Mauritius-itinerar
Za tyden letime na Mauritius na 15 dnu , ubytovani jsem vybral mozna zbytecne na 3 mistech ,ale mame dost dnu , tak se nechceme honit a zbytecne prejizdet
Jedno ubytovani jsem zvoli v Trou d Eau Douce , kdy mame v planu BluBay , Ile Aux Allgretes ,Ile aus Crefts
Pak presun na sever a severozapad do Mont Choisy s umyslem Trou Aux Biches, Gran Bale , pripadne severni ostrovy a Port Louis ,to mozna uz pri presunu do posledniho mista ubytovani ve Flic en Flac
A tam pak zvladnout La Morne a Black River
Puvodne jsem mel plan pujcit auto na letisti na celou dobu ,ale prijde mi to zbytecny luxus, kdyz ho ve vice dnech vlastne nebudeme tolik potrebovat
Transfer z letiste do Trou d Eau Douce nabizi ubytovatel ,stejne jako zapujceni auta , z Flic en Flac na letiste je opet transfer a myslim , ze ve Flic en Flac bude pujcovenn dost, pripadne nejaka nabidka vyletu do La Morne a na Blac River
Tak zbyva poresit tu severni oblast v Mont Choisy a jak se dostat s Trou d Eau Douce do Mont Choisy , pak uz pres Port Louis do Flic en Flac problem nevidim
Ma nekdo zkusenosti a tip na pujcovnu, nebo nejakou dopravu ? a taky treba na to zda stoji za to ty seveni ostrovy ,v pruvodci jsem uz nejake infomace nacetl , ale asi to bude trosku jak letos na jare a Jamajce ,jak nenaletet mistnim aktivnim domorodcum a vybrat spravne jak pujcovnu aut, tak i ty lodni prepravce, nebo tu prepravu busem
Diky za tipy
My byli na 11 nocí. 6 ve Flic en Flac a 5 Trou Aux Biches. Auto jsme měli půjčené jen dva dny ve Flic en Flac. Objeli jsme celou jižní polovinu ostrova - La Morne, Bois Cheri, Grand Bassin, La Vanille park, Chamarel, Blue Bay. Taxikem do Casely. Poté jsme autobusem jeli přes hl. město na sever. V hl. městě jsme dali tržiště a utíkali jsme. Z Trou aux Biches jsme znovu autobusem zajeli do Grand Baie - nic moc, jen samé obchody atd, jak na Václaváku... Pak výlet Karamaránem na Ile aus Crefts- zařiďte nejlíp ve městě a ne na pláži. Myslím si, že auto na celou dobu není nutné... Není to zase tak velký ostrov...
ad typisy - pojedu sice až až v dubnu, mohu poprosit o případné tipy na autopůjčovnu.Díky moc
My jsme si auto půjčili až na místě. Bydleli jsme ve Flic en Flac v Chez Pepe Siutes (přes booking) - super, dá se říct přímo na pláži. Toto ubytko (pro nenáročné) v poměru cena/kvalita určite mohu doporučit! Auto jsme si půjčili v agentuře hned vedle ubytka. Myslím že, cca 500 kč na den. Vše hladce a bez problémů... Dle mě, těch agentur v letoviscích je dost, pokuď nechcete-nepotřebujete už na letišti, řešil bych auto operativně až na místě.
