So nice to meet you, Johnson&Johnson
Vakcinační dovolená nemusí být nezbytně drahá, komplikovaná a pro běžného člověka nedostupná. Svou první a jedinou dávku vakcíny jsem získal během dovolené v USA a Mexiku a rád Vám poradím, jak na to.
Cestopis z roku 2021 napsal Danny.709
Tento příběh začíná v březnu 2021, kdy u mě přetekla poslední kapka pomyslné číše. Po roce neustálých limitů a omezení, kdy jsem (mimo léta) takřka nevytáhl paty z domu a celý podzim a zimu strávil v bytě v pražské Libni na 65 metrech čtverečních, přišel zákaz přesunů mezi okresy. Věděl jsem, že to už je na mě moc. Za posledních 6 měsíců jsem mluvil tváří v tvář s asi 5 lidmi, byt opouštěl sporadicky zhruba jeden den v týdnu a veškeré zásobování řešil zásilkovými službami. Přicházelo jaro, počasí se zlepšovalo a v dané situaci jsem i lesy za Starou Boleslaví považoval za nadpozemský ráj ideální pro víkendový výlet, který se teď uzavřel.
Nošení roušek ani respirátorů mě nikdy nijak zvlášť neiritovalo a beru to jako nezbytnou nutnost k tomu, abych se udržel zdravý. A je mi jasné, že už po této větě u mnohých čtenářů spadám do kategorie "rouškofil". Ochranu úst pravidelně měním, ruce často dezinfikuji a po návratu z venku si dezinfikuji vše, co jsem používal, především mobilní telefon a peněženku. Můj osobní postoj je takový, že nevím, jaké bude mít dlouhodobé dopady na lidský organismus onemocnění Covid-19 (místy se uvádí i zkrácení života o 10 let) a nemám potřebu to na vlastní kůži zjišťovat. Je to čistě můj názor, který nikomu nevnucuji, na druhou stranu nicméně nepopírám, že mi nevadí lidi, kteří se snaží za každou cenu najít způsob, jak stanovená pravidla (zvlášť v uzavřených prostorech) obcházet. Snažím se být maximálně opatrný a sociálnímu kontaktu se vyhýbám.
Dlouho jsem se tak těšil na očkování, které nicméně v rámci České republiky i EU postupovalo v roce 2021 velmi pomalu a v souvislosti s tím se čím dál hlasitěji začalo mluvit o vakcinační turistice. Do Moskvy za neschváleným Sputnikem? Zbylé zásoby Pfizera v Izraeli? Nebo do Srbska? OK! Do Srbska!
Očkování v Srbsku?
První informace o možnosti očkování v této balkánské zemi na konci března šla mimo mě. Škoda, třeba bych se tam potkal s Tomášem Čuprem a očkovali by mě vedle celebrity. Vyplňuji tedy alespoň registrační formulář na stránce: https://imunizacija.euprava.gov.rs/, ve kterém se naivně hlásím o Pfizer a Modernu. Říkám naivně. Po pár dnech hledání informací zjišťuji, že srbská očkovací centra se potřebovala na konci března zbavit pouze procházející a špatně uskladněné AstraZenecy a další očkování už se neplánuje. Pfizer se používá pouze pro nejvyšší představitele v čele této země a Moderna se do Srbska snad nikdy ani nedovezla. Překvapivě málo přišlo do Srbska i ruské vakcíny Sputnik V a místním obyvatelům je poskytováno očkování "pouze" čínskou vakcínou Sinopharm. Jsem ochoten udělat pro očkování hodně, ale do tohohle nejdu. Později se i z dalších zdrojů dozvídám o skutečnosti, že Srbsko přestává očkovat zahraniční turisty.
Nechci, aby moje práce přišla vniveč, a tak rozjíždím plán, pracovně nazvaný jako "Serbia-мито за лекаре". Za posledních 5 dní jsem prošel opravdu hodně informací o očkování v Srbsku, zejména v severní části - Subotica, Novi Sad, Bělehrad či Sremska Mitrovica a je mi líto jich nevyužít. Vím, kde probíhá, v kolik hodin, kdo ho zaštiťuje, kdo provádí, kdo tam konkrétně pracuje, a dokonce jaký má FB či telefon. Balancuji trochu na hraně stalkingu a daleko za hranicí legality a rozesílám tři maily či zprávy třem různým lidem v srbštině a angličtině, kde nabízím několik stovek € za vakcínu Pfizer či Moderna (pokud by byla k dispozici). Nazpátek kromě potvrzení o přečtení nedorazila jediná odpověď...asi jsem měl zvolit vyšší stovky €. Tudy cesta asi nepovede.
Očkování v USA!
Od původního plánu upouštím a začínám se zabývat možností vycestovat na americký kontinent a nechat se naočkovat během pobytu v USA. Vybrané státy USA (ze začátku především Florida, Louisiana a Arizona) nabídly ve vybraných destinacích (někde čtvrť, někde celé město a někde celý stát) své vakcíny všem osobám na jejich území bez ohledu na národnost či občanství. Několik států přímo uvádí, že "při distribuci vakcíny proti koronaviru nebudou ověřovat město, stát nebo zemi pobytu či občanství". Svým způsobem je to logické. Zmíněné státy se nyní mohou pochlubit už relativně vysokou proočkovaností a mimo rezidentů a ohrožených skupin proto nabízejí očkování (blíže nespecifikovaně) všem na území USA, protože pokud se tu už někdo takový nachází (turista, imigrant, zahraniční pracovník), bude rozhodně lepší, když bude naočkovaný a sníží se tak pravděpodobnost, že bude onemocnění dále šířit. Zajímavý, nicméně praktický přístup. Informace se neoficiálně uvádí zde: https://www.traveloffpath.com/th...-covid-19/
Opět se tak zabývám analýzou, tentokrát už amerického systému očkování, konkrétně v arizonském Phoenixu, který je vhodným výchozím bodem plánované cesty po středozápadu USA a zároveň i místem, kde se už delší dobu nerezidenti očkují. Kompletní seznam míst, která lze filtrovat podle polohy či vakcíny je k dispozici zde: https://www.maricopa.gov/5659/CO...-Locations. Dále procházím rezervační formuláře a mailem kontaktuji několik středisek (primárně ta, kde se očkovat nechci nebo nemohu, např. AZDHS). Zajímá mě totiž primárně jejich reakce a pohled na očkování cizinců a zároveň si nechci zavřít vrátka u těch, které mi vyhovují a která by případně připadala v úvahu. Nejvíce mě překvapilo nejmenované očkovací centrum, kde mi slečna sdělila, že na Pfizera mě klidně zaregistrují. Nicméně v době komunikace (2. týden v dubnu) očkovací centrum neposkytovalo ani přibližný termín ani případně nemohlo zaručit typ vakcíny v následujících týdnech. A tak, abych to nemusel hledat a sledovat, mi slečna zaregistrovala odběr newsletterů na informování o dostupných vakcínách ve vybraných termínech, který mohu po vakcinaci odhlásit a popřála mi pěkný den. Takže asi takhle se v Arizoně koukají na turisty, kteří chtějí "zneužívat" jejich zdravotní systém.
