Thajsko rozp0cet na 15 dnu
K těm letenkám, kdo chce levně do JV Asie, tak se pořád dá za 7.500 z Mnichova do Vietnamu.
mikir napsal(a): ...nebo tedy po odecteni letenek a ubytovani jedtli staci pro dva tech 1000 euro asi na ten pobyt
Idete na kolko, 15 noci? to vychadza nejaky 66e na den pre dvoch ludi, s tym ze ubytko uz teda asi mate zaplatene. Ked som ja odratal od nasich nakladov cisto ubytko, vyslo mi to 70e na den pre dvoch, takze podobny rozpocet a bolo to ok. ALE, vy tam mate dost presunov (tiez sme mali) a zalezi ako ich poriesite. Ak by to bolo vsetko speedboat + k tomu prelet do BKK, tak to zhltne celkom slusnu sumu (my sme vyuzivali ferry, bus a presun neprivatnym minivanom, takze tie lacnejsie formy presunov). Plus ak planujete aj nejake aktivity, to tiez vie slusne odcerpat z rozpoctu, napr organizovany poldenny vylet po ostrovoch z Ao Nangu cca 70e za dvoch, lezenie po skalach na Railay cca 30e za 3 hodky za jedneho atd, cize par takýchto veci a ta suma v celkovom supise stacit nemusi.
záleží jak jste taky nároční :) ja se teď díval, že jsme loni na Phuketu utratili nějakých $400/os za 14 dní. Je v tom započítaná útrata za jídlo pití, lehátka na pláži a podobný blbosti, věci každodenní potřeby, doprava (z/na letiště, mezi městy a půjčení skútru na prakticky celou dobu pobytu vč. PHM), nějaké suvenýry a pár drobných za vstup na nějaké památky atd.
Vychází to tedy na nějakých $28/den a to jsme se nijak neomezovali, spíš naopak. Když bych odečetl naší dopravu, tak jsme byli na nějakých $350-360 za jídlo atd.
Je úplně zbytečně tady psát náklady.Kazdy jsme jiný. Někomu bude stačit na den 300 Kč i s ubytkem.Jinemu nestačí 2000 tis Kč bez ubytka. Obecne nejvyšší výdaj je ubytování. Pak to hrozne ovlivní výlety a přesuny. Samozrejme u příležitostných konzumentu i notorickych alkoholiku hraje významnou roli i částka za nápoje. Přece jen v horku se pije lépe jak v zimě, obzvlaste když jsi na ostrově, kde kromě koupání není co dělat. Kazdopadne Mikire by ti mělo 500 Euro na osobu v pohode stačit na 14 dnů. Mně kolikrát stačí i s ubytkem. Takže už neřeš blbosti.
Přesně tak. Počítej 750 Kč/os/den bez ubytka, erárních 5000 Kč na kartě a jsi v klidu.
Hlavně si všechno piš, at můžeš poskytnout rozpis nákladů pro podobné tápající nešťastníky.niemandos napsal(a):Je úplně zbytečně tady psát náklady.Kazdy jsme jiný. Někomu bude stačit na den 300 Kč i s ubytkem.Jinemu nestačí 2000 tis Kč bez ubytka. Obecne nejvyšší výdaj je ubytování. Pak to hrozne ovlivní výlety a přesuny. Samozrejme u příležitostných konzumentu i notorickych alkoholiku hraje významnou roli i částka za nápoje. Přece jen v horku se pije lépe jak v zimě, obzvlaste když jsi na ostrově, kde kromě koupání není co dělat. Kazdopadne Mikire by ti mělo 500 Euro na osobu v pohode stačit na 14 dnů. Mně kolikrát stačí i s ubytkem. Takže už neřeš blbosti.
