Kuba
Mám dotaz,prosím potřebovala bych nějaké informace ohledně výstupu na Pico Turquino na Kubě,jestli někdo byl.Děkuji
Nejsem si jisty, jake presne informace potrebujete, tak to zkusim popsat tak nejak obecne. Ted v prosinci jsem navstivil Sierra Maestra a zvazoval jsem trek na Pico Turquino, ale nakonec jsem navstivil jen nedalekou Comandancia de la Plata. Comandancia i Pico Turquino se nachazi v narodnim parku a vstup tam neni mozny bez pruvodce. Lezt na Turquino se da bud ze severu z vesnicky Santo Domingo (ze ktere jsem do parku sel i ja) nebo od jihu, coz je varianta, ktera se pouziva pokud je vychozim bodem Santiago. Vystup z jihu jsem moc nezkoumal, protoze jsem navstevu Santiaga neplanoval s ohledem na moje casove moznosti.
Pokud budete mit pujcene auto, tak by doprava na misto mela byt celkem hracka a budete resit jen pruvodce a vstupne do parku (podle Lonely Planet by to melo byt 68 CUC za osobu pri dvou dennim treku). Ja puvodne dost vahal, jak vyresit dopravu do Santo Dominga, a nakonec jsem si zaplatil tour z Bayama. Zadny pouzitelny autobus do oblasti jsem nenasel a cena tour ke Comandancia de la Plata cca odpovidala tomu, co bych jinak zvlast zaplatil za taxik, vstup do parku a pruvodce. Na druhou stranu nase skupina byla tak trochu netradicni v tom, ze jsem tam byl ja a dva moji znami kubanci, na ktere se vztahovaly jine ceny, tudiz si urcite propocitejte nakolik vyhodna nebo nevyhodna by ta tour byla pro vas.
Pokud byste auto nemeli a nakonec taktez zvazovali tour, tak mi to nejlevneji vychazelo pres Bayamo Travel Agent. Vsechno s nimi fungovalo tak, jak jsem ocekaval a pres Whatsapp se mi dostavalo odpovedi na vsechny moje dotazy v ramci nekolika hodin, takze bych je klidne i doporucil. Tady je pripadne odkaz: https://www.bayamotravelagent.co...quino-hike