Na druhou stranu, výše je uvedena ta nejlepší zkušenost. Obecně mi však postoj Američanů přišel lehce odměřený, ale přesto jsem neměl pocit, že by na mě bylo nahlíženo skrz prsty. Zároveň kalkuluji s tím, že za několik týdnů může být situace pro cizince jedině přívětivější. Např. v Arizoně je z kraje dubna naočkovaných okolo 50 % obyvatel a očkovací centra v supermarketech a na stadionech se v polovině roku už pomalu plánují uzavírat kvůli vysoké proočkovanosti.
Johnson & Johnson
V další fázi vyjednávám co nejdelší možné volno, které na Mexiko i USA čítá necelých 5 týdnů - celkem tak na dovolené budu od 28. 4. do 30. 5. S tímto rozptylem musím vhodně nakládat také při samotném výběru vakcíny, kterou si mohu dle vlastních preferencí zvolit. V USA mohu strávit maximálně 16 dní, a proto vybírám jednodávkovou Johnson & Johnson. Ta sice v testech jako obrana proti nemoci neatakuje nejvyšší příčky, nicméně dokáže spolehlivě zajistit její mírný průběh a dále se uvádí jako vhodná i proti nově vznikajícím mutacím viru (z Brazílie či JAR). Nezávislé testy vakcín jsem sledoval a v níže uvedeném srovnání dle Aktuálně.cz je dle sledovaných ukazatelů mírně znevýhodněna. Pokud k těmto informacím započtu skutečnost, že i tak se budu nadále pohybovat ve venkovních prostorách s ochrannou maskou a že se stejně za půl roku či za rok budu muset nechat přeočkovat, vezmu touto možností nakonec zavděk, ačkoli bych preferoval vakcínu Pfizer nebo Moderna. Před nákupem letenek ještě zběžně kontroluji, zda-li je J&J v Arizoně běžně k dostání... Je.
Přistupuji tak k nákupu letenek, což je trošku oříšek. Do USA nelze při současných omezeních cestovat napřímo, a tak využívám promo akce španělské Iberie a pořizuji OJ letenku VIE --> MAD --> MEX na první cestu 27. 4. a zpáteční 29. 5. po trase PHX --> ORD --> LHR --> VIE na křídlech AA a BA, celkem za 9.070 Kč. Na cestě tam mám na přestup v hlavním městě Španělska pouze 65 minut, ale vzhledem k tomu, že je přestup garantovaný a pokračovat lze v cestě i druhý den ve stejný čas, nenechávám se touto informací stresovat (a tajně se těším na hotel v Madridu a případný bonus ve výši 600 €, což "bohužel" nevyšlo). Nicméně jsem se obával jiné nepříjemnosti, a tedy že po příletu se mi v případě nestihnutí přestupu zkrátí celková délka pobytu v Mexiku. Přelet z CUN do PHX (opět s AA a s ocáskem do ORD) tak dokupuji jako zvláštní letenku na 13. 5., tedy 15 dní a 8 hodin po plánovaném příletu ze Schengenu za 3.055 Kč, abych si případně "vykryl" o den zpožděný přílet. Ještě před nákupem první "sady" letenek žádám o ESTA, která je mi po několika minutách schválena. USA navíc nezakazuje vstup za účelem turistiky (mimo zakázaných zemí) a pouze některé státy nařizují povinnou karanténu. Arizona (ani Utah a Nové Mexiko) však mezi ně nepatří. Vše se tedy rýsuje slibně.
Ani ne hodinu po nákupu objevuji následující článek: https://search.seznam.cz/amp/s/w....seznam.cz, který mě sice znepokojí, ale nerozhodí. Rozhodí mě až tento článek https://eu.azcentral.com/story/n...204586002/ a také pohled na výběr očkovacích míst a termínů v USA následujícího dne, kdy vidím, že Arizona kompletně pozastavila očkování vakcínou Johnson & Johnson, což značně komplikuje plány. Letenky jsou ale koupené, cesta rozplánovaná, cestopis rozepsaný, tak co s tím můžu? Nic...počkám si a uvidím. Týden před odletem prakticky nevycházím z domu, s nikým nekomunikuji a pro let pořizuji respirátory typu FFP3 s uchycením na gumu za hlavu. Ty by teoreticky měly sloužit jako dostatečná ochrana i v případě, že někdo další mít ochranu dýchacích cest nebude. Před odjezdem na letiště ještě dobrovolně absolvuji Antigenní test ve Vidia Diagnostice poblíž O2 arény a druhý den ráno se vydávám žlutým vláčkem RegioJet na cestu do rakouské Vídně. Ačkoli nemám problém s nošením respirátorů a roušek, tak představa, že budu mít zakrytou pusu následující 3 hodiny před odletem, + 3 hodiny letu, + 1 hodinu přestupu, + 12 hodin letu, + 2 hodiny dostávání se z letiště do Mexika (celkem tedy cca 21 hodin) na mě působí vcelku klaustrofobicky. Ale beru to jako cenu za úspěch.
Hurá do Mexika
Pro cestu do Mexika je nutné vyplnit formulář na adrese: https://www.vuelaseguro.com/home , kde lze získat QR kód pro let. Bohužel lze oficiálně vyplnit až 12 hodin před příletem (což je u letu v délce 12,5 hodiny trochu oříšek). Po příletu v 5 hodin ráno lokální SIM kartu s daty v neveřejné části letiště asi neseženu a WiFi údajně nefunguje. Formulář se mi nakonec podařilo vyplnit při přestupu v Madridu, nicméně je trochu náchylný na zpracování časových údajů. Při zadání času příletu je třeba vyplnit lokální čas dle destinace, kde se právě nacházíte, který bude platit v době plánovaného příletu. V Madridu jsem tak formulář vyplňoval okolo 23h večer, plánovaný přílet do Mexika je v 5:05. Do formuláře je třeba zadat čas, který bude v Madridu ve chvíli, kdy v Mexiku bude 5:05, a tedy 12:05. Ve Vídni mi formulář systémem akceptován není, ale v Madridu už to projde a s klidným pocitem v duši odlétám. Tady si musím trošku kopnout do Iberie, která nějaký systém rozestupů vůbec nezvládá! Letadlo při letu z VIE do MAD je nahuštěné uprostřed tak, že jsou plně zaplněné všechny trojsedačky, 7 řad po sobě, zatímco v přední i zadní části letadla je pusto. Při první možné příležitosti tak přebíhám do 6. řady, což posádce zdůvodňuji rychlým přestupem na zaoceánský let. Letadlo z MAD do MEX je nahuštěné v zádní části, nicméně ve střední části se dalo docela dost míst dohledat a více než 12,5 hodinový let jsem tak v pohodě prospal na trojsedačce v řadě 2?.
