Kazachstán
Nechci zakládat nové vlákno, tak to hodím sem.
Nemáte někdo přehled (nesledoval jste) z minulých let na jakou částku se dalo dostat za zpáteční letenku s Wizzem z Budapešti do Nur-Sultanu (duben/květen)?
teď se to právě pohybuje za 89 eur jednosměrně bez WDC, takže to asi níže moc klesnout nemůže
urcite pod 100 one way na jar je super cena, najma ked nie je konkurencia. Ano bol som tam v septembri za 40 one way a v zime 40 round trip, lenze rok 2018 uz nikoho nezaujima.
Dalo se vychangovat změněné VIE/BUD-KUT/EVN za Astanu. Teď to myslím už nejde. Jestli se tu někdo najde se zmíněným letem na těchto linkách, může potvrdit, jestli to tam má nebo ne jako možnost.
Nemá náhodou někdo osobní zkušenost s leteckou společností FlyArystan (nízkonákladovka patřící pod AirAstanu)?
Ahoj, taky jsem se na ne nedavno dival. Nejspis je vyuziji na prelet z almaty do astany, cenově jsou o trochu niz nez airastana. Flotilu maji slozenou z a320 a par kousku a320n. :)
Taky jsem to s nimi nakonec vzal, ten přelet vyšel na necelých 400 Kč (více než o polovinu levnější než AirAstana), ale recenze tedy žádná sláva :D
Rovnou tu připojím další dotaz na který jsem narazil při plánování, nevyužil někdo hraniční přechod Karkara (Kazachstán/Kyrgyzstán)?
Muzu se zeptat, za kolik jsi nakonec poridil letenky? Predpokladam, ze letis z bud do astany ? Zacal jsem sledovat kveten, ale s wizz to vychazi kolem 9000,- coz je neskutecna palka, tj lepsi letet s turkish primo do almaty za 8300 :) 😀 rad bych vyuzil alespon 1. a nebo 8.5 :)))
Patrik Č napsal(a):Taky jsem to s nimi nakonec vzal, ten přelet vyšel na necelých 400 Kč (více než o polovinu levnější než AirAstana), ale recenze tedy žádná sláva :D
Rovnou tu připojím další dotaz na který jsem narazil při plánování, nevyužil někdo hraniční přechod Karkara (Kazachstán/Kyrgyzstán)?
Ahoj, myslíš mezi Kegenem a Karakolem? Já ano, před čtyřmi roky.
Ahoj, přesně ten přechod myslím, můžu se zeptat v jakém termínu jsi tento přechod přecházel a jak vypadala cesta?
Chceme ho přecházet cca 5.5, ale nevím jak to je přesně s jeho otevřením, vím, že poslední roky se vždy otevíral 1.5, ale několik let zpět jsem dohledal, že se otevřel třeba až 8.5.
tka222 napsal(a):Muzu se zeptat, za kolik jsi nakonec poridil letenky? Predpokladam, ze letis z bud do astany ? Zacal jsem sledovat kveten, ale s wizz to vychazi kolem 9000,- coz je neskutecna palka, tj lepsi letet s turkish primo do almaty za 8300 :) 😀 rad bych vyuzil alespon 1. a nebo 8.5 :)))
Já ty ceny sledoval delší dobu, dokonce jsem to řešil i zde ve vlákně (během léta - pár příspěvků nahoře). Máme termín 29.4-13.5, abychom právě využili oba svátky :D. Cena něco málo pod 5000 s priority (dvě příruční zavazadla) a je to z BUD s Wizzem. Po tom co jsme to koupili, tak ta cena vyletěla nahoru a co jsem občas ještě koukal, tak už dolů nešla.
Patrik Č napsal(a):Ahoj, přesně ten přechod myslím, můžu se zeptat v jakém termínu jsi tento přechod přecházel a jak vypadala cesta?
Chceme ho přecházet cca 5.5, ale nevím jak to je přesně s jeho otevřením, vím, že poslední roky se vždy otevíral 1.5, ale několik let zpět jsem dohledal, že se otevřel třeba až 8.5.
Přecházeli jsme někdy v červenci, už nevím přesně kdy. Pamatuji si ale, že nebyl otevřený nonstop - myslím, že jen do 18 hodin. Stopovali jsme a dost nestíhali, tak jsme museli z toho Kegenu brát káru. Do Karakolu nás pak hodili sami pohraničníci. Co se týče dat, tak nejaktuálnější informace bývají z mé zkušenosti na caravanistanu.
Silnice byla minimálně na kazašské straně v posledních několika kilometrech šotolina, ale tuším, že tam tehdy zrovna stavěli novou. Z Kyrgyzské strany se střídal asfalt a rozbitá šotolina. Už je to ale dlouho a na stopu jsme to moc neřešili, navíc se tam tehdy dost stavělo, tak už to může být teď jiné. I předtím ale všechno šlo projet normálně osobákem.
Zkoušel jste někdo v Kazachstánu noční vlaky místo přeletů? Sice je to nesrovnatelně delší a často i trochu dražší volba, ale ten zážitek mě láká víc než jen další let
V 2018 sme isli zo Semey (Semipalatinsk) do Astany nocnym Talgo a dopriali si Grand Class, t.j. vlastna sprcha v kupe.
Nieco malo o tom najdes u mna v cestopise: https://romanherda.com/den-9-sem...stan-2018/
Já jel, ale asi ti nepomůžu, protože to už bude 25 let. Bylo to vlakem dokonce z Prahy s přestupem v Moskvě do Almaty a zpět z Taškentu.
Nevím, jaký zážitek očekáváš od nočního vlaku. To už spíš jet přes den a pozorovat rovinu, kde většinou vůbec nic není. Připomínalo mi to vnitrozemí Austrálie, které jsem projížděl o několik měsíců dřív než Kazachstán.
Dobrý zážitek byl, když cestou zpět na jihu Kazachstánu nakládali do různých otvorů ve vlaku spousty melounů, aby je zaměstnanci se ziskem prodali v Moskvě. Na nějakém nádraží před Moskvou na to přišli (asi policajti) a bylo nám řečeno, že vlak je zadržený. Ale asi po hodině se nějak dohodli.
@borekj.jan děkuji za info, tak to možná bude cesta už v pohodě, my budeme mít 4x4, tak to asi problém nebude, jen mě to zajímalo informativně. Důležitější bude aby byl přechod v květnu otevřen, ale to zkusím ověřit na caravanistanu.
@Jáchym taky jsem původně uvažoval o nočním přejezdu vlakem, pak jsem ale narazil na levné přelety. Stojí 1/3 ceny, časová úspora je velká a jak tu bylo řečeno, přes noc toho moc vidět nebude.
Kdo jste koupili letenku z Budapešti do Astany s Wizzem na letošek, zrušil vám rezervaci? Ze systému zmizely všechny lety, tak snad je to jenom nějaká chyba...
Bohužel mi dnes taky přišlo oznámení o zrušení letů :-( vypadá to asi na zrušení linky ne?
Dík za info! Já právě chtěl kupovat dnes, tak mě zajímalo, jestli lety fakt rušili nebo mám ještě počkat... Budu muset vymyslet jinou cestu do Střední Asie. :)
Tak od 31.10 jsou tam lety v systému normálně. Bohužel střední Asii jsme měli plánovanou dlouhodobě a když už to koupili, tak to dopadne takhle :D
Co jsem hledal, tak jsem bohužel žádné letenky do této oblasti za podobnou cenu nenašel