Mezinárodní řidičák Černá hora
Tak si tak rezervuju auto na příští týden v Černé hoře a najednou mě napadlo- není v Černé hoře nutný mezinárodní řidičák?😅 na netu jsou rozporuplné informace ...
Před měsícem půjčovna v Podgorici chtěla při rezervaci kopie řidičáku českého a nic více. Nakonec jsem dostal větší auto a to ještě bez značek. Auto mělo pojištění a vše v pořádku. Předání i převzetí rychle na parkovišti před letištěm.
Požičiaval som si auto na letisku v Podgorici dvakrát, vždy mi stačil len náš klasický EU vodičák.
V sprievodcovi tu na cestujlevne je dokonca uvedené, že v Čiernej Hore (aj keď nie je v EU) nie je potrebný (ale chýba mi tam odkaz na nejaký oficiálny zdroj)- https://www.cestujlevne.com/blog...sky-prukaz
Pokiaľ viem, minulé leto v susednom Albánsku malo pár policajtov ako zárobkovú činnosť to, že vyžadovali pri kontrole medzinárodný vodičák. Ale o Čiernej Hore som nič podobné nezachytil.
Povedal by som, že ak nepríde k nejakým mimoriadnym komplikáciám (nehoda a podobne), tak od teba medzinárodný vodičák vyžadovať nikto nebude.
(osobne ale pri cestách mimo EU medzinárodný vodičák mám - vydáva sa na počkanie, stojí to pár drobných a jednu fotku - aj keď je veľká pravdepodobnosť, že ho nikto odo mňa požadovať nebude).
Jak už jsem několikrát zmiňoval v různých vláknech, za ušetřených 50 Kč fakt případné problémy s chybějícím mezinárodním řidičakem nestojí. Půjčovnám je to téměř vždy buřt (zažil jsem kontrolu ze strany půjčovny jen v Japonsku a Taiwanu). Zato policie v rozvojových zemích po tom dost často jde a je to pro ně téměř záruka úspěšně vybrané pokuty/úplatku.
Řidičák ti vydá na počkání jakýkoliv úřad obce s rozšířenou působností (v Praze na Vyšehradě). Je potřeba papírová fotka pasové velikosti.
Neměli jsme ho, nikdo to po nás nechtěl. Půjčovně je to jedno - ta chce prachy za půjčení a případné bonusy za škrábance a "nedotankovanou" nádrž. Pokud na to je čas, asi bych ho vyřídila.
"nikdo ho po nás nechtěl" fakt není relevantní argument, jak už psal matěj15. Nejde jen o to, že se po vás může vozit nějaký policajt, třeba v případě pojistné události máte velký problém.
Díky všem za info,tak jsem se pro něj radši stavila. Je vidět,že už jsem dlouho nebyla mimo EU,nějak jsem vyšla ze cviku😅