Mexiko jsem navštívil vůbec prvně v životě a po všech stránkách mě tato země ohromně uchvátila. Primárně tím, že na konci dubna mělo denně stejný počty nakažených jako Česko, ačkoli má 13x více obyvatel. Obecně jsem se ale z hlediska proticovidových opatření cítil první část dovolené velmi bezpečně - roušky či respirátory nosí cca 70 % lidí, při každé příležitosti je měřena teplota, u vstupu do každého obchodu je dezinfekce a takřka každý obchod i památka má vyhrazené cesty, kterými je třeba procházet, aby se nepotkávali různí lidé. Osobně považuji tento systém chytřejší než plošné uzavření všeho myslitelného, jako tomu bylo v Česku.
Mnohem víc mě ale zaujalo vše, co tato země nabízí. V Mexiko City (CDMX) trávím celkem 6 dní, přičemž polovinu dní mám pro příjezd, odjezd a návštěvu města a zbývající tři dny na výlet do Teotihuacánu, Národního parku Popocatépetlu, Puebly a Choluly, což i teď po návštěvě považuji za optimální rozvržení, zvlášť při relativně vysokých květnových teplotách. Další dva dny jsem strávil ve Villahermose návštěvou místního parku, prohlédnutím kamenných hlav, pozorováním místní fauny a jednodenním výletem za účelem návštěvy ruin bývalého města Palenque s přilehlou džunglí. Právě ve Villahermose jsem se 4. 5. 2021 v odpoledních hodinách registroval k očkování v USA.
Registrace k očkování
Celkem osmý den v Mexiku, po opuštěním hlavního města a před odjezdem na Yucatán se jdu věnovat registraci očkování a přes výše uvedený seznam očkovacích center si vybírám očkování v arizonském Phoenixu, protože (jak uvádím výše) místní okres Maricopa patří ve věci očkování mezi nejbenevolentnější. Ze všech nabízených možností a míst pro provedení očkování si vybírám Fry's Food Store, který má v Arizoně celkem širokou síť poboček s mnoha termíny, opětovně nabízí překontrolovanou vakcínu Johnson & Johnson, nepožaduje uvedení země původu, občanství či národností a především mě ve vstupním formuláři vyhodnocuje obratem jako způsobilého a vhodného pro podání vakcíny.
Fry's Food Store se veřejně chlubí tím, že každá z poboček si vyhrazuje v Arizoně alespoň jednu hodinu denně pouze pro očkování, takže se nové termíny každý den objevují. Očkuje obvykle ale i daleko častěji. Formulář Fry's Food pro Arizonu je možné vyplnit případně rovnou na této stránce: https://www.frysfood.com/rx/covid-eligibility a postup vyplnění odpovědí je uveden na obrázku pod textem, nicméně domnívám se, že intuitivně to zvládne vyplnit každý, kdo alespoň trochu ovládá angličtinu. Po řádném vyplnění umožňuje rovnou naplánování vhodného termínu. Ty jsou sice často probrané, ale z několika zkušeností vím, že vždy lze nějaké nalézt. Plánovat je potom ideální zhruba 10 - 12 dní předem a je třeba zkoušet všechny možné ZIP kódy Phoenixu, které jsou uvedené tady: https://www.zip-codes.com/city/az-phoenix.asp. Obecně se jedná o vybraná celá čísla od 85001 do 85087, která je třeba uvést v prvním poli a dále doporučuji nastavit rádius na maximum (20 mil). Dříve nebo později lze termín nalézt, podle adresy v levé části obrazovky lze dohledat i konkrétní místo. Fry's provádí očkování vakcínou Pfizer, Moderna i J&J, na které uvádí konkrétní termíny.
V případě, že vyberete Pfizer nebo Modernu, je třeba bezprostředně pokračovat na druhou dávku tlačítkem "Continue to 2nd dose". Tady lze vybrat termín přesně za tři, resp. čtyři týdny podle typu vakcíny nebo později. Bohužel nejde vybrat dřívější termín, ačkoli v případě vakcíny Pfizer i Moderna se lze očkovat druhou dávkou až 4 dny před stanovenou dobou rozptylu obou dávek (tedy po 17 dnech v případě Pfizer nebo po 24 dnech v případě Moderny). Lze to vyřešit tak, že se nechá propadnout druhý termín a následně se vytvoří nová registrace s tím, že první dávka už byla aplikována. Nicméně pokud není splněn alespoň uvedený minimální rozptyl, tak není očkování považováno oficiálně za platné a nelze využívat výhod, které z jeho aplikace vedou.
Dostávám se na druhou stránku formuláře a vymýšlím způsob, jak vyplnit požadované údaje, které jsou uzpůsobeny v Americe pobývajícím občanům. Formulář vyžaduje aktuální adresu vč. státu a americké telefonní číslo s předvolbou +1. Do aktuální adresy pobytu vyplňuji adresu hotelu (Airbnb) v Phoenixu, jako telefon jsem plánoval uvést nově zakoupené číslo TravelSim (před odletem na https://www.travsim.com/sim-card...exico.html). Nicméně uvedené tarify mi přišly dost přemrštěné a našel jsem dost nic moc recenze na danou službu. Druhou možností pak byl nákup SIM přes https://www.simusa.cz/, kde je sice v současnosti provoz e-shopu pozastaven, nicméně po kontaktování mi byla nabídnuta za 250 Kč SIM karta operátora Lycamobile, který v současnosti bohužel nenabízí širší škálu PAYG služeb (tedy možnosti dobíjení karty). Situaci jsem vyřešil aplikací TextMe, kde jsem si jednoduše nastavil U.S. číslo a používal jej nejprve s mexickou datovou SIM a následně chvíli i s americkou. Ale zpátky k formuláři... Pro svůj klid vím, že v ničem z požadovaného nelžu - na adrese aktuálně bydlím (byť v čase očkování pouze od včerejška do zítřka) a telefonní číslo používám (byť pouze během pobytu v Americe a týden před ním). Trošku polemizuji nad etickou stránkou celého projektu, ale mám pocit, že zpětně mám pocit, že jsem jediný. Pro všechny ostatní je to samozřejmost a součást (nikoli výhoda) místního systému. Důkladně pročítám veškeré podmínky pro registraci k očkování, které potvrzuji a ve všem z uvedeného také vyhovuji. Nikde neuvádím nepravdivé informace.
