Dobrý den,   ráda bych se zeptala zkušenějších cestovatelů na situaci, kterou nyní řešíme. Chystáme se na měsíc na dovolenou, ale moje mamka se k nám přidá jen na dva týdny. Má zakoupenou zpáteční letenku z Vídně, přičemž přílet zpět do Vídně má bohužel až v 11 hodin večer. Mamka neumí anglicky ani německy a na letištích se nevyzná, proto hledáme nejlepší řešení, jak by mohla bezpečně zvládnout návrat do Brna.   Zvažujeme několik možností:   1. Přespat na letišti – Existuje na vídeňském letišti bezpečná zóna, kde by mohla mamka přespat do rána a poté jet autobusem do Brna a dal? Pokud ano, kde přesně se tato zóna nachází? 2. Parkování auta – Druhá možnost je, že bychom jí nechali naše auto na parkovišti. Vybrala bych nejlevnější parkoviště, které je jen jednu zastávku vlakem od letiště. Nejsem si ale jistá, jestli by zvládla najít cestu k vlaku, koupit jízdenku a auto pak vyzvednout, když nemluví cizími jazyky a nikdy to nedělala. Vím že na další letiště jezdí autobusy, ale nechce se mi popravdě platit ty ceny:( To je až Nejsnažší možnost.   3. Noční vlak nebo autobus. Vzhledem ale k tomu, že potom z Brna potřebuje pokračovat dál do České Třebové. Tak když vidím ty přestupy, úplně si nejsem jistá, jestli by to bylo nejlepší řešení.   Budu moc vděčná za vaše rady a zkušenosti s podobnými situacemi. Jak byste to řešili vy, pokud by šlo o vaši maminku nebo babičku?   Děkuji moc za pomoc!  .

Noc na Vídeňskem letišti?

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

však může zůstat na airside, kde je míst k přespání dost, pokud přiletí ze Schengenu a nemá odbavený zavazadlo (pokud jedno z toho nesplňuje, tak jedině židle u baggage claimu, to už bych asi nedoporučoval kvůli pohodlí, bezpečný to ale rozhodně je)

co si pamatuju, v Brně v podchodu je noční čekárna pro lidi s jízdenkou, ale to už je řadu let, co jsem naposledy využil....určitě to bude popsaný na webu ČD

0 Citovat

Řešil bych to jako "lma".
Tedy stáhnout matku vlakem do Vídně, tam zaplatit hotel hned u nádraží. Vyspí se a následně už během dne odpočinutá dojede domů. Od přistání s ní klidně být "na telefonu", navigovat, dokud za sebou nezavře dveře od hotelového pokoje. 

Netuším ovšem, odkud přiletí, jaký a s jakou společností bude let, jak bude unavená. To jistě hraje roli také. 

0 Citovat

Záleží na tom, kdy se letí, ale nevyšlo by lépe koupit pro cestu zpět nový let do Katowic nebo Krakova?

0 Citovat

Ve Vídni na letišti jde přespat bez problémů,běžná praxe mnoha lidí, s dcerami jsem takto přespávala x-krát, jen máme výhodu - bylo nás více a umíme jazyk.. Nejbezpečnější - v tranzitu - tzn po příletu nevycházet do haly - sice bez občerstvení, ale top bezpečné, žádní "vobejdové" se tam nedostanou..  Popř nahoře u přepážek leteckých společností pohodlné černé sedačky, policie nebo aspoň sekurita prochází, ale i tak dáváme dost pozor na sebe i věci..  Ale stejně  nejsem si jistá, zda je to ideál pro samotnou ženu, která neumí jazyk..

1 Citovat

Tak pokud maminka přilétá v 11 večer, tak vydržet necelých 5 hodin v airside asi nebude problém, ráno ve 4,30 hod. by do Brna měl přímo z letiště jet Flixbus, u Grandu je v 6,30 hod. Jedině bude muset přejít asi 200 metrů k vlakovému nádraží. Ale pokud řídí i auto, asi to nebude žádná vetchá stařenka s chodítkem. 

0 Citovat

[citace="nucene premisteny brumak"]

však může zůstat na airside, kde je míst k přespání dost, pokud přiletí ze Schengenu a nemá odbavený zavazadlo (pokud jedno z toho nesplňuje, tak jedině židle u baggage claimu, to už bych asi nedoporučoval kvůli pohodlí, bezpečný to ale rozhodně je)

co si pamatuju, v Brně v podchodu je noční čekárna pro lidi s jízdenkou, ale to už je řadu let, co jsem naposledy využil....určitě to bude popsaný na webu ČD

Jo tak airside - To bude to co jsem měla na mysli. Ty černé sedačky tam. Nebude mít odbavené zavazadlo, takže k zavazadlům opravdu nemusí. Přiletí z Tenerife… Já už si bohužel vůbec nepamatuji, jak to tam je. Není možné, že tu airside nějak mine a hned je např autobus vyhodí u zavazadel jako to je v praze?

0 Citovat

Eva _19 napsal(a):

Tak pokud maminka přilétá v 11 večer, tak vydržet necelých 5 hodin v airside asi nebude problém, ráno ve 4,30 hod. by do Brna měl přímo z letiště jet Flixbus, u Grandu je v 6,30 hod. Jedině bude muset přejít asi 200 metrů k vlakovému nádraží. Ale pokud řídí i auto, asi to nebude žádná vetchá stařenka s chodítkem. 

