Vlakem z Prahy přes Brusel a Paříž až do Londýna a zpět letadlem 3.227 Kč
Jen taková inspirace na letní výletování po Evropě, žádný stres, skoro žádné přesuny z/na letiště, jen přijet do centra a hned si užívat a nasávat atmosféru. Z Londýna letecky zpět domů.
Praha - Brusel za 500 Kč
Brusel - Paříž 29 EUR
Paříž - Londýn 49 GBP (Eurostar nejlevněji vždy v GBP)
https://www.eurostar.com/uk-en
Londýn - Praha 20 GBP
Lukáši, jak je to u těch včasných jízdenek s tím, když např. vlak z Prahy do Berlína má zpoždění 20 minut a kvůli tomu mi ujede vlak z Berlína do Kolína? Můžu jet libovolným pozdějším spojem? Musím kvůli tomu někam na kasu nebo vyhledat nějakého zřízence? Díky.
Mám za to, že tyhle včasné jízdenky jsou nastavené na konkrétní vlaky, ten přeshraniční je povinný v každém případě. Když nestihneš přestup, pak se to asi musí řešit na kase.
Jojo, přesně tak, musí se na kasu, kde ti dají razítko, že první vlak byl zpožděn a většinou ti řeknou, že můžeš pokračovat dál libovolným spojem. Německé ICE nejsou povinně místenkové, takže v tom problém není.
Povinně místenkové nejsou, ale u těch super akčních jízdenek můžou být povinné vlaky, kterými musíš jet. Já právě takhle jel do Bruselu (akorát přes Norimberk a Frankfurt) a povinné jsem měl obě ICE (bez místenky). Vlak Cheb - Norimberk byl zpožděn, takže mi spoj do Frankfurtu ujel, musel jsem na pokladnu pro razítko s tím, že můžu jet jakýmkoliv dalším vlakem.
aha, lebo ja som minule pozeral podmienky tej akcnej jizdenky z Prahy do Brusel cez Nemecko a teda ak tomu dobre chapem, tak len ten prvy spoj do Berlina je povinny. takze by sa kludne mohla v Berline, alebo v Koline urobit pauzicka.
tonic & Kryštof: Díky za info. Kouknu se ještě na podmínky konkrétních spojů v rámci včasné jízdenky. Každopádně na léto jsem si vzal open-jaw Praha-Bremen/Hannover-Praha.
Tak jsem se díval na lupeny a cesta do Brém přes Berlín by měla být naprosto v cajku a od Berlína se dá udělat stop kdykoliv a kdekoliv (pravděpodobně). Cesta zpět je vtipnější - vede přes Drážďany a povinný vlak je Drážďany-Praha. V případě zpoždění toho prvního, se nestihne ten povinný. Takže nejspíš cesta na kasu pro razítko.
Ano včasné jízdenky přes ČD tam je podmínka pouze dodržet povinný vlak v rámci přechodu hranic z/do ČR. V zahraničí už je to jedno a může se jet čimkoliv po uvedené trase.
Rozhodně lepší než rakouské/německé Sparschiene,kde jsou povinné všechny vlaky.