Takze zdravim z Mauritia , auto jsme nakonec pujcili na celou dobu ,pres Economy car, mel jsem od nich uz nekolikrat, zprostredkovali to u Royalu , chlapik nas cekal na letisti .docela dukladne vypsani vsech drobnych vad karoserie ,ale mam plne pojisteni ,presto byl vyzadovan depozit , libovolne z jakekoliv bankovni karty , Ted mame ubytovani v Trou d Eau Douce do Flic and Flac jedeme na zaver taky mame vybrano Chez Pepe , Tu pujcovnu vedle Chez Pepe mi doporucovala i Slovenka jejiz tchan a tchyne vlastni pension ,pocasi dnes 28 ,k veceru se zatahlo tak uvidime co zitra jestli Ile aus Crefst , z Douce jedeme na sever jeste na 3 noci
Tak uz zase v Irsku -) a napisu jen par radek k Mauriciu , v prve rade jsem udelal dobre , ze jsme pujcili auto na celou dobu , autobusy sice jezdi podle meho dost huste , ovsem jak se v tom vyznnat, kam a kdy jedou vi asi jen mistni . taxiky by nejspis nebyly nejlevnejsi , benzin 1000 MUR asi 20 litru
Itinerar, ktery jsem si vymyslel se ukazal jako dobry a zvolene ubytovani taky , stacily by asi jen ty dve mista to vychodni a zapadni pbrezi ,ale nemuseli jsme se tak honit a 3 denni poznani resortu v Mont Choisy nebylo spatne,
Skvele ubytovani v Trou d Eau Douce nemelo chybu a mohu kazdemu tohle misto i konkretni ubytovani doporucit
Uz tam nas cekalo docela prekvapeni , verejne plaze jsou perfektne udrzovane a ciste a zdarma , moc hezka byla asi 5 km za Douce smerem na sever , na Cerft jsme lodi zajeli cena 750 MUR /os na Agrettes lod stala dole u Blu Bay 850 MUR /os
V Port Louis jsme navsivili muzemum znamek vstupne 300 MUR /os , hezky udelane muzeum, vcetne modreho a cerveneho mauricia a zazitek pak s trznice ,vice jsme mestu nevenovali
Dalsi pobyt ve Flic en Flac byl prijemny, rovnez tam mohu doporucit konkretni ubytovani vcetne 20 % slevy na vecere v jejich zarizni , pobliz Flic en Flac je Zoo v zakladnim vstupnem 850 MUR /os Safari extra platba , kterou jsme ignorovali vstup do vybehu se lvy 15 minut 750 MUR /os za fotky pak 600MUR za vse
Dalsi atrakce barevne pisky a areal s adrenalinovym jezdenim na lane nad udolim i vodopady ,cenu jsme nezjistovali
Doporucit lze dale dum Eureka z kolonialni doby v Moka , vstupne 300 MUR /os vcete peknych vodopadu v prilehle zahrade dole po pesine a schodech
Vylet byl i do oblasti La Morne a Gran Basin, do te oblasti jsme jeli dvakrat jednak na koupani a jednak do narodniho parku . pohybuji se tam volne opice, prohlidka Mandiru i Sivy zajimava i kdyz bylo zavreno , obrovske parkoviste udajne v dobe svatku 500 000 lidi
Hinduisticke zarizeni jsou po celem ostrove , na vychode jsme jedno otevrene navstivili zdarma , ze 70 % je zde hinduismus, prevlada francouzstina , ale anglicky bez problemu .
Provoz chaoticky , chodci , kola , stale zastavujici busy , vetsinou povolena 60km, nekde 80 km , na danici 110 km , oznaceni spatne . mapy moc neexistuji , snad v Port Louise se da nejaka kvalitnejsi koupit , my jsme meli z pujcovny Royal , pujcene to bylo pres economy car
Celkove bych hodnotil plaze lepsi nez na Jamajce . plavani s delfiny jsme sice neuskutecnili ani jsme si nedoprali ponorku za 4400 MUR , ale snorchlovani mezi spoustou ryb a koralu bylo dobre , jidlo bylo taky lepsi nez na Jamajce hlavne v tom vyberu , ubytovani jsem si vybiral sam pres booking, com a byli jsme spokojeni , zejmena v Trou d Eau Douce to bylo nad ocekavani , 6 noci vcetne snidane a obrovsky apartman s dvema terasami za 240 euro pro dva , tedy 20 euro na osobu a noc vcetne snidane a takovou uroven jsme necekali , Flic en Flac byl bez jidla za 22,50 na osobu ale s 20 % slevou na vecere a resort v Mont Choisy vysel na 27,50 na osobu a noc ale byly svedske stoly , vecere se bezne pohybovaly mezi 1500 - 2000 MUR vcetne lahve vina a desertu pro dva