Ve třetím kroku je třeba vyplnit relevantní informace týkající se zdravotního stavu (taky bych si vůbec nevymýšlel) a pro potvrzení termínu je třeba vyplnit ve všech případech odpověď "No". V posledním kroku pak zbývá potvrdit (podepsat) a odeslat žádost, případně uvést, pokud se k očkování dostavíte v doprovodu další osoby. To ale považuji ve svém případě za nerelevantní.
Po odeslání žádosti se mi zobrazilo potvrzení o registraci a obratem dorazil i e-mail, který veškeré informace shrnuje a zároveň je zde uveden i kontakt, kam se ozvat, pokud bych se rozhodl termín přesunout či zrušit. Dále jsem vyzván, abych na schůzku dorazil v masce a přinesl jakýkoliv průkaz totožnosti. Také bych měl s sebou přinést kartičku zdravotního pojištění, pokud ji mám, ovšem, nejedná se o nezbytný dokument. V e-mailu jsou uvedeny další související informace na zdravotní stav, dostatečnou hydrataci, nošení krátkých rukávů pro snadnou aplikaci dávky a dodržování rozestupů.
Aktuálně mám pro USA hotovo, registrace je platná a potvrzená. Užívám si zbývajících pár dní na Yucatánu ve městech (a letoviscích) Tulum, Valladolid a Playa del Carmen, přičemž pro poslední 4 dny jsem zapůjčil menší automobil Chevrolet Beat, což je místní verze našeho Sparka. Tohle malé, extrémně málo výkonné autíčko je v Mexiku k vidění u zahraničních turistů snad nejčastěji. Zajímavé je, že pokud jedete bez spolujezdce, má tendenci zatáčet doleva; pokud máte extrémně mohutného spolujezdce, stáčí se vpravo. Za ty čtyři dny jsme si na dálnicích a okreskách jednoduše užili opravdu hodně srandy a najeli na trase Cancun - Chichen Itza - Cenote Xcanahaltun - Ek Balam - Valladolid - Coba - Tulum - Playa del Carmen přes 1000 km.
Z hlediska Covidu musím říct, že na Yucatánu se opatření dodržují výrazně méně (zejména ze strany očkovaných amerických turistů) a ne vždy jsem se cítil zcela komfortně. Přesto je vcelku snadné navyknout místní všudypřítomné pohodě, která mě vnitřně až neuvěřitelně bavila, nicméně když je občas třeba něco vyřídit, tak to může být problém.
Cestování autem po zbytek dovolené mělo smysl i v tom, že se po zbytek dovolené více chráním před možným nakažením Covidem a 3 dny před odletem si provádím dovezený antigenní samotest. Ten sice v případě zjištění negativního výsledku nemohu uplatnit pro let do USA, nicméně si alespoň mohu ověřit, jak na tom aktuálně jsem pro oficiální testování. V Praze se běžně testuji 2x do týdne, a proto jsem byl (i z hlediska velkého množství kontaktů) vcelku nervózní, jak můj test dopadne. Cílem je ušetřit za případné pozitivní testování v oficiálním centru a získání času pro zařízení karantény a zrušení rezervací na auto a ubytování v USA. Ještě rozespalý jsem se snažil přečíst dlouhý návod malým písmem v čínštině, nicméně nakonec se mi podařilo celý test provést správně a na kontrolní tabulce se objevila pouze jedna čárka = negativní.
Testování v Mexiku před odletem do USA
Provedení vybraného testu na Covid je nezbytnou součástí jakékoli cesty ze zahraničí do USA. Dle American Airlines je pro vstup do USA možné absolvovat antigenní test, PCR test, LAMP test, TMA test nebo test nukleových kyselin. Bez získání potvrzení o negativních výsledcích daného testu není možné se odbavit pro cestu do USA a získat letenku, a tedy logicky ani odcestovat. Test musí být proveden maximálně 72 hodin před odletem a musí splňovat vcelku vysoká kritéria na citlivost měření. Výjimku z testu mají pouze děti ve věku do dvou let a také osoby, které prodělaly Covid v posledních 90 dnech a mohou to oficiálně doložit. Výjimku z tohoto pravidla nemají očkované osoby ani američtí občané.
To, že budu muset absolvovat antigenní test jsem tak věděl už od začátku cesty a hned po nákupu letenky jsem si pomalu vytvářel přehled, kde je možné testy provést. Hodně mě posunula relativně stará a neaktuální tabulka na této stránce: https://sedeturqroo.gob.mx/ARCHI...19-ING.pdf, která srovnává testy v Quintana Roo na Mayské riviéře. U mě do užšího výběru postoupily celkem 3 varianty, které popisuji níže a jednotlivé faktory hodnotím známkami jako ve škole.
- Rychlost - Jak rychle se po rozhodnutí můžu nechat reálně testovat.
- Výsledky - Za jak dlouho po odběru dostanu výsledky.
- Cena - Jak moc je drahé testování.
- Náročnost procesu - Jak složité je administrativně celý proces vyřešit (vyplnit formuláře, navštívit pobočky).
Níže uvádím jednotlivé možnosti testování dle vybraných společností...
- 1) Síť lékáren Farmacias del Ahorro (https://www.fahorro.com/) nabízí testování na Covid za cenu 299 MXP + 47 MXP (daň) = 346 MXP. Jedná se asi o nejlepší cenu pro zahraniční turisty, nicméně proces je poněkud náročný. Nejprve je nutné se registrovat pomocí formuláře na stránce lékárny, pak navštívit samotnou lékárnu pro zaplacení testu a získání potvrzení a pak dojít k lékaři provést test. Celý proces zní náročně a jeho vyřízení je třeba plánovat dopředu, ale dá se zvládnout za slabou půlhodinku. Testování je možné na několika místech v Cancunu, (údajně) na třech místech v Playa del Carmen a na jednom místě na Cozumelu a v Chetumal. Výsledek je dodán do 10 minut po provedení testu v tištěné formě a do 30 minut elektronicky.