(Y)
[citace="niemandos"]
Je úplně zbytečně tady psát náklady.Kazdy jsme jiný. Někomu bude stačit na den 300 Kč i s ubytkem.Jinemu nestačí 2000 tis Kč bez ubytka. Obecne nejvyšší výdaj je ubytování. ..,,
asi takto
zřejmě diskuze pro diskuzi... kdyby cestoval poprvé v životě za hranice, tak budiž, bojí se, ale takto...
mirjur , vis kdyz by to bylo pred 20 lety ,tak bych to neresil , tehdy jsem vyrazil na cestu kolem sveta s batohem a prazdnou kapsou ,nebo tedy jakymsi obnosem do zacatku a pak jsem podle potreby nasel nejakou kratkodobou brigadu ,totez jsem opakoval po 4 letech znovu , obe tyto cesty se ale nedaji povazovat za bezne cestovani ,navic v dnesni dobe a taky necestuju sam a ze spani nekde na lavicce v parku nebo na plazi jsem taky nejak uz vyrostl
Navic je to Asie a pri vsi ucte vychodni zeme ,kde nemusi vse fungovat tak ,jak jsem z 20 leteho zivota na zapade zvykly , proc je tak divne se zepat na naklady na cestu ,kdyz dneska cestuje do Thajska tolik cestovatelu jako ja cestuju Ryanirem ,nebojim se , ale neni mi jedno kolik utratime ,ano jestli to bud o nejakych 100 -200 euro vic to neresim .ale chtel bych zustat v te relaci kolem tech 2000 euro za vse pro dva vcetne letenek a ubytovani ,.,.ten odkaz co jsem nasel a daval ho tu za lonskyy rok uvdel 20 K na osobu ,vzhledem k dalsim letosnim planovanym cestam , bych to chetel na tech 25K na osobu udrzet
Mimo Evropu mame v poslednich letech jen Oman, Emiraty , Jamajku a Mauritius , predpokadam , ze Thajsko by mohlo vyjit o neco levneji ,tak jsem si to chtel jenom overit, nic vic nic min ...nejde mi ani o ruzne aktivity , ktere ma kazdy jine podle zajmu ,ale jen o ty naklady na jidlo a presuny mezi ostrovy a treba orientacni ceny vyletu , ty si ale uz na miste zjistim sam a mohu si vybrat, ,jidlo a presuny jsou nutnym vydajem , ktery sice taky ovlivnim vyberem ,ale je lepsi znat je predem
Kilecko ,diky to me zajimalo co pises , letenky z Bangkoku a zpet uz jsou v te cene letenek ,ubytko sice zaplacene nemame ,ale cenu vim ,vse mam potvrzene pres booking , takze pokud ten prumer vychszi kolem tech 70 euro na den pro dva na ty presuny a jidlo tak mi tato predstava staci
Ako tu niekto spominal, zhruba odhadni sumu (mas 1000e), bud ochotny a hlavne schopny ju navysit o povedzme 30% bez toho ze by ta tie navyse minute peniaze mrzeli (lebo asi nie je nic horsie ako si spravit od stola nejaky odhad rozpoctu a potom ked to nahodou v reale nesedi tak zacat do konca dovolenky setrit len aby si splnil svoj odhad), maj k dispozicii kreditku keby sa nieco vyslovene posralo a potreboval si dalsich x stoviek eur a vybavene. Ale to uz mi pripada ako take klasicke rady pre zacinajucich cestovatelov :)
Kilecko napsal(a):Já si hlavně myslím, že dělat si nějaký rozpočet je celkově hloupost. Chápu , že člověk chce plus mínus vědět kolik utratí, ale když letím na dovolenou, tak nekoukám, jestli utratím 20-30-40 tis. Dovolenou si chci užít. Proto taky létám hlavně do Asie a ne na Havaj nebo do Polynesie, protože tam vím, že by to stálo na mé poměry a při mém způsobu cestování výrazně víc. A raději letím méně často než všude škudlit a létat často. Ale Thajsko je opravdu levné, takže tam se není důvod bát toho, že by to Mikira přivedlo na buben. Samozřejmě jestli bude chodit na jídlo a pití v resortech, kdy si koupil ubytko, protože jak jsem pochopil, tak volil spíše lepší,. tak i cena za jídlo a pití tomu bude odpovídat. Stačí ale zvednout zadek, popojít pár desítek metrů někam jinam a tam dá za to samé jídlo klidně polovinu. Takže tady bych viděl z mého pohledu největší úsporu. Samozřejmě pak na tom, jak je člověk schopný smlouvat cenu za výlety a transporty. Předminulý rok jsem byl na Sumatře a kamoš vyšel s rozpočtem 500Kč i s ubytkem. Takže asi tak. Já tisíc, ale dal jsem 300 za pivo :)Ako tu niekto spominal, zhruba odhadni sumu (mas 1000e), bud ochotny a hlavne schopny ju navysit o povedzme 30% bez toho ze by ta tie navyse minute peniaze mrzeli (lebo asi nie je nic horsie ako si spravit od stola nejaky odhad rozpoctu a potom ked to nahodou v reale nesedi tak zacat do konca dovolenky setrit len aby si splnil svoj odhad).
