je nějaká firma, společnost, či osoba nejúspěšnější nebo nejstarší na trhu Vás ani kohokoliv jiného neopravňuje k tomu, abyste poškozoval jejich jméno tímto způsobem (pravděpodobně z důvodu zvýšení zájmu o Váš článek) Toť můj emocionální výlev a věřím, že si ho vezmete k srdci...
Díky za reakci RD, co to vzít z jiného pohledu? Kola je škodlivá... Bude snad jasné, že mluvíte o společnosti Coca Cola nebo všeobecně o tomto nápoji? Vžijme se trochu do publicistiky - slevomat je prostě údernější a plní stejný význam jako slevový portál, či v tomto článku slevový agregátor. Rozhodně jsem článek nestavil tak, abych někoho poškozoval či dokonce urážel a už vůbec ne společnost Slevomat.cz A aby nevznikaly další kolize v názvosloví - dávám Vám za pravdu a upravuji nadpis.
WOW… strašně moc děkujeme Evíkovi a RD. Jste skvělí! Nechcete nám prosím napsat email na adresu zdenek.linc@slevomat.cz Tohle bychom fakt rádi odměnili. Prostě WOW!
V použití slova "slevomat" nevidím nic špatného. Jsou 2 možnosti, nezkoumal jsem to: 1. slevomat bylo obecné slovo pro slevové portály, které si jako první zaregistroval Slevomat.cz 2. Slevomat.cz je jasná jednička na trhu a tak vzniklo obecné pojmenování pro všechny slevové servery Ať je to tak nebo tak, Slevomat z téhle situace těží i ztrácí. Jako jednička musí počítat s tím, že si ho lidi můžou spojovat i s ostatníma serverama. Slovo slevomat s malým "s" se prostě vžilo jako obecné pojmenování. Víc bych za tím neviděl. Rozumnému člověku to nejde a hlupáci to stejně považují všechno za podvod. :-)
Nedávno jsem měl rozhovor se známou, která chtěla dát na slevový portál oblečení jejich firmy a čuměla na to s otevřenou pusou. Slevovému portálu se musela smluvně zavázat, že během akce na svém e-shopu navýší cenu oděvů, aby to samozřejmě vypadalo jako sleva. A ve finále portál nabízel svetr ještě dráž. Příklad: Svetr stojí 1200 CZK, portál ho nabízel za 1400 CZK(na tom ještě vydělal) a známá musela mít na e-shopu cenu 2000 CZK. Bohužel to tak funguje. Neříkám, že všude, ale funguje.
Bohužel takhle funguje český byznys ;-) je to hnus!
Bohužel takhle funguje český byznys ;-) je to hnus!
Jojo, už kolikrát jsem na tyto "slevy" s údivem koukal. Jenomže pravda je taková, že dnešní člověk vidí velký nápis sleva 50% a bezhlavě nakupuje. No prostě: Nekupte to, když je to tak výhodný :)
škoda... ale nabídky nevypadaly špatně :) Možná bych si to i koupil no, kdybych nehledal i jinde. Ale přijde mi dost zavádějící udělat nadpis "Slevomaty a letenky s 50% slevou. Opravdu? Ne!" -> očividně se jedná o chybu skypicker. Například k nabídkám invia na skrz.cz tu nevidím nic hanlivého ;)
cestujlevne.com se na tomto pripade projevili jako naprosti blbci. krom toho obvykla cena za milano? 1500, opravdu? v 90% pripadu (kdy nekupujete letenky 3 tydny predem) je to fakt tech 3000
Oni snad prodávají letenky 3 týdny před odletem? Proč do ceny vlastně nezahrnout i flexi a byznys? To by pak mohli dávat klidně 80% slevu ne? Každý má nárok na svůj názor, ale někdy by měl mít alespoň hlavu a patu..