Zakázané věci do letadla a co nesmí do příručního zavazadla
Z důvodu bezpečnosti letecké dopravy je přeprava některých předmětů omezena či zcela zakázána. Pojďme se podívat na seznam věcí, které bychom si s sebou do letadla určitě brát neměli.
Co do letadla VŮBEC nepatří
S těmito předměty se raději nepřibližujte ani k letištnímu terminálu :)
- výbušniny a výbušné systémy, rozbušky, zábavná pyrotechnika,
- kyseliny, žíraviny, hořlaviny, žhavící zapalovače,
- toxické, infekční nebo radioaktivní látky, hořlaviny,
- obranné a paralyzující spreje, repelenty a jiné dráždivé látky,
- spreje, tlakové nádoby (kromě lékařských a kosmetických potřeb), plyny.
Co nesmíte mít v příručním zavazadle
S sebou do letadla si nesmíte vzít následující věci. Většinu z nich bezproblémově odbavíte do zapsaného zavazadla.
- střelné zbraně ani jejich imitace (airsoftové zbraně apod.),
- munice,
- nářadí (např. vrtačky, klíče, šroubováky),
- lékařské nástroje,
- nechráněné holicí břity nebo žiletky,
- sportovní potřeby jako např. hokejky, golfové hole, rybářské pruty atd.,
- longboard (ten patří do odbaveného zavazadla),
- tekutiny v balení o objemu vyšším než 100 ml nebo balení tekutin v celkovém množství vyšším než 1 l,
Pozor! Za tekutinu jsou považovány i potraviny obsahující kapalinu nebo gelovou složku jako např. džemy, marmelády, kompoty, sirupy, paštiky, med.
- náhradní struny ke strunným hudebním nástrojům,
- kovové stanové kolíky,
- minisegway, hoverboard, gyroboard (baterie musí být přepravovány v příručním zavazadle, ale vzhledem k jejich vysoké kapacitě je třeba ověřit s leteckou společností, zdali je jejich přeprava dovolena),
- drony a další dálkově ovládané hračky a modely (pokud chcete dron přepravovat v příručním zavazadle, požádejte leteckou společnost předem o svolení),
- velké deštníky s ostrým hrotem,
- slunečníky.
Co nesmíte mít v odbaveném zavazadle
Oproti seznamu výše následující věci neodbavujte, ale vezměte si je s sebou do kabiny letadla.
- lithiové baterie a všechna zařízení obsahující lithiové baterie,
- powerbanky,
- cigaretové zapalovače, zápalky, náplně do zapalovačů,
1 krabičku zápalek nebo 1 zapalovač můžete mít přímo u sebe.
- elektronické cigarety (pouze bez napájecích baterií),
- fotoaparáty a videokamery.
Foťák i kameru v odbaveném zavazadle můžete přepravovat, pokud z přístroje vyndáte napájecí baterie; ty musí být bezpodmínečně přepravovány v příručním zavazadle. Navíc jsou považovány za cennosti a ty by v odbaveném zavazadle vůbec být neměli.
Zdroj: prg.aero
Závěr
Berte náš výše uvedený seznam pouze jako orientační. Pravidla letecké přepravy se neustále mění a s nimi i seznam zakázaných předmětů. Před odletem si raději vždy informace ověřte, zejména cestujete–li po jiných krajích než v Evropě. Bezpečnostní limity se často liší dle kontinentů.
Dobrý den,
mam 200ml sprej (tlakova lahvicka) s Panthenolem - je možné tento předmět převážet v odbavenem zavazadle?
Dále…
Je nějaký limit co se týká tekutin v odbaveném zavazadle? Jde o opalovací krémy, zubní pastu, kosmetiku apod.?
(Wizzair)
Dále…
(Wizzair)
Dobrý den, všude se píše, že je povolena jedna krabička cigaret a zapalovač. Jak je to však s doutníky? Smím si vzít s sebou plynový zapalovač? Děkuji za odpověď
Dobrý den, může na palubu letadla ortopedická hůl.?
Dobrý den, může na palubu letadla ortopedická hůl.?
Dobrý den,
nevíte jak je to se slunečníky? Konkrétně u Ryanair . Kdyby se nám nevešel do odbaveneho zavazadla, mohu si ho nechat odbavit vedle zadarmo? Nebo mi ho budou účtovat jako další zavazadlo?
Dobrý den,
Bohužel zadarmo to určitě není. Pokud se Vám nevejde do kufru, tak nemá smysl za něj platit. To už máte lepší koupit si ho na místě. Nevím kam letíte, ale obvykle to nebývá drahé.
Dobrý den smím vzít do letadla dohledávačku kovů.Letíme do Řecka
Dobrý den smím vzít do letadla dohledávačku kovů.Letíme do Řecka
Žádný problém, je to malé, je to jako byste vezl baterku.
Žádný problém, je to malé, je to jako byste vezl baterku.
