MHD - Paříž
ahoj,
pozítří odlétám do Paříže na týden pátek - pátek a nevím si rady, co si koupit za jízdenku? vše mi přijde dost drahé... přeci musí existovat nějaká možnost, jak levněji po Paříži cestovat... děkuji za jakoukoliv radu
Áno, existuje. Požičajte si bicykle Na deň stoja 1,70€/deň (alebo 8€/týždeň) a v tom máš neobmedzené množstvo polhodinových jázd zdarma (pri prekročení sa za každú ďalšiu polhodinu platí). Stanice majú skoro všade, takže keď chceš fakt ušetriť môžeš to vrátiť do 30min a hneď si vziať ten istý bicykel a znova sa to začne rátať 30min
http://en.velib.paris.fr
btw, my sme chodili v Paríži pešo, všetko bolo relatívne blízko, aj keď asi záleží čo chceš vidieť
jedu na výstavu lodí... pak taky nákupy v Primarku, Eiffelovka apod ) kolo v zimě určitě ne-e to je snad jasné ale díky za tip DD
já jedu na poslední předvánoční víkend 18. až 20. prosince a co jsem na to tak koukal, tak první den asi dojdeme pěšky a oba víkendové dny koupím nějakou studentskou (mládežnickou) celodenní jízdenku asi za necelých 5 euro na osobu, nic lepšího jsem nevymyslel
Ahoj všem,
Trochu obnovím téma s prosbou o radu.
Budeme na 3 dny v Paříži a plánuji koupit Paris Visite travel pass na 3 dny (zóny 1-3).
Z letiště Orly pojedeme T7, kde cvaknu lístek za 1,9€ a z konečné už platí Visite. Cesta na letiště akorát v opačném pořadí, tady problém nevidím.
Zajímá mne jak spojit Visite s cestou do Versailles, když bych jel RER? Mohu při nástupu cvaknout lístek za 1,9€ a jsem v klidu? Na zóny 1-3 platí Visite a zbytek lístek? Nebo musím na konci zóny 3 ven, cvaknout lístek a znovu nastoupit?
Díky
Ahoj, musíš na konci zóny ven, v RER ve vlacích žádné označovače nejsou, do stanice vstupuje přes turnikety. Takže na konci zóny 3 úplně vystoupit a znovu vstoupit s použitím lístku za 1,90 €. A nevyhazovat, při výstupu se opět prochází turnikety :D
Díky, za odpověď. Myslel jsem turnikety, ale nedošlo mi, že budou na konci. Teď mi to je jasné, že mě to nepustí kvůli označení v zóně 1-3 :D. Takže je varianta i metro + bus. Chtěl jsem se vyhnout tomu vystupování nebo přestupování....
Kdybych jel pouze na lísky (neměl visite)?, tak asi stejný princip že?
Kryštof Hájek napsal(a):Ahoj, musíš na konci zóny ven, v RER ve vlacích žádné označovače nejsou, do stanice vstupuje přes turnikety. Takže na konci zóny 3 úplně vystoupit a znovu vstoupit s použitím lístku za 1,90 €. A nevyhazovat, při výstupu se opět prochází turnikety :D
Také krásne francúzske riešenie... :))
Ještě je varianta koupit kartu Navigo - ta vychází z dopravy nejlevnějš a jde s ní dojet i do Versailles...my jsme ji použili loni viz. https://www.nebudvorvan.cz/2018/...pariz.html :)
Terez Š. napsal(a):Ještě je varianta koupit kartu Navigo - ta vychází z dopravy nejlevnějš a jde s ní dojet i do Versailles...my jsme ji použili loni viz. https://www.nebudvorvan.cz/2018/...pariz.html :)
Přimlouvám se za toto. Měli jsme oba letos v únoru a paráda + platí i na RER do Versailles :)
Dobrý den, chtěl bych si koupit na cestování v Paříži jízdenku Paris Visite. Nevíte jak bude platit jízdenka na dva dny? Když si ji pořídím v sobotu v 18h, bude mi platit do nedělní půlnoci a nebo dva dny znamenají 48h a bude platit do pondělních 18h? Díky
Dobrý den, jízdenky v Paříži neplatí na hodiny, ale podle data. Takže když si dvoudenní jízdenku označíte v sobotu v 18 hodin, bude vám platit pouze do nedělní půlnoci.
Dobrý den,
Při cestě mezi letišti mám v Paříži v prvním případě 6+ ve druhé 8+ hodin mezi lety. Samozřejmě něco sežere cesta, něco letiště (bez zavazadel), ale i tak nějaký kratší čas zbývá.
Co jsem se díval, tak je možnost buď vzít Uber/Bolt (jsme 4), nebo Direct Bus nebo RER a nejlíp asi lístek Mobility, který by měl umožnit přerušit jízdu a co jsem četl, tak by měl platit i na OryVal.
Jaký způsob dopravy by jste zvolili (cenově to zas tak velký rozdíl není, s tou zastávkou v centru je taxi dražší, ale zase asi míň stresu) a kde případně vystoupit, abych se moc nezamotal a přitom něco málo viděl.Napíšu to asi blbě, ale RER zastavuje poblíž Notredam, ale nevím, jestli tam jde teď vůbec něco vidět, Champs Ellyse (to asi ne, asi jen nekonečná a široká ulicie, nebo se pletu?) nebo Eifelovka? Když je to jen na otočku.
Prostě rozumně to skloubit, abych z té zastávky šlo něco vidět a bylo to pro blbečka, takže nejlíp vylézt ze zastávky, otočit se 4x kolem osy a zase nastoupit na stejné zastávce na bus/vlak, co mě doveze na druhé letiště :-D.
No a nebo se na to vykašlat a radši nepokoušet štěstí a Francouze a radši to prosedět na letišti.
V pondělí jsem měl půl denní prohlídku Paříže a skvěle tam fungují Google mapy s MHD. Zadáš Eifelovku a samo ti to ukáže co, jak a kam.
RER je jistota, že neskončíš v zácpě. Taxi a bus záleží podle denní doby.
Zastávky RER i metra u nejznámějších památek mají většinou vypovídající název, tak si jich pár na mapě vyber.
Pri zastávke RER Notre Dame sa dá podľa mňa spraviť celkom fajn prechádzka, výhľad od RER ku katedrále je fajn a dá sa odtiaľ prejsť cez most na Ile st Louis a potom k radnici (Hôtel de ville), sú tam aj pekné pohľady na domy pri Seine. Je to tak na pol hodinu minimálne,ale zas pri RER B čo ide priamo na letisko.
Ahoj, z centra Paříže pojedem metrem a vlakem RER C do Versailles. Na tuto cestu koupíme lístek BOD (Billet Origine-Destination). Cestou zpátky bychom se chtěli podívat do čtvrti La Défense.
Jak se tam nejlépe dostat? Google mapy mi našly přímý a rychlý spoj vlakem linky U za cca 20 min. Platí na tento vlak opět lístek BOD?