Jordánsko - pouštní hrady
Byli jste někdo podívat se na pouštní hrady Azraq, Amra a Kharana? Stojí to za jeden den času a cestu? A víte něco bližšího o bezpečnostní situaci v této oblasti? MZV nedoporučuje pohybovat se východně od pouštní dálnice č. 15, ale tyto hrady jsou právě na východ od Ammánu a ne příliš daleko od Sýrie. Jedu s rodinou včetně většího dítěte a tedy mám vyšší citlivost na bezpečnost destinace než běžní dobrodruzi.
Byla jsem tam v roce 2018 a 2019, takže s aktuální bezpečnostní situací neporadím, ale za návštěvu stojí hrady určitě všechny tři.
Lenko, moc díky, nebyla jsi taky v Umm Quais? Máme na Jordánsko skoro 10 dnů a jelikož v únoru to není na žádnou koupačku, tak přemýšlím o důkladném výletu po památkách.
Já jsem byla také začátek 2018 a hrady jsou úžasné. Stejně tak jsme byli i v Umm Qais a také doporučuji. Úplně jiná scenérie než to známé písečné Jordánsko. Btw, byli jsme v také v únoru a na koupačku v Aqabě a u Mrtvého moře to bylo... Na severu země a ve vyšších polohách ale na svetr s kabátem!
Ala:
Já navštívil hrady v 2019 a v 2020 před covidem tam vysílal známého. Vůbec nevím, jaké nebezpečí by tam mohlo hrozit - je to nějakých 80 km prázdné dálnice na východ od Ammánu. Je ale pravda, že ukazatele s ubíhajícím počtem kilometrů k Sýrii a Iráku v nás vzbuzovaly respekt. Lidí tam ale bylo dost, takřka všichni autem.
Navštívil jsem v prosinci a s koupáním nebyl sebemenší problém. u Aqaby jsme se potápěli, Mrtvé moře bylo taky fajn.
Díky moc všem, ohledně bezpečnosti vycházím z toho, co píše MZV na svých stránkách, že nedoporučují východně od té pouštní dálnice, což ty pouštní hrady jsou a stejně tak Umm Quais je u syrských hranic. Já nejsem žádný zkušený cestovatel a ani nevím důvod, proč to tam MZV píše, předpokládám, že kvůli válce v Sýrii a můžou být třeba v té oblasti nějaké uprchlické tábory apod.? Zkusila jsem napsat dotaz na velvyslanectvím tak uvidím, co mi odpoví. Na koupačku jsem se koukala na teplotu vody v únoru a píšou Aqaba 18-21 a Mrtvé moře asi 20-22, to mi připadá jako ledárna, tak s tím spíš nepočítám, ale možná změním program podle momentální situace.
Ještě se chci zeptat, máte nějaké zkušenosti s tím, jak vychází časově jízda po jordánské silnici oproti údajům v google maps? Když mi google maps napíšou, že nějaká cesta v Jordánsku trvá 2 hodiny, můžu se na to spolehnout, nebo to ve skutečnosti je dvakrát tolik?
Byl jsem v říjnu 2018 - celý den domluvené auto s řidičem z hotelu v Ammánu. Trasa Ammán - Qasr Kharana - Quseir Amra - Qasr Azraq - Hammam as-Sarh, Qasr Hallabat, tedy okruh po silnicích 40 a 30. Všechny doporučuju, hlavně Kharana a Amra jsou naprosto top. Na prvních třech byly normálně pokladny a placený vstup, platil Jordan Pass. Bezpečnostně to bylo naprosto bez problémů, nechci bagatelizovat, ale mám pocit, že hlavní důvod varování na MZV je uprchlický tábor pro Syřany v poušti podél silnice 30, asi 15 km západně od Azraqu. Ale nic se tam nedělo, jen jsme projeli kolem - samozřejmě aktuální situaci neznám
Milane, díky moc. Ten Hammam as-Sarh a Qasr Hallabat jsou v jednom areálu? Nebo nějak hned vedle, že tam trefíme? (nedaří se mi najít Qasr Hallabat na google mapách).
Bol som na podobnom okruhu ako píše MilanV po púštnych hradoch (ešte navyše Qasr Al-Mushatta) v septembri 2021 - za návštevu to rozhodne stojí, žiadne bezpečnostné problémy som tam nevnímal. Ten utečenecký tábor Azraq je vidno z diaľnice (tie nekonečné rady bielych domčekov v nekonečnej púšti pôsobili fakt depresívne), ale neoznačil by som to ako nejaké bezpečnostné riziko.
Na väčšine hradov sme boli sami, dokonca v Qasr Amra nám len dali kľúče, nech si hrad odomkneme, popozeráme a potom po sebe zamkneme :) - ale to bolo končiace covid obdobie, teraz tam bude určite viac ľudí. Zaujímavá bola aj samotná kamenisto-piesočná Východná púšť s jedinou diaľnicou na Irak, inak absolútne nič až po obzor, bez mobilného signálu...
Ala napsal(a):Milane, díky moc. Ten Hammam as-Sarh a Qasr Hallabat jsou v jednom areálu? Nebo nějak hned vedle, že tam trefíme? (nedaří se mi najít Qasr Hallabat na google mapách).
Je to cca 2 km od seba, treba sa previesť ten kúsok autom.
V google maps ako Qasr al-Hallabat.
