Autobusy Makedonie
Chceme jet busem z Ohridu do Skopje a nerad bych něco podcenil, tak se chci zeptat na zkušenosti ostatních s nákupem jízdenky online (nerad bych na místě zjistil, že je autobus plný nebo naopak že online jízdenky nikoho nezajímají - vzpomněl jsem si na zbytečnou albánskou žirafu 😆). Koukal jsem na různé weby vč. GetByBus a 12GOAsia a jízdní řády souhlasí. Někteří dopravci ani nemají web, jiní mají Facebookový profil, na kterém ani neodpovídají na dotazy (na Balkáně zřejmě běžný folklór).
skopje - ohrid sa jazdi niekolkokrat denne, cize sa da predpokladat, ze opacne to bude podobne
Tak den před odjezdem tam právě nebudu. 🙂
Ruleturs už jsem viděl, Ohrid-Skopje vůbec neukazují. JŘ na různých webech souhlasí, tak mě spíš zajímá, kdo nakupuje na jakých webech a s jakým úspěchem.
zbytocne stresujes. nebud michal :)
dojdi na stanicu a nieco pojde resp mozes skusit stop.
Ty jsi v Makedonii ještě nebyl že? 😀
Hezky na autobusák na přepážku k nasraný bábě a koupit za cash. Pak nastoupit do staré herky dotažené z Německa, kde už neprošla technickou a doufat že při jízdě neupadne kolo 😀. Jo a mezitím ještě musíš zaplatit pár dinárů za vstup na nástupiště, abys mohl vůbec odjet.
Tohle fakt není Flixbus kde si něco koupíš online 😀
Toho že by bylo vyprodáno bych se nebál, navíc ty autobusy jezdí fakt často, takže max si počkáš třeba hodinu a mezitím dáš rakiji u nejbližšího stánku (dost možná i s řidičem toho busu).
cul som si kukol zapisky z mojho tripu ohrid-skopje
Po relaxe pomalicky presun k bus agenture classic company, na turisticnom bulvari.
Vcera sme tu kupili listok, tetula vravela, ze sa nemusime trepat na bus stanicu. Platba kartou nebol problem, tak ako skoro vsade.
Vonku uz postavalo par ludi. Novi stale prichadzali.
Minibus prichadza s mensim meskanim a s par ludmi na palube.
Nastava zaujimava situacia, je predanych viac listkov ako miest.
Nuz par ludi teda zostava cakat na dalsi spoj o dve hodiny.
Karty na autobusáku v Ohridu berou, vyzkoušeno před 14 dny. Autobus Skopje->Ohrid byl spíš poloprázdný. Jen pozor že některé odjezdy z online vyhledávačů nesedí (např. autobus Ohrid->Bitola měl mít pravidelný odjezd ve 14:30, ale měl v 15:30).
Nestresuju, jen se to snažím promyslet a neudělat chybu.
V Makedonii jsem byl, ale znám jen MHD ve Skopje (což právě mé obavy nezmírňuje😆).
Jel jsem párkrát po Albánii a z ní do Kosova, to taky člověku nepřidá a gjiraffe byl právě web, který doufám nemá v Makedonii bráchu. 😆 Předpokládám, že Makedonci mají v dopravě menší chaos než Albánci.
Čekat hodinu na další spoj nechci jednak proto, že chci jet předposledním, jednak proto, ze Getbybus mi hlásí v posledním ukončený prodej jízdenek. Netuším, jestli prodávají online všechny nebo ne a taky jak moc je běžné, že jich prodají víc, než je sedadel.
Technický stav vozidel neřeším. Sice chci jízdu ve zdraví přežít, ale už jsem něco zažil a vyslovené horory tam snad nejsou na denním pořádku.
Naposledy keď som riešil opačný smer, teda Skopje ohrid, tak sme kupovali hneď pred odjazdom. Veď to je frekventovana trasa
J0x napsal(a):Předpokládám, že Makedonci mají v dopravě menší chaos než Albánci.
Albansko ma podla mna celkom fajn dopravu :) Furgony\busy chodili plus minus podla rozpisov na staniciach. Napr. na trase Berat - Gjirokaster, kde bol zruseny priamy bus nam vodici furgonov vybavili hladky prestup v Lushnje (druhu skupinu turistov poslali cez Fier), kde na nas cakali spoje z Tirany. V Albansku prakticky staci povedat kam chces ist, a furgonisti sa uz o teba postaraju :)
V Albánii tam cesty vedou pořad na sever. To samé Ksamil/Sarande také busy jedou směr Tirana. Jelikož Gjirokaster leží na jihu tak mají vymýšleno tu dopravu s přestupem a řidič autobusu vola předem a dává nějaké peníze pak tomu druhému co už doveze do Gjirokastru. Mají sraz na křižovatce u Çepunu. Jel jsem takhle osobakem a vešlo se nás tam asi 7-8, jeden na druhého 😄 aspoň že cesta trvala nějakých 5-10 minut.