Star Alliance: nejrychlejší cesta ke GOLD statusu
Odstartovat dovolenou odbavením u prioritní check-in přepážky, následným posezením v salónku a nástupem do letadla taktéž při přednostním odbavení? Nemusíte být byznysmen, abyste dosáhli na tyto výhody, stačí jen chytře využít věrnostních programů.
Věrnostní program aerolinií
Většina aerolinek nabízí v rámci věrnosti bonusový program, díky němuž lze pak využívat zajímavých výhod. Mezi ty nejzajímavější patří následující:- Přednostní odbavení u check-in přepážek
- Přednostní nástup do letadla
- Vstup do VIP letištních salónků (wifi, občerstvení, alko/nealko či sprchy zdarma)
- Větší hmotnostní limit (+20 kg)
- Prioritní výdej zavazadel
K tomu, abyste dosáhli na tyto výhody je nutná registrace do jednotlivého programu a získat nejvyšší statut. Ten obdržíte zpravidla po určitém počtu nalétaných mil či počtu letů. Většinou je skloňována částka okolo 100 tisíc mil, ta je pro běžně létajícího (1-2x do roka) nereálnou sumou - například linka Praha-New York a zpět nabídne cca 9 tisíc mil. Míle navíc musí být nasbírány v časovém úseku, zpravidla 1 roku.
Díky sdružování leteckých společností do tzv. aliancí Vám bude stačit 1 členství v rámci celé aliance. Míle pak automaticky sbíráte i při letu s jinou aerolinií, která je však členem této aliance. Existují tři: Sky Team, One World a Star Alliance. Právě poslední zmíněné se budeme věnovat v tomto článku.
Star Alliance - statusy
Star Alliance sdružuje na 28 dopravců po celém světě, mezi které patří například Aegean, Air New Zealand, Austrian, Brussels airlines, Lufthansa, SWISS, TAM airlines, TAP Portugal, Singapore airlines, SAS či Turkish airlines.V této alianci existují dva statusy - Silver a Gold. Statut Silver nepřináší žádné zajímavé výhody, ovšem při statutu Gold získáváte všechny výše uvedené bonusy. Jak tedy získat nejrychleji a nejlevněji statut GOLD? O tom jsou již následující řádky..
Řecké zlato se nejvíce třpytí
Řecký vlajkový dopravce Aegean airlines je cestou k úspěchu díky svému věrnostnímu programu Miles&Bonus. S touto aerolinkou Vám stačí nasbírat pouze 20.000 mil k tomu, abyste obdrželi GOLD status v rámci Star Alliance. Pro představu je to jeden zpáteční let do Austrálie či 2 cesty do USA. Nejen malý počet potřebných mil je obrovskou výhodou, tou další pak je snadné udržení statutu a v neposlední řadě 12-ti měsíční omezení, nikoliv kalendářní rok. Postup k dosažení a udržení GOLD statusu je následující:- Registrujte se v tomto odkazu a získejte 1.000 mil do začátku
- Do 12 měsíců od registrace nalétejte 3.000 mil a získejte statut BLUE
- Do 12 měsíců od statutu BLUE nalétejte dalších 16.000 mil a získáte statut GOLD
- Pro udržení statutu GOLD stačí podniknout 1 let v rámci 36 měsíců od získání GOLD statutu
Kolik mílí obdržím za svůj let?
Získání GOLD statutu je v tomto případě opravdu rychlé a výhodné. Kolik mil získáte za svůj let zjistíte za pomocí skutečně uletěné vzdálenosti a knihovací třídy, ve které poletíte a dané aerolinky. Knihovací třídy jsou značeny písmeny, pro nás nejčastěji K, P, Y a jiné. Je jedno, které společnosti patří letadlo, důležité je jaký je uveden kód aerolinky na letence.- Pro načtení mil předložte na check-inu svou kartičku / číslo karty
- Pro zpětné načtení mil využijte tento formulář (musíte být přihlášeni)
Počet uletěných mil zjistíte v tomto generátoru Great Circle Map. Například při letu do Sydney je vzdálenost přes 20.000 mil, tedy bonusový GOLD statut obdržíme po první cestě!
Ahoj, chci se zeptat. Potřebuji založit věrnostní program pro naši společnost. Jde založit jeden účet, který by pak platil pro všechny letecké společnosti ať už ve Star Alliance či Sky team, nebo musím u každé letecké společnosti založit solo účet? Předem děkuji
Ahoj Terezo, prvně se účet zakládá na cestujícího, nikoliv firmu. Firemní účty existují také, ale nejsou tolik rozšířené.
Potřebuješ účet u každé aliance zvlášť, mrkni na článek https://www.cestujlevne.com/blog...polecnosti
jeden, pro *A PartnerPlusBenefit a pro SkyTeam asi Delta SkyBonus. Možná poradí tady hoši z fabrik a korporátů:-)
edit: Dave, jsou samozřejmě korporátní FFP a zejména v US hodně používané;-)
edit: Dave, jsou samozřejmě korporátní FFP a zejména v US hodně používané;-)
Pro skyteam v ČR funguje BlueBiz, Skybonus pokud si dobře pamatuju, pro českou firmu ani nejde založit nebo jsou pro EU nějak spojené s BlueBiz. Ale třeba naše vedení trvá na úplně absurdním OK Plus Corporate. Pro OneWorld pak je OnBusiness.
