půjčení auta los angeles, napřímo nebo rentalcars
Ahoj, v dubnu máme v plánu 3týdenní roadtrip po USA, začátek a konec v LA, kde půjčíme i auto, pojedeme ve čtyřech. Z recenzí se mi nejlépe jeví Alamo, auto v kategorii "Standard SUV AWD" , v ceně mají "Damage waiver" a "Supplemental Liability Protection" (za příplatek PEC a road. assistance plus). Dle jiných dop. jsem se díval i přes Rentalcars, kde ale nebylo specif., zda-li je daný typ auta AWD.
Koupit přímo přes Alamo web (údajně snad lepší využít UK verzi?), nebo přes Rentalcars a podobné? Jde mi hlavně o podmínky pojištění u daných možností + ev. zda-li přikoupit pojištění přes Worldwide Travel Insurance apod. Při půjčení v Kalifornii snad mají pro nonUS občany povinný full coverage?
děkuji za odpovědi
AWD je tam zbytečnost, mají tam dobré silnice. Bude to dražší na pronájem, na pojištění, i na provoz.
SUV je tam nevhodný tvar karosérie - jezdí se tam hodně po dálnicích a palivo je minimálně v Kalifornii kvůli ekologickým daním dost drahé, mnohem vhodnější je tam třeba sedan.
S pojištěním tam dost čarují, nejvhodnější je půjčení nikoliv napřímo, ale přes srovnávače autopůjčoven, kde si zaškrtneš požadavky a pak ti vyjedou nabídky. Na tom od koho to je, moc nezáleží, jednou má lepší nabídku jedna půjčovna, jindy jiná.
Objednej vše předem a trvej na svém, stejně ti tam na přepážce budou nabízet příplatky.
Pokud se pojistíš úplně na vše, může ti to navýšit cenu celého pronájmu oproti základnímu pojištění na dvojnásobek i více.
Hlavne v Kalifornii musis mit pojisteni odpovednosti, WWI to v zadnem pripade nekryje. Ja uhadal pojisteni odpovednosti CSOB na premium uctu, ale VYSLOVNE vyzaduje ze se jedna o pojisteni odpovednosti zpusobene automobilem, CSOB to ma napsano obecne, 20 mil Kc cely svet, to pujcovne nestacilo, trvali na tom, ze tam musi byt napasano autem, jinak je to skutecne dle zakona Kalifornie, muzes si to rychle dohledat.
Vždycky využívám německé cestovky a jejich srovnávače, na místě si přikoupím přímo na přepážce jen roadside assistance, ktera je zhruba za 8 USD na den a kryje všechno možné, co v pojistkách není. Párkrát jsem měl menší "nehody" - několikrát sklo, jednou do mě někdo nacouval na parkovišti, atd. - vždy během pár minut dorazila policie a rychle vyřízeno, nahlášeno po telefonu do půjčovny a nikdy jsem pak nic nedoplácel ani nemusel vyřizovat přes tu německou cestovku (při větších škodách je asi stržena spoluúčast a zbytek se řeší přes připojištění, které ty německé cestoky mají už v ceně, ale to jsem naštěstí řešit nemusel). V USA mi to vždy vycházelo cenově lépe než přímo z půjčoven a jejich webů. V poslední době nabízejí ty srovnávače / cestovky navíc velmi výhodné stornopodmínky na 100% zdarma ještě v jednotkách dnů před vyzvednutím, takže můžeš rezervovat ve vhodné době a pak včas případně rušit (třeba, kdyby se Ti posunul čas/den letu atd.).
Blbý je, že pro USA jsem u pojištění neviděl větší částku než 1M USD, zatímco v Česku máme povinné ručení násobně vyšší. Stačí, aby poškozený skončil na týden v ARO, měl operaci, chodil na rehabilitace a jako manažerovi mu ušel plat, a mega nemusí stačit.
Určitě je tam v tomhle vyšší riziko než v Evropě, Američani tohle řeší přes jiné svoje pojistky a jsou zvyklí si svá rizika řešit mnohem více individuálně než my v Evropě, kde je povinné kde co. Německé cestovky tam přidávají obvykle v ceně to své připojištění (myslím, že to bývalo kolem 1-2 mEUR), případně jdou doobjednat různé další pojistky). Kdo se bojí hodně a chce to mít asi zbytečně dvojitě, může se nechat připojistit i znovu na přepážce, ale myslím, že jsou to zbytečné náklady navíc (spíš je naopak potřeba dávat pozor, aby tam obsluha na přepážce něco navíc nedala sama - číst smlouvu i přímo na místě a v klidu si nechat vysvětlit, co a proč je tam zaškrtnuté). Obecně ale platí, že velké půjčovny v USA jsou fér a neřeší maličkosti a blbosti (na rozdíl třeba od velkých půjčoven v Dubaji). Loni už dokonce ani v Miami neprobíhalo fyzické převzetí auta zpět, jen se auto nechá v řadě dalších aut, spoléhá se na to, že člověk by poškození aktivně nahlásil. Nikdo nepřišel, jen zaměstnanec, co šel okolo mi řekl, ať se ujistím, že jsem nechal klíče v autě a ať nic neřeším a že můžu jít - do pár desítek minut jsem měl v mailu potvrzení o převzetí. Nejvíc se v USA bojím poruch, drahých odtahů z míst, kde daleko není ani žádné město nebo vesnice, zamčených klíčů v autě atd. - proto určitě brát tu asistenci až na místě - ta se nedá objednat z půjčovny ani z německé cestovky předem (a během dost let to téměř nezdražilo, to měl loni taky překvapilo).
