Půjčení auta na Madeiře
@Libor_S: Zkušenost z mnoha různých aut, ne zrovna luxusních. Když při jízdě z kopce začnu brzdit, automat začne podřazovat. Pokud brzdím dál, podřazuje taky dál. Nízký kvalt tam nechá, dokud neskončí kopec nebo nezačnu přidávat plyn. Takhle snad fungují všechny moderní automaty. Jediný, co mi tak nefungoval, byl v MB Vito v Gruzii. Ale to byl laciný šunt pro východní trhy.
Jak to funguje u variátoru (cvt), zkušenost nemám.
cvt (aspon ten novy u nissanu) funguje v podstate rovnako, pri brzdeni, ci uz z kopca alebo aj z velkej rychlosti, cvt automaticky podraduje, zvysuje otacky a brzdi "same" aj ked das dole nohu z brzdy, aspon urcity cas
*Pozn: este doplnim, ze cvt je vlastne bezstupnova, takze to vyznieva ako blbost ten text vyssie, ale je to tak, su tam virtualne stupne radenia, ma to aj moznost manual radenia, ktoru som ale za rok a pol vyuzil 1x
Asi mnoho lidí má zkušenost tak jako já, že účinné brzdění motorem při pomalejší jízdě z prudkého kopce vyžaduje zařazení nižšího stupně s vyššími otáčkami tj. třeba dvojky. Nikdy jsem s automatem ani s CVT neměl zkušenost, že by auto takto účinně brzdilo motorem při vyšších otáčkách. Měl jsem půjčené třeba Fiat 500X, Kia Cerato nebo Mitsubishi Outlander s automatem nebo Toyotu Corollu s CVT.
Tady jsem našel odkaz, ze kterého cituju:
Brzdit motorem lze nejen u vozů s manuální převodovkou, ale i u vozů automatickou převodovkou, která umožňuje manuální změnu převodového stupně. https://www.smucler.cz/blog/brzd...e-124.html
K tomu dodávám, že i Kilecko napsal, že mnoho automatů toto nemá. A proč by režim Low (cituju na jiném webu: Režim s nízkými rychlostními stupni pro jízdu do kopce nebo z kopce, ideální pro brzdění motorem) nebo možnost volby konkrétního nižšího stupně teda do aut dávali, kdyby to fungovalo i bez toho? Podle mě asi proto, že mnohé moderní automaty sice trochu motorem brzdí, jak píšete, ale ne tak výrazně, jako při režimu Low nebo zafixovaném nižším stupni na automatu. A jedině takové brzdění motorem je srovnatelné s manuálem.
Ještě dodám, že méně zkušený řidič s jízdou v prudkých kopcích nejspíš po výjezdu z prudké zatáčky šlápne zbytečně na plyn i z prudkého kopce a tím ušetří pár sekund, ale zahřeje brzdy ještě víc, takže i styl jízdy hraje roli.
@cali: Když jsem plánoval cestu do Ománu, to zmíněné vysvětlení jsem někde našel. To, že mají ty cedule i pro cestu nahoru, ještě neznamená, že má velký význam zařadit nízký stupeň s větším předstihem. Po asfaltu vyjede snadno i hodně strmý svah každé auto s dostatečným výkonem klidně i s předním pohonem, i když možná na výjezdu z ostré zatáčky kolo trochu proklouzne. Možná pro nezkušeného panikařícího řidiče by bylo riziko, kdyby jel tak dlouho na pětku, až skoro zastaví, motor chcípne a on v panice ani nešlápne na brzdu.
Připomnělo mi to zážitek z Jordánska, kdy jsem s Kia Cerato vyjížděl z Wadi bin Hammad a jeden z nejstrmějších úseků, co jsem kdy s běžným autem jel, následoval na 2 - 2,5 metru široké asfaltce za ostrou pravoúhlou zatáčkou, která se dala projet jen krokem. Na asfaltu bylo spousta kamínků a přední kola prokluzovala i bez přidávání plynu. Ani jsem se nestačil za zatáčkou víc rozjet, auto se spíš zpomalovalo téměř do zastavení a už jsem myslel, že budu muset tu zatáčku vycouvat a zkoušet vyjet opakovaně (a ještě byl pod ní sráz a začínalo se stmívat). Uznávám, že tady by byl požadavek na 4x4 na místě, ale když jsem vyjel i ten popisovaný extrém, jakákoli široká asfaltka musí být pro výjezd nahoru v pohodě.