Co se týká dostupnosti různých výhod, tak mi nejlepší příjde PartnerPlus u *A. Ale obecně počítej s tím, že pokud neutratíte za (ideálně byznys class) letenky tak milion za rok, tak se k nějakým super výhodám či letům "zdarma" jen tak nedostanete bez ohledu na program.
Ahoj, existuje v rámci StarAlliance FF program, který podporuje získat více než 25% mil za lety v economy (booking class: K)? Ročně mám cca 25 segmentů po Evropě s LH. Aegean to již zarazil a tak nevím zda má vůbec smysl tomu věnovat nějaký čas a hledat vhodný FF. Děkuji za rady.
Chci si zpětně načíst míle v programu Miles&More, ale nemam letenku z jedné cesty do NYC. Lze někde zjistit cislo letenky? On-line check-in jsem nedělala. Let byt realizován prave s Lufthansou (mají to někde?). Diky !
Ahoj, uplatnoval jsem asi 10 letu u Turkish, lze nacist zpetne provedené lety načtené u TK do klubu u Aegan?
Jdou načíst i lety zpětně z února? Letěl jsem dvakrát na NZ a zpět, teď potřetí. Proto bych to chtěl nějak zužitkovat. Díky za odpověď
Lze zadat lety rok zpět , právě zadáno u AEGEAN ;)
Lze zadat lety rok zpět , právě zadáno u AEGEAN ;)
Zdravím. Tak jsem se proletěl s Lufthansou Pra-Fra-Nanking ... a pak Peking - Mnichov a zpět. Klasická třída L economy. Hmm, ani míle započítaná, prý moc levný tarif. Předtím jsem letěl s Turkama přes Istanbul do Gruzie, neuznali mi let kvůli prý špatně zadané destinaci. ... takže jsem uletěl 14173 mil. Tak ti nevím, takto létám 3x do roka, ale do vyššího statusu prostě nedostanu.
Dobrý den zaregistroval jsem se u Aegean airlines. Chtěl bych se vás zeptat co mám udělt aby mi poslali plastovou kartičku.
Zdravím, chtěl bych se zeptat, je pořád ten Aegean aktuální? Se totiž dívám na jejich stránky a píšou tam, že na získání Silver karty je potřeba nasbírat 24000 mil a potom na upgrade na Gold je třeba dalších 48000. Nezměnili to už? Díky za odpověď.
Zajímavá věc toto, Dave chci se zeptat, mohu si ukrátit čas v salonku když byl měl gold status a letenku koupenou např u Travel Service? Jestli by mě tam pustili...
muzu se zeptat k cemu je ten Blue status dobry? pusti me nekde po evrope do salonku? nebo jen se statusem Gold? :)
Mně to přijde snad jako nemožný získat nějákej jinej status. Létám často do Aberdeenu přes Frankfurt s Lufthansou a ikdyž zpáteční letenky kolikrát stojí přes 7000,- tak mi to přičte 500mil ( opět za celou cestu tam i zpět) hrůůza :)
Tak jsem se zaregistrovala a pokusila zpetne nacist mile od Air new zealand, ktery u Star alliance jsou.Akorat to vypada, ze ve formulari aegeanair nemaji na vyber kod letiste pro Apiu... :-/
Když mám let operovaný Lufthansou a UA, načítám si míle zvlášť u každé společnosti? Létám celkem často a nikdy mě nenapadlo, že bych si mohl něco takového pořídit. Létal bych si v GOLDu už dávno :-) díky
Moc nerozumím otázce.. Načtou se míle za oba lety, neboť obě aerolinky patří do stejné aliance (pokud nejsou vyloučeny tarifní třídou u Aegeanu).
Nutno dodat, že nalétat s nimi 20000 není asi jednoduchý - na svoje lety maj flat počty mílí a u ostatních maj striktně všechny levný tarify za 0. Např turkish miles&smiles jsou v tomto štědřejší, tedy je možné pár mil nasbírat, ikdyž člověk kupuje nejlevnější tarifní třídy.
Čekal jsem, že alespoň s normálním článkem byste si mohl práci - ve smyslu, že ho vymyslíte a napíšete sám, ale opět jsem se spletl. To že zkopírujete nějaký tarif z jiných podobných webů beru, ale to, že budete kopírovat i obyčejné články mě dostalo asi nejvíce. Úsměvné. Nebo je podobnost čistě, ale opravdu čistě náhodaná? http://loyaltylobby.com/2013/07/22/shortcut-to-star-alliance-gold-status-aegan-milesbonus/
Honzo... V čem je problém? Nebo snad urputně píšete do všech médií proč všichni tvoří články dle ČTK a dle Vás jej tak "kopírují"? Pokud podle Vás pouze kopírujeme, nechoďte sem - žádnou přidanou hodnotu tu nenajdete a akorát si kazíte den. Článků na toto téma je po světě desítky - Váš odkaz jsem neznal, čerpal jsem na flymefunky.com a hotelspotter.pl Pokud bychom pouze kopírovali, pravděpodobně byste nás ani neznal. To, že se objeví tarif tady a za hodinu je u poláků (nebo naopak) je prostě fakt.. Je to naprosto stejné, jako byste plival na iDnes, že přebírá témata z BBC.
