Mobilní aplikace pro dopravu v Hong Kongu
Mohu se spolehnout na Google mapy? Nebo byste doporučili něco jiného? Zkoušel jsem stahovat Baidu, ale mluví to na mě čínsky, takže jsem ji zahodil.
Taky jsem se spoléhal na google mapy. Jinak jsem si ale celkem vystačil s mapou metra, jinou dopravu jsme příliš nevyužili. Pozor na platby hotovostí v BUSech - peníze se házejí do takové kasičky a nevydává se - když máš jen dvacetidolarovku, je to problém!
Lepší rovnou na letišti koupit Octopus card a nemusíš řešit hotovost v busech. Ta karta pak platí několik let, případně pokud už víš, že se nevratis, tak ji můžeš kdekoliv vrátit a dostaneš zpět část ceny, co se za ní platí. Jinak nechci dávat zlý návod, ale kasičky v buse jsou neprůhledné a nepočítají kolik a co jste do ní vhodili a řidič jenom poslouchá jestli to zacinka. V Macau jsem takhle sypal český koruny i Taiwansky dolary co jsem měl po kapsách právě z důvodu, že jsem měl jenom velký bankovky HKD a Octopus v Macau nefunguje.
Google mapy v HK bez problemu.
Pokud pak planujete cestu dal do Ciny, je moznost v HK koupit tzv "cross border SIM" bud od Unicom nebo od China Mobile. Je z toho dost drazsi volani i data(volani asi 0,45HKD uctuje se i prichozi hovor, data asi 60HKD za 300MB, pro mobil dostacujici), nez z lokalni cinske SIM, ale ma to dve vyhody:
1) Nevztahuje se na ni velky cinsky firewall, takze vsechny sluzby googlu, facebooku atd. funguji - zasadni jsou google mapy, ktere v Cine funguji vyborne a k nimz jsem nenasel jinou alternativu v anglictine
2) neni nutne podstupovat v Cine slozity postup pro ziskani mistni SIM (zahrnujici podpis nekolika dokumentu v cinstine, foceni s temi dokumenty v ruce atd)
Alternativou je v Cine podstoupit postup pro ziskani SIM a nasledne si predplatit ExpressVPN, pak Google take funguje
Octopus je v HK nutnost. Nejen kvuli autobusum, ale kupovat jednotlive jizdenky na metro je taky opruz. Navic se s tim da platit vsude v obchodech a je to neskutecne rychly(klasicke bezkontaktni MasterCard trva autorizace platby nekolik vterin, autorizace platby Octopusem je v desetinach vteriny - idealni k placeni za zmrzlinu, pivo, pulitr vody), takze si tam klidne nabijte vic a platte tim vsude, mistni to tak delaji vsichni. Ta karta sice stoji 50HKD prazdna, ale pak s ni lze jit az tech 50HKD do minusu - ale pusti do minusu jen jednu transakci, takze treba kdyz na ni je 1HKD, muzes udelat jeste jeden nakup za 51HKD. Kdyz na ni je -1HKD, uz s ni nic nekoupis.
Jeste k doprave, v Hong Kongu je lepsi nez taxi pouzivat Uber - ridici umi casteji anglicky a navic vzhledem k tomu, ze trasu zadavas pres aplikaci, neni ta anglictina tak nutna jako u taxi. A taxi anglicky neumi zpravidla. Kdyz uz taxi, at v HK nebo jinde v cine, je dobry mit k dispozici adresu napsanou v cinstine a pak taky pustit Google maps, sledovat trasu a zapnout hlasitou navigaci v cinstine - zejmena ve velkych cinskych mestech tak maximalizujes sanci, ze dojedes tam kam chces
Lukáš Jangl napsal(a):V žádném případě se nechlubím, že okrádám. Měl jsem u sebe jenom 100 HKD bankovku a Octopus karta tam bohužel nefungovala,s čímž jsem nepočítal. Dal jsem tam tedy alespoň ekvivalent ceny jízdného v měnách, které jsem u sebe měl. Na další jízdy jsem pak už peníze rozměnil v obchodě.To je fakt krásný, když se někdo chlubí tím, že okrádá.