Polsko
tonic: Pendolino má označení EIP ne EIC. Cenově je však bohužel někde jinde, než ostatní vlaky.
od 23.7. začne létat Ryanair do Varšavy, letiště Modlin. LOT létá na hl. letiště F.Chopina.
Cha, tak se musím pochlubit, jak jsem to vymyslela. I když je Vám to tady asi jedno, ale já z toho mám radost. :)
Pořád mě strašila ta cesta z Gdaňska do Prahy, 11h na cestě, byť v 1. třídě. Takže, naše cesta bude následující: vlakem do Varšavy a z Varšavy FR do Prahy. Celkem mě to vyjde i na méně peněz, a hlavně, bude to časově o dost kratší.
Jediné, co to pro nás znamená, že si budeme muset zkrátit pobyt o jeden den. Ale to mi asi až tak nevadí.
Jediný, co mi teď docvaklo, jak je to se vstupem do letadla pro neočkované. Na stránkách Ryanairu jsem nenašla žádná pravidla a ve zdejší diskuzi mě zkušenost, že neměli test, tak je nepustili na palubu, docela vyděsila. :-/
SDAN napsal(a):tonic: Pendolino má označení EIP ne EIC. Cenově je však bohužel někde jinde, než ostatní vlaky.
aha, tak sorry za dezinformaciu. my sme sli Varsava-Gdansk par rokov dozadu, kupovali sme hned prvy den ako boli listky vonku a vysiel na 49 zlotiek na osobu
P. napsal(a):Jediný, co mi teď docvaklo, jak je to se vstupem do letadla pro neočkované. Na stránkách Ryanairu jsem nenašla žádná pravidla a ve zdejší diskuzi mě zkušenost, že neměli test, tak je nepustili na palubu, docela vyděsila. :-/
My letěli minulý týden s FR z Krakova do Prahy (už za platnosti nových pravidel o návratu) a nikdo nic na odletu neřešil, žádná kontrola.
[/citace]
My letěli minulý týden s FR z Krakova do Prahy (už za platnosti nových pravidel o návratu) a nikdo nic na odletu neřešil, žádná kontrola.
[/citace]
Super, díky za info. :) Letenky už jsou koupený. V nejhorším by došlo na testy na letišti, za 170 zl. Oni nahoře zase teď nějak zpřísňují podmínky pro některé země. Polska se to teda zatím netýká. A našla jsem nějakého doktora online, že přes kameru asistuje při samotestování a pak ten výsledek je oficiálně uznaný. Měl by být dohledatelný v app Tečka nebo na stránkách UZIS. Zatím jsem nenarazila ale na nikoho, kdo by s tím měl osobní zkušenost.
A ještě mám jeden dotaz, snad už poslední, k Pl vlakům. 8-)
Když si koupím jízdenku na nádraží, je potřeba ji nějak někde označovat ve strojku?
Netreba oznacovat, pride cvakac listkov a ten to skontroluje.
A ak sa chces dostat do vlaku, treba na dverach vagonu stlacit take zelene kolecko, sa ti same otvoria dvere ale pozor nie je to na kazdom vagone. Ak bude problem, domaci pomozu.
Osobně bych se spíš soustředil na to, jak najít nádraží a pak ten správný vlak. To může být kolikrát problém.
niemandos napsal(a):Osobně bych se spíš soustředil na to, jak najít nádraží a pak ten správný vlak. To může být kolikrát problém.
Tak se soustřeď!
Já s orientací v místě a se čtením informačních tabulí problémy nemívám.
Vlak s označením IC - pohoda, klimatizace, rychlý, v 1.třídě hodně místa, i na nohy.
Zato vlak s označením TLK - podle knihy Mileny Holcové Duch národa je cítit v přeplněném autobuse, bych akorát změnila ten autobus za vlak a přesně to odpovídalo našemu zážitku. K tomu jsme seděli ve 2.třídě. Byli jsme si se všemi velmi blízko. :-D
Odjezd na čas, příjezd do cílové stanice o 20 min.později.
Nemá někdo nějaký tip kam vyrazit z Krakowa na celý den - vlak ,bus tak do 50 max 70 ,80 km ?
Osvětim ,Ojcóv a Wieliczka jsem byl.
V případě, že máš děti, určitě zábavní park Energylandia... ale jeden den byl pro ně málo :-)
Kalwaria Zebrzydowska, historické poutní místo na seznamu UNESCO. Je to velký areál, spousta dalších menších kostelů a kaplí na křížové cestě. Pokud jste zdatnější, můžete spojit s návštěvou malého městečka Lanckorona se zachovalými dřevěnými domy, kde jsou útulné kavárny. Pro zajímavost: název nádraží Kalwaria Zebrzydowska Lanckorona je prý nejdelší v Polsku.
Jen asi 15 km je to z Krakova k Opatstvu benediktinů w Tyncu na ostrohu nad řekou, proti proudu Visly - jel tam autobus 112 z AN u ICE Krakow Congress Centre (byli jsme tam v 12/2017), v sezoně také vyhlídkové lodi. V opatství je muzeum, odtud jsme šli do Krakova podél Visly po valech pěšky (většinou po cyklostezce) a byla to moc hezká procházka. https://opactwotynieckie.pl/
miromat napsal(a):Jen asi 15 km je to z Krakova k Opatstvu benediktinů w Tyncu ..
Dík za dobrý tip ! Vzal jsem to též podél řeky až do centra a parádní procházka.
Dnešní cesta z Krakova do Varšavy v první třídě Pendolína Express InterCity Premium.
Jede to nonstop staví až ve Varšavě za slušných 2:45.
V ceně jízdenky je i občerstvení ,ale cena není zrovna za hubičku - 259 PLN.
Zdravím, příští týden letíme s Ryanair z Krakowa do Catanie. 2 očkovaní, 2 bez. Chápu dobře, že při návratu do Krakowa není potřeba už vyplňovat žádný příjezdový formulář a že ani neočkovaní nemusí před nástupem do letadla v Catanii předkládat negativní test na Covid? Díky za aktuální info. Ali
Byl někdo na Mazurských jezerech? Budu tam 4 dny, tak by mě zajímali nějaké tipy. Něco ve stylu "must see".
Dík
Mazurská jezera je dost široký pojem, je to celkem rozsáhlá oblast. Za jezerem jsem tenkrát nejel, ale v okolí byl ve městě Olštýn s křižáckým hradem. Také v mírně historickém Braniewu a dle historické předlohy ve znovuvystavěném Elblągu. Za návštěvu stojí i malý malebný Frombork. Bohužel návštěva východopruského Královce momentálně odpadá kvůli rozpínavosti rudé armády.