Jakmile autor neuvede zdroj, z kterého čerpal, je to krádež ;) každopádně doprovázet zde každý článek kradenými fotkami bez práv na užití od autora je daleko ošemetnější kapitola, ještě na webu, kterým vyděláváš... Zamysli se nad sebou Dave
Lado, pokud nevite o cem mluvite, je lepsi se nevyjadrovat. Autorska prava samozrejme zname a plne respektujeme ;) Co kdybychom se vratili k tematu a traumatizovane pocity nechali pred monitorem? ;)
Bohužel až moc dobře vím, o čem mluvím... to, že ukradneš fotku z Flickeru a hodíš tam autora neznamená, že máš na užití fotky právo. Jakoukoli fotku, ať ji vezmeš kdekoli nesmíš užít bez svolení autora ;)
U CC licence je nutné ve fotce hypertext nebo pod fotkou zcela přesný odkaz, kde se dílo nachází, jinak jde o porušení licence = nelegální užití obrázku ;)
Láďo, nejen, že tu veřejně pomlouváte mou osobu a pliváte na tento projekt, ale stále vůbec netušíte o čem mluvíte... Přečtěte si raději podmínky pro CC licence a pak zkuste reagovat znovu - http://www.creativecommons.cz/483/otazky-pro-uzivatele-dila/
Díky za odkaz ;) jen je tím potvrzeno co jsem psal výše ;) "Všechny CC licence kladou na šíření díla stejné nároky. Uživatel je povinnen k dílu uvést: - jméno, popř. pseudonym autora, a jména dalších osob, které jsou uvedeny jako spoluautoři díla - název díla (pokud existuje) - !URL odkaz na CC licenci! - Pokud je šířena upravená verze díla, pak je třeba zároveň uvést způsob, jakým bylo dílo upraveno A jak jsem již zmínil, bez onoho url jde o porušení licence :)
Láďo, opravdu mě bavíš :D Nejdřív píšeš URL na fotku, teď URL na CC licenci.... Vyber si ;)
URL na onu CC licenci je url na objekt, který je pod CC licencován... při fotce je ona URL CC licence ona URL fotky... ta formulace "na CC licenci" je v tom výčtu obecně, jelikož pod CC lze licencovat i texty, audio díla apod. Stačí se trošku zamyslet ;)
Dobrý den, jen by mě zajímalo jak teda načtu svůj let do Chicaga operovaný UA. Co mám zmáčknout. Děkuji za odpověd. Jan Slavík
Ahoj, pokud cestujeme 2, muzou se mile za 2 cestuji nacist na ucet jedne osobe? Nebo musime mit oba svuj ucet? Dik.
Hmmm, super, to bude v salóncích narváno a úplně ztratěj svůj důvod :-/
Hmmm, super, to bude v salóncích narváno a úplně ztratěj svůj důvod :-/
Ale nebudou... Jak už kdosi psal výše, ono to s tím načítám mil zdaleka tak horké není jak to autor prezentuje a většina nejnižších knihovacích tříd je dotována jen zlomkem skutečně proletěných mil, pokud vůbec nějakými. A pokud lze říct něco s téměř 100% jistotou tak to že se podmínky budou ještě zhoršovat. I v dobách před 11. zářím, kdy podmínky FFP byly nesrovnatelně štědřejší bylo obvykle jednodušší nalétat status počtem segmentů než vzdáleností. Nemluvě o tom, že pokud je jediným reálným benefitem vyššího statusu vstup do salonků, tak existuje daleko jednodušší a v důsledku levnější způsob jak si opatřit vstup do salónků než podnikat cesty kamsi do trantárie, kde se člověk jen otočí a letí zpátky.
Uspesne som sa zaregistroval. Mam zakupene 2 letenky cez Turkis na januar a chcel by som pridat aby sa mi zbierali body nakolko to robim prvy raz prosim o info/pomoc..kde mam zadat cisla letov a podobne... Dakujem
Předložíte pouze svou kartu, prozatím papírovou, u check-in jak na letu tam, tak i zpět ;)
OK dakujem a musim mat ja svoju kartu aj manzelka alebo nam staci 1??? Ale predpokladam ze asi aj jej musim urobit urobit ucet...
Já doporučuji zadat číslo karty už při online bookingu, či check-inu pokud to jde. Zvláště u někerých méně rozšířených kartiček a na menších či exotičtějších letištích to je někdy přímo na přepážce problém.
Zdravím, pokud byste měl někdo čas a chuť , moc prosím o vyplnění dotazníku. Týká se právě Star aliance a je vytvořen k mé diplomové práci. Předem moc děkuji.