Jižní Amerika půjčení auta
Inspiroval jsem se u Trabantistů a rád bych nějaký větší výlet autem po JA při kterém bych rád přejel Andy (Chile, Argentina + další pokud půjde - cca 3 týdny). Zkusil někdo něco podobného?
Já jsem o něčem takovém uvažoval na zatmění v prosinci, ale nakonec jsem to kvůli covidu vzdal. Díval jsem se na campervany, ale vycházely hodně draho, na 3 týdny od 5000$ výše a příplatek za one-way byl pěkná pálka. Větší nabídka a lepší ceny spíš v Chile než v Argentině.
Campervan ne - rád bych běžný osobák. Představa je roadtrip cca 6-8 tis. km za 3 týdny. Okruh podle možností co půjde projet a možných restrikcí na hranicích. Mám tam bílé místo na mapě.
Itinerář jsme měli takovýto
- brzy ráno přílet na EZE, přejezd do Junín de los Andes
- The Road of the Seven Lakes, přes přechod Paso Cardenal Antonio Samoré (ARG/RCH), přejezd na PMC (přes Puyehue National Park a kolem Volcán Osorno), odlet z PMC do PUQ
- přes Puerto Natales do Torres del Paine, večer přejezd přes přechod Paso Río Don Guillermo (RCH/ARG) do El Calafate
- přejezd do El Chaltén v Los Glaciares National Park, Monte Fitz Roy, večer přejezd do El Calafate
- přejezd k Perito Moreno Glacier v Los Glaciares National Park, přejezd do Río Grande přes přechod Paso de Integración Austral/Estancia Monte Aymond (ARG/RCH), s využitím trajektu Punta Delgada - Bahia Azul a přes přechod Paso Fronterizo San Sebastián (RCH/ARG)
- Tierra del Fuego National Park, Ushuaia, zpět do Río Grande
- přejezd do Punta Arenas přes přechod Paso Fronterizo San Sebastián (ARG/RCH) s využitím trajektu Bahia Azul - Punta Delgada
- výlet lodí na Los Pinguinos Natural Monument (Isla Magalena) z Tres Puentes v Punta Arenas nebo autem do Reserva Natural Colonia Pingüinos de Magallanes (Seno Otway)
- odlet z PUQ do PMC, po cestě Cerveceria Märzen, Termas Geométricas
- vodopád Los Ojos del Caburgua, Huerquehue National Park, Volcán Lanín, Villarrica National Park, Termas Los Pozones
- Colchagua Wine Valley, Santiago de Chile, Valparaíso
- Christ the Redeemer of the Andes (RCH/ARG), výhledy na Aconcagua nebo přes přechod/tunel Paso Internacional Los Libertadores (RCH/ARG), Mirador Aconcagua, Puente del Inca, Mendoza Wine Regions
- Provincial Ischigualasto Park, Talampaya National Park
- Ruinas De Quilmes, Salta Quebrada de las Conchas, Quebrada de Cafayate a Garganta del Diablo, Salta, Viaducto la Polvorilla
- přes Nevado Queva, Salar de Pocitos, přechod Paso Sico (ARG/RCH), Laguna Tuyajto, Piedras Rojas, Lagunas Miscanti y Miñiques, ALMA Observatory, Atacama Desert (Valle de la Luna), Pukará de Quitor
- Los Géiseres del Tatio, Termas de Puritama, Cerro Toco, Monjes de La Pacana, Pacana Caldera, Mirador Salar de Loyoques, přes přechod Paso de Jama (RCH/ARG), Salinas Grandes, Quebrada de Humahuaca (Ticara, Maimara, Paseo de los Colorados v Purmamarca)
- přejezd do Buenos Aires, odlet z AEP do IGR, Iguazú Falls National Park, Puerto Iguazú
- odlet z IGR do AEP, Buenos Aires
- odlet z EZE
Ve skutečnosti jsme malinko improvizovali.
Dali jsme to před dvěma lety. Osobním autem ve čtyřech.
Neskutečný zážitek. Doporučuji všem.
@padrino: Naděžda jede taky? Tak aby zbylo místo pro spolucestující... :-)
@jejda: píšu si!