No vidíš, a já měl zrovna za to, že tohle na palubu nesmí a mělo by to cestovat jenom v odbaveném zavazadle.
No, nikdy jsem přímo tohle nevezla, ale měla jsem baterku, varnou konvici nebo espressovač atd.... a nikdy to nebyl problém, myslíte, že tohle bude speciální výjimka? Je to malé, tak mi to přijde dost podobné. Ale nechci nikomu vyloženě špatně poradit.
Každopádně, pokud je možnost to dát do odbaveného zavazadla, tak je to lepší, ale vyndat baterky.
Dobrý den! Mohu se prosím zeptat jestli si můžu s sebou na palubu vzít pumpičku na míč a manikúrní nůšky?
"Nože a nůžky s ostřím/čepelí kratší než 6 cm" by měly projít, je to uvedeno o kousek výš na téhle stránce... Poslední slovo má ale vždycky pracovník security. U pumpičky bude záležet na tom jak je velká, jak vypadá, z čeho je vyrobená.
Dobrý den, ráda bych se chtěla zeptat zda je možné si sebou vzít na dovolenou erotickou pomůcku (vibrátor), ať už do příručního zavazadla a nebo do odbaveného zavazadla. Děkuji
Pokud splňuje požadavky na velikost příručního/odbaveného zavazadla, tak bez výhrad. EDIT: ještě mne napadlo, že existují státy, které tyto hračky netolerují a hrozí minimálně zabavení.
Zdravím, mám dotaz, zda může být v příručním zavazadle dýchací maska na šnorchlování (např. easybreath)? Sice ji nepovažuji za problém, ale nerada bych byla nemile překvapená.
Díky za odpověď.
Díky za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda si můžu s sebou vzít akvarel v kovové krabičce, jestli ta krabička nebude vadit
Tuší někdo, jestli jde vzít do kabinového zavazadla převodník (cyklo)?
Mám na mysli toto - https://www.bike-eshop.cz/prevod...samostatne
Jestli to není bráno jako zbraň...
Tuší někdo, jestli jde vzít do kabinového zavazadla převodník (cyklo)?
Mám na mysli toto - https://www.bike-eshop.cz/prevod...samostatne
Jestli to není bráno jako zbraň...
Obávám se, že to projít nemusí. Může to být bráno jako vrhací zbraň. Při nejasnostech vždycky rozhoduje člověk na security kontrole.
Pokud to je jen s jednou společností, tak se jich dopředu zeptat, jinak bych zrovna tohle neriskoval. Zabavili mi už neškodnější věci.
Díky za názor. Ono to právě vypadá dost děsivě, ačkoliv svazek klíčů je asi nebezpečnější. Jenže se obávám, že po tom vznětlivém anglánovi 2 týdny zpátky, budou v Praze dost pečliví, protože určitě hned následovalo školení zaměstnanců security, že musí být ještě pečlivější, než doposud.
Dají se převést vonné tyčinky, je jedno jestli v odbaveném nebo příručním zavazadle, případně jaké množství ?
Muzu mit v prirucaku skladaci trekove hole, kdyz na te kovove spicce bude plastova 'boticka'? A skřípátko na nehty?
Máte někdo zkušenosti s holící pěnou nebo gelem? Je v něm hořlavina, tak se radši ptám. Žiletky by mě taky zajímaly 🤔. Děkuju za odpověď.
Vosk...
Vosk...
Gel na holení si beru běžně, ale kupuju si samozřejmě malé 75-100 ml balení. Občas na to kouknou, jaký to má obsah, ale nikdy s tím nebyl problém.
Stejně tak jednorázová žiletka mi vždy v kufru nebo batůžku prošla :-)
Stejně tak jednorázová žiletka mi vždy v kufru nebo batůžku prošla :-)
Přesně tak, malé balení gelu na holení a jednorázové holítko nejsou problém. Cestuji dost a vždy jsem prošla. Pozor na cokoli z manikury, mi neprošlo nic, ani pidi pilník nebo nůžtičky, ale nebyl problém s papírovým nebo skleněným pilníkem.
Nemůžu se nikde dočíst, že by se nesměla vzít vrtačka, bez vrtáků. Nemá ostré hrany, ani nic špičatého. Jde mi konkrétně o Vídeň a Ryanair.
Tak včera 8.8. 2020 na pražském letišti mi zabavila ze sáčku jedna aktivní pracovnice mechanický rozprašovač s prostředkem proti vosám 75ml, který jako alergik nutně potřebuji. A propolus v rozprašovači jí nevadil, a mé neteři nezabrala jiná pracovnice podobný proti komárům a klíšťatům! Magic! Jsem udivena a stále nas....á
Dobrý den, můžu si vzít s sebou do letadla které letí do Tuniska macha Tea? Popřípadě kde bych to mohl zjistit nebo na koho se mám obrátit. Předem děkuji za odpověď