Lety fajn, z Prahy KLM Boeing 737-800 vcetne maleho obcerstveni , prestup v Amsterdamu v pohode .a nasledoval let s Air Mauricius . A 340 nocni let vecere , snidne , zpet opet Air Mauricius ale let pod AF letadlo A 350 lepsi nez nez A340 , let do Parize , Pariz chaos 2 cesty pres security a laser zavazadla , prejezd busem na jiny terminal . potreba casu 2 hodiny , asi by se to stihlo za hodinu a pul ale cekani na bus dost fronta
Posledni let byl s CSA letadlo A 119 obcerstveni jen za uhradu, ale tak let hodinu a ctvrt ,,, letusky vstricne , ovsem na letadle bylo patrne ze ma neco za sebou , pozitivum bylo , ze nikdo neresil pocet prirucnich zavazadel , udajne melo byt jen jedno 8 kg .. v KlM na te letenkove akci byly uvedene 2 a vaha 12 kg , tak jsme cekali problem, ale nebyl
No a posledni let jak jinak Ryanair Praha -Dublin v naproste pohode , ovsem tam mam vzdycky priority a tak nejak jsem se musel v duchu smat , kdyz ozamili prodej stiracich losu -)) schvalne jsem si jeden koupil -))
Co bylo lepsi se neda uplne urcit , oboji stoji za to poznat , na Jamajce jsme byli v dubnu, tedy na konci hlavni sezony , ted na Mauriciu na zacatky hlavni sezony . Kdyz nekdo rekne Jamajka vybavi se mu rum a marihuana a no problem , coz uplne tak neni , problemu ma Jamajka zrejme dost , v druhe polovine jsme bydleli u polky provdane za jamajcana a ta nam docela vysvetlila jamajske problemy , penize z turistiky nejdou do spravnych ruk . Na Jamajce byli mistni doternejsi ve vnucovani vsecho mozneho , turista pro ne je pro ne bohac , ktereho je nutno obrat co to jde , na druhou stranu jsme poznali pratelske lidi ,ale i to nam polka vysvetlila, ze i pratele maji stejnou mentalitu , uplne dobry pocit clovek nemel kdyz i autobus zastavili po zuby ozborjeni policajti nechali cely bus vystoupit bez zavazadel a nektere lidi sacovali prakticky se zbrani v ruce
Piroda se lisi hlavne tim, ze na Jamajce jsou vsude bananovniky na Mauriciu cukrova trtina , zazitkem byly na Jamajce vodopady a koupani se v nich a podplouvani , bohuzel. prave ze jsme nemeli auto jsme uz nestihli Modre hory
Asi jsme na Jamajce udelali chybu, ze jsme si nepujcili auto ,duveroval jsem radam tech, co tam byli a tvrdili ze taxiky jsou levne , za vylety mikrobusem , taxiky a presun z letiste do Negril a pak bus do Sant Antonia a zpet pak na letiste do Montego Bay jsme dali dost penez ,vic jsem se mohl venovat sledpvani krajiny z busu ,ted na Mauriciu jsem musel byt neustale ve strehu i kdyz jsem profesional s milionem najezdenych kilometru , hlavne ve vnitrozemi to bylo narocne a kolize hrozily dost realne
Jidlo jsem uz zminoval ,na Mauriciu mi prislo lepsi a hlavne vetsi vyber , kdo ma rad resorty tak tomu muze rada resortu tahnouci se podel pobrezi v Negril vyhovovat , my jsme byli radi ze nam byla doporucena plaz half moon za poplatek obsluhovana belgicankou , v Sant Antoniu byla plaz Frensch cove taky skvela ,, ale na Mauricu byly plaze krasne kdekoliv . samozrejme zalezi na letenkach kdyz mam porovnar cenu , zatimco Jamajku jsme absolvovali s Tui fly z Bruselu za 400 euro na osobu zpatecni s mezipristanim v Dominikanske republice a jen s prirucnim zavazadlem Mauricius byl za 500 euro zpatecni na osobu pres Amsterdam a zpet pres Pariz s odbavenym zavazadlem lepsimi letadly
Snad jeste jedno srovnani na Jamajce byla bezna nabidka sexu na Mauricu jsme si toho nikde nevsimli . Mauricius je pojem v snorchlovani a koupani na uzasnych plazich sveta a je to dosr pohodovy ostrov
Za me Mauricius lepsi a levnejsi . ovsem Jamajka byl taky zazitek , takze skutecne je nejepe poznat oba, jsem hode zvedavy na porovnani s Thajskem
mikir: Mohl bys sem dát odkazy na ty ubytování ? Zajímalo by mně hlavně Trou d'Eau Douce, nakolik mně to táhne spíš na tu východní stranu ostrova - západ mi připadá takovej až moc turistickej, nebo se pletu ? Uvažoval jsem tak 16 dní, přičemž tak polovinu jsem chtěl vyhradit na ostrov Rodriguez...