Tak nás třeba vyšly 3 týdny teď v listopadu ve 2 lidech dohromady na cca 1000 eur bez letenek... :-) Ale byli jsme na jednom místě, zase místo trajektů půjčovali auto... jinak včetně letenek to vyšlo na 1000 Kč/os/den.
niemandos: no ked uz mas letenky aj vybrane ubytko, uz je naozaj nejaky viac ako informativny rozpocet zbytocny, preto aj u mikira je to asi jedno, lebo kebyze mu teraz napiseme ze 1000e je malo a minie minimalne 2x tolko tak co, nepoleti? :) ale pred planovanim dovolenky a vyberom krajiny si ja osobne vzdy zistujem kolko tam co stoji cca a a robim rozpocet kolko by nas v danej krajine asi stalo x dni a tu sumu navysim o cca 30% a ak som v pohode s vysledkom, beriem to ako schodnu destinaciu
Kilecko napsal(a):ale pred planovanim dovolenky a vyberom krajiny si ja osobne vzdy zistujem kolko tam co stoji cca a a robim rozpocet kolko by nas v danej krajine asi stalo x dni a tu sumu navysim o cca 30% a ak som v pohode s vysledkom, beriem to ako schodnu destinaciu
Sak jo to je v pořádku. Nějaký přehled mosí byt :) Ten ale načerpáš při četbě pár aktuálních cestopisů a uděláš si představu. Já už nic nezjištuju, protože většinou létám do Asie, kde už jakýsi přehled mám. Třeba příští rok mám ale Kenu, tak na tu se taky musím podívat detailněji. Jsem rád, že to vystříleli v Nairobi tento rok (samozřejmě v uvozovkách). Když jsem se díval, tak taková akce nastane každé dva až tři roky, tudíž by to mělo být příští rok v pohodě :). Ono mít přehled o tom co stojí je důležité především proto, aby tě neobral každý druhý Hellomyfriend. V tom vidím hlavní význam toho si to prostudovat. Když víš, že nějaký transport stojí 200, tak za něho nedáš 400 nebo 600, protože ti ho nějaký vyčůránek nabídne :) A to samé s ubytováním. Ale to má Mikir pořešené.