@jejda: no konecne po dlouhe dobe krasny prispevek, bohuzel casem zapadne. Nechces to trosku rozvest a hodit do cestopisu? Itinerare jsou z meho pohledu to nejzajimavejsi, az potom letenky a ubytka uplne nakonec. Diky moc za Tvuj prispevek!
Děkuji, mně to takto moc neřekne - musím si dát do mapy, ale vypadá to jako něco co hledám.
Jo a Naděždu musím vzít sebou, ta stará komunistka by mi to nikdy neodpustila...
Ten itinerář od Jejda je zajímavý, akorát by to chtělo dodat několik věcí. Jak jste řešili půjčení auta? Nechali jste ho stát v Puerto Montt, když jste byli na jihu? Pokud ne, šlo vrátit v jiné zemi? Muselo se předem zařizovat, že bude auto jezdit i v jiné zemi? Už je cestou po Ohňové zemi všude hotový asfalt či beton? Jak dlouho to trvalo?
Já jsem projel téměř všechna uvedená místa, ale spolu s mnoha dalšími v těch oblastech mi to trvalo 5 měsíců. Velký zážitek to rozhodně je. Cestoval jsem většinou autobusem a autem se to dá samozřejmě urychlit, ale tito cestovatelé projížděli vlastním autem stejné oblasti ve stejné době podobně dlouho: http://cundr.jurisfoto.cz/p/blog-page.html
@padrino: Na 3 týdny si budeš asi muset vybrat buď jen jih nebo střed a sever chilsko-argentinských And. Další státy asi půjčovny nepovolí. Normálním cestovatelům bych doporučil buď jen sever nebo jen střed, ale ty asi stihneš obojí i za 3 týdny.
Já úplně nemám představu jde mi hlavně o zajímavý routing, který se dá projet a kde je něco zajímavého k vidění. Pár roadtripů už jsem absolvoval, státní hranice není zeď a úředníky nezajímá co máš ve smlouvě s půjčovnou. Formality stranou.
Takto pred rokom na prelome Dec/Jan cca 15 dni na Patagoniu a potom prelet na par dni Santiago a Valparaiso
Autom cca 3000 km (plus nejake odbocky)
Punta Arenas - Rio Grande - Ushuaia - Rio Galegos - El Chalten - El Calafate - Torres del Paine - Puerto Natales - Punta Arenas
https://goo.gl/maps/hm1Crv5TUtLAxgJ56
@padrino tie "formality stranou" auto sme mali mazda bt -50 z Punta Arenas a hranicu Chile - Argentina sme prekrocili asi 5-6x a vzdy potrebovali potvrdenie o tom ze auto moze ist do Argentiny, bol tam zaznaceny aj treti sofer niekto domaci, a asi lepsie nahlasist v pozicovni, ja som na to nejak nemyslel tak sme cakali na ine auto.
btw batozinu nam na hranici kontrolovali iba 1x a to v Paso Río Don Guillermo
padrino11 napsal(a):úředníky nezajímá co máš ve smlouvě s půjčovnou. Formality stranou.
Pojišťovnu to ale zajímat bude kdyby se něco stalo...
Právě proto se na to ptám. Před lety jsem si v JAR půjčoval auto a žádná půjčovna neumožňovala přejezd do Zimbabwe a já chtěl vidět vodopády. Na hranicích nebyl žádný problém a tak jsem přidal ještě Botswanu a Svazijsko.
Tady si evidentně na formality potrpí více. Moje představa je okruh kde bude Buenos Aires, Santiago a další cíle - co se dá zvládnout za 3 týdny, okruh cca 8.000 km. Možná bude vhodnější půjčení v každém státě zvlášť. Rád bych to realizoval příští rok.
Prostě si chceš zajezdit autem. No to můžeš křižovat i ČR a nečekat na příští rok. 8 tis km :-))) Hodně štěstí Padrino. Vem si bažanta do auta. Nebudeš mít čas ani vystupovat.
Já mám roadtripy rád. Užívám si tu volnost, ubytování řeším max den předem. Nikdo mi neruší lety, prostě pohoda. V JA jsem ještě nebyl. Tak chci stihnout co se dá.
USA - 12.000 km za 4 týdny, Jižní Afrika - 8.500 km za 18 dní, Maroko - 3.000 km za týden, SAE - 1.500 km...