Tohle už je diskuze spíš pro jiný web...
Automaty, co znám, podřazují agresivněji, než bych já řadil s manuálem. Když budu z kopce dost brzdit, klidně tam vrazí dvojku s otáčkama skoro v červeným. Občas využiju manuální režim a dám vyšší stupeň, než mi tam cpe automat.
Low je normální redukce do terénu pro offroady - je úplně jedno jestli s automatem nebo manuálem.
Tak sme spat, auto bol ford focus hb manual s 1l EB motorom (od centaura na 7 dni s full cover za 190e) a pohoda. Sice je pravda ze tie stupania resp. klesania obcas posobili dramaticky, ale auto nemalo problem s nicim, dokonca som si jazdu tam uzival, ten podvozok vo focuse je proste super presne na taketo cesty. Najcastejsi prevodovy stupen bol 2, ci uz pri jazde do kopca, ale aj z kopca, da sa to tam fakt pekne brzdit motorom a len jemne dobrzdovat brzdami. Kazdopadne, niektore mensie auta (fiat 500? myslim) s turistami to tam vedeli celkom zacyklit tu premavku v tych usekoch do kopca, oplati sa asi naozaj priplatit aspon za trochu lepsi motor
přihodím taky poznámku - jsem už 20let spíše sváteční řidič, poslední 4 roky pouze automat. Právě proto jsem upřednostnil manuál, abych se pocvičil a možná si i trochu víc užil jízdu... Madeiru jsme za ten týden celkem dost projeli (650 km), Ford Focus hb. Auto skvělý, ale příště vezmu automat. Nejde o podřazování, ale čistě o unavené nohy z výletů, zvláště ta levá :-) Večer se vracíte z hor a těch 30-40 min jízdy trochu trpíte.
= ta spojka mi přišla hrozně tvrdá na sešlápnutí, jsem kancelářská krysa a pátý, šestý den mě fakt bolel kotník.
je to o zvyku, ja cca posledne dva roky dennodenne automat, ale manual vobec nevadi, teraz za ten tyzden sme dali 850km autom a viac ako 100km po vlastnych nohach a pohoda, ako pisem, v podstate som si to az uzival tie jazdy (ale je to aj tym ze pred autom co mame teraz som mal dva focusy dokopy 8 rokov). Spojka asi hlavne kus od kusu, my sme mali focusa s 52k km a spojka pohode, co by mohol byt ale pre niekoho nezvyk su fakt ostre brzdy, ale to je pri focuse klasika no
Přes agregátor momondo (německá mutace) vyšla Panda Hybrid teď před pár dny 12 euro na 4 dny (pojištění mám externí). Provider byl Discovercars.com a půjčovna way2madeira (mutace way2azores). Platba 11,23 Euro předem kartou Discovercars a doplatek na místě 0,74 Euro. Depozit 2000 Euro a na benzín depozit 120 Euro. Nikdo mi na místě nic nenutil, ani se o pojištění nezmínili. Auto vráceno v pořádku, na rozdíl od jiných autopůjčoven vygenerován check-out formulář, podepsán a odeslán na můj email. Předpokládám, že depozit bude uvolněn během cca 14 dnů. Fiat Panda je max v tomto terénu pro 2 lidi. Ale nahoru na Gabo Girao letěl jak drak :) Ale stejně si budu v těchto jižních zemích stále pořád půjčovat ty nejmenší auta... Zaparkuju všude, všude se vejdu a nemám škrábance... Samozřejmě při počtu 3 a více osob už bych šel o třídu výše.
Takže jediným mínusem je můj utopený telefon v levádě ....