Jery, tou poslední větou jsi mi připomněl, že jsem vlastně kdysi dávno (něco mezi 25 až 30 let) po té východní poušti jela, autem z Ammánu do Bagdádu v době protisaddámovských sankcí po válce v Zálivu, kdy se nesmělo lítat do Bagdádu a jediná cesta byla právě po zemi z Ammánu. Mobily tehdy neexistovaly, takže nedostatek signálu jsme neřešili :-)
Je to hned vedle, ale ne jeden areál - 5 min od sebe, není to na té hlavní 30 - odbočí se na sever. Na mapy.cz se najit da. Hrad uplne vlevo - Hamman naopak ta ikonka vykopavek uplne vpravo. Ten Hammam nikdo nezna, jak nazev napovida, arabske lazne.
Ala napsal(a):Ještě se chci zeptat, máte nějaké zkušenosti s tím, jak vychází časově jízda po jordánské silnici oproti údajům v google maps? Když mi google maps napíšou, že nějaká cesta v Jordánsku trvá 2 hodiny, můžu se na to spolehnout, nebo to ve skutečnosti je dvakrát tolik?
S časy na google maps jsem svou cestu neporovnával, ale řekl bych, že někdy se dá jet celkem rychle, ale většinou člověka zpomalují zatáčky a v obcích výrazné a časté zpomalovací prahy (dokonce i na dálnici). Na dálnici někdy zpomalují velmi pomalu jedoucí náklaďáky jedoucí někdy vpravo a někdy vlevo. Někdy může být i hustější provoz. Za tmy je jízda ještě pomalejší ve vlastním zájmu, protože některé náklaďáky nesvítí.
Ešte k tým púštnym hradom jeden tip (pre dlhšie pobyty v Jordánsku) -
Qasr Burqu https://en.wikipedia.org/wiki/Qasr_Burqu
ale ten hrad drvivá väčšina návštevníkov Jordánska vynecháva, lebo je jednak dosť ďaleko (je to z Azraqu ešte vyše 150 km smerom na irackú hranicu), jednak je ťažšie prístupný (nie je sa k nemu možné dostať bežným autom, treba 4x4, a miestneho sprievodcu). Sú to ruiny hradu v púšti na brehu jazierka (rímskej priehrady), súčasť prírodnej rezervácie.
V Azraqu sa dajú nájsť agentúry, čo ponúkajú výlety na Qasr Burqu (s prespaním pri hrade a jazierku), najbližšie miesto kam sa dá prísť po spevnenej ceste je Ruwaished (cca 20 km), asi by sa nejaký sprievodca našiel aj tam.
Všem moc děkuji za tipy, už snad mám celý itinerář pohromadě a zvládneme i Umm Quais, Ajloun, Jerash i pouštní hrady. Kdyby to někoho zajímalo, tak na můj dotaz z velvyslanectví mi odpověděli, že obecně se nedoporučuje cestovat blízko k syrským a iráckým hranicím (aniž by upřesnili, co přesně se tím myslí), že Umm Quais i pouštní hrady považují za bezpečné pro turisty, ale upozornili, že momentálně probíhá nějaká rozsáhlá stávka pracovníků v dopravě spojená s blokádami silnic a už se stalo, že blokovali silnice do turistických cílů, takže někde může být problém projet, a dále že v únoru na severozápadě hodně prší a můžou být uzavírky silnic kvůli silným dešťům.
Ahojte, využijí toto vlákno, letím na konci Ledna do Jordánska a tyto hrady mě zaujali. Vyplatí se pro jednoho člověka si půjčit auto a objet si to ( budu mít pět dní a uvažují o půjčení auta celkově ) nebo dojet do Ammanu a tam buď přes hotel nebo agenturu si zarezervovat prohlídku ?
Roiman4, podobnu otazku som riesil ked som bol v Ammane v maji, na pustne hrady sa mi nepodarilo nikoho, s kym by som zdielal auto, nakoniec som tam nesiel. Vylety severne od Ammanu (Jerash + Umm Qais) a k Mrtvemu moru+ Madaba, Nebo + rieka Jordan lifrovali kazdy den vo velkom auta a minivany, tam nebol problem vyskladat skupinu.
Riesil som to s dvomi hotelmi v centre, skus im napisat cez Whatsapp, mozno budes mat viac stastia:
Jordan Tower Hotel, Tarik +962796132143
Marwa (myslim ze to bol Amman Pasaha hotel, ak sa nemylim): +962798781465
Ak chces ist na pustne hrady sam s vodicom, cena je nebetycna. Marwa vie zohnat aj auto na prenajom, ak by sa nenasla ziadna skupina a chces soferovat.
Roiman4 napsal(a):osobne si myslím, že cena za požičanie auta na 1 deň (bez nejakého podrobnejšieho hľadania, na koniec januára mi rentalcars ukazuje cca 32 eur) bude stále nižšia, ako to, čo zaplatíš v agentúre. A ideš podľa seba, kam chceš, ako chceš, podľa navigácie v mobile (za mňa bez problémov)... môžeš si pozrieť aj hrady mimo tej "hlavnej skupiny", napr. ten Al-Mushatta.Ahojte, využijí toto vlákno, letím na konci Ledna do Jordánska a tyto hrady mě zaujali. Vyplatí se pro jednoho člověka si půjčit auto a objet si to ( budu mít pět dní a uvažují o půjčení auta celkově ) nebo dojet do Ammanu a tam buď přes hotel nebo agenturu si zarezervovat prohlídku ?
Nad agentúrou by som uvažoval vtedy, ak by som chcel vidieť niečo , kam sa s bežným autom nedostanem, napr. ten Burqu... ale to nie je už cesta na jeden deň.