Rozdělení jízdenky pro cestu vlakem
V některých případech vyjde levněji rozdělit jízdenku a koupit dvě jízdenky místo jedné jízdnky při cestování vlakem (příklad: jízdenka Praha - X a druhá jízdenka X - město v zahraničí). Markantní je to tam, kde České dráhy nenabízejí tzv. Včasnou jízdenku.
Je to možné uplatnit v případě, že cestující sedí ve stejném vlaku? Hrozí nějaké pokuty nebo vyloučení z přepravy ze strany průvodčího ve vlaku?
Proč by mělo, když jsi nikomu s místenkou nezasedl místo? Ideálně měj ty jízdenky s mírným časovým odstupem a řekni, že jsi potom chtěl ještě jet dál nebo že se to nedalo koupit dohromady.
urcite nie.
roky dozadu fungoval podobny "hack" aj na vnutrostatnej doprave na SK.
Myslim, ze rychlik bol lacnejsi na kratke useky, takze ak niekto cestoval z Bratislavy do Kosic, usetril nejake koruny tym, ze si kupil povedzme 10 listkov na vsetky useky tejto trasy.
Můžeš, problém z toho nebude, ale v každé "přestupní" stanici se musíš postavit a znovu si sednout (nebo alespoň v sedačce nadskočit).
Pokud jedeš stále v jednom vlaku, tak je to jedno, nic tím neporušuješ. Nicméně pokud bys třeba koupil jízdenku Vídeň - Praha, rozdělenou na Vídeň-Brno a Brno - Praha, s tím že bys nejel přímím Railjetem, ale ostravským EC s přestupem v Břeclavi na Metropolitan z Budapešti. A nestihl ten přestup, tak můžeš mít problém, jelikož ty nejlevnější jízdenky jsou vázané na daný vlak. Ve stanicích i ve vlaku pak nejsou moc ochotní vydat potvrzení o zpoždění, když to máš rozdělený na 2 jízdenky,
Zrovna v neděli jsem jel Vídeň - Ostrava. Jízdenka koupená na části Vídeň - Břeclav a Břeclav - Ostrava. Úspora cca 200 - 300 Kč oproti tomu, kdy bych to koupil jako jednu jízdenku.
Celou cestu jsem absolvoval v jednom vlaku, žádný přestup.
Taky jsem udělal v neděli cestou z BTA 333,- student koupil jsem BTA-Břeclav 150,- a Břeclav- Prg 80,-
Ja takisto pravidle trasu Praha - Bratislava delím na Praha - Brno a Brno - Bratislava. Úspora cca 200 kč :)
A kto chce ušetriť viac, tak tú časť Brno - Bratislava sa oplatí kúpiť cez stránky slovenskej železnice, je to o cca 30 kč lacnejšie :)
I ČD se umí chovat tržně a hezky to je vidět na vlaku Praha - Mošnov na dny NATO, tam je úspora fakt velká.
S tim Mošnovem mi to pripomelo, ze je levnejsi si koupit 2 jizdenky (Mošnov - Studenka a pak Ostrava - Brno) nez jednu jizdenku Mošnov - Brno. Zrejme kvuli relacni sleve mezi Ostravou a Brnem. Kazdopadne z Ostravy (OSR) uz toho moc neleta, takze vyuziti tohoto train-travelhacku se blizi nule.
toncek napsal(a):Zrovna v neděli jsem jel Vídeň - Ostrava. Jízdenka koupená na části Vídeň - Břeclav a Břeclav - Ostrava. Úspora cca 200 - 300 Kč oproti tomu, kdy bych to koupil jako jednu jízdenku.
Celou cestu jsem absolvoval v jednom vlaku, žádný přestup.
Děkuji za potvrzení, že to funguje.