Rychlost 3; Výsledky 1; Cena 1; Náročnost procesu 4 - 2) Síť klinik Amatista Center (https://amatistacenter.com/) nabízí testování na Covid za cenu 399 MXP, tedy pouze o trochu dráž než předchozí varianta. Proces je relativně rychlý, ačkoli je třeba dopředu vyplnit registrační formulář na uvedené stránce. Ten mi, bohužel, nikdy nefungoval, resp. jsem nikdy neobdržel žádné informace k dokončení registrace, nicméně asi se půjde registrovat rovnou na místě. Testování je nicméně možné pouze na třech vybraných místech v Playa del Carmen (včetně pobočky v těsné blízkosti autobusového nádraží ADO), pobočka v Tulumu a v Cancunu je údajně v přípravě. Výsledky jsou dostupné někdy do pár minut, někdy do hodiny a někdy dorazí až více než za den. Výsledky jsou zasílány pouze elektronicky na e-mail, který je třeba ručně (tužkou) vypsat během testu, což zvyšuje pravděpodobnost chyby a nedodání certifikátu o negativním provedení testu.
Rychlost 2; Výsledky 1-4; Cena 2; Náročnost procesu 3 - 3) Síť mobilních klinik Mavelsa (https://mavelsa.com/) má více než deset poboček všude po Mayské riviéře, a to včetně Tulumu, kde jde o bezkonkurenčně nejlevnější možnost testování antigenním testem. Cena je oproti výše uvedeným variantám vyšší a dosahuje 700 MXP (což je stále podprůměrná cena). Testování probíhá v mobilehomech, které jsou opatřeny výraznými barevnými plakáty a které jsou rozmístěné po vybraných městech. Pro testování není třeba provádět žádnou registraci, stačí tedy pouze přijít, zažádat o test a za chvíli máte hotovo. Výsledky jsou předávány v tištěné podobě asi 30 minut po provedení testu (jedná se ale spíše o časovou rezervu). Tato testovací centra jsou v Mexiku pro američany asi nejpopulárnější.
Rychlost 1; Výsledky 1; Cena 4; Náročnost procesu 1 - Až těsně před odletem z Mexika jsem se dozvěděl o dalším testovacím centru v Tulumu, které se nachází před vjezdem do obchodního centra Chedraui. Společnost se jmenuje MedexLab, nicméně stránky (https://medexlab.mx/) jsou komplet ve španělštině a o testování jsem tam nic nenašel. Tady se testuje za 400 MXP antigenním testem a systém velmi připomíná výše uvedenou spol. Mavelsa. Jak je to s rychlostí testování či spolehlivostí výsledků netuším...
Já zvolil pro testování síť lékáren Farmacias del Ahorro, kde jsem se musel zaregistrovat pomocí oficiálního formuláře na této stránce: https://www.fahorro.com/registro...-antigenos. Tady je třeba vyplnit několik osobních informací a také informace o hotelu kde přebýváte. Celé vyplnění formuláře zabere asi 10 minut. Následně obdržíte potvrzení do e-mailu, kde je uvedeno identifikační číslo Folio. To začíná vždy zkratkou "FAD...". Netuším, jak dlouho má toto potvrzení platnost a kdy expiruje. Pokud už máte číslo Folio, můžete navštívit vybranou lékárnu, která provádí test na Covid, v rámci sítě lékáren Ahorro. Seznam testujících lékáren je uveden v seznamu na této stránce https://www.fahorro.com/antigen-...sucursales (úplně dole), kde lze filtrovat podle mexických států či měst. Seznam ale není aktuální a lékárny je třeba tak trochu zkoušet systémem pokus-omyl. V Playa del Carmen jsem měl nejprve smůlu ve vyhlídlé lékárně na adrese Farmacias del Ahorro Petempich, kde mi řekli, že už netestují, ale také mi dali adresu jiné pobočky Farmacias del Ahorro Arco Vial, kde se (údajně) testuje. Jaká je situace ve Farmacias del Ahorro Pelicanos netuším.
Po příjezdu do lékárny jsem se hned dotázal na antigenní Covid testování, které mi bylo potvrzeno. Částku 346 MXP za test je možné uhradit hotově nebo kartou a slečně za přepážkou je třeba nadiktovat číslo Folio z e-mailu. Co jsem pochopil, tak je teoreticky možné se registrovat až tady, ale je třeba vypsat stejný formulář ručně... Po úhradě mi bylo sděleno, že testování se provádí v ordinaci za lékárnou, kam jsem odešel a kde jsem musel vystát frontu asi 3 lidí. Na řadu jsem přišel zhruba po 20 minutách, kdy sympatická lékařka vydezinfikovala čekárnu po předchozích pacientech. Také si vyžádala identifikační doklad (pas) a požadovala vyplnění dalšího formuláře (souhlas s testováním). Pak už jsem byl pozván do ordinace, kde proběhl standardní test výtěrem s nosohltanu, stejný jako v Česku. Je vhodné uvést, že lékařka uměla slušně anglicky a dala mi vybrat nosní dírku, opakovaně se také ujišťovala, zda jsem zdravotně v pořádku. Po provedení testu bylo třeba počkat mimo budovu 10 minut na výsledek testu, který byl dodán v tištěné formě a s potřebným QR kódem pro leteckou společnost. Během 30 minut mi byly výsledky zaslány i na můj mail z formuláře. Celý postup i servis hodnotím slušně, ačkoli je náročnější než u nás. Nikde se neregistruje na konkrétní čas, vytíženost místních testovacích center je minimálně.
Lékárna a ordinace Ahorro Arco Vial, která v Playa del Carmen poskytuje nejlevnější možnost testování
Na závěr pasáže o testování v Mexiku si dovolím upozornit na řadu nejmenovaných společností, které provádějí antigenní testování ve vybraných hotelech či resortech v Mexiku. Ty nabízejí pohodlné testování v prostředí hotelu za ceny často přesahující 100 USD, které jsou prováděny výtěrem z kraje nosu nebo ze slin. Nevýhodou nicméně je, že řada těchto testů nemůže být použita pro let do USA, neboť tyto testy mají nižší spolehlivost, než Spojené státy vyžadují. Tuto informaci však obvykle zjistíte až během check-inu na letišti a je třeba si udělat právě tady nový antigenní test za asi 1000 MXP. Na YouTube i na několika fórech jsem informace o těchto problémech zahlédl a Američani zde doporučují jako spolehlivé testovací centrum právě lékárny Ahorro.