Půjčoval jsem si v USA auto několikrát a vždy přes Rentalcars bylo půjčení výhodnější. Pojištění včetně půjčovného výchází levněji asi mají větší množstevní slevy. Některé místní pobočky půjčoven fungují jako frenčízy a mají mnohem vyžší ceny než na oficiálních stránkách. V Kalifornii jsem měl MPV a kromě cesty k Grand Canyon Skywalk ( hrozná roleta) jsem projel. Z LA do San Francisco, Yosemity, Sequoia, Grand Canyon, Death Valley, Las Vegas, Monument Valley, Four Corners Monument, Joshua Tree, San Diego a také jednodenní pěší výlet do Tijuany. Ještě pozor, jednou se mi stalo, že neměli auto třídy které jsem měl objednané a dali mi větší a při vrácení chtěli doplatek ( hodinová hádka) nakonec jsem jim nic nedal.
Třeba Alamo/National funguje na většině letišť tak, že se kategorie už moc neřeší. Já měl naposledy mid size SUV, jen mi řekli, ze které řady aut mám vybírat a mohl jsem si z té řady cokoliv - různé modely a značky SUV, zdaleka ne stejné velikosti, k tomu ale i různá jiná auta mid a compact atd. Bez problémů jde čekat a vybírat si podle toho, co přijede vrácené z kontroly a z myčky, nikdo na rychlost výběru netlačí - on tam taky nikdo s klientem není - check dělají až při výjezdu, což je o pár set metrů jinde. V té řadě je běžně na výběr 30-50 aut.
Za sebe doporučuji https://www.carrentalhawaii.com/ . Jsou z Havaje, ale auta mi zajišťovali i na pevnině. Funguje to tak, že jim napíšeš požadavek kterou třídu auta (klidně dvě) požaduješ, místo a čas vyzvednutí a vrácení a do cca. 2-3 dnů ti pošlou nabídku. Ta je vždy od Alama včetně pojištění a první nádrže zdarma (vrácení s prázdnou) + 2-3 řidiči v ceně. Pokud Ti zaslaná nabídka bude vyhovovat, tak to v mailu potvrdíš a oni ti druhý den pošlou rezervační kód Alama. Jen Tě poprosí, že pokud změníš plán nebo si nejdeš jinou půjčovnu tak jim máš napsat, aby tvou rezervaci bezplatně zrušili. Výhodou je, že jim neposíláš žádné platební údaje. Funguje to na jedničku. Půjčoval jsem si přes ně cca. 6x. a vždy byla cena nižší jak u srovnávačů. Vyzkoušej, napiš jim a pak dej vědět zda to pořád funguje stejně. Poslední dva roky jsem nepotřeboval.
Děkuju za zprávy. Zaujal mě holandský srovnávač Sunnycars, kde nabízí poměrně široké pojištění již v ceně pronájmu.
Půjčení auta ti dnes zprostředkuje kdekdo, mj. třeba Ryanair, Booking...
Cena pronájmu závisí mj. také na tom, ve kterém státě máš rezidenturu.
Pokud někdo nabízí široké pojištění v ceně, může to být ve výsledku mnohem dražší než si to půjčit jinde a pojištění dokoupit.
Tebe by měla zajímat konečná cena za pronájem, případně cena za den. A od toho jsou zde právě ty srovnávače, kde se půjčovny podbízí potencionálním klientům.
Zdravím všechny a přidám se s prosíkem o radu ohledně půjčení auta na západě USA.
Chtěli jsme půjčit v LAX a udělat roadtrip do SFO, kde bychom ho vrátili a potom pokračovali v naší cestě. Avšak přirážky za jednosměrné půjčení a vrácení v jiném místě než půjčení jsou dost vysoký. Ale vracet se do LAX kvůli vrácení auta a potom přeletět do SFO mi přijde jako zbytečný plýtvání časem a navíc se tím ochudíme nejspíše i o nějaké parky, které bychom jinak při cestě navštívili.
Nemá někdo tip na autopůjčovnu, kde by tato přirážka nebyla tak vysoká? Případně jsem koukal i na aplikaci Turo, ale pokud jsem to pochopil správně, tak tam ani nelze nastavit vrácení v jiném místě než je půjčení.
Budu rád za jakékoliv tipy. :)
A kde vyhladavas tie auta? Ja pozicavam v USA väčšinou na https://www.drive-usa.de/ alebo https://www.billiger-mietwagen.de/ a tam keď teraz vyhladam tak mi to žiadny one way fee neúčtuje.... niekoľko krát som aj požičiavali auto v SEA a vracal v LAX a one wey fee mi nikdy neuctovali... v USA sú mesta medzi ktorými môžeš pozicat auto a je to zadarmo, treba len skúsiť pohľadať a pozrieť podmienky....
My tedy většinou bereme lokálně (např. Alamo), ale poplatky za one way jsem snad nikdy neviděl. Jinak je normální, že i v Kaliforniii dostaneš auto se značkou z jinýho státu. Tam se to prostě neřeší.
Před pár lety jsme letěli do Dallasu, tam půjčili auto a vrátili v LA. To jsme bohužel netušili, že za vrácení v jiném státě se platí, tehdy to bylo fakt hodně, kolem 400 USD. Jediné 2 státy, které umožňují vzájemně vrácení bez poplatku, je Kalifornie a Nevada. Ale poplatek za to, že půjčíte v LA a vrátíte v jiném místě v rámci Kalifornie, fakt neznám. Auto od roku 2007 půjčujeme přes ALAMO a jsme maximálně spokojeni.