Kambodža
Týká se JV Asie, nejen Kambodži ( a možná nejen JV Asie)
Odskočila jsem jsem si do Siem Reapu z Kuala Lumpur na dvě noci a ještě bych tam den dva snesla, každopádně na Angkor Wat dostačující. Ten kousek, co jsem z Kambodže viděla mě ale docela navnadil se tam ještě vrátit, chtěla bych vidět i něco z pláží, např. Koh Rong Samloem - z diskuzí tady na CL jsem měla smíšené představy, ale na mě to tam působilo neskutečně mile, bydlení jsme měli u místních, mohli se pro nás přetrhnout, nikdo na nás nic nehrál, neotravoval, nikdo nás nechtěl ojebat - od personálu v restauracích, tuktukáře, taxikáře, místních .. možná jsme měly štěstí, ale já jsem byla fakt nadšená.
Nutno říct, že jsme s dcerou městské typy, tohle jsme braly jako vystoupení z naší komfortní zóny, ale žádná scambodia a smrdutá díra se nekonala, takže za nás super výlet.
Tuktuk ( od 5h do 14h ) 20 USD, taxi na letiště 35 USD, jídlo ( hromada ) v restauraci pro dva včetně pití 15 USD, food street od dolaru, voda a pivo v sámošce pod dolar
Víza jsme měly online předem, v průvodci stále neopraveno, cena 30 USD komplet, teď už bez dřívějšího administrativního poplatku - lze vyplnit a zaplatit i několik týdnů předem, do mailu přijde potvrzení až cca 10dní před příjezdem, nutné také vyplnění eArrival formuláře, ten jde nejdříve 7dní před příletem ( to v průvodci také nevidím ) - na oboje jsou funkční a přehledné aplikace, víza ani eArrival není nutné tisknout, už měli vše v systému, imigračním jsme tak prošli asi za minutu. Letiště skvělé, čisté, přehledné a moc pěkné.
Kdyby někdo chtěl, předám kontakt na WhatsApp na tuktuk, skvělý pohodový řidič, angličtina na domluvu bez problémů, jde s ním zařídit jakýkoliv výlet nebo okruh po Angkoru, který si vymyslíte. Vždycky pro nás měl po návratu z chrámů studenou vodu, nachlazené ručníky, poradil, popovídal zajímavosti, ale nebyl vlezlý, doporučuju.
Na dolary nám vraceli v dolarech, nikdo nám necpal riely. Komára jsem nepotkala, pavouky ( kdo se bojí jako my ) ani další havěti jsme naštěstí neviděly, jen žabky a gekony :)
Siem Reap je taková "kultivovanější" část Kambodži všude jinde už to bude horší a horší a takový Phnom Penh je špinavý smradlavá díra ,kde vás bude chtít oškubat každý a všude vyjma kvalitního hotelu. Pláže (např. Sihanoukville) to samé opravdu hloupost volit ,když je vedle Thajsko a ostrovy ,které nabídnou příjemnější ,čistější a kultivovanější prostředí po všech stránkách !
Já jen po mých zkušenostech bych kašlal na elektronická víza a udělal víza on arrival, stojí stejně, dáte pas, zaplatíte a hotovo, zdržení max. 5 minut.
Pro jízdu z letiště doporučuji Taxi4you, cena 25 USD, řidič čeká v hale s cedulí, vždy velké SUV nebo MPV. Na delší přejezdy v JV Asii není nic lepšího.
V Siem Reap jsem strávil tuto zimu cca měsíc a bylo to hodně v pohodě, rozhodně se mi líbilo výrazně víc než v sousedním Thajsku. Levnější a (IMHO) lepší jídlo, doprava v pohodě, super lidi... celkově dobrá destinace na delší pobyt.
Ale souhlas, že do Sihanoukville bych se taky nějak nehrnul, ledaže bych měl zájem se nechat naverbovat čínskými gangstery pro práci ve scam call centru nebo tak něco. Ten čínský vliv je teda viditelný i v Siem Reap, ale tam se to ještě dá překousnout.
Pro dopravu na letiště se mimo taxi dá využít Airport Bus, $8 na osobu plus pak $1 na osobu za tuk-tuk. Tj. o něco levnější než taxi, zejm. pokud člověk cestuje sólo. Nově je také dostupný Airport Shuttle by Cambodia Post, to bylo tuším za $9 na osobu. Vyzkoušel jsem oboje a oboje bylo v pohodě.
