Polární záře Island
Chtěla jsem se zeptat, zda máte někdo zkušenost s výskytem polární záře na Islandu. Chtěla bych to vidět a tak uvažuji, že se tam letos "na otočku" vydám, ale nevím, zda mi 4 dni pobytu budou stačit. Případně nějaký tip, kde je dobře vidět. Nicméně bude to skutečně jenom na 4 dni a proto to nemůže být moc daleko od letiště. Díky moc za info. Lenka
Podivej se, co jsem napsal sem:
https://www.cestujlevne.com/disk...evek-81181
Doporucuju odlozit o nekolik let a nechat si na to vice dni.
Loni jsme byli na Islandu na tři dny na v půlce října , bydleli v Laugarás a koukali přímo z terasy.
Co chceš slyšet? Polární záře je o štěstí a je závislá na sluneční aktivitě. Když je hodně vysoká, může být v noci viditelná v noci i u nás.
Základní předpoklady:
- být tam v době krátkých dnů a dlouhých nocí v polární oblasti
- být mimo osvětlená místa
- vyšší sluneční aktivita
Pokud bude dostatečná sluneční aktivita, stačí ti i večerní přistání v Rejkjavíku a ranní odlet. Pokud nebude, nemusí stačit ani 14 dnů. Předpověď polární záře na několik dní dopředu najdeš na internetu pod heslem "aurora forecast".
Vetsi problem nez osvetleni je, aby nebylo zatazeno. To byva na Islandu casto a pak nepomuze ani vysoka slunecni aktivita. Silnejsi zare je videt i z presvetlenych mist.
Dlouhe noci nejsou nutne, staci konec zari ci brezen. To se pak take da cas pres den vyuzit lepe.
U nas muze byt videt maximalne asi jen nacervenaly obzor (videl jsem v Praze 17.11.1989).
Akurat podotknem, ze u nas sa polarnu ziaru niekedy vidiet trochu da, napr z 2014/2015 su pekne fotky polarnej ziary nafotene z Malej Fatry.
Libor_S napsal(a):Vetsi problem nez osvetleni je, aby nebylo zatazeno. To byva na Islandu casto a pak nepomuze ani vysoka slunecni aktivita. Silnejsi zare je videt i z presvetlenych mist.
Dlouhe noci nejsou nutne, staci konec zari ci brezen. To se pak take da cas pres den vyuzit lepe.
U nas muze byt videt maximalne asi jen nacervenaly obzor (videl jsem v Praze 17.11.1989).
rudý obzor v Praze v 89? :))
Katka napsal(a):Akurat podotknem, ze u nas sa polarnu ziaru niekedy vidiet trochu da, napr z 2014/2015 su pekne fotky polarnej ziary nafotene z Malej Fatry.
Vyjimecne ano, ale je treba odjet do hor a na fotkach zare vypada vzdy lepe nez pouhym okem, zvlast slaba. Na druhou stranu pekny je ten pomaly pohyb, coz na fotkach neni.
David napsal(a):rudý obzor v Praze v 89? :))
Nad rudymi obzory a svetlymi zitrky pod vedenim KSC se zrovna ten vecer zacalo zatahovat, byt Nadezhda a Ruda Marta si to asi nemysli. Moznost pozorovani zare hlasili vecer v predpovedi pocasi. Nahoda to ale tak uplne nebyla, souvislost revoluci atd. se zvysenou slunecni aktivitou je jasna, i kdyz se o tom moc nevi:
http://www.oa.uj.edu.pl/A.Michal...story.html
Aktualneji lze k clanku dosadit arabske jaro.