V Trou , sudio Manguillier pres booking com , pani Michaelle , velice prijema pani , pokud bude mit volno, napiste si o horni apartman , s vyhledem na pristaviste , super ubytovani s dvema terasami , v cene je snidane , kterou vam nosi az na terasu , primo naproti je office , kde se kupuji lodni listky na ostrov Cerfs , vecer doporucuju zajit na veceri do Snack Pelouse ,par kroku od ubytovani , hned za nim je Green Island Restaurant , odlisuji se tim , ze Green je nahore a ma plno, Pelouse ma prazdno a vecne vybihajiciho mauricijce , ovsem ma vynikajiciho kuchare , ( skvela ryba i domaci placicky od majitelky )
Smerem na sever asi 5 km je moc hezka verejna plaz ,( snorchlovani ) v tydnu celkem malo lidi ,o vikendech plneji ale to je na Mauritiu vsude , je pravda , ze vychodni pobrezi je klidnejsi nez ten zapad a vlastne nam to tam vyhovovalo nejvic
I sever je dost plny v porovnani s tim vychodem , druhe ubytovani jsme meli v Coral Azur Cosi Holiday , je to resort, ale vybrali jsme vlastne levnejsi ubytovani pres silnici , bylo to jen na 3 noci , abychom si prohledli strediska na severu
Treti ubytovani bylo ve Flic en Flac v Chez Pepe , neni tam ta turistika tak silena jak to na prvni pohled vypada a vyhoda je , ze to je hned u plaze a v restauraci maji ubytovani 20 % slevu
Jak Manguillier , tak Pepe bych vybral znovu i pro dobrou polohu pro vylety , Coal Azur byl slabsi, ale v rezortu bylp dobre jidlo , ubytovani jen na to prespani , auto jsme meli pres Economy car prostrednictvim mistni pujcovny Roayal ( hodne prisne kontrolovali kdejaky skrabanec ) vyplati se nulova spoluucast )
Díky. Studio Manguillier jsem si zběžně prohlídnul na Bookingu a vypadá to dobře... Ta pláž "přes ulici" je ok ? Jako asi budeme mít celou dobu auto, ale občas se chodívám koupat brzo ráno...
Mimochodem, kolik reálně vezme času přejet z východu na západ ? Přemýšlím, jestli rozdělit pobyt na Mauriciu na východ/západ nebo zůstat celou dobu na východě. Uvažoval jsem po příletu 4 dny východní pobřeží, odlet na Rodriguez 8 dní a pak 4 dny západní pobřeží, ale zase si nechci zbytečně komplikovat život...
mikir napsal(a): ritiu vsude , je pravda , ze vychodni pobrezi je klidnejsi nez ten zapad a vlastne nam to tam vyhovovalo nejvicI sever je dost plny v porovnani s tim vychodem , druhe ubytovani jsme meli v Coral Azur Cosi Holiday , je to resort, ale vybrali jsme vlastne levnejsi ubytovani pres silnici , bylo to jen na 3 noci , abychom si prohledli strediska na severu
Mikire neuvažoval jsi o kariéře politika? Ťápeš teda hodně dobře,že by jsi mezi ně zapadl. Prý druhé ubytování jsme měli v "Coral Azur Cosi Holiday , je to resort", ale vlastně jsi tam vůbec nebydlel, a bydlel jsi někde přes ulici, předpokldám v daleko levnějším ubytku. Náš pan prezident by se možná od tebe mohl i učit :). Nic ve zlém, ale to je na mě už moc. Kdyby jsi napsal, že jste bydleli naproti toho resortu ok, ale tak je to opravdu vtipné.