Jo tak airside - To bude to co jsem měla na mysli. Ty černé sedačky tam. Nebude mít odbavené zavazadlo, takže k zavazadlům opravdu nemusí. Přiletí z Tenerife… Já už si bohužel vůbec nepamatuji, jak to tam je. Není možné, že tu airside nějak mine a hned je např autobus vyhodí u zavazadel jako to je v praze?

Jinak jasný, mamka pro chodí celou evropu, takže rozhodně 200 m ujde ;)

0 Citovat

Aluška napsal(a):

Gepardem nebo RJ po půlnoci odjet z letiště, aspoň bude mít rezervu, kdyby měl let zpoždění a v klidu si najde zastávku.  Pak bude kolem 2 ráno v Brně a ve 3 jezdí už vlak na Českou Třebovou, popř před půl pátou, jede další. Na letišti určitě mít strach nemusí, Brněnský nádraží je v noci horší 😜

RJ - regiojet? Žádný jsem ve dvě ráno nenašla, kde to vidíte prosím? A jinak na ten gepard se kupují prosím jízdenky jak? To také odjíždí před halou jako regio? Děkuji moc

0 Citovat

V 00:50 jede Gepard. Odjíždí před halou ze státní 2, takže jako Regiojet. Jízdenky se kupují online na https://www.gepard.com. Je to přímá linka, takže lidi nabere přímo před halou a skončí v Brně u Grandu.

1 Citovat

Ketsirkova napsal(a):

Není možné, že tu airside nějak mine a hned je např autobus vyhodí u zavazadel jako to je v praze?

Ak od lietadla pôjde autobus, jediná cesta je okolo batožinových pásov do príletovej haly.

Ak sa bude z lietadla vystupovať cez "rukáv", bude prechádzať cez airside.

0 Citovat

Ak od lietadla pôjde autobus, půjde z busu po schodech nahoru, a je v tranzitu.

0 Citovat

hugonovak napsal(a):

[citace="Ketsirkova "]

Není možné, že tu airside nějak mine a hned je např autobus vyhodí u zavazadel jako to je v praze?

Ak od lietadla pôjde autobus, jediná cesta je okolo batožinových pásov do príletovej haly.

Ak sa bude z lietadla vystupovať cez "rukáv", bude prechádzať cez airside.

[/citace]

Takže pokud by tam chtěla nocovat v sirside a nahodou jel autobus, tak ji prostě mine a ja rovnou u zavazadel a v hale. Už se tam nijak nedostane, že? Takze to plan na jistotu moc neni :/

0 Citovat

Podľa mňa platí to, čo napísal brumák príspevok vyššie.

Určite sa musí dať dostať do tranzitu aj pri príchode letiskovým busom. Vo VIE som nikdy síce netranzitoval (je to pre mňa "koncové" letisko), ale to by znamenalo, že do tranzitnej zóny sa dostaneš len cez "rukáv" (a všetci tranzitujúci, čo pôjdu busom musia ísť znova na security) čo mi príde ako nezmysel.

1 Citovat

Otázka je, s kým přiletí? Ryanair/Wizz třeba mohou opravdu přivézt lidi do místa, odkud už se do tranzitního prostoru nedá dostat, když žádné connection flights nenabízí. S Austrian se tam normálně tranzituje. 

0 Citovat

Ospravedlňujem sa za nepresnú informáciu ohľadom prístupu do airside, brumák je skúsený cestovateľ a má v tomto určite pravdu. Ja som tie schody musel prehliadnuť (takmer vždy som sa ponáhľal von z letiska). Osobne upredňostňujem batožinovú zónu, je tam kľud a vždy miesto na sedenie, lebo väčšina cestujúcich prespí v tranzite.

0 Citovat

Je to jak pise brumak. Pokud od letadla pojede busem, staci hned po vystupu z busu projit prvnimi dvermi (za prvnimi dvermi do budovy) a cca po 10-20m se dat rovnou doleva po schodisti nahoru. Tz. nejit rovne s davem k vyzvednuti kufru (pred automatickymi, jednosmernymi dvermi) , ale pokrackvat na conection flights nahoru po schodech

1 Citovat

No někdo tady zmiňuje, že pokud přiletí s Ryanair, což přiletí, tak je možné, že se do airside nedostane… Jste si tím jistý, že to opravdu za všech okolností půjde? Mamka tuhle možnost preferuje asi nejvíc. Popravdě se jí moc nechce čekat a přestupovat v Brně na nádraží, kdyby to třeba mělo zpoždění nebo tak. Bude tam zima atd…

0 Citovat

Nevím, jakou míru jistoty požadujete, ale:

1. když bude airbridge, jinam než do airside to nejde

2. když se půjde od letadla pěšky, vyleze taky u gatů (páč to letadlo tam parkuje, jinak by se jelo busem)

3. když se pojede busem, museli by mít nějaký speciální tajný dveře, aby paní K. vyložili přímo na baggage claimu

... všechny známé a dosud popsané cesty vedou do airside, jen je potřeba jít po vstupu to budovy ke gatům a ne k pásům na zavazadla. Když někdo projde jednosměrný dveře s příslušným upozorněním spolu s celým stádem, je už pozdě.

0