venujete tomu zbytočne vela energie,na mieste to bude jednoduchšie,do zmienovaného rospočtu sa dá v pohode vojst zaležat bude iba na výbere
iba alkohol trocha vybočuje ,ten je drahší ( ale hrozné to nieje)
Peter napsal(a):Rum je levný :)))iba alkohol trocha vybočuje ,ten je drahší ( ale hrozné to nieje)
TaK jeste neco k tem nazorum tady, urcitou predstavu si pochopitelne vytvorim ,ale mimo Evopu , je podstatna cena celkovych vydaju letenka , Thajsko za 7-8000 Kc v hlavni sezone uricite neni bezna cena ,takze takove ceny mizi rychle , no a kdyz ma clovek v podvedomi , ze Thajsko je levna destinace , tak prilis dlouho nepremysli a koupi, samozrejme tak jak tu pisete , kdzyz mi rekete ze ta suma nestaci ,tak uz stejne poletime, ale na to je tu forum , aby se vymenovaly rady a zkusenosti ,ci nazory, bez ohledu na to , zda jede clovek nekam poprve nebo tam uz byl mockat
Neptal jsem se na ubytovani , to jsem si vybral .podle svych predstav nejen podle ceny ,ale pochopitelne to neznamena ze budeme chodit na Jidlo primo v ubytovani , kdyz kousel za rohem bude dobra nabidka ,ale o polovinu levnejsi
Pri tech presunech si dovedu predstavit, ze ta nabidka toho, kdo se nam bude snazit neco prodat, bude jeste agresivnejsi, nez na Jamajce ( tam byla znacna ) nebo na Mauritiu ( trosku klidnejsi ) , muze byt i takova lstiva , napriklad na Jamace z Montego Bay z letiste do Negril jsme dostali od ubytovatelky nabidku , jak jsem zjistil lepsi cenu mi nikdo nenabidl , takze jsem to povazoval za seriozni ..ovsem kdyz jsme si pak sjednali vylet na vodopady , tak si tu nizkou cenu vynahradili , sice nizsi nez s agenturou , jeste nam domluvili lepsi vstupne , ale kdyz bych si byval pujcil auto a zajeli si tam pak sami , tak jsme urcite usetrili celkove, kdyz spocitam co jsme tam dali za prepravu za cely pobyt
Na Maurtiu uz jsem se nenechal zviklat a auto jsme meli celou dobu a rozhodne nelituju
Tady to bude o necem jinem , auto tezko , kdyz je to prevazne presun po mori ,ale protoze predpokladam , ze v Thajsku , zejmena na tech hlavnich ostrovech bude neco v duchu toho , kdyz jsem v Cuzcu v Peru vystoupil z busu ,tak se o me temer poprali aby me nabidli ubytovani a odvoz ,ubytovani jsem mel vyhlednute dopredu , tak nakonec zusalo u odvozu ,pravda je to 16 let ,ale mysllim , ze v tomhle se moc nezmenilo
A jak tu pise niemandos ,. proc mame nekomu davat 400 nebo 600 ,kdyz to jde za 200 ,ale to za kolik co jde alespon zhruba ,se musim neajak dozvedet Prruvodce Thajsko ostrovy a plaze v cestine z prekladu Lonely Planet je sice dobry , ale z roku 2013 tudiz ceny neaktualni , jiste muzu si to upravit podle kurzu kdyz tam uvadeji za 1 euro 44THB a ono je tedy jen kolem 36 THB , ale ne kazdy dela v cestopisech a soukromych cestach rozpocty
Ale tak jestli to bude 1000 euro nebo 1300 euro ,tak to skutecne nebudeme za kazdou cenu chtit dodrzet tech 1000 ....Dovolenou si vzdycky uzivame , at uz to je kdekoliv
Tak ešte raz,všetko je tam lacnejšie než v CR (okrem alkoholu) vo veľa pripadoch sa dozvies cenu pre "turistov" (na stanku bude napísané 20 miestny platia menej)čiže viac alebo menej budeš natiahnuty.Ale to by si nemohol nič,alebo čo s tým chceš spravit keď budeš mať ponuku na 500-600 a tu to niekdo mal za 250 .Ale to isté je tu niekdo letí za 8000 a niekdo za 18000 alebo niekdo za 3990 (to by nasralo že)vec momestu,stastia,znalosti,....Ale nie je to také hrozné.A čo ti teraz pripadá komplikované tak bude ....
Cena trajektov orientačne je na nete,doprava je najlacnejšia - pešo,stop,spolujazda,socka,bus...atd.
Už aby si letel bude to oslobodzujuce.A spomen si na túto diskusiu.
Moj účet za 45 dní v tejto oblasti bol 1200 usd.(ale ja cestujem,ty ides dovolenkovat)
Tiež sa chystám ,už za pár dní.