Kajamarik 723 , plaz pres ulici slouzi hlavne k pristavani clunu , nekoupali jsme se na ni od 9 rano tam jezdi az do vecera cluny s turisty na Cerfs, myslim , ze kousek dal ,se ale koupat da a rano tam jeste bude klid , ale nevim , to pobrezi je tam zastavene jsou tam nejake soukromr vilky , myslim i nejaky hotel , je to vlastne na konci Trou , lepsi je ucite popojet na tu verejnou plaz mozna to ani na zacatek 5 km neni , ona pak je dost dlouha , nejezdili jsme hned na jeji zacatek ten bude tak po 3 km
Co se tyka toho prejezdu z vychodu na zapad , tak problem neni ani tak v km jako v tom ze prujezd mestecky ve vnitrozemi je hodne pomaly , navic znaceni je chaoticke jako ve Francii , jezdeni po opacne strane me nevadi, na to jsem z Irska zvykly., to byla spis vyhoda , ale na znaceni jsem celkem nadaval ,udelali jsme si jeden den vylet vnitrozemim a slo to pomalu Neni problem ,prejet po vychodnim pobrezi od letiste az n ahoru na sever , stejne jako po zapadnim ze severu az na jih ,vcetne zdrzeni se prujezdem Port Louis , ale pres vnitrozemi je to zdrzovacka
Z Trou d Eau Douce kde jsme meli 6 noci jsme si udelali vylety na Blu Bay , Ile Aux Aigrettes ,Ile aux Cerfs a az nahoru po pobrezi ke Grand Baie a na ten severozapad jsme pak jeli vnitozemim k Trou aux Biches a pak po tech 3 nocich na severu
jsme jeli pres Port Louis do Flic en Flac taky na 6 noci a odtamtud pak vylety na La Morne, Black River . Chamarel . Eureka.
Myslim ze to rozdeleni pul na pul na to vychodni a zapadni pobrezi je dobre kdyz k tomu chcete ten prelet na Rodrigez , prave z Flic en Flac se ten jihozapad dela velice dobre bez ztratovych casu i s koupanim
Niemandos ,napsal jsem to trosku nesikovene , ten resort ma dva typy ubytovani jedno ve studich a apartmanech v zahrade primo u plaze , ktere je financne o dost drazsi , nez bytovani v budove pres silnici , ovsem i toto patri resortu , kde je recepce a chodi se tam na snidnane , pripadne vecere , jen to pres silnici je pomerne o dost levnejsi , my jsme o resort nestali ,hlavni pobyt byl v Trou D Eau Douce a ve Flic en Flac , sever jsme volili jen pro to , abychom nemuseli tak daleko prejizdet at uz z vychodu nebo zapadu a protoze jsme pak ten den prejezdu chteli venovat Port Louis , tak jsem volil 3 noci , taky jsme tam prijeli s Trou D Eau Douce az vecer , tak jsem to nechtel tlacit jen na dve noci , Resort je Coral Azur Holiday , a budova naproti je Cosi Holiday , ovsem spada pod resort Coral Azur , z Booking, com to bohuzel neni rozpoznatelne , taky jsem si myslel , ze jde o dve samostatna ubytovani , takze jsme v resortu skutecne bydleli , jen jsme meli levnejsi typ ubytovani , coz na to prespani stacilo
Díky moc za podrobný info.. Ten pobyt na Mauriciu rozdělím, ať netrávím zbytečně moc času v autě...
za me doporucuji toto ubytovani, rad se tam vracim:)
nas itinerar pripadne zde:
https://jorgus.webnode.cz/mauricus-2010/
Díky za tip. Cestopis si večer projdu. Co se ubytování týče, na oblast La Gaulette jsem taky koukal, nicméně jsem si nebyl úplně jistej tím pobřežím, resp. ze sat. snímků to na koupání úplně nevypadalo. Jako vyloženě na tom netrvám, ale je fajn mít nějakou pláž kousek od ubytování, ikdyž budu mít k dispozici auto... Nicméně to studio v horní části vypadá dobře...
takhle v okoli to na koupani neni..ale prave za par minut jsi v oblasti la Morne pokud mas auto kde je ubytovani mnohem drazsi:)my byl ina Mauriciu necele tri tydny, tak jsme meli auto a projeli jsme ho krizem krazem..za me doporucuji asi nejvic treky v Black Gorge:)