Odlet do USA
Je čtvrtek 13. 5. a v Mexiku jsem již 15 dní. Legálně tak mohu jako občan Česka vstoupit do USA letem z Cancunu do Phoenixu. Ráno, před odjezdem na letiště, narážím na následující článek, který informuje o problematice akceptace očkování na Covid provedeného v zahraničí na území Česka: https://tn.nova.cz/clanek/ockova...-plan.html. Oficiálním důvodem je nebezpečí z padělání zahraničních certifikátů. Mně po zkušenostech s chováním české vlády, ministerstva zdravotnictví a celé české byrokracie za posledních 16 měsíců připadá, že hlavním problémem je "Co bych se s tím sr*l". Pokud mi bude očkování akceptováno nejpozději 1. července s evropskými Covid pasy, tak to znamená vlastně pouze "přežít" červen na antigenních testech, což jako tak velký problém nevidím. Dokonce se dá říct, že mě to ani nepřekvapuje.
Celý proces na letišti je o poznání složitější než při létání mimo období pandemie. Podle videa na youtube (které přikládám pod textem) lze shrnout změny do pěti kroků. Prvním je negativní test na Covid, kterým se zabývám výše. Ten je předložen při check-inu nebo jej lze využít v rámci aplikace VeriFLY. Tento postup neznám, odbavil jsem se standardně na přepážce. Před check-inem je pak potřeba vyplnit další formulář - osvědčení cestujících do USA, kde je třeba pouze doplnit jméno, datum a podpis. Dále je třeba uhradit novou odletovou taxu (VisiTAX), která se vztahuje pouze na letiště v rámci mexického státu Quintana Roo (tedy Cancun) a jejíž výše dosahuje 224 MXP. Formulář, který je na tomto odkaze: https://visitax.us/application/, lze vyplnit na telefonu a je třeba uvést číslo pasu, jméno a příjmení. Platba je pak provedena kartou on-line, celý proces zabere asi 10 minut. Zajímavé je, že platbu této taxy na letišti nikdo nekontroloval (pochybuji, že se to provázalo s letenkou nebo s pasem). Takže možná zbytečných 10 dolarů, ale zase klid v duši... Dále je třeba vyplnit formulář na adrese: https://www.vuelaseguro.com/home , kde je třeba získat QR kód pro odlet. Formulář je přístupný opět až 12 hodin před odletem, takže časové okno pro vyplnění je relativně krátké. Tento formulář lze nicméně vyplnit také v papírové formě na letišti.
Pětihodinový let s American do Phoenixu byl celkem úmorný. Musím říct, že létání v A321neo mám celkem v oblibě, ale pocitově mi přišlo, že sedačky k sobě nalepily snad blíž než WizzAir. V každé sedačce byla k dispozici navíc obrazovka, což trochu vylepšilo pocit z cesty. Nejvíce mě ale pobavila "svačina", kterou American na mezistátních letech podává. Kvůli Covidu není možné podávat standardní jídla, a tak se občerstvení smrsklo na vodu o objemu 230 ml, směs oříšků o hmotnosti 17 g a jeden vlhčený ubrousek. Standardní jídlo i nápoje je však možné si doobjednat za poplatek. Musím říct, že to i ten blbej rohlík u TravelServicu před definitivním zrušením jídla na palubě působil honosněji...
Po přistání mě čekal stěžejní bod celé cesty - imigračka v USA. Kromě Američanů, kteří se letadlem vraceli domů po dovolené, jsem byl snad jediný evropský cestující. Ano, na palubě bylo asi 10 Mexičanů cestujících do USA. Ze čtyř pracovníků na přepážkách jsem si vybral dva které chci a jednoho, který by mi nevadil. Logicky vyšla řada na toho, kterého jsem nechtěl a který vypadal, že ho bolí snad každé slovo. Na nefungující čtečce zanechávám otisk prstů a po 10 minutách tlemení se do kamery jsem ztotožněn s fotografií v pasu. První otázka směřuje na délku pobytu v Mexiku před odletem do USA - 15 dní, odpovídám po pravdě. Úředník pokyvuje hlavou, koukajíc na zelené razítko s datem 28.4.2021. Druhá otázka směřuje na délku pobytu v USA - 16 dní. Úředník opět pokyvuje hlavou a do ruky bere razítko. Listuje pasem a hledá prázdnou stránku, když v tom narazí na vízum z Jordánska... Odkládá razítko a otáčí pas ze všech stran, aby rozpoznal kterékoli z razítek. Přichází druhá řada otázek - co že to chci v té Arizoně dělat - cestovat, plánuji roadtrip po Arizoně, Utahu, Coloradu a Novém Mexiku. Trochu mě zamrazí, když uvádím "Tourism", protože přeci jen situace není pro cestování ideální a občan EU je ideální ještě méně... Poslední otázka míří na mé zaměstnání, přičemž s úsměvem uvádím, že pracuji na univerzitě. "Tak tedy univerzitní profesor", šťastně si pokyvuje úředník a pouští mě do Spojených států. Jsem tady. Když už nic jiného, do USA jsem se dostal.
Po pár minutách vyzvedávám v AVISu auto pro příštích 16 dní, krásnou Kia Soul, starou pouze pár měsíců a s nájezdem necelých 4000 mil a jedu se ubytovat do Motelu 6 ve městě Mesa. Večeři řeším u zlatých obloučků a z Dunkin's si odvážím půl tuctu Boston Creamů. Zítra mě snad čeká velký den...
Na očkování jsem objednaný v 9:15, ale jsem nedočkavý jak dítě před vánoční nadílkou. Paradoxem je, že se celý život bojím injekcí a takřka jakékoli fyzické bolesti. Od motelu vyjíždím ještě před osmou a na dálnici narážím na zajímavé sdělení na informačních tabulích, které vyzývá místní k očkování. Později jsem viděl i jiné tabule, které přímo navigují k nejbližšímu očkovacímu místu. Pro mě až neuvěřitelný je to systém. K Fry's Food přijíždím okolo 8:30 a rovnou vcházím do obchodu, abych si tam vše prošel a zkontroloval. Je to taková moje psychická příprava před samotným očkováním...
