Thajskem kolem dokola
Bangkok - Ayutthaya - Chiang Mai - Phi Phi
Cestopis z roku 2018 napsala Háňa Sch.
Jen na úvod
Letěli jsme v období monzunů přelom června/července a vůbec to nevadilo :-) Letenky jsme měli za 12500 Kč od Emirates, ale dají se sehnat i levněji. Na letišti v Bangkoku si jednoduše lze vybrat z bankomatu hotovost v THB na celou cestu a nemusí se nic řešit. Bankomatů je po celém Thajsku dostatek, avšak vybírejte žluté s podobiznou krále (cca 120Kč za výběr). Na letišti jsme si ihned koupili sim kartu s daty na celý pobyt, hodila se nejen na hledání tras a spojů, ale také na velké množství pokémonů :-) Cestu jsme naplánovali díky průvodci od Rough guides. Je v něm plno praktických tipů, hotely jsme vybírali na Booking.com, kde se dá najít nízkonákladové i luxusní ubytování - vybere si každý.
Milujeme to tady!
Okamžitě po příletu do naprosto jiné dimenze jsme věděli, že toto bude boží výlet. Přímo z letiště jezdí Sky train, takže až po vystoupení z nadzemky nás praštila do nosu extrémní vlhkost a všemožný zápach velkoměsta. Síť metra je dostatečná a přehledná. Ubytování jsme volili u Lumpini parku a i když náš pokoj neměl okno, tak nám to nevadilo a ihned jsme šli objevovat Bangkok. K památkám nás zavezlo metro, po památkách se dá chodit pěšky, lodí (za 4THB na Wat Arun), nebo tuk tukem (vždycky jsme začali smlouvat na půlce toho co po nás chtěli).
Památky - Královský palác, Wat phra kaeo, Wat Arun, Wat Traimit, Wat Pho, Golden mount... Je na co se těšit a co prozkoumat, všímejte si krom hlavního Buddhy také nástěnných maleb a rytí.
Zábava - Vertigo moon and bar (drink vyjde cca na 750Kč ale výhled a bezedné oříšky za to stojí, navíc personál je školený na focení kvalitních selfíček), také se dá jít na mrakodrap z Pařby v Bangkoku. Vykřičená čtvrť (pussy ping pong asi vynecháme), Lumpini park (večerní aerobic), trhy s kytkama, oblečením a věcmi všeho druhu.
Jídlo - MŇÁM. V Bangkoku jsme se nejdříve street foodu vyhýbali, ale naprosto zbytečně. Vše co je na špejli je top, polévky dokonalé a jídla se dají i nepikantní, když jsme si stihli říct dřív, než nám tam nasypali chilli. Mango se sticky rice je naprosto perfektní a pro ty co se bojí exotických jídel a jedou se svými polovičkami více méně z donucení - tématicky laděných Burger kingů, McDonaldů a Pizza Hutů je v Thajsku dostatek ;-) Unikátních podniků ve stylu Alenky v říši divů nebo Unicorn café je taky dost a pořád přibývají další.
Ayutthaya - jednodenní výlet pro ty, kdo nestíhají výlet do Kambodži a tamního Angkor Watu. Cestovali jsme tam z Bangkoku vlakem za 15THB na osobu. Je tam možnost si pronajmout tuk tuk i s šoférem na celý den za cca 500THB. Také mají vstupenku, která zahrnuje větší balíček chrámů. My jsme neviděli všechny chrámy, protože se nás škvařilo Slunce. Úžasná atmosféra z Lary Croft <3
Chiang Mai
Do Chiang Mai jsme se dostali nočním vlakem z Bangkoku a průjezd džunglí a rýžovými políčky byl k nezaplacení.
V průvodci píší, že v tomto městě je nejhorší přestat jíst. Opravdu cokoli jsme snědli, to bylo nanejvýš lahodné a nešlo přestat. Zajeli jsme si do Zoo podívat se na pandy a nakrmit hrochy, mají tam i obrovský mořský svět, který jsme vynechali. Po návštěvě Zoo hurá nahoru na Doi Suthep s nepopsatelnou atmosférou a krásným rozhledem. Ve městě nám úžasné kilometrové trhy zajistily dostatek suvenýrů a Waty jsou na každém rohu. P.S. pozor na opalovací krémy s bělícím efektem - opravdu bělí!
Phi Phi islands + Krabi railey beach
Z Chiang Mai jsme letěli na Phi Phi a pak lodí na ostrov. (Vyhýbejte se společnosti Black Tigers) Když jsme připlouvali, tak jsem nevěřila svým očím, že to co vidím je opravdu tak krásné. Ale je. Byli jsme ubytovaní na straně, kde je molo a výhled na lodě v Mama Beach a rozhodně si to musíme zopakovat. Na Phi Phi je množství barů a klubů, možnosti jet se podívat na okolní ostrovy, šnorchlovat nebo na Leonardovu Pláž (už ale bez možnosti vstupu na Pláž). Vyhlídka na obě části ostrova je super a je na ostrově dokonce i McDonald. Opravdu je tam. U moře doporučuji pít každé ráno slivovičku, protože je tam silný virus, o kterém píšou i na recepcích hotelů. Jídlo u moře se začíná orientovat na turistickou klientelu a ztrácí na lahodnosti z Chiang Mai.
Na Krabi se nám už tolik nelíbilo, ale je to tam ráj pro skalní lezce. Příště bychom jeli místo railey na Tonsai, tam to vypadalo jako větší zábava. Railey je poklidnější.
A pak domů
Z railey jsme lodí dojeli na hlavní molo a vzali si taxi na letiště. Z vnitrostátního letiště na hlavní letiště v Bangkoku jsme jeli obyčejným autobusem snad za 15 THB na osobu, ale příště určitě bereme taxi. Cesta byla dlouhá, zacpaná a lidí bylo v autobuse mnoho. Také jsme se pak museli dostat na metro a to nebylo úplně v časovém presu jednoduché.
Thajsko určitě ne naposled :-) Bavilo nás, chutnalo nám a fascinovalo nás :-)
Háňa Sch. procestovala 15 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 5 lety a napsala pro tebe 1 úžasný cestopis.
Ahojky, díky za fajn cestopis. Jaký virus, prosím, řádí na Phi Phi?
Ahojky, díky za fajn cestopis. Jaký virus, prosím, řádí na Phi Phi?