Ta e-víza vs. VOA jsou věc vkusu, já to mám přesně naopak: radši to budu vyplňovat hodinu v pohodě doma na notebooku s hrnkem kafe v ruce, než abych s tím strávil 5 minut na letišti. Plus mi přijde, že těch 5 minut není nutně vždy pět minut – může být fronta, problémy s platbou (cash typicky nemám) atd.
No nás kvůli těm vízum a formuláře nechtěli pustit do letadla Air China ve Vídni a museli jsme po hodině dohadování podepsat prohlášení, že to je na naše riziko, v salónku jsem to pak rychle vyplňoval a chtěli to vidět před nástupem do letadla.
aab753 napsal(a):V Siem Reap jsem strávil tuto zimu cca měsíc a bylo to hodně v pohodě, rozhodně se mi líbilo výrazně víc než v sousedním Thajsku. Levnější a (IMHO) lepší jídlo, doprava v pohodě, super lidi... celkově dobrá destinace na delší pobyt.
Lepší jídlo než v Thajsku? Proboha a co??? Jako chápu, že je to trochu individuální, ale stejně...
Tohle mě taky zarazilo. Jídlo v Siem Reap je chuťově horší než v Thajsku a cenově výrazně dražší. Mluvil jsem s německým majitelem jedný restaurace a říkal mi za kolik nakupuje třeba maso (lokální) - dražší jak u nás v ČR.
To je dozajista odvážné tvrzení. Taky mě to bacilo po hlavě. Už jsem v JV Asii něco procestoval a jídlo v Thajsku je dle mého názoru o parník jinde než v jiných okolních státech. Možná Malajsie se může rovnat, ale ta spíše pestrosti jidel.
Rozhodně souhlasím, že thajská kuchyně je neporovnatelně lepší. Nicméně Lok Lak bylo asi to nejlepší jídlo, které jsem měl možnost v této oblasti ochutnat. Ty chutě byly opravdu výjimečné a nezapomenutelné.
Omlouvám se, že jsem si dovolil napsat něco, co je v rozporu s názorem kolektivního vědomí tohoto fóra, zde zastoupeného uživateli @cali a dalšími. Myslel jsem, že když napíšu, že v Siem Reap je lepší jídlo než v Thajsku, tak je zřejmé, že tím prezentuji svůj osobní, tedy subjektivní názor; pro jistotu jsem tam do závorky dal to IMHO, aby to došlo i těm méně chápavým čtenářům, a stejně to neklaplo :/
V Siem Reap jsem si běžně objednával jídlo přes Grab, slušná porce i s polévkou za 6k ៛, tedy $1.5, k tomu milk tea za 1.5k ៛. Jídla typu Khmer hovězí nudle, nebo grilované vepřové maso s rýží atd., chuťově někdy ok, někdy výborné.
V Thajsku jsem nic s podobným poměrem cena/kvalita nenašel. Škoda, že jsem se nezeptal tady, určitě bych dostal mnoho tipů, kde třeba v centru Phuket Town dostat výborné menu s polévkou i nápojem za necelé dva dolary. Možná v nějaké díře jako Chiang Mai by se něco našlo, tam jsem si dával basic kuřecí rýži tuším za 50 ฿, ale zase jsem si musel dát dvě porce, abych se najedl.
Je to vtipné ale, teď jsem zrovna v Malajsii a říkám si, že to je zatím jediná země Jihovýchodní Asie, kde mi jídlo přijde ještě horší než v Thajsku. Nejspíš to souvisí s tím, že nemám rád pálivá, mastná a/nebo výrazně kořeněná jídla. Holt to opravdu asi je „trochu individuální“.
Asi není nejlepší porovnávat Kambodžu zrovna s Thajskem z pohledu kupní síly. Ten rozdíl je cca 4-5 násobný. Kambodža je jednou z nejchudších zemí na světě a kvalita kuchyně tomu odpovídá.
Ale je levná, což se někomu líbí, jak je vidět. To je jistě fajn, ale nezaměňoval bych to za kvalitu. Ale je to asi “ individuální”. Rozhodně není třeba kvůli tomu napadat lidi s opačným názorem ;-). Ale to je dnes moderní ;-).