Okolo deváté se začnou v prostředí lékárny hromadit další objednaní zájemci o očkování a stoupám si do fronty. Trošku mě děsí cedule, kde je uvedeno "Pro registraci k očkování si připravte svou kartu pojištěnce", ale teď už nějak nemám co ztratit. Přicházím na řadu a předkládám jediný použitelný identifikační dokument - cestovní pas. Manažer pobočky lékárny a vakcinačního centra se na pas s údivem zahledí a říká, že český pas ještě nikdy neviděl. Ptá se na kartičku nebo číslo pojištění, ale s úsměvem vrtím hlavou. Trošku jsem se bál otázky, zda jsem v Americe pouze rekreačně a chci využít výhod místního systému, ale bylo to zbytečné, manažerovi bylo vše jasné... Nijak mě nesoudil a choval se jako ke kterémukoli jinému zákazníkovi. Co jsem moc nepochopil, bylo opětovné vyplnění formuláře ze stránek, kdy jsem byl dotázán na přechodnou adresu, telefonní číslo, e-mail a jednotlivé body ke zdravotnímu stavu (alergie, příznaky v posledních dnech,...). Upřímně jsem tomu moc nerozuměl, protože to neskutečně brzdilo odbavení každého pacienta. Vše prošlo bez problémů a očkování vakcínou Johnson&Johnson mi bylo potvrzeno, načež jsem se musel přesunout do čekárny před ordinací.
Tady byli postupně vyvoláváni jednotliví registrovaní pacienti, přihlášení k očkování. Zhruba v 9:35 se otevřely dveře a zdravotní pracovnice zakřičela do čekárny jméno: "Daniel". Šel jsem na řadu. Celý proces očkování byl velmi rychlý a bolestivý, ale neskutečně jsem si ho užil. Prakticky měsíc jsem strávil registracemi, vyplňováním formulářů a plánováním dovolené pro tento okamžik - kdy se naočkuji. A mělo to smysl. Vakcína však oficiálně začne působit až po 14 dnech od aplikace. Přebírám certifikát o očkování a další informační letáky k vakcíně, nicméně informace o provedeném očkování by měla být zanesena i v mém pasu. Zdravotnice se dotazuje, zda se po očkování cítím v pořádku a propouští mě z ordinace. Nyní musím ještě strávit 15 minut v čekárně, jestli se neobjeví žádné negativní příznaky.
Očkování je za mnou. Místo vpichu v horní části levé paže bolelo asi hodinu, přičemž bolest vystřelovala až do loktu. Nebránilo mi to nicméně v řízení a po hodině bolest zcela ustoupila. Kromě těchto příznaků mě zatím nepotkalo nic vážnějšího a po dopoledni, kdy jsem doplňoval zásoby v místních obchodech, jsem vyrazil na kratší (asi 5 km dlouhý) trek do Sonorské rezervace na severu města. Žádné zhoršení jsem ani při této fyzické zátěži nepociťoval. Přišlo až večer, kdy teploměr z ničeho nic atakoval hranici 38 °C a dostavila se nepříjemná bolest hlavy. Nicméně na každého to může působit jinak. Nyní mě tak čekají další 2 týdny v USA, během kterých projedu nejzajímavější oblasti v Arizoně, Novém Mexiku, Coloradu, Utahu a Nevadě.
Seznam amerických států, které nabízejí očkování turistům se vcelku rychle rozrůstá. V polovině dubna jich bylo na seznamu už zhruba deset, nyní (polovina května 2021) je jich snad už více než polovina. To, že jsme z Phoenixu vyrazili do Nového Mexika byl čistě strategický záměr, neboť v případě neúspěchu s očkováním v Arizoně jsem měl nastudované podmínky v okolních státech, přičemž Texas, vzdálený 3 hodiny jízdy od Albuquerque, je měl v danou chvíli nejbenevolentnější (srdce riskaře se ve mně nezapře). Po našem příjezdu však připadalo v úvahu i Colorado, Nevada nebo samotné Nové Mexiko.
Dle mého názoru, který nezakládám na sloganech politických stran, je očkování jedinou cestou k návratu do normálního před-covidového stavu. Mrzí mě (jako proevropsky smýšlejícího člověka), že EU ani ČR nedokázali vyjednat lepší podmínky pro dodávku vakcín, kterými by se připodobnili Velké Británii či Izraeli a v rychlosti by naočkovali velkou část obyvatelstva. Po konzultaci se svým praktickým lékařem i dalšími lidmi z oboru jsem se několikrát dozvěděl, že jako na třicátníka na mě přijde řada s očkováním zhruba až během konce podzimu (pokud se bude jednat o AstraZenecu, plně imunní budu pro společnost až v únoru či březnu 2022). Tato informace ze začátku dubna nicméně nyní působí vcelku nepravděpodobně a do systému bych se mohl pravděpodobně registrovat už dřív.
Tento cestopis jsem sepsal cíleně jako návod v návaznosti na výše uvedené skutečnosti a situaci v dubnu 2021, kdy bylo naočkováno pár jedinců a situace u občanů do 60 let byla naprosto nejasná. Vzhledem k aktuální rychlosti očkování je však cestopis už nyní pravděpodobně z velké části zbytečný, neaktuální a pro většinu lidí nerelevantní. Pokud by však podobně šílený plán realizoval jediný čtenář, kterému by pomohl v cestě za vakcinací, budu za to neskutečně rád.
Danny.709 procestoval 51 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 7 lety a napsal pro tebe 8 úžasných cestopisů.
Já tedy budu trošku hnidopich :) Ten výlet tě musel stát tolik, že bys mohl absolvovat desítky PCR testování na jiné dovolené a pak se nechat v červnu očkovat tady a Pfizerem.
Evidentně je to dáno tím tvým respektem ke covidu, což ale v tvém věku úplně nechápu. To už bych to možná radši vyšmelil tady s poloviční námahou (jít pomáhat do Covid center, sehnat si učitelskej kód, zaplatit všimné na správném místě..).
Mně se právě líbilo, že si v podstatě užil hezkou dovolenou a v rámci toho ještě zvládl očkování. Jasně, padlo na to spoustu času v přípravách, ale co má člověk pořád doma dělat :) Jinak náklady navíc proti dovolené v Mexiku a ve Státech jsou podle mě minimální. Že to bylo ve výsledku celkem zbytečný, protože se teď jako akademik (co jsem pochopil) mohl snadno dostat k Pfizeru, je holt investiční riziko.
@Ačko: Takhle bych na to koukal, pokud bych byl 14 dní zavřený v CDMX na hotelu, pak si zaletěl na 2 dny do USA na injekci a pak hned letěl domu. Ale ono to tak úplně není. :)
Od začátku jsem předpokládal, že se očkování nemusí podařit a kalkuloval s tím, že si možná užiju pouze fajn dovču, a tímto způsobem k tomu po celou dobu i přistupoval - a tento cestopis by nikdy nevyšel.
V dubnu jsem o potenciálně možném očkování v červnu nevěděl ani já, a nepředpokládal jej ani nikdo jiný (jak uvádím, tak i včetně lékařů v mém okolí, se kterými jsem cestu konzultoval).
Proč se bojím Covidu - Zabývám se statistikou a demografií, a ta čísla na mě asi působí hůř než na ostatní. V únoru jsem pak přišel na univerzitě o kolegu (36 let, nekuřák, sportovně založený), který se první den nakazil, druhý den byl hospitalizován, třetí den byl v kómatu a čtvrtý den zemřel. Nechal po sobě přítelkyni v osmém měsíci. Úmrtí související s Covidem mám ale i v rodinném kruhu. Navíc (jak rovněž píšu výše), nesleduji pouze okamžité dopady onemocnění a potenciální smrt, ale i možné dlouhodobé následky.
Detailně jsem se zabýval možností, jak se nechat na očkovat a strávil na tom opravdu hodiny času, první dva body mi z etického hlediska vadily, protože nechci brát vakcínu někomu, kdo ji může potřebovat více než já. V jednu chvíli jsem si dal i inzerát na Bazoše, že zaplatím za dvě dávky očkování 10 tis., nicméně byla mi nabídnuta pouze AZ za 25 tis. Jak opět uvádím v cestopise, zkoušel jsem ukecat i lékaře v Srbsku.
Asi se s mým názorem neztotožníš, ale stojím si za tím, že tohle pro mě byla jednoduše nejlepší možnost a i teď bych se takto rozhodl znovu.
@David
Děkuju.
Ono to vyšlo překvapivě levněji než v necovidové době. Za 5 týdnů v Mexiku a USA dáme dohromady ve dvou 90 000 CZK (letenky, auto, hotely, přesuny, vstupy, jídlo, PHM...) a 45 tis. na 5 týdnů, tedy 9 tis. na os./týden mi nepřijde tak moc.
Je ale pravda, že na přípravy padlo několik dní (ale samotné očkování zabralo tak 20 % času).
Ačkoli pracuji na univerzitě, stále mám status doktoranda, tedy studenta. A ačkoli vyučuji a jezdím po konferencích, tak přednostní nárok na očkování nemám. Ověřoval jsem si to ještě před nákupem letenek.
@David
Děkuju.
Tak ona je otazka kdy se na mladsi rocniky nakonec dostane..registrace do systemu jeste neznamena termin vakcinace.
To, ze se to ted posouva "rychleji" je dano mimo vetsich dodavek vakcin predvesim tim trikem, kdy prodlouzili termin mezi 1. a 2. davkou o 3 tydny. To zacalo platit tusim 10.4. a diky tomu dostava 2.davku mezi 1.5. a 22.5. minimum lidi a na prvni pohled se tak rychleji posouva fronta, ve skuitecnosti ale jen na prvni davku.
Od 23.5. dale uz najedou na druhou davku prvni lide, kteri cekali 6 tydnu a tim se opet dostaneme cca na polovicni rychlost(asi trochu vyssi) pro cekatele na prvni davku.
Btw. pokud se chystate registrovat k ockovani, projdete si data o ockovacich mistech tady https://ockovani.opendatalab.cz/. Neni to projekt zadne statni instituce, ale nejakeho studneta CVUT, takze to funguje a clovek si snadno udela prehled o tom, kde se dostane na radu nejdrive.
Ahoj, také jsem zaregistroval tyto větší rozptyly dat a vnímám riziko zpomalení očkování. Už nyní jsou termíny do národního očkovacího centra poskytovány cca za 1-2 týdny na první dávku od objednání, v menších městech to jde ale rychleji. Nicméně mám dojem, že u mladší generace je zájem o očkování nižší a systém to tak nějak ustojí. Ačkoli tedy za cenu, že se vakcína "nedostane včas" ke starším. Každopádně díky za doplněné poznatky a také za link, rád se na to více podívám.
Skvělá práce a definice reakce 'Velmi praktické!'.
Omlouvám se, že to do toho tahám, ale, aniž bych soudil, vidím trošku nekonzitenci.
1) na druhou stranu nicméně nepopírám, že mi nevadí lidi, kteří se snaží za každou cenu najít způsob, jak stanovená pravidla (zvlášť v uzavřených prostorech) obcházet.
2)"I'm Daniel from the Czech Republic and I flew to the USA only to get vaccinated. I plan to use a loophole in your health system and I'm not interested in anything else."
Ale dokud to nikomu nenutíš, tak fajn.
Skvělá práce a definice reakce 'Velmi praktické!'.
Ale dokud to nikomu nenutíš, tak fajn.
Wow, tak to je velká paráda. Taky jsme nad tímto plánem s přítelkyní přemýšleli, ale ona nakonec covid dostala a z práce bychom se na tak dlouho neutrhli. Každopádně smekám před tebou, že si to takhle všechno zvládnul naplánovat a hlavně i realizovat. Teď to sice působí trochu zbytečně, když se na nás mladší opravdu dostane už v červnu, ale to si tenkrát nemohl tušit a máš skvělej zážitek na celej život.
Hodně se mi taky líbí tvůj velice detailní, puntičkářský styl psaní, rád bych si přečetl v tomhle stylu o místech v Mexiku, i v USA, která si během cesty navštívil.
Díky za zpětnou vazbu. Věřím, že se na Tebe i na přítelkyni taky brzy dostane.
Psát mě baví, ale žere to strašně moc času. :) Na Mexiko to nevidím, hodně jsem se inspiroval cestopisy Michala (https://www.cestujlevne.com/cest...-2018-615) a Mary (https://www.cestujlevne.com/cest...etlu-1191). Nicméně některé věci (z hlediska dopravy, vstupů, dostupnosti,...) se změnily, tak možná vytvořím nějaké střípky, ať to pak někdo může zase použít. Proti tomu USA vzhledem "k netradičnímu" roadtripu bez Kalifornie tak nějak plánuji.
Díky za zpětnou vazbu. Věřím, že se na Tebe i na přítelkyni taky brzy dostane.
Hodně dobrý úlet, za mě 👍, do něčeho takového bych s klidem nešel ani já, asi už na to nemám koule. Doufám že to očkování ti v Česku potažmo v Unii uznají. Ještě ke všemu se ti podařilo vychytat letenky za libové ceny.
Díky, ze letenky musím poděkovat akci na CL. S tím uznáním to bude možná oříšek, ale ono už stejně moc dovolené nezbývá... :D Klid jsem měl v tom, že si v nejhorším případě užiju fajn dovolenou za celkem přijatelné náklady.